adolescenta 14 ani...comportament urit

13-06-2013
alexandra79
Nu este medic/terapeut
alexandra79
buna ziua, ma numesc Alexandra si am o fetita de 14 anisori. problema este ca nu vrea sa faca absolut nimic, doar sa stea cu telefonul pe jocuri sau la tv.daca o pun sa faca ceva orice (de ex;bea suc si isi lasa cana prin casa daca ii spun sa o spele spune imediat sau mai tirziu, care acest imediat sau mai tirziu indeamna citeva zile pina ce tot eu fac ceea ce trebuia sa faca), prin pedeapsa nu merge(iam luat iphonul, internetul, nu iam cumparat o saptamina dulciuri, nam luato cu noi in oras.)absolut tot ce am incercat nu merge si daca insist sa faca ceva ca totusi are 14 ani spune ca no iubesc. va rog ajutatima, sunt disperata sa no apuce pe cai gresite. afara nu iasa doar cu noi si sora ei de 8 ani.acum de vreo saptamina vb si foarte urit si daca eu ridic vocea sa o cert ea imi acopera vocea zicind :ca ea trebuie sa faca ce vreau, cind vreau si sa o las in pace, sau de ce sora ei nu trebuie sa faca si ea ceva.va multumesc
8 comentarii
0
13-06-2013, ora 20:53
Psiholog Popa Anca
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Popa Anca
Inteleg ca fetita dvs. spune ca se simte neiubita. Ce credeti ca o face sa se simta asa? Si la aceasta varsta copiii au nevoie de afectiune, imbratisari, joaca si timp petrecut cu parintii intr-un mod placut. Detaliile pe care le-ati dat sunt din pacate prea putine, tocmai de aceea ar fi de ajutor sa vorbiti si despre felul in care arata relatia mama-fiica la o scala mai mare. Refuzul ei se poate datora lipsei de apropiere si afectiune pe care le acuza, sau chiar a unei suferinte mai adanci despre care nu stie cum sa comunice.
0
14-06-2013, ora 11:49
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Poate ne descrieti putin si relatia cu ceilalti membrii ai familiei, respectiv tatal si surioara ei.
0
14-06-2013, ora 14:43
alexandra79
Nu este medic/terapeut
alexandra79
este ceva de scris despre asta, sper sa aveti timp sa cititi. poate ar trebui sa spun faptul ca fica mea cea mare o am din prima casnicie iar pe cea mica din concubinej cu o alta persoana iar acum sunt casatorita dar nu am copii din casnicia asta.am divortat de tatal ei cind ea avea 1an si jumatate iar dupa 4 ani am avut alta relatie care sa terminat la botezul fetei aflind ca tatal celei mici facuse puscarie pentru viol, iar dupa 3 ani am avut o relatie de concubinaj de un an finalizata cu o casatorie.sotul meu iubeste mult fetele eu spun ca suntem o familie normala, nu ne certam mult si de cite ori avem ocazia sa petrecem ziua impreuna o facem chiar seara cind vine de la munca sotul se joaca cu ele, este adevarat ca ele nu se prea inteleg se cearta mai tot timpul si nici eu nu ma joc cu ele prea mult.sta destul de mult pe internet si se joaca jocuri, eu spun ca pentru virsta ei este prea matura, nu vrea sa se joace mai nimic cu sora ei.(cind spun matura ma gindesc in comparatie cu mine la virsta ei.eu ma jucam inca cu papusi, ceea ce ea nu mai face de foarte multi ani vreo 3-4 cred).afara deocamdata nu are cu cine iesi sa se plimba inafara mea deoarece neam mutat in anglia din decembrie si inca nu stie sa vb in engleza doar intelege ce i se spune citeodata.eu ies cit pot de des cu ea in oras dar doar daca facem cumparaturi vrea daca de exempu merg in parc ea nu vrea sa vina(citeodata o oblig sa vina).relatia cu tatal ei practic nu exista.in tara noi statea cam la 250km de orasul tatalui ei dar cind mergeam acolo o trimiteam la el.anul trecut nici na sunato macar de ziua ei si de cind suntem aici na vb cu el, na vrut.intr-o zi mia spus ca no iubesc cu toate ca incerc sai ofer tot ce vrea(cam chiar tot. de ziua copilului a vrut iphon si la primit cei drept a doua zi si nu unul nou este un 3gs nu 4sau5, dar si sora ei vrea unul dar inca nul are mai asteptam si cind o sa putem ii luam si ei unul), poate cam gresit si eu pt ca ca raspuns iam spus ca daca crede ca no iubesc si tatal o iubeste mai mult de ce nici na sunato de ziua ei.ma enerveaza faptul ca pt el are un raspect enorm, iar pt noi care o iubim si ii oferim tot ce vrea (in limita posibilitatilor noastre)nu ne respecta.sper ca am spus destule despre relatia noastra iar daca nu pot reveni cu ce detali credeti ca trebuie doar sa o vad bine.va multumesc foarte frumos
0
14-06-2013, ora 14:58
alexandra79
Nu este medic/terapeut
alexandra79
am uitat sa va spun ca anul trecut din aprilie pina in decembrie au stat cu parinti mei, iar ei spun ca daca ii spuneau sa faca ceva sau sa nu mearga undeva sau sa vina in casa de afara si cu ei vb urit si le spunea ca abia asteapta sa vina la noi, acum cam aceleas cuvinte ne spune noua.
0
14-06-2013, ora 20:34
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Sunt foarte multe aspecte de care trebuie sa tineti cont in situatia fetei. Numai intelegand suficient de bine aceste lucruri, veti stii cum sa reactionati. Asadar:
1. Relatia defectuoasa cu tatal natural: tocmai lipsa lui o poate determina sa si-l doreasca si mai mult alaturi de ea.Ajutati-o sa mentina relatia cu el atat cat e posibil (prin e-mail, site-uri de socializare, sa vorbeasca cu el, sa foloseasca camera web etc). In felul acesta foloseste si calculatorul in mod constructiv. Fiti atenta la imaginea pe care i-o creati fetei despre tatal ei. Va avea nevoie de el pentru i dezvoltare armonioasa, asadar imaginea lui trebuie sa fie una buna, chiar daca uneori realitatea este alta. Oricum copilul observa ce se intampla, este suficient, nu este nevoie sa ii si verbalizam o realitate dureroasa.
2. Nesiguranta in raport cu partenerii dv. anteriori: ambele fete au nevoie de stabilitate, insa acest capitol am inteles ca acum este pus la punct. Ambele fete au nevoie de o figura masculina in viata lor, iar acolo unde este posibil, este de preferat ca acesta sa fie chiar tatal natural.
0
14-06-2013, ora 20:34
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
3. Varsta- perioada preadolescentei- informati-va in legatura cu schimbarile care apar in aceasta perioada pe plan psihologic, social, fizic etc. Hormonii de multe ori au o "influenta" mai mare asupra preadolescentului decat insasi educatia.
4. Mutarea din tara- a renuntat la foarte multe lucruri de acasa. Stabiliti o discutie in privat cu ea, in care sa ii dati voie sa fie sincera, indiferent ce inseamna asta. Oferiti-i sansa sa va spuna tot ce are pe suflet, FARA SA O JUDECATI, FARA SA O CRITICATI, CI DOAR SA II SPUNETI CA INTELEGETI PRIN CE TRECE SI CA II INTELEGETI SUPARAREA.
5. Afectiunea si atentia (jocuri, plimbari) sunt mai pretuite de catre copil decat orice alta recompensa materiala, care nu poate niciodata inlocui absenta unui parinte sau indisponibilitatea afectiva, indiferent ce sustine ea de fapt verbal ! Trebuie sa aveti disponibilitate SI DV. de a va juca cu fata. E posibil ca ea sa va invinovateasca pentru lipsa tatalui din viata ei si a renuntarii la mediul familiar. Incercati sa o intelegeti fara sa o criticati si explicati-i ca este normal sa simta aceste lucruri, ca si pentru dv. a fost o schimbare mare si ca va este la fel de dificil etc.
0
14-06-2013, ora 20:34
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
6. Copiii din generatiile trecute sunt diferiti de cei din generatia actuala, se maturizeaza mai repede atat fizic cat si psihologic. Printre factorii favorizanti ai acestei maturari precoce se numara mass-media, utilizarea tehnologiei tot mai avansate, alimentatia care modifica secretia hormonilor, educatia din scoli etc. Este important ca ea sa fie comunicativa si sa nu se retraga din societate, sa aiba prieteni, sa invete limba. Inscrieti-o la un curs de limba engleza si eventual si ajutati-o sa isi gaseasca un hobby, prin intermediul caruia sa si socializeze.
7. Posibil depresie- dependenta de jocuri, TV, retragere sociala, stare de nervozitate. Daca in 2-3 luni nu se acomodeaza cu noul mediu si situatia ei nu se schimba, incercati sa ii faceti o evaluare psihologica. Insa asta numai dupa ce ati aplicat toate recomandarile anterioare.
0
31-10-2013, ora 12:28
Demetra Cucueanu
Identitate neconfirmată
Demetra Cucueanu
Poate ca v-a dat un punct de plecare: "de ce sora ei nu trebuie sa faca si ea ceva.".
Ati putea incepe de aici: sa le solicitati pe amandoua sa va ajute, sa impartiti responsabilitatile, sa le antrenati in activitati comune, mai intai ca o joaca, sa participe impreuna cu dumneaoastra. Astfel, ati putea sa aranjati impreuna masa, fiecare avand anumite responsabilitati, sa apreciati ceea ce fac si sa le comunicati ca asteptati ca si alta data sa participe la alte activitati.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • Studiu calitativ al provocărilor părinților privind utilizarea ecranului de către adolescenți
  • Adolescenții ascultă sfaturile părinților, însă doar dacă aceștia le încurajează autonomia
  •