condromalacie rotuliana si de condil femural

16-01-2012
z.mihaela
Nu este medic/terapeut
z.mihaela
Buna ziua
In 15.08.2011 am avut un accident de masina in care am fost lovita puternic la genunchiul drept, RMN a evidentiat leziuni la nivelul ligamentelor (LIA si colateral extern), acumulari de lichid, edem osos si degenerare la nivelul meniscurilor. Mi s-a spus ca sunt la limita cu operatia dar ca sunt sanse f. mari de recuperare cu FKT. Am inceput tratamentul -primele 10 zile FT urmata de 6 saptamani de KT in urma caruia situatia s-a imbunatatit dar genunchiul era inca umflat deasupra si sub rotula si in pozitie ortostatica nu e in pozitia lui, in sensul ca e in fata celuilalt si simteam la mers ca nu se indreapta corespunzator piciorul. Am in ceput sa merg la lucru.. La inceput a fost destul de bine dar dupa vreo 5-6 saptamani situatia s-a reinrautatit : durere la mers si urcat scari () nu puternica dar jenanta si o oarecare rigiditate a genunchiului care afecta oarecum intregul picior. Apoi am inceput sa merg cu bastonul ca ma simteam tot mai rau. Am facut din nou RMN : ruptura de menisc intern si edem osos. Ortopedul a recomandat artroscopia pe care am facut-o pe 15.12.2011 si care nu a evidentiat nici-o ruptura de menisc ci condromalacie rotuliana si de condil femural. Am inceput recuperare prin KT de a doua zi dupa interventie pentru intarirea tonusului muscular si refacerea functionala a genunchiului. Incet incet m-am simtit mai bine desi genunchiul tot usor umflat era. De vreo 3 zile parca se umfla mai tare si ma supara la mers, stat in picioare si nu numai. Deasupra genunchiului, lateral ma doare si la palpare-parca ar fi cumva lovita zona, Interesant e ca pot face exercitiile care mi se dau la recuperare dar cand merg sau stau in picioare nu ma simt la fel de bine cu genunchiul. Am omis sa spun ca mi s-au recomandat 3 infiltratii la interval de o saptamana pentru lubrifierea articulatiei cu GO-ON (acid hialuronic) Azi am facut-o pe adoua. Daca la prima nu am simtit absolut nimic, azi m-a durut putin si ma jeneaza si acum, dupa cateva ore in zona unde va spuneam ca simteam ca dupa o lovitura atunci cand masez. As dori sa va spuneti parerea in legatura cu infiltratiile, daca ajuta sau nu sau poate chiar pot inrautati. Ce ma sfatuiti sa mai fac pentru ca vad ca nu e cum ma asteptam sa fie : genunchiul tot se umfla, mai mult chiar decat in primele zile dupa artroscopie si nu ma simt bine cu el. E doar o chestiune de timp si trebuie sa mai am rabdare sau nu mai scap de umflarea lui si de jena si trebuie sa ma obisnuiesc cu ideea? Sau poate am fortat genunchiul la kinetoterapie ? Va multumesc anticipat pentru raspunsul pe care sper din tot sufletul ca va veti face timp sa mi-l dati.
Irina Z
6 comentarii
0
16-01-2012, ora 23:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Infiltratiile mentionate sunt extrem de controversate, iar eu personal nu le recomand absolut niciodata.
In rest, important este numai examenul clinic al genunchiului, si in nici un caz. Drept dovada, s-a acordat o importanta nejustificata examenului RMN in detrimentul examenului clinic, iar artroscopia a fost, evident, inutila, asa dupa cum precizati.
V-as recomanda sa vereti avizul unui alt specialist in artroscopia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
03-02-2012, ora 23:42
z.mihaela
Nu este medic/terapeut
z.mihaela
Multumesc mult pentru raspunsul f. prompt si imi cer scuze pentru intarzierea (obiectiva de altfel) cu care va raspund eu.
Intre timp s-au schimbat oarecum datele problemei, in sensul ca acum 2 saptamani, practic la vreo 2-3 zile dupa ce v-am scris, in cadrul unei noi evaluari ce mi s-a facut la kinetoterapie mi s-a spus ca am rotula deplasata in sus cu 2-3 cm ( se observa acest lucru dupa 24 de sedinte de kinetoterapie desi problema exista de la accident!!!! ) si ca acest lucru intretine toata simptomatologia in zona: durere la miscare, umflatura deasupra rotulei si inflamatia corpului grasos de sub rotula. Mi s-a expicat ca diagnosticul meu de condromalacie rotuliana si de condil femural are, statistic, evolutie nefavorabila si ca avand aceasta deplasare de rotula, nefiind corect aliniate si pozitionate elementele anatomice din zona genunchiului condromalacia se accentueaza datorita uzurii prin frecare ce apare. Culmea este ca eu am observat ca genunchiul lovit in accident este mai sus decat celalalt la scurt timp dupa accident si am spus aceasta si medicilor care m-au vazut (ortoipezi si un medic cu specializare in recuperare care s-a ocupat de mine inainte de artroscopie ) dar nimeni nu m-a luat in serios si mi s-a spus ca mi se pare desi e foarte vizibil. Eu nu stiam ca rotula e deplasata in sus, spuneam ca genunchiul e mai sus decat celalalt. Ei, acum se constata acest lucru dar doamna de la kineto sustine ca nu mi s-a deplasat in urma accidentului ci ca mi s-a scurtat muschiul cvadriceps datorita menajarii piciorului pe de o parte si a mersului defectuos pe de alta parte. Ma rog ideea e ca mi s-a recomandat un exercitiu de stretching pentru cvadriceps. Insa din 19 ian am inceput lucrul si nu prea apuc sa mai fac exercitii. Am citit despre orteze pentru centrarea rotulei. In cazul meu la atata timp dupa accident (care a avut loc in 15 august) mai pot ajuta aceste orteze???Daca da pot sa imi cumpar singura fara recomandare speciala din partea medicului/kinetoterapeutului? Nu inteleg cum nu s-a dat importanta pana acum acestei deplasari de rotula.
Multumesc pentru rabdare si bunavointa de care dati dovada nu numai in cazul meu ci al tuturor celor carora le-ati raspuns. Pacat ca nu sunteti in Timisoara!
0
04-02-2012, ora 17:06
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Orteza "de centrare a rotulei" poate fi si acum utila.
Va pot recomanda un link util, insa numai daca-mi scrieti in privat, pe mail.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
06-02-2012, ora 21:44
z.mihaela
Nu este medic/terapeut
z.mihaela
Buna seara
Am gasit aceasta adresa de mail :
-
Daca nu e buna adresa de mai sus va rog spuneti unde pot scrie si daca pot indrazni sa va sun pe nr. de telefon pe care l-am gasit unde am gasit si adresa de mail. Daca e Ok sa va sun mentionati intervalul orar. -
Multumesc
0
06-02-2012, ora 22:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Datele de contact sunt ok.
Astept un mail sau un telefon de la D-voastra.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
10-01-2013, ora 18:49
Bogdan_d
Nu este medic/terapeut
Bogdan_d
Buna ziua domnule doctor!
Am 27 ani, 1.85m, 85 kg.
Am avut un accident, mi-a cazut un corp greu peste picior, piciorul fiind asezat la sol pe partea exterioara. La urgente mi s-a spus ca am fractura de condil femural. Am stat 6 sapt. imobilizat in aparat ghipsat cruro-gambier, dupa ce mi s-a scos ghipsul, cand s-a incercat mobilizarea genunchiului ma durea foarte tare. Am fost trimis acasa cu recomnadarea de a incerca sa mobilizez cat mai mult genunchiul si dupa 14 zile sa incerc sa calc pe picior. Acum dupa 16 zile in care am facut exercitii fizice cu piciorul, nu reusesc sa indoi genunchiul mai mult de 90 grade, iar piciorul este instabil si doare putin cand calc pe el. Mentionez ca genunchiul este inca umflat si folosesc un antiinflamator.
Vreau sa va intreb, dumneavoastra ce parere aveti? Ar fi vreo problema la ligamente sau menisc?
Va multumesc anticipat!
Cu stima!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: