cancer de san??

20-12-2011
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua!
Am o mare frica si as vrea, ca pana sa vina rezultatele sa mi-o mai domolesc.
Este vorba despre mama mea, in varsta de 52 de ani, operata de 3 ori de hernie de disc si de doua ori de ulcer perforat, bolnava de diabet zaharat tip II (jumatate de pastila de siofor 1000/zi).
In urma cu un an si-a descoperit un chist la san. Si-a facut atunci toate analizele si echografiile si mamografie, inclusiv makerul tumoral CA (nu stiu care), rezultatul acestuia incadrandu-se in limitele normale. Diagnosticul a fost mastoza chistica cu DIU. Din pacate, nu va pot da alte detalii, pentru ca nu am documentele medicale la mine.
Cu toate ca a facut tratamentul prescris de medic, chistul nu s-a retras.
Astazi a mers din nou la control si doctorita i-a dat sa repete toate analizele, inclusiv markerul tumoral.
Credeti ca este posibil sa fie vorba despre cancer daca este vorba despre acelasi chist, care acum un an nu a prezentat risc de cancer?
Va multumesc anticipat.
74 comentarii 12 3 Înainte ›
0
20-12-2011, ora 14:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
posibil este, dar sansele sunt totusi mici. asteptam mai multe detalii dupa ce primesti rezultatele si dupa ce vorbesti cu medicii. iti uram numai bine !
0
20-12-2011, ora 14:48
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Stai linistita, nu pune raul inainte.
Mama ta este la o varsta la care este foarte bine sa aiba controale si analize anuale daca a avut chisturi la san. O perioada dupa menopauza toate se intampla mai navalnic in organism, pana reintra intr-un firesc si de asta e bine sa stie cum este starea actuala a sanilor.
Sa auzim de bine!
1
20-12-2011, ora 18:00
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru incurajari!
Iata rezultaul investigatiilor facuta anul trecut:
examen echo sani:
San drept - san cu structura adipoasa redusa. In cadranul superior si central prezenta unei formatiuni bine delimitate 9, 1/3, 9 mm fara prelungiri spiculative (cred)
San stang - san cu structura adipoasa redusa, cu diserete (?) imagini de mastoza microchistice
examen echo vaginal:
uter 61, 2/32, 8 mm contur regulat, retroversat, latero deviat dreapta
Endometru 10, 4 mm
col uterin 21, 8/19 mm
anexa dreapta scurtata 16, 4/10, 9 mm
anexa stanga fara modificari
Douglas liber

Marker tumoral CA 15-3 - 24, 4, valori 0-35 UI/ml

Am precizat gresit ca anul trecut a facut mamografie.
Doar cele precizate mai sus a facut.
Joi are programare la mamografie.
Ce pareri aveti? Ar fi cazul sa consultam si un alt medic (ea nu mi-a spus pana astazi de aceasta problema si a facut acel control la un medic ginecolog, destul de in varsta) sau sa asteptam rezultatul mamografiei i apoi sa mai vedem?
0
21-12-2011, ora 10:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asteptati rezultatul mamografiei si apoi prezentati-va cu el la medicul care vi l-a recomandat. e simplu!
0
22-12-2011, ora 22:16
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna seara!
Revin cu rezultatul investigatiilor:
Echo sani:
san stg - san cu structura adipoasa minora. In cadranul supra extern 5, 3/1, 9 mm; 2, 6/1, 4 mm, bine delimitate, fara prelungiri spiculative; adenopatie axilara
san drept: san cu structura adipoasa minora. In cadranul superior si central placard mastozie (cred)18, 9/14, 9 mm, contur bine determinat (supra mamelonar). In cadranul extern 13, 1/10 mm. fara adenopatie axilara.
Mamografie bilaterala:
sani cu structura densa, heterogena, fara opacitati spiculative si focare de microcalcificari
san drept - opacitate 15/14 mm CSE intensitate medie-mare, contur partial mascat
Cloncluzii: ACR BIRADS 3.0
Se recomanda eco mamar bilateral. nodul san drept, sani acusi heterogeni
Rezultatul CA 15-3: 18, 4 valori 0-35 UI/ml
Medicul ginecolog i-a pus din nou diagnosticul de Mastoza bilaterala, prescriindu-i un tratament si spunandu-i ca daca nici acum nu se reabsoarbe, va trebui operat. Totodata, i-a spus ca nu sunt riscuri ca tumoarea sa fie maligna.
totusi, cautand despre acel ACR BIRADS 3.0, am aflat ca ar fi o mica posibilitate.
Ce parere aveti?
Ar fi bine sa consultam si un alt medic sau sa urmam tratamentul si sa vedem cum evolueaza?
Ar fi totusi riscuri ca tumoarea sa fie maligna daca markerul tumoral e in limetele normale?
Multumesc pentru timpul acordat!
0
22-12-2011, ora 23:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, acest risc, desi mic, ramane, pana in momentul in care respectiva formatiune fie dispare, fie este operata si confirmata ca NEFIIND maligna.
cel mai bun lucru de facut este sa urmati tratamentul, sa vedeti cum evolueaza si sa urmati indicatiile medicului.
0
23-12-2011, ora 12:42
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru sfaturi si pt timpul acordat!
Sarbatori fericite si multa sanatate!
0
24-12-2011, ora 00:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la fel !
0
09-01-2012, ora 17:56
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua!
Domnule RaulDuke, din cate am citit pe acest forum mi-am putut da seama ca sunteti oncolog si profit de bunavointa dumneavoastra.
Dupa cum am mai scris, mama a fost diagnosticata cu mastoza chistica. Rezultatul investigatiilor efectuate sunt postate mai sus.
Problema e ca am mers cu aceste rezultate la un alt medic care, dupa examinare (doar palpare, nicio alta investigatie) i-a pus diagnosticul de tumora mamara stanga si i-a spus ca nodulul trebuie scos obligatoriu prin operatie, deoarece se extinde spre axila, si trimis pt biopsie.
Din cate am citit, mi-am dat seama ca biopsia se poate face fara operatie.
Ma puteti ajuta cu o parere? E in regula sa se operze? Sa mai cer parerea si unui al treilea medic?
0
09-01-2012, ora 20:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cuvantul "tumora" nu inseamna "cancer", asa cum se gandeste toata lumea. este cuvantul universal din limbajul medical care descrie o "crestere" simtita sau vazuta intr-un anume loc, "crestere" care nu face parte din anatomia normala. poate fi cancer, dar poate fi si un chist, si un lipom si un fibrom si cate si mai cate. daca o asemenea tumora are aspecte suspecte si se coreleaza si cu istoricul unei paciente (varsta, boli in familie, etc), si mai si persista in ciuda tratamentelor "conservatoare" devine foarte util sa se faca o biopsie.
in momentul de fata as recomanda si o mamografie, inainte de altceva. daca se vede si/sau se palpeaza un nodul, ulterior cel mai indicat ar fi sa faca o biopsie, dar nu as recomanda operatia din start, ci intai o biopsie cu ac gros facuta de un chirurg care se pricepe si care fie simte cu incredere nodulul si unde trebuie punctionat, fie sub ghidaj ecografic. apoi examen anatomopatologic al piesei de biopsie. ce conteaza este si ce specialitate au medicii care iti dau "parerile" astea, nu doar sa vezi cat mai multi doctori. pe calea asta poti sa nu ajungi nicaieri. oncologii pot avea anumite pareri, chirurgii cu totul altele, etc. in final voi decideti pe mana cui mergeti.
0
09-01-2012, ora 20:33
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Mamografie a facut! Rezultatul e scris intr-un mesaj anterior (22.12.2011, 22:16). Medicii care au constatat-o pe mama sunt doar medici primari obstretica si ginecologie. Tocmai de asta ma si agit. Niciunul nu i-a dat o trimitere catre un oncolog.
0
09-01-2012, ora 22:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
evident pentru ca ginecologii sau chirurgii nu dau bilete de trimitere. trimiteri nu dau decat medicii de familie si asta e normal. in schimb de la chirurgi e posibil sa nu primesti nici macar o recomandare catre alt serviciu nici daca se pune diagnosticul de cancer. medicul tau de familie trebuie sa te ajute si sa te indrume cel mai bine.
cred ca este prudent sa faca o biopsie din leziunea descrisa care persista in sanul drept, mai ales daca exista si o adenopatie. singura parere care mai poate face lumina in momentul de fata este cea a unui medic oncolog dintr-un spital clinic.
0
09-01-2012, ora 22:45
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Am inteles!
Multumesc pt raspuns. Atunci vom mai amana operatia. Voi merge la medicul de familie si vom cere o trimitere si la un medic oncolog.
0
10-01-2012, ora 19:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
succes !
0
18-01-2012, ora 17:57
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua, domnule doctor! Din pacate, acel mic risc despre care imi spuneai s-a dovedit destul de mare in cazul mamei mele! A facut punctie prin aspiratie si tumoarea a iesit maligna! E programata pentru mastectomie. Credeti ca, dupa un an de la aparitia primului nodul, ar fi sanse ca acest cancer sa fie incipient?
0
18-01-2012, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da. totusi asteptam sa ne furnizezi niste date oficiale din niste documente medicale, ca sa stim bine si clar care e situatia. ne pare rau pentru diagnostic, dar nu te speria, solutii exista, mai ales caci, cum ti-am zis, pana nu se afla clar stadiul TNM, cancerul poate fi intr-o forma incipienta si foarte operabila, cu sanse excelente. totusi ma bucur ca ai fost pusa in tema si cel putin conversatiile cu noi pe acest forum, sper eu, te-au ajutat sa intelegi si chiar sa anticipezi mai bine ce si cum.
pastram legatura, asteptam noi vesti (daca se poate, cat mai oficiale!). mult noroc !
0
18-01-2012, ora 22:56
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru incurajari. Voi reveni cand voi avea date oficiale.
0
18-01-2012, ora 23:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
OK !
0
25-01-2012, ora 18:58
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Revin, cu o informatie mai mult sau mai putin oficiala!
Mama a fost operata, i s-a facut mastectomie, iar chirurgul mi-a spus ca la prima vedere, par a fi afectati 4 ganglioni axilari, dar ca, bineinteles, trebuie asteptat rezultatul!
Acest numar de 4 ganglioni este mare????
Are sanse ca totusi cancerul sa fie stadiul II?
0
25-01-2012, ora 21:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu are rost sa emitem nici o speculatie pana la rezultatul biopsiei si examenului histopatologic. exista sanse ca stadiul sa fie II, intr-adevar !
0
14-02-2012, ora 17:18
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Am primit rezultatele buletinului histopatologic

Macroscopie: Mastectomie radicala cu tumora de 2, 2/1, 8/1, 5 cm situata pe linia mediana a cadranelor externe.
Microscopie:
varf axila- 4 ganglioni limfatici fara metastaza in sectiunile examinate;
nivel axila- 1 din 5 ganglioni cu metastaza carcinomatoasa;
baza axila- 2 din 7 ganglioni limfatici cu metastaza carcinomatoasa;
san+tumora- Carcinom ductal invaziv tip NOS, cu arhitectura predominant solida si stroma desmoplazica;
Mamelon fara infiltrare tumorala;
Grad histologic Ellis-Elston - G2 (scor 7): - diferentiere tubulara - 3; - pleomorfism cito-nuclear -2: index mitotic - 2.
p T2N2a-G2
Ganglion limfatic prepectoral cu metastaza carcinomatoasa.


Va rog din suflet spuneti-mi ce inseamna. Chirurgul care a operat-o a spus ca acest rezultat nu e concludent, ci urmatorul, care vine abia peste 2 saptamani.
Ce stadiu e??
Are sanse de vindecare?????
Acel ganglion limfatic prepectoral cu metastaza carcinomatoasa reprezinta metastaza la torace, coaste????
Va rog sa-mi raspundeti pt ca sunt disperata!!!!
0
14-02-2012, ora 19:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
incearca sa nu fi disperata, totusi ! iar eu nu raspund pt ca "esti disperata" ci pentru ca stii ca asta fac eu aici pe forum. linisteste-te !

stadiul este dat de componentele T N si M, dintre care T si N sunt deja cunoscute, pe baza piesei operatorii care a constat in scoaterea intregului san si ariilol ganglionare din preajma. dimensiunea tumorii (T2) si numarul de ganglioni afectati, cu dispozitia lor (N2) sunt mentionati in buletinul de mai sus. G arata agresivitatea relativa a tumorii.
pentru mentionarea stadiului complet (adica de la I la IV, IV fiind cel mai avansat) trebuie cunoscut si M care este 0 daca nu se adevereste existenta niciunei metastaze (raspandire a bolii la alte ograne distante) sau este 1 daca exista aceste metastaze.
ca atare exista 2 posibilitati: - stadiul este T2N2M0 deci stadiul III A, si exista sanse bune de vindecare, odata ce a fost operata si urmeaza si tratament oncologic de completare + urmarire;
- stadiul este T2N2M1, deci stadiul IV, caz in care nu se poate vindeca si trebuie aplicat tratament in scop de tinere sub control a bolii, cu speranta prelungirii cat mai lungi a supravietuirii.

existenta sau absenta metastazelor poate fi facuta doar pe baza unor examene radioimagistice, eventual pe baza rezultatelor unei consultatii clinice, dupa cum stabileste clinicianul. in orice caz, se incepe cel putin cu o radiografie pulmonara, o ecografie abdominala si analize de sange de rutina. poate fi nevoie, chiar in faza initiala (si eu as recomanda aceste lucruri, la un stadiu atat de mare) de examen CT de torace si abdomen, poate chiar un RM cerebral si aproape sigur si o SCINTIGRAFIE OSOASA.

desigur ca examenul histopatologic (cel de mai sus) este perfect concludent. ce a vrut chirurgul sa va transmita este ca blocurile de parafina se dau mai departe spre un examen suplimentar numit IMUNOHISTOCHIMIE, pe baza caruia se pot trage concluzii referitoare la care este cel mai bun tratament. intre timp eu as recomanda sa faceti investigatii dintre cele mai sus, spre elucidarea existentei/absentei metastazelor.

cand este consultul la oncolog ?
0
14-02-2012, ora 20:10
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pt raspuns!!
La oncolog va merge maine!!
Ce inseamna acest A??
Inainte de operatie a facut radiografie pulmonara, ecografie abdominala si endoscopie gastrica, pt ca are o rezectie gastrica operata acum 23 de ani si toate au iesit bine.
Analizele de sange sunt bune... mai putin hemoglobina care este foarte mica pe fondul rezectiei gastrice (nu asimileaza fierul) si o analiza IG. (nu stiu ce insemana). La ultima analiza hemoglobina era 9.9.
Nu-mi vine sa cred ca este un rezultat atat de grav si medicul ginecolog la care a mers mama i-a spus pe data de 20 dec 2011 sa stea linistita, ca nu are cancer, fara sa o trimita la alti medici!!!
Cum e posibil sa mai existe asemenea medici in policlinici de stat?!
Stiti, incerc sa fiu in fata ei cat mai pozitiva si mai linistita, dar e mama mea si are doar 52 de ani, mi se rupe sufletul.
0
14-02-2012, ora 20:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
A e mai putin extins decat B. are dureri osoase ? chiar daca nu are, tot ar trebui facuta o SCINTIGRAFIE. la ce oncolog si de unde va merge ?

despre problema cu ginecologul... ma tem ca v-ati adresat cu o problema nepotrivita unui specialist inadecvat pentru asa ceva. mai potrivit ar fi fost din start un chirurg generalist cu experienta pe san, un oncolog sau chiar un medic de familie experimentat.
0
14-02-2012, ora 20:34
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Dureri osoase nu are in sensul acesta. Fosfataza alcalina i-a iesit buna.
Este operata de 3 de herenie de disc. De aceea sunt putin cam sceptica; pentru ca o mai doare spatele, dar s-a obisnuit cu durerile de acest gen.
Noi suntem din Iasi, va merge aici la oncologie, pt ca drumul pana la Cluj ar fi cam greu, plus ca nu stiu daca ar putea rezista in timpul tratamentului sa faca naveta. Cred ca vom merge la dl. dr. Miron. Ce parere aveti? E bine sau sa mergem totusi in alta parte?
Multumesc ca imi raspundeti si va pierdeti timpul cu mine si cu noi, cei de pe forum.
0
14-02-2012, ora 20:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tratamentele in oncologie sunt destul de standardizate. tot ce conteaza este sa gasiti un medic cu care sa va intelegeti bine si in care sa aveti incredere, altfel puteti merge si la Dr. House, nu o sa vi se para mai bine sau mai rau. oriunde mergeti, tinem legatura si daca exista ceva nelamuriri, putem sa le discutam aici. variantele preliminare includ investigatiile de care am amintit, asteptarea examenului imunohistochimic sau inceperea de iradiere sau chimioterapie, dupa cum va decide medicul oncolog. din pacate nu il cunosc personal pe dr. Miron si nu pot sa ma pronunt, dar din cate stiu indirect este un medic experimentat.
0
14-02-2012, ora 20:40
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Stiti cum e omul, cand ii dai un deget, iti ia toata mana! :)
Fortez nota si va rog, daca puteti sa imi recomandati un oncolog din Iasi, daca nu sunteti chiar si dvs. de aici?
0
14-02-2012, ora 21:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu sunt din iasi, nu am o recomandare de facut, din pacate. insa indirect stiu ca miron este (cel mult discutabil) cea mai buna varianta. ti-am spus, asta nu implica si cum o sa va intelegeti voi cu el sau ce afinitati personale se vor dezvolta, care e foarte probabil sa conteze si ele. mult succes !
0
14-02-2012, ora 21:26
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Domnule doctor,
Indraznesc sa va cer si eu o lamurire daca se poate. Numai daca aveti timp. Multumesc!

http://forum.romedic.ro/prod/Malign_sau_benign?__064873.html
0
14-02-2012, ora 21:36
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Inca o data, multumesc pt disponibilitatea si amabilitatea dvs.
O sa va tin la curent.
Multa sanatate!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
74 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  •