chist sinovial genunchi ortopedie si traumatologie

10-05-2012
mernart
Nu este medic/terapeut
mernart
Acum 4 ani am fost operat la genunchiul sting de chist sinovial, confirmat de rezultatul de la Anatomie Patologica.Actualmente a recidivat, am facut IRM genunchi stg.Concluzii:chist sinovial latero-intern cu intindere ligament colateral intern.Leziune corn posterior menisc intern cu mic chist meniscal.
Ce ma sfatuiti (indrumati)?Sa incerc o noua operatie de extirpare a chistului sinovial sau prin punctie evacuatorie urmata de infiltrare de corticoid topic local? Va multumesc anticipat!
1 comentarii
0
11-05-2012, ora 22:32
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
chistul synovial, si/sau chistul Baker nu sunt boli sinestatatoare, de aceea este inutil operatia lor. ele apar in cazul unor boli din interiorul genunchiului, la care organismul reactioneaza cu productie accentuata de lichid synovial. mult lichid synovial inseamna presiune crescuta in articulatie care produce hernierea capsulei articulare deobicei in punctul cel mai slab, deci posteromedial. pana cand problema persista in articulatie si chistul se va recidiva.
in prima faza ar trebui rezolvata leziunea de menisc si foarte probabil chistul se va retrage.
punctia de evacuare nu are nici un rost, chistul comunica in 99% din cazuri cu articulatie, deci lichidul se va reintoarce din genunchi in chist. in plus este si riscant, se poate infecta si se poate produce o fistula.
problema nu este inflamatorie in primul rand deci nu are rostul nici infiltratia cu cortizon, cortizonul de fapt distruge cartilajul, deci este si daunator, nu va opri productia de lichid synovial (exceptie facand bolile inflamatorii autoimune)
singura infiltratie care are rostul este in cazuri disperate in hiperproductia de lichid synovial este radiosynovectomia, distrugerea membranei synoviale cu substante radioactive (rheniu sau ytrium) pentru a stopa productia lichidului - insa asta numai ca ultima optiune
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul