coxartroza - tratament in camera hiperbarica

23-01-2010
mkiulia
Nu este medic/terapeut
mkiulia
Buna ziua,
Am 25 ani si de la varsta de 13 ani am fost diagnosticata initial, cu necroza septica cap femural drept si ulterior cu coxartroza cap femural drept. Problemele mele de sanatate s-au instalat la un an dupa ce am suferit o fractura de cap femural drept. Sufar dureri acute in articulatie si mobilitatea acesteia este limitata, de fapt miscarea spre exterior este complet blocata. Protezarea soldului nu este o solutie pentru mine datorita varstei si o data sau de doua ori pe an urmez tratament intrun sanatoriu balneoclimateric. As dori sa aflu daca un tratament in camera hiperbarica poata actiona pozitiv asupra articulatiei degradate. Am urmarit un reportaj tv despre camera hiperbarica de la Constanta in care se mentiona doar de recuperarea miraculoasa in urma protezarii articulatiilor de sold. Va rog respectuoas sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc frumos!
3 comentarii
0
23-01-2010, ora 20:57
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Beneficiul oxigenarii hiperbare in cazul coxartrozei este extrem de redus!
Beneficiul acestei terapie asupra unei articulatii degenerate este ZERO. Se poate insa paleativ ca antiinflamator si analgetic aplica (adica pentru reducerea inflamatiei si a durerilor), dar personal nu recomand decit in cazul in care protezarea trebuie citeva saptamani amanata pentru confortul pacientului. Doar atit! Este oricum mult mai scumpa decit analgeticele sau antiinflamatoriile obisnuite.

Protezarea se face indifirent de virsta dar desigur cu cit mai tirziu cu atit mai bine. Singurul parametru care poate grabi o protezare este confortul! In cazul impotentei functionale sau a durerilor masive chiar si in repaus se poate opta pentru o protezare, desigur dupa un consult si o consiliere temeinica cu un medic ortoped specialist.

Personal sint impotriva protezarii si de aceea incerc sa atrag atentia asupra unui diagnostic precoce RMN, ori de cite ori se suspicioneaza o necroza aseptica, indiferent de localizare: sold, genunchi, glezna. De fapt, dar asta este parerea mea proprie, la baza artrozelor netraumatice stau procese avasculare.

O data aparut un edem osos pe o articulatie portanta acesta poate duce la necroza aseptica, iar aceasta netratata la modificarea conturului articular. Situatia din urma se numeste ARTROZA, in cazul soldului coxartroza, iar la ora actuala, din cite stiu, nimic nu o mai poate regenera, respectiv trata.

O data modificata suprafata capului femural fara modificarea cotilului se mai poate evita protezarea printr-o operaratie numita osteotomie (de derotare sau flexie etc) adica se muta zona modificata prin rotirea capului si se aduce o zona nemodificata in cotil, operatie care fara hiperbara numai uneori functioneaza, dar cu HBOT deseori. CONDITIA insa este ca suprafata articulara a cotilului sa fie intacta si, ca sa functioneze rotatia capului, edemul din capul femural sa fie disparut. Aici intervine hiperbara. Fara hiperbara aceasta technica functioneaza, insa este greu de nimerit momentul in care a disparut edemul osos, inainte de distrugerea cotilului! Cu hiperbara putem face rapid sa dispara edemul inainte de modificarea cotilului!

Din pacate diagnosticul de coxartroza nu permite decit protezarea, dar aceasta trebuie facuta NUMAI daca afecteaza calitatea vietii d-voastra, indiferent de virsta.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
0
22-04-2011, ora 15:46
bianca2u
Nu este medic/terapeut
bianca2u
Buna ziua, sunt mama unui baietel (2, 6 ani) a fost diagnosticat cu sindrom piramidal ataxic, as dori sa stiu daca in cazul lui tratamentul hiperbaric ar da rezultate.Va multumesc
0
22-04-2011, ora 15:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Fiind vorba despre o afectiune extrem de punctuala, cred ca ar fi indicat sa-i contactati direct pe colegii de la Constanta. Aveti toate coordonatele lor aici, pe site, fiind suficient un "click" pe postarea precedenta, pe nume sau pe fotografie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.