ajutor pentru mama mea. dementa senila

14-08-2015
Mara Mara
Nu este medic/terapeut
Mara Mara
Stimati Domni Doctori,
Ma numesc Corina si va scriu de la Torino pentru mama mea. Inca de la inceput va rog sa ma scuzati pentru lungimea acestui mesaj, dar sunteti singura mea speranta in situatia in care ma gasesc.
Pentru a intelege cat mai bine despre ce este vorba va trebui sa ma intorc cu 10 ani in urma, cand mama mea, care acum are 69 de ani si este din Bucuresti, a hotarat sa-si faca o proteza dentara pentru partea de sus unde mai avea doar 3 dinti. La un moment dat, in timp ce dentista ii pilea cei trei dinti a simtit in partea stanga o durere foarte mare, iar din acel moment au urmat trei ani de dureri insuportabile, tratate cu antiinflamatoare, calmante, fizioterapie si laser, insa fara rezultat. Dupa trei ani deci, sperand ca va scapa de dureri a hotarat sa extraga si cei trei dinti, dar nici dupa extragerea acestora durerile nu au incetat, ba dimpotriva, erau din ce in ce mai puternice. Din acel moment au urmat, nu exagerez, 16 proteze facute fiecare la un alt dentist, deoarece nu suporta nici una dintre acestea.
In februarie 2012 mama a venit la mine la Torino avand in gura cea de-a 16-cea proteza, dar care la randul ei ii provoca mari dureri si nu reusea s-o suporte, motiv pentru care statea ma mult fara.
In luna octombrie a aceluiasi an am dus-o la dentistul meu care este unul dintre cei mai buni la Torino, care tinand cont de istoria sa a hotarat sa-i faca 4 implanturi, doua la stanga si doua la dreapta de care sa agate noua proteza, dar din pacate, desi aceasta proteza este perfecta, mama nu a putut s-o suporte si deasemeni nu a purtat-o aproape deloc, mai ales ca durerile au continuat.
Marea problema este ca spre sfarsitul lunii octombrie 2014, deci doi ani dupa proteza facuta la Torino, mama a inceput sa aiba, in afara durerilor din partea stanga sus, unele simptome foarte ciudate. Din pacate eu nu am reusit sa o duc imediat la doctor din cauza serviciului, astfel incat am reusit sa facem prima consultatie la ORL pe 4 decembrie. Simptomele la care ma refer sunt urmatoarele:
"¢simte cum cerul gurii se ridica sus de tot pana in sprancene, dupa care coboara si aluneca pe gat in jos sufocand-o;
"¢ nu poate sa inghita;
"¢simte cum cerul gurii este stramb, si se invarteste pentru a se intoarce la locul lui prin alunecare;
"¢simte ca, in momentul in care are proteza in gura, cerul gurii se intinde si ca proteza se intinde impreuna cu acesta;
"¢usturimi ale tesutului moale;
"¢contractii si rigiditate ale gurii;
"¢ca are gatul stramb;
"¢gingiile se invart, se lungesc si se scurteaza, tragand dupa ele proteza care se intinde ca un elastic;
"¢simte cum cele patru implanturi, desi bine fixate in os se muta toate pe o singura parte:
"¢simte cum dintii din proteza se muta toti pe o parte, in timp ce cealalta jumatate a gurii ramane goala;
"¢simte ca are doua gaturi;
"¢ca are doua siruri de dinti;
De multe ori mi-a cerut sa bag mana in gura ei sa-mi arate ca nu mai are cerul gurii, iar in momentul in care eu ii spuneam ca "uite mama cerul gurii este aici", se supara si zicea ca sunt nebuna si nu vreau sa-i dau dreptate.
Tin sa mai preciz ca in urma cu 20 de ani, in urma unor RMN-uri facute la Bucuresti, s-a evidentat o precoce atrofie corticala si a fost pusa in observatie neurologica pentru sindromul Pick-Alzheimer, motiv pentru care a luat timp de 20 de ani Sermion si Betaserc. In pofida diagnosticului grav, in toti anii urmatori mama a condus o viata absolut independenta si normala, a continuat sa lucreze, a iesit la pensie, s-a ocupat de casa fara ajutorul nimanui.
Intorcandu-ne la situatia din prezent, cum spuneam am dus-o la doctor incepand cu luna decembrie. A fost consultata de nenumarati doctori, ORL, chirurgi, internisti, maxillo facciale, neurologi, stomatologi, specialisti in patologii ale cavitatii bucale, geriatri, iar in ultima instanta, psihiatri.
Ajunsese sa nu se mai poata tine pe picioare si nu mai putea sa ajunga nici macar la baie. Intr-o luna a facut trei RMN-uri si trei tomografii cerebrale, coloana vertebrala in toto, maxillo facciale, care cum va puteti imagina nu au evidentiat nici un fel de patologie a cavitatii bucale, ci doar problemele neurologice pe care le cunosteam deja, adica o "accentuata atrofiere corticala cu multiple accidente vasculare ischemice', motiv pentru care diagnosticul concluziv al neurologului si medicului geriatru este "dementa senila degenerativa frontala cu tulburari psihotice si halucinatii", motiv pentru care a inceput un tratament antipsihotic. Initial i s-a prescris impreuna cu tratamentul antipsihotic si plasturi Exelon, dar dupa 4 luni de tratament a fost intrerupt deoarece nu-l tolera, deci s-a intors la Sermion si Betaserc.
Cum bine stim, rezultatele acestor tratamente incep sa apara dupa ceva timp, deci mama a continuat sa aiba toate simtomele descrise mai sus si sa sufere ingrozitor, atat de mult ca zice si acum ca vrea sa se omoare incat nu mai suporta. Bineinteles eu din decembrie nu m-am mai dus la servici si am ramas acasa cu ea, mai ales ca nu era in stare sa ajunga singura nici in baie. Dupa circa doua luni din punctul meu de vedere au inceput sa apara primele ameliorari, dar desi eu le vad ea zice ca nu s-a schimbat nimic.
Mai mult, o zi imi spune ca se simte bine ca a doua zi sa-mi spuna ca situatia este neschimbata, si daca eu ii spun ca numai cu o zi in urma mi-a spus altceva zice ca inventez si ca sunt nebuna de legat.
Ma acuza ca i-am platit pe medici sa-i puna un diagnostic de dementa si ca vreau s-o scot nebuna cu orice pret, care ar fi motivul nu stiu, ca o urasc si mi-e scarba de ea, ca sunt dusmanul ei si ca-mi bat joc de ea. Deasemeni ii acuza pe medici ca nu vor sa-i puna diagnosticul adevarat, zice ca ea nu e nebuna si ca are gura bolnava, dar intrucat doctorii nu au vazut niciodata o boala ca a ei se spala pe maini cu usurinta.
Am mai uitat sa va spun un lucru, toti, dar absolut toti specialistii la care am dus-o, dupa ce le spuneam toate simptomele pe care le are la gura au avut acelasi raspuns "nu este posibil asa ceva si ca nu exista o boala a gurii care sa se manifeste in acel fel", dar evident ea zice ca nu este adevarat.
In prezent situatia este aproape neschimbata, singurul lucru pozitiv este ca ia medicamentele fara probleme desi neaga diagnosticul si vrea 'sa fie dusa la un stomatolog bun si la un ORL-ist pentru ca problemele ei tin de stomatologie si ORL nu de neurologie, desi am dus-o la 4-5 dentisti si cam la toti atatia ORL-isti.
O alta problema cu care ma lupt este ca mama fumeaza, desi toti medicii i-au spus ca ii face rau si mai ales ca tutunul nu face decat sa accentueze problemele neurologice, tinand cont de faptul ca provoaca accidente vasculare care nu fac altceva decat sa duca la o ulterioara atrofiere a creierului, si prin urmare la accentuarea simptomelor.
Va rog sa ma credeti ca sunt disperata, eu poate sunt doar o proasta de profesoara care poate nu intelege nimic de medicina, dar sunt convinsa ca ceea ce mama mea spune despre ceea ce simte in gura se datoreaza problemelor neurologice pe care le are si nu al faptului ca ar avea gura bolnava cum crede ea.
Am spus ca sunteti singurea mea speranta ei asa este, deci ma adresez Dvs tuturor si va rog sa-i raspundeti in primul rand daca concordati cu diagnosticul pus de medicii italieni.
Eu desi stiu care este raspunsul si personal am totala incredere in ceea ce acestia mi-au spus, va cer sa-mi spuneti, pentru linistea mamei mele daca exista vreo boala care sa se manifeste prin simptomele pe le acuza. Sunt un om disperat si nu mai stiu ce sa fac, dar am nevoie sa primesc un raspuns si de la Dvs pe care sa i-l citesc mamei mele cu speranta ca in sfarsit va intelege si nu-mi va mai cere s-o duc pe la alti doctori, sperand ca macar unul dintre acestia sa-i dea dreptate.
Cu stima, o fiica disperata.
2 comentarii
0
17-08-2015, ora 14:53
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Sa urmeze tratamentul pshiatric dar mai ales neurologic dat de medici ! Daca are atrofie cerebrala atunci injectiile lunare cu Cerebrolisyn sau altceva similar sunt de mare ajutor !

Ce mai puteti face este sa vorbiti cu un preot sa o pomeneasca pe mama la Sfanta Liturghie si sa urmati si celelalte sfaturi pe care vi le va da !
0
29-05-2020, ora 15:07
Terapeut Spanu Elena
Medicina naturista, complementara, alternativa, Bucuresti
Terapeut Spanu Elena
Este recomandat sa urmeze tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist dar este de mare ajutor sa ia si Fosfosercaps pentru dementa. Este un produs natural din Flanda care da rezultate foarte bune. Se recomanda a i luat la diferenta de 1 ora fata de alte medicamente. se gaseste si la noi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.