cu insuficienta renala, ce am voie sa mananc? | Forumul Medical ROmedic

cu insuficienta renala, ce am voie sa mananc?

25-04-2016
floricio
Nu este medic/terapeut
floricio
Buna ziua.

Bunica mea are insuficienta renala acuta, creatinina 1.5 si nu stiu ce alimente nu ii sunt indicate.
As vrea sa stiu daca are voie sa manance carne de miel, vitel si ce fructe si legume.

Va multumesc
1 comentarii
0
26-04-2016, ora 13:29
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

In cazul insuficientei renale trebuie avut in vedere in principal aportul de proteine, potasiu si sodiu din alimente. In functie de cauza aparitiei acestei afectiuni si de complicatiile asociate este necesara reducerea moderata sau severa a proteinelor alimentare si/sau restricita moderata/severa a potasiului și/sau restrictia sodiului.

In vederea stabilirii necesarului acestor nutrienti trebuie avute in vedere urmatoarele: statusul ponderal si nutritional (greutate, inaltime, masa musculara, risc de malnutritie sau malnutritie deja instalata, dezechilibre hidro-electrolitice), gradul afectării renale (clearance creatinina, creatinina, uree, etc.). In scopul colectarii acestor date si a interpretarii lor este nevoie ca bunica dvs. sa consulte un specialist in nutritie, in vederea realizarii unui regim alimentar individualizat nevoilor nutritionale si a patologiei in cauza.

Recomandarile nutritionale generale! fac referire la restrictia moderata de proteine, insa aceasta trebuie stabilita mai precis in functie de factorii mentionati anterior.

Aveti enumerate echivalentele alimentare a 5 g de proteine de origine animala:
- un iaurt mic;
- un ou mic;
- 150 g lapte;
- 25 g carne si organe;
- 25-30 g peste;
- 20 g ton simplu;
- 60 g branza de vaci:
- 20 g branza telemea desarata;
-20 g smantana;

Aveti enumerate echivalentele alimentare a 5 g de proteine de origine vegetala:
- 60 g paine fara sare (1 felie paine= 20-30 g);
- 65 g linte (greutate dupa preparare);
- 200 g cartofi (greutate dupa preparare);
- 25 g nuci, alune, migdale ;
- 65 g orez (greutate inainte de preparare);
- 40 g paste fainoase (greutate inainte de preparare);
- 75 g fasole alba (greutate dupa de preparare);
- 60 g naut (greutate dupa preparare);
- 50 g faina, gris (greutate inainte de preparare).

Carnea de miel contine in jur de 18 g proteine/ 100 g, iar cea de vita poate contine pana la 20-22 g de proteine la 100 g. Prin urmare consumul acestora trebuie limitat, in functie de aportul proteic stabilit (de exemplu, in cazul in care necesarul de proteine pentru o intreaga zi este de 50 de g, 30 g trebuie sa provina din surse de origine animala- 1 iaurt, 1 ou, 60 g branza de vaci cu 20 g smantana si 50 g de carne, iar 20 g din surse de origine vegetala- 2 felii paine, 65 g orez, 65 g linte).

Mentionez inca o data ca aportul de proteine trebuie stabilit in functie de factorii individuali enumerati mai sus, de catre o persoana specializata care a evaluat-o personal pe bunica dvs.!

In unele cazuri, insuficienta renala poate fi insotita de hiperpotasemie, cunoscuta si sub denumirea de hiperkalemie (cresterea concentratiei de potasiu din sange). Prin urmare, se evita sau se limiteaza pe cat posibil aportul de alimente bogate in potasiu (care contin mai mult de 200 mg de potasiu la 100 g de aliment) cum sunt:
- carnea, pestele, mezelurile
- legumele uscate (fasole uscata, mazare)
- majoritatea legumelor proaspete (ciupercile, conopida, varza, pastarnacul, mazarea verde, telina, salata verde, rosiile, dovleceii, fasolea verde, morcovii)
- cartofii
- fructele uscate
- majoritatea fructelor proaspete (banane, caise, prune, struguri, cirese, visine, pepene)
-ciocolata
- maslinele verzi.

Exceptie in cazul legumelor si fructelor fac: ardeiul gras, castravetii, ridichile, sfecla rosie, ceapa uscata, capsunele, fragii, afinele, merele, perele. ÃŽn functie de necesitatile nutritionale si gradul de afectare renala, ar putea fi consumate mai multe varietati de fructe si legume, in cantitati mici, conform recomandarilor specialistului.

Trebuie evitat total consumul de bauturi alcoolice si alimente conservate prin sarare (muraturi, mezeluri, produse conservate cu monoglutamat de sodiu, benzoat de sodiu, nitriti/nitrati de sodiu etc.).

Deoarece regimul este restrictiv este foarte important ca acesta sa fie condus de un specialist pentru a nu induce deficite nutritonale persoanei in cauza! De asemenea, durata regimului si gradul de restrictie trebuie stabilite si reglate in functie de evolutia starii de sanatate, pentru a nu impune restrictii alimentare inutile.

Acestea sunt o serie de recomandari generale, care nu inlocuiesc consultanta nutritionala individualizata!

Regimul in afectiunile renale este esential, in special in prevenirea complicatiilor (insuficienta renala cronica in stadii avansate, dializa, etc.) care pot afecta sever starea de sanatate, calitatea vietii dar si autonomia persoanei in cauza!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă când cedează rinichii - explicaÈ›ii medicale
  • Un hormon gastrointestinal arată rezultate promițătoare în tratamentul insuficienÈ›ei cardiace È™i renale
  • Descoperire importantă în tratamentul principalei cauze de insuficiență renală la copii
  •