chisturi - coloana vertebrala

08-08-2007
Klimt
Nu este medic/terapeut
Klimt
Buna ziua,

Am facut un RMN (coloana lombara;administrare substanta de contrast pe cale intravenoasa), iar rezultatul contine urmatoarele informatii:
-piese scheletice cu raporturi normale, fara anomalii de semnal;
-discurile intervertebrale L3-L4, L4-L5 si L5-L6 cu discret hiposemnal T2(moderat disecate);
-minima protuzie discala L3-L4 mediana fara conflicte disco-radiculare decelabime IRM;
-absenta prizelor de substanta de contrast decelabile;
-chisturi radiculare la nivel S1 bilateral cu dimensiuni maxime de 15 mm;
-maduva spinarii din campul de examinare cu grosime normala si semnal T2 omogen.

Intrebari:

1.Cat de mult trebuie sa ma ingrijoreze acest rezultat?
2.Ce sunt aceste chisturi radiculare, din ce cauza apar si ce complicatii pot genera?
3.Trebuie sa urmez un tratament sau este necesara o interventie chirurgicala?

Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns!
Multa sanatate si numai bine!
23 comentarii
0
16-08-2007, ora 00:00
petrony
Nu este medic/terapeut
petrony
Dupa cate cunosc eu, ar trebui operat, deoarece chisturile crescand, fac mari compresiuni pe nervii spinali din zona si riscul unei paralizii ireversibile este mare. Nu ar fi rau sa cereti parerea a mai multi medici neurochirurgi care vor citi RMN-ul sau iti mai indica unul pentru o buna certitudine a diagnosticului. Dupa operatie, poti incepe tratamente naturiste.Multa sanatate.
0
20-08-2007, ora 00:00
Klimt
Nu este medic/terapeut
Klimt
Multumesc pentru informatii.
Multa sanatate si numai bine.
0
03-10-2009, ora 07:35
corys
Nu este medic/terapeut
corys
buna ziua mi-am facut un rmn la coloana zona lombosacrata si am urmatorul rezultat : minime modificari de statica vertebrala lombara, mica protruzie discala mediana l4-l5 fara conflict radicular si chist tarlov postero -lateral dreapta de s2 cu tendinta la interesare a gaurii sacrate posterioare drepte la acest nivel. va rog sa mi spuneti cat de grav este sau daca necesita operatie . inca nu am fost cu rezultatul la medic. va multumesc.
0
03-10-2009, ora 21:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Rezultatul simplu imagistic nu are nici o relevanta in absenta consultului clinic neurochirurgical. Nu poate constitui o indicatie de tratament.
Interpretarea va fi efectuata de catre neurochirurg, care se va orienta catre abstentie sau interventie.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
05-10-2009, ora 14:47
corys
Nu este medic/terapeut
corys
buna ziua. va rog sa-mi raspundeti din nou, am durere in zona ombilicala la finalul urinarii. ma doare asa de tare incat nu pot sa termin. durerea nu tine mai mult de cateva secunde dar doare foarte tare, ca si cand te-ar injunghia cineva. va multumesc.
0
05-10-2009, ora 16:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Daca exista probleme legate de mictiune este de preferat sa consultati un urolog si/sau un ginecolog (nu stiu ce sex aveti, nu v-ati prezentat).
Cu stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
06-10-2009, ora 23:47
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
@klinmt
@corys

Legat de chistul Tarlov am gasit la colegii australieni citeva consideratii deosebite:

http://melbournehyperbaric.com.au/
http://melbournehyperbaric.com.au/HyperMED/HyperMED%20Tarlov%20cysts.pdf
http://www.spinalrehab.com.au/HyperMED/HyperMED/Tarlov%20cysts.pdf

Prezenta pe RMN a unui sau a mai multor chisturi Tarlov nu necesita tratament, dar uneori evolutia acestora, posibilele complicatii si sindromul dureros fac un tratament necesar. Oricum este necesara monitorizarea evolutiei acestora intr-un centru de neurochirurgie specializat.
Dureri in sfera uro-genitala, alaturi de sindrom dureros in regiunea sacrala, respectiv a capetelor femurale sau in lungul sciaticului pot caracteriza acest chist. Uneori poate da dureri localizate punctiform.

Indicatia de inlaturare microchirurgicala a chistului Tarlov (conform NINDS respectiv NIH) este rara si numai daca acesta nu raspunde la tratamentul conservativ si evolueaza cu manifestari neurologice!

Cu stima,
Dr. Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
10-12-2009, ora 07:44
corys
Nu este medic/terapeut
corys
buna dimineata sunt corys (femeie) si va rog sa va dati cu parerea la ce o sa va scriu. luni seara cand am vrut sa ma schimb, miam auzit pocnind ceva in zona sacrala, pocnitura urmata si de o durere urata ( pocnitura si durerea sau provocat in momentul cand am ridicat genunchiul la piep sa pot sa mi iau pijamaua si binenteles ca si spatele era indoit, bine cu imbracatul si cu incaltatul cam de mult ma sacaie durerea asta ca cu greu ma incalt, cu greu ma descalt deci cum sa va spun daca acuma as vrea sa mi tai unghiile la degete la picioare, nu as putea nicidecum, din cauza durerii, deci nu am cum sa pun mana pe degete ca doare acolo in zona sacrala cand ma aplec de spate)si care ma chinuit timp de doua zile urat rau de tot, mai ales cand ma puneam in pat sau la coborarea din pat. cand ma coboream din pat pur si simplu ma trageam pe burta ca nu puteam sa ma ridic, sa ma misc de acolo din spate, de durere, ma trageam pe burta pana ajungeam sa pun picioarele jos din pat si ma lasam in genunchi ca sa nu imi indoi spatele ca ma durea ma sprijineam de un scaun si cu o mana ma rezemam pe piciorul drept ca sa ma pot ridica in picioare. sau cand ma puneam in pat tot la fel ma chinuiam in primele doua zile, si ma puneam pa scaun ma durea, de ridicat nu ma puteam numai daca mi tineam ne ceva fiindca ma durea spatele, si acuma dupa trei zile nu pot sa ma aplec de spate sau sa iau ceva de jos numai daca ma las incet cum m-as lasa pe genunchi dar cu spatele drept si foarte incet ca sa nu mi se clatine durerea din spate. am constatat ca nu ma doare nimic daca ma plimb si binenteles ca nu as putea fugi. d-lor doctori faceti-va timp si raspundetimi, ca la noi aicea in BIHOR si cand m-am dus cu rezultatul imagistic nu au stiut sa -mi spuna despre ce ii vorba, a trebuit sa ma duc pana la TIMISOARA sa ma lamureasca despre ce era vorba.acuma eu va intreb daca nu o sa imi treaca intr-o saptamana ce ziceti o sa trebuiasca sa ma duc iar la TIMISOARA ca sa consulte iar un medic specialist. va multumesc.
0
10-12-2009, ora 08:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
D-voastra descrieti perfect o lombalgie, determinata de o hernie de disc L4-L5 sau L5-S1.
Este bine sa consultati un neurochirurg dar, daca nu aveti simptome neurologice de tip sciatic (compresiune radiculara), nu este cazul de operatie, ci veti beneficia de tratamentul conservator (repaus initial 1-2 luni, antiinflamatorii si antispastice, urmat de kineto-terapie, adica gimnastica medicala).
Eu am trecut anul acesta prin 2 asemenea episoade si in 2006 inca prin unul, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza. Niciodata nu am facut RMN pentru asta!!
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
10-12-2009, ora 10:41
corys
Nu este medic/terapeut
corys
VA MULTUMESC MULT D-LE DOCTOR PENTRU AMABILITATEA D-VOASTRA DE A VA FACE TIMP SA-MI RASPUNDETI LA PROBLEMA MEA.
0
23-12-2009, ora 13:55
aceventura69
Nu este medic/terapeut
aceventura69
Buna ziua!
Am 40 de ani si de ceva timp am dureri intr-un punct de pe coloana vertebrala. Ideea e ca in majoritatea timpului nu ma supara, dar cand fac anumite miscari bruste (intoarcerea corpului sau arcuirea lui) ma sageteaza in acel loc. In august am facut un RMN la nivelul coloanei lombare si mi-a iesit ca am o formatiune chistica bine delimitata de 18/7mm proiectata pe fata posterioara a articulatiei posterioare L3 drepte in musculatura paravertrebrala(chist Tarlov). Adica exact in dreptul locului in care simt durere uneori.
Am fost la medic si mi-a interpretat atunci (august) RMN-ul si mi-a zis ca nu-i nici o problema, sa-mi protejez cat de cat spatele, etc. Ideea e ca sunt momente cand ma inteapa puternic. Exista oare vreun tratament? Am facut fizioterapie vreo 5 zile si am renuntat fiindca parca ma durea mai tare. Apoi am citit ca nu e indicata. Daca ma poate ajuta cineva cu vreun sfat astept cu mare interes. Toate bune si multa sanatate!
Cu respect,
Radu Robert
0
06-01-2010, ora 11:40
corys
Nu este medic/terapeut
corys
buna sunt corys (femeie)si as dori sa ma sfatuiti cu tusea asta nenorocita. tusesc de cand a venit frigul dar numai din gat nu din plamani, ma ineaca ceva din gat mai ales seara cand ma pun in pat, parca ma irita ceva in gat si ziua cand intru de la aer rece la aer cald si invers aseara de exemplu eram gata sa si vomit asa de mult am tusit. va rog sa-mi scrieti ce trebuie sa iau sau ce trebuie sa beau. va multumesc in speranta ca imi veti raspunde.
0
06-01-2010, ora 11:42
corys
Nu este medic/terapeut
corys
doar o completare la ce v-am rugat mai sus. vreau sa va spun ca nu ma doare in gat nici nu ma ustura. pot manca linistita fara probleme. va multumesc.
0
06-03-2010, ora 09:33
Mari59
Nu este medic/terapeut
Mari59
buna ziua
Sunt una din pacientele care sufera de pe urma acestor chisturi tarlov - arahnoidita. Despre aceasta boala parerile sunt impartite unii spun ca nu trebuiesc operate altii da.La mine chisturile sunt localizate la nivelul L2-L3 si L3_l4 fiind vorba de doua chisturi ( formatiune chiscala ).Aceste chisturi dau durere cronica.Sunt foarte putini medici neurochirurgi care pot opera aceste chisturi in cunostinta de cauza mai ales pe zona sacrala.Aveti dreptate domnule doctor Ion o Fundatie a bolvavilor de chiste Tarlov, arahnoidita si sindromul coada de cal exista si in Franta mie mi-a fost de mare ajutor cu informatiile gasite.Pe 2 - 3 iulie are loc primul Congres international de Patologie meningeriala, arahnoidite, sindromul coada de cal si dureri neuropatice la care participa medici din toata lumea si bolnavii de aceste boli. Aceste chiste nu se opereaza decat atunci cand au o marime mare si ai simtome neurologice majore. Eu as dori ca la acest congres sa poata merge multi medici din Romania (neurologi, neurochirurgi dar si medici generalisti ) pentru ca informatiile dezbatute acolo sa fie de real folos si bolnavilor din tara noastra.In consecinta korys. klinmt si aceventura69 nu trebuie sa faceti fizioterapie pentru ca in cazul meu boala s-a agravat.Daca doriti putem lua legatura prin intermediul unui mesaj pe aceasta pagina.Sanatate multa si curaj.
0
19-03-2010, ora 11:17
Andreea2001
Nu este medic/terapeut
Andreea2001
buna ziua
Saptamana asta mama mea a facut un RMN, si pe langa alte probleme care i s-au descoperit la coloana, au fost identificate 2 chisturi Tarlov in zona S2-S3.Abia acum ne documentam despre aceste lucruri si pentru ca MARININA vad ca detine destul de multe informati, o rog daca poate sa posteze pe acest forum adresa de mail pentru a o putea contacta.Multa sanatate si celorlati cu aceasta problema.Astept raspuns de la MARININA.Multumesc.
0
19-03-2010, ora 16:51
Mari59
Nu este medic/terapeut
Mari59
buna ziua pt andreea2001 ma poti contacta -* - o sa ma gasiti din data de 20.03.2010 seara si vb curaj si sanatate multa



(*modificat de administrator)
0
21-06-2010, ora 23:56
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Am citit ceea ce ati intrebat si ceea ce vi s-a raspuns, e jalnic si foarte revoltator cum unii dintre dumneavoastra dau sfaturi bolnavilor cu mari suferinte si ii indreapta spre operatie. De ce in Romania se opereaza foarte usor chiste de arahnoidita, chiste de tarlov?In alte tari doctorii neurochirurgi nu se ating de aceste chisturi.De ce?Pentru ca odata atinse, operate, bolnavul are dureri si mai mari iar chisturile cresc.Mari59, vorbeste din proprie experienta cu acordul ei va pot spune ca acum o saptamana a facut RMN iar chisturile operate sau marit.Timp de 3 luni dupa operatie n-a avut dureri si nici tratament adecvat(timp de 1 an).Aum are dureri si un tratament.Oare nu putea fi evitata operatia si facut tratament contra durerilor neuropatice de prima data?
Problema e ca la noi in Romania neurochirurgii, promit bolnavilor dupa interventie chirurgicala se fac bine si fac acest gest doar pentru a capata ei experienta si pentru ca sunt curiosi.Eu cu Mari59 ne-am cunoscut datorita unui site Francez, unde ne-am indreptat amandoua sa cautam intelegere si ceva raspunsuri pentru chisturile noastre.Multumesc Dr Ion pentru raspunsul dumneavoastra.
0
19-04-2012, ora 22:06
Doina Rosescu
Nu este medic/terapeut
Doina Rosescu
Am o f. mare rugaminte pentru Mari59 si rodica_jemeppe, as vrea sa va contactez in legatura cu tratamentul acestor chisturi Tarlov, care imi dau niste dureri insuportabile de mai bine de 5 luni de la operatia de hernie de disc. Multumesc mult.
0
25-04-2012, ora 20:18
Mari59
Nu este medic/terapeut
Mari59
Pentru Doina - Nematodul Tarlov pe facebook. Multumesc administratorului pentru intelegerea de a nu sterge mesajul.
0
26-04-2012, ora 14:01
Doina Rosescu
Nu este medic/terapeut
Doina Rosescu
Multumesc foarte mult ROmedic si Mari59
0
26-04-2012, ora 16:53
dorin24
Nu este medic/terapeut
dorin24
buna ziua,
daca un domn doctor ar putea sa-mi dea o interpretare rezultatelor unei radiografii efectuata la spate. o sa merg si la doctorul meu de familie, dar, fiind la 50 km de resedinta mea, o mai treaca cateva zile pana ajung. am 32 de ani si problemele cu spatele au inceput sa apara din octombrie 2011, recunosc ca mai merg la tara si fac unele eforturi(caraturi cu carca: lemne etc), dar nu exagerez. efectiv am intepenit cateva zile, am mai stat si cateva ore in frig, curent... recent, de Inviere, am stat iara 3-4 ore in picioare, frig, curent si iara m-a durut spatele, nu asa rau ca in toamna. asa ca m-am decis sa fac o radiografie. ce scrie la rezultat nu e deloc pe limba mea si m-ar interesa o lamurire de la o persoana avizata. redau textul de pe buletinul de analize: 'reducerea lordozei lombare, osteopite incipiente lombare Sp IN L4-L5; L5-S1 pensate'. sper ca am scris bine, acolo la 'sp in' nu stiu exact daca asa scrie
multumiri anticipate!
0
06-05-2015, ora 22:06
Ruxandra84
Nu este medic/terapeut
Ruxandra84
Buna ziua,
Acum 3 saptamani(aproximativ) am inceput sa am durere in partea stanga a spatelui, zona lombara(L2-L5) durere ce se lasa usor pe fesa si piciorul stang. In aceeasi zi am descoperit accidental prin palpatie un fel de chist/nodul exact in zona aceea. Durerea a persistat insa nu continuu. La o saptamana/ o saptamana si jumatate dupa descoperirea primului chist am mai descoperit un chist putin mai sus si inca unul in partea dreapta ( aproximativ paralel cu primul chist aparut), iar acum am descoperit inca un chist mic deasupra celui din partea dreapta. Deci, in aproximativ 3 saptamani mi-au aparut patru chisturi situate cumva pe ambele parti laterale ale coloanei. Durerea nu este chiar continua sau de intensitaye mare ( pe o scala de la 1 la 10, ar fi cam 5 )insa aproape zilnic ma doare cand stau pe scaun sau in pat, daca ma aplec sau imi intind mainile sa iau ceva, zona in care sunt locate chisturile doare. Chisturile in sine nu sunt dureroase la atingere, insa zona ma doare. Daca palpez chisturile, la cateva secunde dupa, simt o durere usoara in zona respectiva.
Trebuie sa mentionez ca acum zece ani (acum am 31) am fost diagnosticata cu scolioza, lordoza, spina bifida.
Oare ce ar putea fi?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sunt foarte ingrijorata.
0
07-05-2015, ora 10:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este vorba despre un sindrom compresiv vertebral, de tipul herniei de disc.
Prin urmare, evident, trebuie sa consultati un neurochirurg.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.