intre anemia ereditara si bilirubina exista legatura? | Forumul Medical ROmedic

intre anemia ereditara si bilirubina exista legatura?

14-08-2008
trfcarmen
Nu este medic/terapeut
trfcarmen
ma intereseaza daca intre anemia ereditara si bilirubina exista legatura. pun acest amanunt in discutie intrucat dupa mai multe investigatii am fost diagnosticata de catre medic hematolog cu anemie ereditara, mi s-a administrat un tratament (pt inceput) de 3 luni cu acid folic 15 mg/zi. Din cate am inteles eu globulele rosii se distrug cu usurinta. daca e cazul pot da si valori ale analizelor de sange.Multumesc
4 comentarii
0
14-08-2008, ora 00:00
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Exista forme de anemie cand globulele rosii se sparg usor. Atunci bilirubina creste (mai ales cea indirecta). Daca asta este situatia, probabil ca nu trebuie cautate alte cauze pentru bilirubina crescuta.

Numai bine.
0
15-08-2008, ora 00:00
trfcarmen
Nu este medic/terapeut
trfcarmen
multumesc pt raspunsul dat, insa revin si va indic valorile rezultate din analizele de sange:volum eritrocitar mediu - 101, hemoglobina aritrocitara medie 33, 6, bilirubina totala 2, 17 si bilirubina directa 0, 44. in raport de acestea credeti ca tratamentul cu acid folic 15 mg/zi este corect?in plus de asta, fiindca aslo a iesit la o valoare de 400, asadar mi s-a prescris si tratament cu moldamin de 1200000 Ut/saptamana timp de 8 saptamani. la fel va intreb daca credeti ca e corecta, dar si daca, intre distrugerea globulelor rosii si aslo marit poate exista o legatura.
In raport de cele de mai sus, am rugamintea, daca e cu putinta, sa va pronuntati cat de grava e situatia mea.
va multumesc din suflet ca ati dat curs intrebarilor mele.
0
16-08-2008, ora 00:00
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Buna ziua, scuze de intarziere.

Se da folat in anemii hemolitice genetice (deficit de G6PDH sau de piruvat kinaza), care pot creste si bilirubina indirecta (=totala-directa). De obicei, nu este nevoie de alt tratament. Unele medicamente sau toxice pot agrava boala, consultati-va cu medicul daca anemia se agraveaza sau bilirubina creste. Doza de 15 mg Folat / zi este relativ mare, dar se foloseste, mai ales ca aveti indicatie de la hematolog.
Folatul exista in fructe si legume. Exista anemie si prin lipsa de folat din alimentatie (mai ales la tineri (fast food) sau alta alimentatie incorecta), care se poate suprapune peste anemia ereditara. Ar fi bine sa continuati sa mancati sanatos si dupa ce se termina tratamentul cu folat.

ASLO este intr-adevar crescut. Nu cred ca exista legatura intre anemie (care este genetica) si infectia cu streptococ (care a fost probabil candva in trecut). Moldaminul trebuie luat, ca sa scapati de streptococ. ASLO va scadea, mai probabil, in cateva luni.

Situatia, asa cum pot sa spun de la distanta, nu este grava.
Numai bine!
0
16-08-2008, ora 00:00
trfcarmen
Nu este medic/terapeut
trfcarmen
va multumesc din suflet pt atentia acordata si, bineinteles, pt raspunsurile punctual date.
sunt o persoana suficient de constienta, asadar imi pretuiesc sanatatea (poate excesiv), nu consum nimic ce inseamna fast food, cipsuri, sucuri de magazin etc, nu sunt prea prietena cu fructele dar impun sa le consum;poate e devina si regimul meu de viata stresant, cu ore neregulate de masa.poate un amanunt am omis sa-l mai spun...am 30 ani, fara copii.Oare pb mea imi poate afecta pe viitor fertilitatea?
voi respecta indicatia medicului de 15 mg/zi timp de 3 luni, perioada in care voi face si electroforeza Hb, dupa care ma voi intoarce la medicul meu hematolog si probabil cu rezultate si aici pe forum.
Mii de multumiri, Ligia
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • Riscul de anemie este mai crescut la persoanele vârstnice care folosesc aspirină
  • Abordări nutriÈ›ionale în tratarea anemiei falciforme (anemia cu celule seceră, drepanocitoza sau siclemia)
  •