carcinom mamar la pacienta cu hepatita cronica de tip B

09-06-2012
cris32
Nu este medic/terapeut
cris32
Buna ziua,

Am 32 ani, cu cateva zile inainte de revelion am simtit un nodul la sanul drept, in partea superioara si in zona respectiva pielea avea o mica adancitura. Am facut o ecografie mamara dupa cu care am fost la un chirurg la IOB care mi-a recomandat operatia. Pe 02.04.2012 m-am operat (excizie sectoriala mamara dreapta cu ex.HP-IOP).

Rezultatul histopatologic:
Macro: placard de san cu diametrul de 7/6 cm, sectionat de chirurg; in margine de placard - zona indurata cu diametrul de 0.9/0.5 cm, culoare - cenusie.
Micro:
1. criostat: suspiciune carcinom invaziv ductal.
2. postcriostat; 3. parafina zona indurata: carcinom intraductal asociat cu carcinom invaziv
4. perizona indurata: infiltratie carcinomatoasa
5-6.parafina placard: ectazie canaliculara
Grad HP G2
pT1b(sector fara piele, areola, mamelon)
pNx
M=8500/2; M= 8500/3

Rezultatul imunohistochimic : 'ER' pozitiv 80% in celule tumorale; 'PGR' pozitiv 40% in celule; 'Ki67' pozitiv 20% in celule tumorale; 'CerbB2' reactie membranara continua in mai putin de 10% dintre celulele tumorale(+)

Eu am si hepatita B cronica ( testul HBS pozitiv in 1999), pt. care nu am facut tratament, doar am tinut-o sub observatie si am luat in primii ani hepatoprotectoare. Acum analizele au iesit 'bune' :
ADN viral hepatita B (cantitativ): 917 UI/mL
ALT 30 U/L; f.mici modificari la electroforeza proteinelor serice ( albumina 49.7%; beta2 6.4%, gamma 21.4%)

Luni primesc rezultatul la fibrotest-actitest si hotararea daca primesc sau nu recomandare de tratament (entecavir cred, interferonul nu este recomandat in cazul meu). In 2003 cand aveam ADN viral = 17500000 copii/ml si ALT 151 U/L, AST 72 U/L, am facut punctie hepatica unde a iesit: hepatita cronica cu activitate necroinflamatorie usoara grad 7 (A=3, B=0, C=2, D=2) fibroza grad 3 (ISHAK) si METAVIR : A - F - inflamatie portala - cu nodularitate - steatoza -

Dna doctor oncolog mi-a spus ca in cazul meu singura indicatie pt. chimioterapie este data de 'Ki67' pozitiv 20% si daca am stii sigur ca N=0 as face doar hormonoterapie. Iar daca trebuie sa fac chimioterapie nu a facut niciodata asociata cu entecavir asa cum a recomandat dna doctor de la boli infectioase.

Luni merg si la chirurgul care m-a operat pt. recomandare de cum descopar daca N=0, prin o alta operatie si/sau imagistic ? La palpare sau la ecograf nu s-a vazut ca ganglionii ar fi inflamati. Mamografie nu am facut, mi s-a spus ca am sanii densi si s-ar putea sa ma iradiez degeaba si sa nu ofere informatii suplimentare fata de cele date de ecografia mamara.

As dori sa vorbesc cu cineva care a trecut prin un caz asemanator cu al meu.
5 comentarii
0
09-06-2012, ora 19:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate cazul tau este foarte particular, atat prin varsta ta foarte tanara cat si prin coexistenta acestei hepatite cronice. intr-adevar statutul ganglionilor codificat prin N este extrem de important ca factor prognostic cat si pentru ghidarea tratamentului.

totusi lucrurile nu sunt foarte clare, dupa cum reiese si din ce descrii tu:

1 - ce s-a intamplat intre decembrie si aprilie, de ce a durat atat de mult pana la diagnostic si operatia pentru cancerul de san ? mi se pare o perioada nepermis de lunga.

2 - din buletinul histopatologic nu inteleg foarte clar daca una din MARGINILE piesei operatorii este invadata de tumora sau nu; nu este suficient de clar; nu inteleg ce fel de interventie s-a practicat si de ce piesa este fara piele; (s-a incercat salvarea tegumentului in scop estetic?) daca exista infiltrarea marginii piesei operatorii, asta semnifica faptul ca exista o portiune (fie si foarte mica) din tumora canceroasa care nu a fost indepartata de chirurg; asta ar fi un lucru rau care ar preta la reinterventie chirurgicala; trebuie sa intrebati asta oncologul !

3 - starea ganglionilor din vecinatate este absolut esentiala; posibil sa trebuiasca cel putin un examen RMN de perete toraci/san/axila/zona respectiva, pentru clarificare;

cand e urmatoarea programare la oncolog si ce v-a propus pentru viitor ? despre iradiere a spus ceva pana acum ?
0
09-06-2012, ora 21:30
cris32
Nu este medic/terapeut
cris32
Multumesc pt. raspuns.

Voi incerca sa lamuresc intrebarile dvs.:

1. Pt. ca nodulul l-am simtit prima data pe 29 dec. si atunci nu prea aveam unde sa ma duc imediat, iar in urma cu 10 ani am mai avut un nodul ( nu mai tin minte in care san) pe care l-a simtit ginecologul la un control de rutina, dar acela s-a dovedit la ecograf ca e hormonal si dupa un an nu s-a mai vazut (fara sa fac nici un tratament). Din aceste cauze nu m-am speriat initial, mai ales ca la 2-3 ani cand faceam ecografie pt. ficat faceam si la sani (ultima ecografie mamara o facusem in 2008). Am asteptat sa-mi vina menstruatia si am facut ecografia in prima saptamana dupa menstruatie, la sf. lui ianuarie, la chirurg am ajuns la consultatie in februarie si m-a progamat la operatie pe 29 martie, dar eram putin racita si pana la urma am fost operata pe 2 aprilie. Iar rezultatul HP de la laborator a venit pe 17 mai (astea sunt termenele la IOB), apoi am dus proba la Victor Babes pt. care trebuie asteptat alte doua saptamani pt. rezultat.

2. Nu stiu sa lamuresc aceste intrebari, eu am scris exact ce scrie pe rezultatul HP; dar stiu ca dna doctor oncolog a vorbit personal cu chirurgul care a asigurat-o ca e convins ca a scos tot.

3. Eu am o taietura orizontala destul de mare, care a avut 9 fire si pt. ca nodulul respectiv era la suprafata banuiesc ca au taiat deasupra lui?

Legat de radioterapie dna doctor oncolog a spus ca nu o recomanda pt. mine, dar nu am intrebat de ce.

Urmeaza ca dl. doctor chirurg sa-mi spuna daca trebuie o alta operatie prin care sa verifice ganglionii, sau sa-mi recomande RMN, poate PET-CT? si apoi dupa ce se lamureste starea ganglionilor sa ma intorc la oncolog.

Nu stiu cat de relevant este in cazul meu dar mama s-a operat in martie 2011 de cancer la colon (cred ca stadiul III, tumora a avut cam 3-4 cm, cu 4 ganglioni invadati din cei scosi impreuna cu colonul; a fost operata laparoscopic la Floreasca apoi a facut chimioterapie la IOB, acum e bine). Dna doctor oncolog stie asta pt. ea a tratat-o pe mama, dar eu am uitat sa intreb daca asta inseamna vreo predispozitie genetica. Alte cazuri de cancer in familie, pe linie materna nu sunt.
0
10-06-2012, ora 13:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
predispozitia genetica in cazul cancerului se stabileste pe baza unor TESTE genetice. avand in vedere tipul tau de cancer cat si varsta foarte foarte tanara la care ai fost diagnosticata cu asta, intr-adevar, asta este o posibilitate. ma tem insa ca pentru confirmare se fac niste teste FOARTE SCUMPE care nu sunt deloc decontate... oncologul tau nu cred ca poate sa te ajute prea mult aici. ai copii ?
0
10-06-2012, ora 15:02
cris32
Nu este medic/terapeut
cris32
Nu am copii.

Am uitat sa scriu ca pe 21.05 am facut si markerii tumorali CA 15-3, CEA si alfa-feto proteina care au iesit cu valori normale iar CEA si AFP i-am facut si in urma cu doi ani, impreuna cu analizele pt. hepatita, si aveau si atunci valori normale. Stiu ca nu au valoare in diagnostic, mai ales la peste 6 saptamani de la operatie.
0
10-06-2012, ora 15:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Asa este, markerii cu valori normale in conditiile unui diagnostic deja cunoscut nu au prea mare importanta. Pot fi utili pentru urmarire...

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: terapia antivirală care elimină complet virusul hepatic B
  • Hepatita B, combătută de o nouă imunoterapie „extrem de eficientă”
  •