cancer prostata | Forumul Medical ROmedic

cancer prostata

18-04-2012
cridendum
Nu este medic/terapeut
cridendum
Buna ziua!
In luna martie 2012, tatal meu (62 ani) a facut o biopsie prostatica, rezultatul histopatologic fiind urmatorul: Fragmente de tesut prostatic, recoltate PBP (nr. 8, dim max 1, 2 cm) prezentand aspect histopatologic de adenocarcinom prostatic acinar cu patern microglandular fuzat, trabeculo-cordonal si cribriform, scor Gleason 8 (4+4) (mai mult de 40% din tesut prostatic examinat). Inainte de biopsie, PSA-ul era de 46, 38 iar free-psa-ul de 0, 903.
A fost diagnosticat cu cancer si in prezent urmeaza tratament cu:
- DUODART (1 pastila/zi timp de 6 luni),
- YONISTIB 150 mg/zi, 30 zile (i s-a prescris initial CASODEX, dar medicul oncolog l-a schimbat cu acest YONISTIB)
- Diphereline 3, 75mg/luna, 3 luni
Apoi va merge la control medical la medicul urolog, in iulie 2012.

Va rog, as dori cateva detalii despre diagnostic si tratament in sine (fara menajamente).
Va multumesc.
4 comentarii
0
18-04-2012, ora 21:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
diagnosticul este de cancer la prostata. din pacate nu se poate spune mai mult, pentru ca cel mai important odata confruntat cu acest diagnostic este STADIUL bolii, si anume: e localizat ? e avansat loco-regional ? e metastatic? acest lucru este sintetizat prin STADIUL BOLII (de la I la IV, compus din stadializarea TNM), pentru care trebuie sa aiba investigatii mai extensive: un examen RMN de pelvis, un CT de torace si abdomen, daca exista dureri osoase (sau chiar si daca nu) - o scintigrafie osoasa. de asemenea inainte de a i se face punctia, i s-a facut un tuseu rectal, care este primul lucru care participa la stadializarea cancerului, adica la aprecierea dimensiunii tumorii initiale. fara aceste lucruri nu te putem lamuri prea mult.

in functie de acest STADIU al bolii si de starea generala a tatalui tau, se poate aprecia daca are rost interventia chirurgicala, iradiere, tratamentul hormonal (pe care l-a inceput deja), sau diverse combinatii intre acestea. cred ca nu face diphereline 3, 75 mg la 3 luni ci 11, 25mg la 3 luni, sau 3, 75 lunar. acestea sunt variantele. altfel, asocierea cu bicalutamida este considerata standard iar tratamentul hormonal aplicat este si el standard. despre restul nu pot sa-ti spun nimic in plus pana nu ne furnizezi datele cerute mai sus.

o intrebare doar: a fost vazut de un oncolog ? sau toate cele relatate sunt facute doar pe seama urologului?
0
18-04-2012, ora 22:15
cridendum
Nu este medic/terapeut
cridendum
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Pe baza rezultatului biopsiei a fost trimis la oncolog. Diagnosticul a fost pus de medicul urolog, la Bucuresti, fiind apoi trimis la oncolog in orasul unde locuieste tatal meu. Oncologul i-a dat medicamentele prescrise si l-a chemat pe 9 mai pentru un consult la care trebuie sa vina cu un nou test de PSA. Acesta este stadiul la care ne aflam cu analizele. M-as fi asteptat ca medicul oncolog sa solicite si alte investigatii, dar nu s-a intamplat.
Ce presupune stadializarea TNM? Cum/unde se poate face?
In ceea ce priveste examenul RMN de pelvis, CT de torace si abdomen, si scintigrafie osoasa - aceste investigatii se fac cu trimitere/ la solicitarea medicului oncolog?

Va multumesc inca o data.
0
18-04-2012, ora 22:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stadializarea se face prin cele pe care le-am mentionat in postul anterior. pentru investigatii, da, se da trimitere de la medicul oncolog de teritoriu, dar se fac in regim de coplata si trebuie sa asteptati putin, daca e vorba despre RMN/CT/scintigrafie.
0
18-04-2012, ora 22:33
cridendum
Nu este medic/terapeut
cridendum
Multumesc. O sa solicitam aceste analize si revin cu rezultatul lor.
Numai bine!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: