alzheimer

25-10-2009
nicoletta2007
Nu este medic/terapeut
nicoletta2007
Incerc sa spun cat mai pe scurt:
Mama mea este in tratament la medic psihiatru de un an de zile. Diagnosticul, la debut a fost dementa mixta. Acum, de vreo 3 luni pe retete scrie alzheimer. Ultimul tratament este cerebrolysin (10 fiole - este a 3-a luna), coaxil 2/zi si Nicerium 30uno (1/zi)
Mama este blanda, nu supara pe nimeni acum, dar nici nu mai are putere sa isi miste nici macar picioarele. E parca intepenita. Pampersul il pun cu mare grija ca nu se stie ce noua articulatie o poate durea. Cand ii schimb patul o rostogolesc ca sa o pot schimba. A facut escare pe fese. Pe o fesa am tratat-o usor cam in 5 zile cu fluocinolon. Pe cealalta e mai intinsa si vad ca nu are efect cu bepanthen plus.De 2 zile s-a agravat aici, dar sunt extrem de ingrijorata.
Vorbeste foarte putin, cred ca nu isi mai recunoaste trairile: dc ii e cald, frig, sete, foame (mancare nu cere niciodata, dar cand ii dam mananca). Nu cred ca stie cine sunt desi ii spun in fiecare zi ca sunt fiica ei. De vreo 2 saptamani ii tremura mainile.
Doctorul mi-a spus ca e in faza finala.
1. Ce poate insemna asta zile? luni? Ani?
2. Are un certificat de handicap accentuat. Daca chem medicul de familie sa o vada si imi da o... foaie de observatie, ceva.un document prin care sa arate ca e imobilizata la pat ca e in stare f grava, Comisia imi poate schimba gradul de handicap? Ori trebuie sa astept pana la revizuire. Eu astept. Dar mama.nu cred!
3. Gresesc ca nu o internez in spital? Ma gandesc ca nu are cine o ingriji acolo (pampersi, igiena, o vorba buna, o mangaiere, nu cred ca infirmierele au rabdarea si iubirea pe care o am eu) Si nici nu o pot insoti acolo fiindca eu am servici.De ce sa o internez? Eu stiu? Poate nu fac deajuns. Poate trebuie mai mult.
Va multumesc pentru eventualele sfaturi!
3 comentarii
0
27-10-2009, ora 13:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mama sotului meu sufera de Altzheimer. E o femeie asa de buna, painea lui Dumnezeu. Dar cea mai mare dorinta a ei este sa fie lasata sa locuiasca in casuta ei. Batranilor nu prea le place sa li se schimbe locul. Daca ar fi sa o internati, numai la psihiatrie ati putea sa o faceti. Dar in afara de tratamentul pe care i-l puteti da si dumneavoastra, acasa, asistentele nu se ocupa mai mult de pacienti. Mai mult decat atat, cele de la Spitalul Obreja se poarta foarte urat. Trebuie sa fii de fier ca sa rezisti intr-o astfel de meserie. Mai bine va ocupati de mama dumneavoastra in caminul ei, oferindu-i dragostea de care are nevoie, chiar daca nu va recunoaste. La poarta spitalului 9 sunt afise cu camine de batrani, bolnavi de Altzheimer, dar am inteles ca locurile sunt foarte scumpe acolo. Cea mai buna ingrijire de care are nevoie, tot dumneavoastra i-o puteti oferi. Va doresc multa sanatate.
0
27-10-2009, ora 14:33
nicoletta2007
Nu este medic/terapeut
nicoletta2007
Multumesc! Eu sunt din Braila si nu prea am nici un gand sa o internez chiar daca oscilarea intre casa mea si a mamei cam anuleaza viata mea de familie. Noroc ca am intelegere acasa!

Cred ca mama habar nu are in ce casa e si cu cine vorbeste (daca vorbeste). Si eu cred ca nimeni nu ar face ceea ce fac eu pentru ea.

Cum arata o faza terminala? am inteles ca nu se moare din Altzeimer.
Cineva a murit de blocaj renal ca lua medicamente pt alte diverse boli... De teama eu i le-am mai redus pe cele de inima, varice, tensiune, fiindca sta in pat, e linistita, nu o doare nimic... etc. Doctorul de familie a aprobat actiunea mea.
Altcineva a cazut, a facut o fractura grava si a urmat inevitabilul. Eeei, la ea nu e cazul ca e imobilizata la pat si de teama sa nu-i provoc vreo durere am grija mare cu articulatiile.
Grija mare am cu toate: cu hrana sa aiba proteine pentru epiderma, legume si fructe pentru fecale, iaurt, etc. Cu lichidele, cu caldura sau frigul, etc...
0
21-11-2016, ora 22:53
eneramona
Nu este medic/terapeut
eneramona
Buna seara si mama mea e la pat cu dementa mixta.Doctorii la care am mers cu ea ba ziceau ca e dementa mixta ba ziceau ca e Altzheimer.Am purtat-o prin spitale, am bagat-o in spital pe picioare si am scos-o din spital cu escare la spate la fese si la calcaie.Pentru escare cel mai bun a fost pansamentul Sorbalgon.habar nu aveam cum se trateaza escarele, am incercat si pansament Hidrocoll care dupa ce ca este f scump nici nu a ajutat.In final am scapat-o de escare cu Sorbalgon pentru ca erau adanci si la spate era cat causul palmei escara.Se dezinfecteaza cu ser fiziologic escara si se aplica sorbalgon peste se pune compresa sterila apoi leucoplast.Iti spune de la farmacie cat sa tii pansamentul.Cel mai bun dezinfectant pt escare este serul fiziologic pentru ca nu arde tesutul si sorbalgonul daca escara este infectata transforma puroiul in gel pe care il cureti cu compresa sterila inbibata in ser fiziologic.In toate spitalele unde a fost mama mea internata de cand a cazut la pat ca a intrat in coma de doua ori in trei luni dezinfectau escarele cu rivanol si peste aplicau Dermazin sau bepanten etc.Poti pune orice dar daca dezinfectantul pe care-l pui nu reface tesutul e degeaba si banalul ser fiziologic este cel mai bun inclusiv pentru dezinfectat sonda urinara daca are.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul