cancer de san?

05-07-2012
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
buna ziua
am 58 de ani si de citeva zile am descoperit un nodul la sanul drept in partea superioara, am facut o mamografie si ecografie iar rezultatul a fost:
nodul hipoecogen imprecis delimitat, vascularizat si axila dreapta cu o adenopatie de 1, 5 cm si mai scrie mar jos birades 4c.
va rog frumos sa-mi spuneti care este probabilitatea sa fie malign.
va multumesc
48 comentarii 12 Înainte ›
0
05-07-2012, ora 16:23
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Scorul BIRADS de pe site-ul www.breastcancer.org indica la categoria 4 anomalie suspicioasa, nu caracteristica cancerului la san, dar probabilitatea de a fi malign este rezonabila (3 la 94%) si ca mod de actiune biopsia trebuie luata in considerare.
0
05-07-2012, ora 21:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
se cam indica o punctie. ce ti-au spus medicii ?
0
05-07-2012, ora 21:38
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Subcategoria c a categoriei 4 reprezinta suspiciune mare. Deasemeni o mamografie clasificata 4c are o valoare pozitiva predictiva mare pentru cancer la san, care sare chiar in jur de 79%. Sincer va recomand un consult oncologic, ca nu aveti nimic de pierdut. Se poate sa nu fie totusi malign, dar e mult mai bine sa fiti sigur.
0
06-07-2012, ora 19:52
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
multumesc tuturor pt raspuns, am hotarit sa merg la Cluj la un chirurg oncolog( dr.Rancea), saptamina viitoare, care probabil ma va opera, nu stiu care sunt pasii mai departe, cum va proceda, imi va face punctie inainte sau operatie si apoi biopsie, va rog daca stie cineva amanunte va rog sa imi scrie, ma cam sperie totul si cum nu sunt din Cluj nu stiu cit o sa stau in spital la operatie, etc
astept cu nerabdare
0
06-07-2012, ora 20:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
as recomanda biopsierea formatiunii tumorale, si mai bine concomitent cu biopsierea ganglionului suspect, in combinatie cu un examen RMN de perete toracic/axila. in functie de aceste lucruri + pe baza unui consult oncologic, se poate stabili daca intr-adevar trebuie intervenit PER PRIMAM sau trebuie facuta chimioterapie inainte sau daca nu vorbim de cancer si tot ce trebuie facut este sa se urmareasca evolutia sau alte masuri.
0
06-07-2012, ora 23:06
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Va felicit ca actionati sa scapati cat mai repede si implicit mai bine. Eu am fost operata la IOB. Acolo pentru un nodul suspect de 1, 5 cm m-a programat direct pentru operatie ca oricum nu aveam nevoie de chimioterapie inainte (nodulul fiind singular si destul de mic) si nodulul meu trebuia oricum scos pentru biopsie. Punctia poate fi si fals negativa daca varful acului cumva nu reuseste sa aspire chiar din interiorul nodulului. Operatia doar pentru scoaterea nodulului se face sub anestezie locala (asta doar am citit-o nu mai stiu unde) sau generala ca la mine. Daca nu aveti nici un fel de alte complicatii puteti fi externata si dupa 2-3 zile de la operatie. Asta ca fapt divers. In principiu dupa ce v-ati ales doctorul asteptati sa va comunice dansul exact cum va proceda in cazul dumneavoastra specific pentru ca fiecare pacient are caracteristici diferite si dansul hotaraste cum e mai bine pentru dumneavoastra. Inspiratia de pe net poate sa va incurce mai mult decat sa va ajute pentru ca puteti avea idei preconcepute. Nu fiti speriata. Este o operatie ca oricare alta. Important este sa va tratati. Eu am fost diagnosticata cu cancer la san acum cativa ani la 40 de ani, am suferit o mastectomie totala cu evidare ganglionara totala (ca am avut ganglionul santinela invadat), am facut apoi 6 serii de chimioterapie, 5 saptamani de radioterapie si sunt bine. Asa ca va doresc sanatate si sa fie bine.
0
06-07-2012, ora 23:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
punct final: adreseaza-te intai unui ONCOLOG si fa o evaluare completa inainte de a te arunca cu capul inainte intr-o eventuala interventie chirurgicala !
0
07-07-2012, ora 12:31
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Chirurgul oncolog este un chirurg cu specializarea oncologie asa ca e oncolog. La spital trebuie sa va prezentati cu Bilet de trimitere si cu buletin, ca sa va poata lua in evidenta, si cu analizele pe care le aveti facute. Daca sunteti din localitatea respectiva biletul il luati de la medicul de familie sau daca nu sunteti de acolo de la medicul specialist (oncolog) din localitatea dumneavoastra la care va prezentati cu cel de la medicul de familie sau cu plata. Evaluarile vi le recomanda tot medicul (mi-e mi-a recomandat si am facut un CT torace-abdomen, control inima inainte de operatie). Evaluarile ulterioare vi le recomanda tot dansul in functie de ce aveti nevoie pentru ca o "evaluare completa" te iradiaza destul de rau si daca doamne fereste ai cancer exact asta iti lipseste, mai ales ca "evaluarea completa" poate fi acum buna si peste 6 luni, la "urmatoarea evaluare completa", sa constati ca de fapt ai facut recidiva pentru ca o modificare la nivel celular (cum este cancerul) poate fi identificata cand deja formeaza o tumora fie ea cat de mica si asta se intampla in timp. Asa ca in functie de simptomele personale doctorul va sfatuieste ce si cand sa faceti. Eu nici pana astazi nu am facut o "evaluare completa" si daca nu mi se recomanda nici nu intentionez, chiar daca tentatia a existat dupa operatie. Acum ma felicit ca am rezistat tentatiei si nu m-am iradiat in plus degeaba. Deasemeni nici eu nu eram din Bucuresti si daca primeste, ce, cat si cui sa dau m-am interesat direct acolo la pacientii care asteptau si ei pentru ca e imposibil sa nu-ti spuna macar unul. Mi-e la operatie nu mi-au primit doctorii nimic. Asa ca poti si sa nu te coste nimic. La chimioterapie si radioterapie au primit. De cerut nu mi-a cerut nimeni nimic asa ca poti si sa nu dai nimic. Asa ca nu va faceti probleme ca de tratat tot va trateaza. Si discutati cu pacientii cand asteptati pentru ca o sa aflati amanunte folositoare. Sanatate.
0
07-07-2012, ora 12:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
chirurgul oncolog NU este oncolog. este un chirurg care coincidental opereaza mai multe cazuri de cancer. totusi ONCOLOG inseamna acel medic specialist in ONCOLOGIE MEDICALA, care conduce in primul rand tratamentele chimioterapice si ia toate deciziile vis-a-vis de ce trebuie facut in cazul unui cancer. de multe ori operatia NU este indicata din prima, desi chirurgul va poate propune asta. asa ca cel mai bine e ca inainte de o interventie chirurgicala sa consultati repede un ONCOLOG, nu un CHIRURG !
0
07-07-2012, ora 15:30
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Si chirurgul si oncologul termina Facultatea de medicina generala. Chirurgul face apoi specializarea chirurgie generala si oncologul specializarea oncologie medicala cu care se axeaza apoi pe chimioterapie sau radioterapie. Chirurgul cu specializarea chirurgie generala face apoi supraspecializarea oncologie medicala sau isi da doctoratul in stiinte medicale in specialitatea oncologie si devine chirurg oncolog. Unii fac si supraspecializarea ginecologie si devin chirurgi oncologi si ginecologi cum este cazul domnului dr. Rancea la care se duce doamna. Daca in fisa postului scrie chirurg oncolog si nu chirurg chirurgie generala este si chirurg si oncolog. Exemple pe care le cunosc cu C.V.-uri pe net ca sa le puteti verifica: dr. Visinescu Dan adresa de pe net www.oceanic.ro/pdf/Dan.pdf este oncolog care face chimioterapie (a terminat Facultatea de medicina generala si a facut specializarea oncologie medicala), chirurgul la care a vrut sa ma trimita el ca sa-mi scoata nodulul si eu am cerut trimitere la I.O.B. este dl. dr. Ion Aschie adresa www.spitalulconstanta.ro/aschie-ion/ care este specializat pe chirurgie generala si atat dar la trimiterea medicului oncolog opereaza bine de multi zeci de ani de zile si diferite tipuri de cancer si e singurul chirurg de care am auzit eu ca nu ia niciodata nici un ban si, in sfarsit, unul din chirurgii care m-au operat dl. dr. Bordea adresa www.bordea.ro/ro/Curriculum_vitae/ care a facut specializarea in chirurgie generala si si-a dat doctoratul in stiinte medicale pe specialitatea oncologie. Doamna a ales bine un centru specializat in oncologie. Ca si mine de altfel. Diferenta? Daca ma duceam sa ma operez unde am fost trimisa si nu ceream pe baza informatiilor proprii sa ma duc la un centru si un medic chirurg specializat in oncologie, mi se scotea intr-o prima operatie cu anestezie generala doar nodulul (ca eu nu eram diagnosticata cu cancer ci doar aveam o tumora suspecta de 1, 5 cm.), se facea ulterior biopsia si apoi ma trimiteau din nou sa scot si restul (ca era cancer, nodulul era central si aveam si un ganglion invadat) intr-o alta operatie sub anestezie generala. Asa am semnat inainte de operatie pentru mastectomie daca era cancer, au scos nodulul, au facut extemporaneu si era cancer, au scos si ganglionii santinela si unul era invadat si au continuat operatia cu mastectomie si evidare ganglionara totala. Ulterior mi-am facut confirmarea la Victor Babes.
0
07-07-2012, ora 17:25
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Mai mult decat atat dl. dr. chirurg Bordea este asistent universitar la catedra/disciplina Oncologie a Facultatii de medicina Carol Davila din Bucuresti unde de altfel este profesor si dl. dr. chirurg oncolog care m-a operat in principal. Adresa http://www.umf.ro/index.php/ro/prezentare/facultati/facultatea-de-medicina/catedrediscipline/404-oncologie-inst-oncologic-prof-dr-al-trestioreanu.html. Asa ca daca nici ei nu sunt oncologi atunci cine mai este. Si referitor la chirurgii care nu sunt specializati in oncologie eu am patit exact invers. Adica prin 2000 cand aveam 30 si ceva de ani am descoperit, pentru ca aveam o usoara jena doar pe un san si l-am studiat, un chist mic central. Prin 2002 era tot acolo si m-am dus, fara sa vorbesc cu medicul de familie ca atata m-a dus capul, la Policlinica cu plata sa-mi fac mamografie, au zis ca sub 40 nu se recomanda si m-au trimis la un chirurg in varsta. Dl. chirurg mi-a zis ca este un chist mic de 0, 5 cm. pe canalul ductal, ca daca observ modificari gen scurgeri, culoare, forma, mancarimi, sa ma duc din nou ca sa-l scoata. M-am linistit si l-am urmarit vre-o cativa ani pana am uitat de el ca nu facea nimic. In 2009 in primavara mi s-a parut ceva in oglinda ca si-ar fi schimbat sanul foarte usor forma. Vara am slabit ca de obicei si pe un san relativ mic nu se cunostea mare lucru. In toamna am inceput sa pun la loc si mai crestea doar un san ca la celalalt era turtita central grasimea de un nodul tare aproximativ in locul unde avusesem chistul initial. In noiembrie am facut mamografie ca acum facusem 40 de ani si m-a rugat frumos asistenta sa ma duc pe langa ecograf si la oncolog. Am citit pe net ca un nodul poate deveni, nu este obligatoriu ci doar poate deveni, peste 5 ani din bening malign. Adica exact ce nu-mi zisese chirurgul la care fusesem cu 8 ani in urma. La inceputul lui 2010 cand in sfarsit am facut operatia aveam o tumora de 1 cm. (pe maografie, ecografie, CT parea in jur de 1, 5 cm.) diagnosticata ca fiind cancer ductal invaziv si un ganglion invadat. Norocul meu ca macar aveam G1. Asa ca nu pot decat sa recomand sa mergeti la medicii specialisti.
0
08-07-2012, ora 00:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
specialitatea "oncologie medicala" nu are nicio legatura cu chirurgia de nici un fel. sa nu facem confuzii. si nici doctorat. doctoratul este un titlu universitar, nu este necesar pentru practica clinica.
0
13-07-2012, ora 09:35
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
buna ziua, am fost la institutul oncologic la Cluj si dr.Rancea(chirurg oncolog) mi-a spus ca nodulul este malign stadiul II B si m-a trimis pt punctie histlogica la un cabinet privat din Cluj(dr.Cjioreanu) care mi-a facut si sonoelastrografie centrata, dupa care mi-a confirmat si ea ca este malign dar pt stabilirea tipului si punerea diacnosticului final a trimis probele luate la Santomar oncodiagnostic Cluj si in functie de rezuktat dr. Rancea (chirurgul a spus ca e nevoie sa fac fie citeva sedinte de chimioyerapie sau daeste cred HER pozitiv nu mai fac chimioterapie si im da niste pastile, si apoi operatia. Intrebarea mea: poate el dr chirurg oncolog sa stabileasca combinatia de medicamente pt chimioterapie si apoi sa fac chimioterapia in alta parte sau e important sa o fac tot la Cluj, eu nefiind din Cluj, mi-ar fi mai simplu sa merg la Timisoara, si apoi sa vin la operatie la Cluj ?
0
13-07-2012, ora 21:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
NU ! chirurgul nu poate sa iti fixeze nicio schema de chimioterapie, pentru ca nu se pricepe. pentru asta trebuie sa te consulte un specialist de ONCOLOGIE MEDICALA. aveti un consult programat ?

apoi: pe baza caror investigatii a fost pus stadiul II B ? ai un CT de torace si abdomen ? o scintigrafie ? si intai si intai: DE CE NU TE OPEREAZA DIN PRIMA ? de ce vrea chimioterapie inainte neaparat ? desigur ca operatia poti sa o faci unde vrei.
0
14-07-2012, ora 16:06
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
poate am pornit gresit, dar incerc sa descriu pasii urmati pina acum in ordine cronologica:
acum 10 zile am descoperit un nodul la san, dupa 2 zile am mers in orasul meu si am facut o mamografie si o ecografie in urma careia rezultatul a fost nodul de 4 cm cu suspiciune mare de malignitae(peste 80%) si adenopatie axilara. La aflarea acestei vesti eram sigura ca acel nodul atit de mare trebuie scos chiar daca nu ar fi malign. Am dorit sa ma operez la Cluj la dr.Rancea, si am reusit cu greu sa fiu primita la citeva zile la dinsul. Auzisem ca la Cluj pentru a stabili diagnosticul se face o incizie in tumoare si apoi biopsia, urmind sa se decida cum se face operatia (daca tumoarea este maligna sau benigna).
Am fost cu mamografia, echo si rezultatul scris de doctora din orasul meu la dr.chirurg de la Cluj, care s-a uitat la cele 2. m-a examinat si a scris ca este carcinom mamar B II in functie de marime si adenopatia din mamografie, dar pe care el nu a sesizat-o. Mi-a zis ca daca vreau ca el sa ma opereze, nu poate mai repede de 15 sept.(cred ca pleaca in CO), dar ca in acest timp nu voi ramine fara tratament. In functie de biopsie o sa fac daca se poate hormonoterapie sai chimioterapie. Sa il sun si sa ii spun rezultatul biopsiei probabil atunci stabilind si data operatiei sens in care mi-a dat un bilet cu analizele facute inclusiv CT toracic si abdominal cu care sa ma prezint la operatie.
M-a trimis apoi la o clinica privata, unde in aceeasi zi am facut o punctie cu pistolet cu ac gros14 G pt prelevare fragmente tisulare si efectuare biopsie si din nou o ecografie si o sonoelastrografie, iar diagnosticul doctorei primar de radiologie-imagistica a fost 98% malign, dimensiune 4 cm, vol.17, 82 cmc, semnal vascular moderat si scor elastrografic 5 BRG cu adenopatie cu aspect tumoral axilar drept 19 mm.
In 2-3 zile o sa primesc rezultatul biopsiei.
Intrebarea mea este ce trebuie sa fac in continuare caci chirurgul mi-a spus ca pot sa fac chimioterapia si eventual la Timisoara ca sunt de linga Timisoara, dar eu nu as vrea ca oncologii din TM te trimit sa te operezi si apoi fac chimioterapia, dupa ce vin rezultatele de la biopsie, asa ca eu vreau sa fac si chimioterapia la Cluj dar nu stiu pt asta trebuie sa iau legatura cu sectia oncologie medicala sau cu una din cele r sectii de radioterapie unde sunt doctori oncologi chimioterapeuti ?
Ma scuzati de romanul care l-am scris dar nu prea am pe nimeni cu care sa ma consult.
0
14-07-2012, ora 16:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu iti cere scuze, ai scris foarte bine si explicit toata treaba, din care inteleg perfect tot. mai putin penultimul paragraf, care se termina cu semnul intrebarii. care e intrebarea DE FAPT !!! fixeaza-ti-o clar in minte si formuleaz-o cat mai pe scurt, caci imi este greu sa ghicesc.

deci tu vrei sa faci chimioterapie inainte sa te operezi ? vrei sa NU te operezi ? ca nu inteleg. momentan asteptam rezultatele unei biopsii si chirurgul ti-a dat de facut un CT de torace si sper eu si abdomen. ASTA ai de facut acum, cat mai repede !
0
14-07-2012, ora 17:23
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
Astept rezultatul biopsiei.Eu vreau sa ma operez la acest chirurg de la Cluj, dar el mi-a spus ca nu ma poate opera mai repede de 15 sept.(pleaca in CO), daca vreau sa ma opereze el, sa-i dau telefon cind vin rezultatele, o sa stabilim data operatiei (dupa 15 sept.), dar pina atunci nu voi ramine fara tratament o sa-mi spuna in functie de receptorii hormonali, daca pot sa fac hormonoterapie; a zis:ar fi mai usor pt d-voastra, sau citeva sedinte de chimioterapie pina la operatie. Deci nu eu vreau asta, dar am inteles ca si altele au facut asa pt probabil diminuarea tumorii, sau pt ca nu ma poate opera mai repede si sa nu se dezvolte mai mult, nu stiu.

Intrebarea mea era: Pt ca nu am fisa la nici un medic de oncologie medicala, decit la asta de la chirurgie, trebuie cu rezultatul sa incerc sa ajung la un dr.oncolog din Institutul Oncologic de la sectia oncologie medicala sa-i arat rezultatele si sa-i spun ce a zis chirurgul ? Cum ajung eu sa fac chimioterapie, daca nu ma trimite un oncolog caci chirurgul nu cred ca ma poate trimite? O iau de la capat cu oncologu ?; el poate spune ca trebuie operatie si apoi chimio. Asta nu inteleg.
0
14-07-2012, ora 21:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in mod standard si in orice caz, decizia de tratament odata ce un om primeste diagnosticul de cancer este luata in cadrul unei comisii multidisciplinare. nu ajunge sa vorbesti doar cu un chirurg sau doar cu un oncolog sau doar cu un radioterapeut. iar dintre toti, oncologul stie cel mai bine.


recomandarea mea este sa afli cat mai repede rezultatul biopsiei (anatomia + examenul IMUNOHISTOCHIMIC) si sa faci la fel de repede un CT de torace si abdomen !

daca stadiul este intr-adevar II B atunci poti fi operata din prima, caci asta este standardul de tratament, si recomandarea mea este sa faci exact asta, dupa rezultatele examenelor scrise mai sus. dar trebuie cunoscut stadiul fara echivoc ! se poate face si chimioterapie pana atunci, dar pentru asta trebuie sa discuti cu un oncolog, si tot asa, cu rezultatele a ce ti-am spus eu in mana. aceasta varianta nu e dovedita ca fiind cea mai buna.

repet: stadardul de tratament in faza operabila este OPERATIA din prima, si apoi chimioterapie +/- iradiere. avand ganglioni aparent invadati, nu este recomandata chirurgia "conservatoare" ci mastectomia radicala modificata + limfadenectomie axilara.

fa investigatiile cerute CAT MAI REPEDE si prezinta-te la oncolog CAT MAI REPEDE !

de asemenea asteptam rezultatele si noi aici!
0
16-07-2012, ora 15:46
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Citez din Ghidul clinic publicat in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, Nr. 88bis /9.II.2010, Anexa 15, Cancerul mamar, Punctul 8 Aspecte administrative: "Standard / Pentru tratamentul cancerului mamar medicul trebuie sa colaboreze cu oncologul (chimioterapeut, radiolog) si cu anatomopatolog." respectiv: "Standard / Tratamentul chirurgical al pacientelor diagnosticate cu cancer mamar trebuie efectuat numai de medicul ginecolog/chirurg generalist cu supraspecializare in oncologie.". Aceasta este legea cadru pe baza careia se trateaza cancerul mamar in Romania. Adresa la care o gasiti publicata pe net este www.ghiduriclinice.ro. Scrie negru pe alb ca pacientul este tratat de un medic care trebuie sa colaboreze cu oncologul (chimioterapeut, radiolog) si singurul medic mentionat in lege in afara celor cu care colaboreaza este medicul ginecolog/chirurg generalist cu supraspecializare in oncologie. Rezulta ca el este medicul care te trateaza. Spitalele care nu au acest medic ginecolog/chirurg generalist cu supraspecializare in oncologie, ca sunt doar cativa in tara, ca sa trateze cancerul mamar, daca au dotarea minima impusa prin aceeasi lege, pot apela pe baza protocolului propriu, care este mai permisiv decat legea cadru pentru ca se face in functie de ceea ce pot oferi ele efectiv, la un chirurg generalist in locul acestui ginecolog/chirurg generalist cu supraspecializare in oncologie. Si se presupune ca tu accepti acest lucru cand te prezinti la ei la medicul oncolog (chimioterapeut, radiolog). Eu de exemplu de fapt nu am fost informata, chiar daca este tot obligatia lor legala specificata in Drepturile pacientilor de a te informa referitor la unde si in ce conditii te poti trata. Si atunci, in nestiinta de cauza sau pentru ca finaciar nu-ti permiti sa te duci in alta parte, tu te prezinti la un medic oncolog (chimoterapeut, radiolog) care te trimite sa te operezi la un medic chirurg generalist. Dumneavoastra v-ati adresat unui medic chirurg supraspecializat in chirurgie oncologica si chirurgie ginecologica. Dansul este medicul dumneavoastra curant pe care l-ati ales si pe care-l puteti schimba cu altul cand si daca doriti. Si eu sunt la prof. dr. Blidaru care este chirurg primar supraspecializat in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica, doctor in stiinte medicale specialitatea oncologie, competenta in ecografie generala si mamara (le-am luat de la sfarsitul unui interviu de pe net), asa ca va pot indruma. Practic de acum incolo dansul va colabora cu ceilalti medici care va vor trata pe baza de Bilet de trimitere sau bilet stampilat sau verbal si dumneavoastra va veti duce la dansii cand va va trimite dansul si va va da sau explica cu ce sa va duceti. Chimioterapia este standardizata peste tot in lume, schemele de chimioterapie adjuvanta (combinatia la care faceti referire) le gasiti publicate in acelasi ghid clinic si alegerea schemei de tratament care va va fi aplicata dumneavoastra personal se face in functie de caracteristicilor cancerului. Medicul oncolog chimioterapeut este cel care va va face chimioterapia. Este mai bine sa o faceti local pentru ca va va fi greu sa va deplasati si este mai putin aglomerat decat in institutele oncologice. Legea va da dreptul sa va tratati oriunde si la cine doriti in Romania, inclusiv sa va operati la Cluj si sa faceti chimioterapia la Timisoara. Domnul dr. v-a explicat corect ca pentru ca dansul nu poate sa va opereze acum, cazul dumneavoastra fiind implicit operabil acum, daca vreti sa va opereze dansul si nu altcineva, asteptati pana cand poate. Pe perioada asteptarii, pentru a nu ramane fara tratament si in functie de caracteristicile cancerului dumneavoastra pe care le veti afla din buletinul histopatologic pe care il asteptati, veti lua ori pastile ori veti face sedinte de chimioterapie. Asa ca nu v-a trimis inca sa faceti chimioterapie. V-a explicat doar in mare pasii urmatori. Implicit, daca nu doriti sa asteptati, puteti sa va adresati altui chirurg care poate sa va opereze mai repede. Sfatul meu este sa faceti ce va spune dansul pentru ca un medic cu rezultate bune in timp nu este un medic iresponsabil si daca cazul dumneavoastra n-ar suporta amanare probabil v-ar trimite chiar dansul la un alt chirurg. Pe de alta parte toti chirurgii de acolo sunt specializati pe acest tip de operatii, ca numai asta fac, asa ca puteti sa va adresati linistita si altui chirurg. Alegerea va apartine. Oricum macar al dumneavoastra e mai vorbaret ca la al meu zici ca faci armata. Notati pe hartie intrebarile pe care le aveti, mai taiati din ele pe cele neesentiale, si cereti orice informatie mai doriti eventual cu lista in fata cand il contactati telefonic sau cand va intalniti, incercand totusi sa nu-l stresati prea tare ca e si el un om cu multi pacienti. Stiu ca sunteti bulversata acum, dar nu e cazul sa va panicati. Ati actionat foarte bine si acest lucru nu poate fi decat in avantajul dumneavoastra. Sanatate !
0
17-07-2012, ora 19:01
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
Am primit rezultatul biopsiei, va rog daca stie cineva sa ma lamureasca

biopunctate mamare cu aspect de carcinom invaziv, de origine ductala, fara componente in situ, prezent sub forma de plaje tumorale mari, neregulate(grad histologic 3), cu nuclei mari, moderat pleomorfi insa cu nucleol mare(grad nuclear3) si cu rata mitotica moderata(grad mitotic 2) - gr, Nottinghan; se asociaza redus infiltrat inflamator limfocitar si redusa necroza confluenta; nu se evidentiaza calcificari sau elastoza; infiltrare perineurala absenta; invazie angiolimfatica greu de evaluat, din cauza unor retractii stromale.
RH: E + 85%
P + 5%
HER 2 - 0
KI 67 - 40%
E caderina - +

Astept cu nerabdare
0
17-07-2012, ora 20:34
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Aveti un carcinom invaziv de origine ductala (adica cu originea in canalul ductal, vreo 80% sunt de tipul asta inclusiv al meu si ar fi un tip cu rezultate bune la tratament).
Din pacate aveti G3 (grad histologic) care este un 'scor' care arata cat de diferit este modelul de aparitie si crestere a celulelor canceroase fata de celulele dumneavoastra normale. Exista G1 (bine diferentiat) (am eu)), G2 (moderat diferentiat) si G3 (slab diferentiat). La G3 celulele canceroase cresc si se inmultesc cel mai repede fata de celulele normale. Daca tot ai cancer cel mai bun este G1. G2 este asa si asa, G3 este cel mai rau. Cum in orice rau exista totusi si un bine, partea buna ar fi ca G3-ul poate raspunde cel mai bine la chimioterapie si la radioterapie pentru ca aceste tratamente tintite asta fac, omoara celulele cu o rata de crestere mare pentru ca celulele canceroase sunt celule cu o rata de crestere mare.
RH: E + 85% arata ca tipul dumneavoastra de cancer va raspunde la hormonoterapia care va va fi probabil recomandata dupa operatie, chimioterapie, radioterapie, ceea ce e bine.
Ki 67 40% iarasi este mare. Clasificarile sunt sub 10% (am eu), 10 - 20% si peste 20%. Cel mai bine este sub 10%. Nu mai intru in amanunte pentru ca nu este un indicator sigur dar se foloseste pentru ca poate spune ceva medicului in corelatie cu ceilalti indicatori.
Redus necroza. Necroza nu e buna bine ca macar e redus si e bine ca nu aveti totusi si calcificari.
HER 2 - 0 este bine ca nu aveti HER2 pozitiv.
Sursa www.breastcancer.org. Eu sunt doar un pacient informat de nevoie, nu doctor.
Sanatate !
0
17-07-2012, ora 21:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Her 2 negativ semnifica faptul ca in cazul tau nu va avea rost aplicarea unui tratament cu un medicament numit HERCEPTIN, care se foloseste doar in cazul in care (criptic spus), pe imunohistochimie (examenul scris de tine la final) este pozitiv cu trei cruciulite.

examenele de mai sus, cel histopatologic si anatomopatologic, pun diagnosticul de CANCER DE SAN. acum cel mai important lucru este sa ai un "bilant de extensie", adica examenul CT de care am amintit deja. si asta cat mai repede, pentru a se trage o concluzie despre care este cel mai bun tratament si in ce ordine.

pentru cand e programat asta ?
0
17-08-2012, ora 18:41
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
buna ziua,
revin dupa o oarecare absenta, absenta in care insa nu am stat degeaba, dupa primirea rezultatului de la biopsie, rezultat pe care l-am scris in interventia precedenta, am facut CT abdominal si toracic ( nu am nici o afectiune la nici un organ, sunt perfect sanatoase), ecografie la inima cu fractie de ejectie(60%) EKG, tensiune, si cardioloaga a zis ca am o inima f sanatoasa am luiat din nou legatura cu dr.chirurg Alin Rancea de la Cluj care a discutat in comisie situatia mea si m-a pus in legatura dr. Alexandru Eniu ( oncolog si chimioterapeut) tot de la Cluj, si in urma consultatiei acesta mi-a spus ca eu pot fi operata imediat, dar cu masectomie, insa el imi recomanda o operatie cu conservarea sanului, dar sa fac intii chimioterapie pt adunarea celulelor si reducerea nodulului, el considera ca voi raspunde bine la tratament, si dupa 4 sedinte cu EC( farmorubicina +cilofosfamida)durata /sedinta 30 minute) facem o evaluare a situatie printr-o ecografie si va vedea in functie de rezultat ce urmeaza.
Am acceptat propunerea lui si am inceput chimioterapia pt cele 4 sedinte din care am facut deja 2, iar ca efecte secundare nu am simtit nici unul doar nevoia de a bea f multa apa, desi dr.Eniu mi-a facut o schema pt primele 5 zile cu Emetin, ometran si Medrol dar eu nu le-am luat pt ca eram sigura ca nu-mi va fi rau, lucru care de altfel s-a si intimplat.
Va rog sa-mi spuneti daca d-voastra credeti ca am ales eu, adica doctorii calea care trebuie.

Analizele adica hemoleucograma cu formula leucocitara imi erau f bune. La 7 zile dupa prima sedinta de chimioterapie s-au mai schimbat dar au ramas in limiter normale cu exceptia leucocitelor care au scazut de la 8900 la 3270; limfocitele au crescut la 41, 9% si monocitele au scazut la 1, 65%;
- in ziua celei de-a doa sedinte adica dupa 2 saptamani, analizele iara s-au schimbat de fapt nr.leucocitele a crescut la 11, 4; nr.monocite 1, 55; nr.trombocite 490 si eozinofile au wscazut la 0, 1.
Totodata va rog sa-mi spuneti daca puteti, ce reprezinta faptul ca leucocitele, monocitele, si trombocitele au depasit valorile normale iar eozinofilele sunt atit de mici.
Va multumesc anticipat
0
20-09-2012, ora 17:24
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Asta da atitudine ! Ma bucur ca va tratati deja si ca sunteti bine. In privinta alegerii tipului de operatie nimeni nu are dreptul sa-si dea cu parerea din afara cazului. Fiecare alege cum se simte mai bine in functie de ceea ce i se propune din partea medicilor care il trateaza. Trendul actual este sa se propuna si operatia conservatoare daca cazul in sine o permite. Asta pentru ca un studiu american destul de amplu (peste 1000 de persoane) in care pacientele au fost monitorizate 5 ani au aratat ca rata de recidiva ar fi cu doar 0.5% mai mica in cazul operatiei conservatoare fata de clasica mastectomie deci nesemnificativ. Dar stiti cum e cu statistica asta. N-ai vrea sa fii tu aia din cei 0, 5% dupa cum n-ai vrut sa fii nici aia 1 din 8 al carei nodul s-a dovedit a fi malign. Pe de alta parte sa-ti pierzi un san este foarte greu. Asa ca fiecare alege cum se simte mai bine. Eu la 40 de ani am optat pentru mastectomie pentru ca in materie de cancer am considerat ca cu cat esti diagnosticat mai tanar cu atat e mai periculos, aveam un san relativ mic puternic vascularizat, nodul central si un ganglion axilar invadat. Am luat-o matematic si am considerat ca probabilitatea de a avea celule canceroase restante in sanul operat dupa o operatie conservatoare ar fi mai mare. Si sunt multumita cu alegerea facuta chiar daca nu mi-a convenit sa raman fara un san. Pur si simplu asa am simtit ca e mai bine. Oricum odata ce ati ales asumati-va alegerea pentru ca niciodata n-o sa stiti daca a fost cea corecta pentru ca recidiva poti sa faci in ambele variante si in materie de o modificare la nivel celular cum este cancerul n-ai de unde sa stii exact cum stai. Si oricum va veti monitoriza in continuare si daca doamne fereste faceti recidiva pe acelasi san vi-l taie cu totul fara alegeri. In privinta analizelor de sange nu va bateti capul ca oricum o sa varieze in toate directiile cat timp faceti chimioterapie. Daca e ceva iesit din comun va va informa medicul care va trateaza. Sanatate si tineti-o tot asa !
0
20-09-2012, ora 21:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
bombonel, ce STADIU INITIAL (TNM) a avut tumora ?

analizele mentionate de tine sunt normale, nu trebuie sa te preocupe prea mult. semnifica o toleranta buna dpdv hematologic la tratament.
0
21-09-2012, ora 12:46
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
Pt. RaulDuke,

Stadiul initial a fost si este T2N1M0. Joi voi face a patra sedinta de chimioterapie dupa care o sa-mi faca o evaluare cu ecografie sa vada cum a raspuns la chimio si cit sa micsorat tumora. Initial a fost de 4cm/3cm/2cm. Eu simt ca s-a redus mult sa vedem ce spune eco. Apoi probabil o sa-mi mai dea 4 sedinte cu taxotere si apoi in ianuarie, operatie ( sectoremie cu evidare ganglionara, parca asa a zis, mai exact scoaterea nodulului si unor ganglioni. Am acceptat sectoremia la propunerea dr oncolog radioterapeut, care mi-a spus ca asa considera ca e cel mai bine pt mine, deoarece eu eram pregatita pt masectomie, dar mi-a spus ca nu e cazul daca tumoarea scade asa cum banuieste el. In legatura cu ganglionii, am fost la consultatie la 5 medici oncologi si nici unul nu au simtit nici un ganglion doar la ecografie se vede unul mai inchis la culoare.
0
21-09-2012, ora 17:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in acest stadiu este la ora aceasta recomandata chimioterapia inainte de interventie chirurgicala, fapt care face posibila o interventie mai putin radicala, cu pastrarea unei parti importane a sanului, cu avantaj estetic evident.
0
01-02-2013, ora 14:59
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
pt RaulDuke,

Dupa o absenta mai mare revin. Datele problemei pe scurt: In iulie am fost depistata cu carcinom ductal invaziv al sanului dr.cT2N1M0 std.II B( rezultat biopsie:G3; RE=85%; RP=5%; HER2=0; Ki 67=40%). Am facu 8 cicluri de polichimioterapie(4xEC+4TxT) si raspunsul clinic a fost complet, relicvat imagistic de 1 cm diametru.
Am terminat chimio in 18 dec.2012 si in 9 ian.2013 am fost operata: sectoremie cu limfadenectomie axilara-etaj I si II. Rezultat histopatologic:

" Macro: 1. Sector de 9/8/2cm. In centrul piesei la 1, 5cm sub marginea de rezectie anterioara se gaseste o arie suspecta de 2/0, 9cm, avand corp metalic submilimetric.(mi s-a introdus la ciclul 6 un clip metalic).
2. axil;a de 11/10/3cm.

Micro: Relicvar carcinomatos continind circa 5% elemente si emboli limfatici, cu modificari accentuate post CT, intr-o stroma fibroasa, cu inflamatie cronica focala(majoritar peritumorala).
Restul parenchimului mamar este mastozic.
Doi din cei 19 ganglioni (avind diametrul intre 0, 1 si 2/0, 2 cm) cu metastaza, constituita din rare elemente maligne cu modificari accentuate post CT, fara depasirea capsulei.
Restul ganglionilor limfatici au infiltrare adipoasa.
yR1 N1 bii

Mi s-a recomandat radioterapie.
Va rog frumos sa-mi " traduceti" si mie acest rezultat, si daca puteti sa imi spuneti daca va trebui sa fac si hormonoterapie cu tamoxifen, ca sincer sa va spun asta ma cam sperie datorita posibilitatii de a dezvolta in timp alte cancere.
Va multumesc anticipat !
0
01-02-2013, ora 19:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, trebuie sa faci hormonoterapie; nu inteleg frica ta de a "dezvolta in timp alte cancere", la ce te referi ? daca vei face cu tamoxifen sau cu altceva, asta tine de varsta ta si daca esti la menopauza sau nu; iar daca da, de cat timp ?

tot tratamentul si ce ti s-a aplicat tie e destul de standard si frumos facut. apoi... de tradus nu am ce sa iti traduc, pentru ca nu e scris intr-o limba straina, pur si simplu sunt niste termeni tehnici.
0
02-02-2013, ora 13:43
bombonel
Nu este medic/terapeut
bombonel
Virsta mea este 58 de ani si sunt in menopauza de 10 ani.
La tradus rezultatul, ma refeream la " inflamatie cronica focala" si "parenchim mastozic", ce inseamna, este ceva rau care influenteaza prognosticul de vindecare? Scuze pt insistenta.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
48 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  •