dureri dupa fractura maleola

02-04-2012
limac
Nu este medic/terapeut
limac
Sunt un barbat in varsta de 52 ani si In luna septembrie2011 am facut la piciorul stang o fractura maleola ext cu deplasare si luxatie tibio-astrag(?)post ext.; diagnostic secundar discopatie D-L;mi s-au pus 2 brose transcalcaneare si placute metalice + atela ghipsata. Dupa 6 saptamani mi s-au extras cele 2 brose si mi s-a facut o imobilizare ghipsata timp de 7 zile.Dupa acest termen am inceput sedinte de kinoterapie-gimnastica medicala timp de 2 saptamani. Am mai avut concediu medical 2 luni in care am facut drumuri cat mai scurte si folosind o orteza de glezna . Am inceput serviciul -cu munca de teren abia pot incalta o perche de bocanci - piciorul se umfla de la genunchi in jos iar portiunea de la glezna parca sunt doua nuci de-o parte si de alta. Cand incep sa ma deplasez simt imtepaturi in glezna si deseori am dureri mari in zona tendonului lui Achile. Mentionez ca inca nu am mobilitate totala a gleznei si ma doare in momentul in care o fortez. ar trebui la 6 luni deci in luna mai sa ma operez pentru a scoate placuta si suruburile - atunci m-a chemat dr. ortoped.Intrebarea pe care v-o pun dumneavoastra ar trebui sa fac- un RMN (pentru verificarea starii tendoanelor si articulatiilor sau durerile sunt din cauza fracturii -nu am nici o radiografie ( mi s-au facut inainte si dupa operatie) si nu doresc sa fac aceasta operatie la medicul ortoped din localitatea mea. Multumiri anticipate.
3 comentarii
0
03-04-2012, ora 20:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
- RMN-ul este un examen valoros, dar este utilizat rarissim in patologia traumatica a gleznei (poate fi util mai ales in leziunile tendoanelor).
- nu inteleg utilitatea broselor transcalcaneene, care nu fac altceva decat sa distruga articulatia sub-taliana posterioara.
- situatia actuala necesita mai intai un examen clinic atent si competent, si numai in etapa a doua un exmen imagistic, si anume Computer-Tomograf, infinit mai fiabil decat RMN-ul in patologia articulara post-traumatica a gleznei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
11-04-2012, ora 10:50
dutzutl
Nu este medic/terapeut
dutzutl
Buna ziua. Revin cu o mare rugaminte catre d-l dr. Uscatu (sau alt medic specialist), rugaminte pe care am mai postat-o: Pe data de 27.03.2012 am fost operat de fractura maleola stanga. cu placa si suruburi, dupa care mi s-a pus o atela gipsata pe care trebuie sa o tin 30 zile, fara sa ma sprijin pe picior. Dupa 14 zile mi s-au scos atele de la operatie. De asemenea, medicul ortoped care m-a operat, mi-a dat sa fac 30 injectii cu fraxiparina si sa iau TADOR pastile daca ma doare operatia. Deoarece pe forum am citit ca pentru aceeasi operatie s-au folosit mai multe tipuri de tratamente, va rog, d-le doctor, sa-mi raspundeti la urmatoarele nelamuriri:
- piciorul operat e bine pus in atela, ori trebuia in gips? Pentru cate zile?
- piciorul trebuie tinut ridicat, pentru ca atunci cand il las in jos, se umfla si se inroseste?
- cand o sa pot sa ma sprijin pe picior cand merg?
- exista riscuri speciale pentru care pot avea complicatii?
- cand o sa pot merge la serviciu? Dar sa conduc?
- trebuie facuta recuperarea la kinetoterapeut? Cat timp?
- nu sunt multe injectii cu fraxiparina?In prospect scrie ca se fac, de obicei, 10 buc. La ultimele 2 injectii facutem mi-au aparut noduli. E normal? Cum scap de ei?
Mentionez ca mi-am fracturat piciorul pe 24.01.2012 si medicul ortoped din Tulcea mi l-a pus in cizma gipsata 5 saptamani, fara sa-mi faca vreun control in intervalul acesta, nici macar o radiografie cand am scos gipsul... s-a uitat la picior. a zis ca e bine si sa incep sa merg. M-am chinuit vreo 3 saptamani sa merg cu dureri si, avand drum la Constanta, am mers la Spitalul militar unde am facut o radiografie, medicul ortoped de acolo constatand ca maleola s-a consolidat vicios (iesita in afara cu cca 4 mm) si spunandu-mi ca trebuiesc urgent operat. Asa am ajuns sa mi se rupa osul din nou si sa-mi puna placa cu suruburi.
Cu toate ca am o varsta inaintata ( 51 ani ), sunt putin derutat dupa toate pataniile avute si de aceea va rog, d-le doctor, sa-mi raspundeti la intrebarile consemnate mai sus.
Va multumesc anticipat.
Cu deosebita stima, Dorin.
0
11-04-2012, ora 19:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Sunt uimit ca puneti aceste intrebari cuiva care nu are nici o idee asupra situatiei pre-, intra- si post-operatorii, cand ar fi trebuit sa puneti intrebarile chirurgului care v-a operat, si care era obligat sa va raspunda.
Va raspund totusi punctual, atat cat se poate:
- tipul imobilizarii este stabilit de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza;
- piciorul trebuie tinut cat mai mult timp ridicat;
- reluarea sprijinului podal va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- riscurile si complicatiile depind de situatia pre-, intra- si post-operatorie, dar si de antecedentele d-voastra personale si patologice;
- reluarea serviciului si a sofatului va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- kineto-terapia este foarte utila, dar va fi decisa de catre chirurgul operator, in functie de stabilitatea montajului de osteosinteza, dar si in functie de radiografiile post-operatorii de control.
- tromboprofilaxia (fie ea cu molecule heparinice injectabile sau cu produse orale de tip acenocumarol) este obligatorie pe toata perioada imobilizarii si pe perioada interzicerii sprijinului podal.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.