Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?

14-06-2016
caramik
Nu este medic/terapeut
caramik
Am auzit pareri contrarii despre aceasta tema. Unii spun ca mierea este mai sanatoasa decat zaharul, altii spun ca mierea ingrasa la fel de mult ca zaharul.

Bine, sunt doua chestii diferite: care este mai sanatoasa si care te poate ajuta daca vrei sa slabesti. Pe mine ma intereseaza ambele.

As dori parerea unui specialist in aceasta privinta. Cred ca intereseaza pe mai multi.

Multumesc.
3 comentarii
2
16-06-2016, ora 12:15
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Zaharul, in special cel alb, este privit ca o substanta nociva din cauza gradului ridicat de procesare. Aceasta este insa o parere eronata si radicala, insa este frecvent vehiculata in media. Astfel mierea a castigat teren datorita provenientei din surse naturale sau procesarii minime (aici nu discut despre calitatea mierii din comert). Acelasi lucru este valabil si pentru îndulcitorii naturali cum sunt de exemplu siropul de agave, siropul de artar, melasa, etc.

Desi in timpul operatiilor tehnologice de obtinere a zaharului, precursorii lui intra in contact cu anumite substante, in urma proceselor de purificare ele nu vor fi prezente in produsul final. Iar in cazul unor posibile substante reziduale, acestea nu prezinta riscuri pentru sanatate (sunt substante minerale, mai exact saruri de origine minerala care se gasesc in mediu, in mod natural). Avand in vedere si cantitatea de zahar care trebuie consumata (redusa spre moderata) riscul este nesemnificativ.

Este dificil de stabilit daca zaharul este mai sanatos sau nu decat mierea, in contextul unui aport rational; in final, excesul in ambele cazuri poate avea repercusiuni serioase la nivelul organismului.

Comparativ cu zaharul, îndulcitorii naturali printre care si mierea, contin o serie de antioxidanti, minerale si vitamine, însa raportat la doza consumata, contributia acestora la aportul de zilnic de nutrirenti este neglijabila. Acestea nu sunt alimente!, prin urmare scopul utilizarii lor nu este nutritiv, ci se apropie de cel al ingredientelor/condimentelor. Ele sunt folosite strict pentru cresterea savorii alimentelor datorita gustului dulce specific si satisfacerea micilor placeri nevinovate.

Densitatea crescuta a mierii si promisiunea ca este naturala promoveaza supraconsumul acesteia.
Comparativ cu zaharul, mierea are o putere de indulcire mult mai mare si ar trebui consumata o cantitate mult mai mica (1/3 varf de lingurita= 1 lingura de zahar). In realitate, este dificil de realizat acest dozaj.
Din pricina acestei confuzii, utilizarea mierii in detrimentul zaharului ar putea conduce la un surplus caloric:

1 lingurita de zahar are in jur de 5 g = 5 g carbohidrati = 20 calorii
1 lingurita de miere ajunge pâna la 10 g = 8 g carbohidrati = 32 calorii

Un lucru este clar. In procesul de slabire, mierea nu reprezinta o alternativa mai sanatoasa pentru zahar. Este un indulcitor caloric, iar excesul ei poate avea un efect similar cu zaharul asupra cresterii in greutate.

Fructoza, prezenta in cantitati relativ crescute in miere, poate creste apetitul (intarzie aparitia senzatiei de satietate si stimuleaza dorinta de a consuma o cantitate mai mare de alimente, comparativ cu nevoile organismului).

O concluzie pertinenta o consituie moderatia in ceea ce priveste consumul atat al zaharului, dar si al mierii pentru a mentine starea de sanatate generala si cu atat mai mult daca doriti sa slabiti.

Pentru mai multe informatii va recomand sa cititi articolul: http://www.romedic.ro/mit-mierea-este-mai-sanatoasa-decat-zaharul-0P33962

Sper sa fie util raspunsul!
Multa sanatate!
0
16-06-2016, ora 15:45
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Daca excludem indicele glicemic sau caloric nu exista termen de comparatie intre miere si zahar din punct de vedere al beneficiilor pt sanatate ! Mierea 100 % naturala este un adevarat elixir pt sanatate prin vitaminele si enzimele pe care le contine iar consumul prea mare are doar efect laxativ, adica tot pozitiv in cele din urma !

INSA toate acestea sunt doar in teorie deoarece in realitate mierea care se gaseste pe piata este in mare parte contrafacuta, industrializata ! Albinelor li se asigura cantitati indestulatoare de sirop de zahar astfel incat ele nu mai zboara sa culeaga nectar din flori ci iau sirop de zahar din hranitoare si il duc in alveole fara sa mai paraseasca stupul, mai ales ca imediat ce li se umplu fagurii li se iau si se pun altii goi deci ele se grabesc sa isi produca rezerva de hrana (miere) pt iarna !
In fine asta tot ar fi o metoda seminaturala, in mierea astfel obtinuta se regaseste un procent variabil de miere naturala pt ca nu toate albinele folosesc scurtatura de mai sus sau o folosesc doar cand e vreme proasta nu cunosc exact, dar exista si metode mai barbare de a falsifica mierea prin prepararea direct de sirop concentrat de zahar in ceai de diverse plante (tei, salcam, poliflora..)

Cunoscand toate acestea totusi eu prefer mierea mai de calitate din comert ! :) Un indiciu ca mierea este fasificata este fluiditatea si transparenta exagerate dar si faptul ca nu se zahariseste !
3
17-06-2016, ora 09:24
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Excesul de orice, indiferent ca este 100% natural constituie un risc pentru sănătatea noastra. Iar efectul laxativ nu este pozititv pentru persoanele care au un tranzit intestinal regulat. Dezavantajul imediat al consumului crescut de miere poate fi efectul laxativ, insa eu m-am referit in special la consumul cronic peste limitele recomandate.

Ar fi ideal ca efectele benefice ale mierii datorate vitaminelor, antioxidantilor, etc. sa fie vizibile la dozele considerate sigure pentru sanatate, insa este greu de crezut.
De exemplu, in medie, in jur de 300 mg de acizi fenolici, majoritatea cu proprietati antioxidante, se gasesc intr-un kilogram de miere. Iar aportul de antioxidanti difera in functie de varietatile florale. Imaginati-va in cat timp consumati o asemenea cantitate. Comparativ cu afinele, 836 mg in 100 g. Iar exemplele pot continua.

Nu as putea sa neg beneficiile unui produs natural consumat cu bun simt, insa privind in ansamblu, sunt alegeri mult mai primordiale care trebuie sa fie făcute pe baza avantajelor nutritionale, alimente consumate frecvent, in cantități considerabile care pot impacta major organismul.

In cele 50 de g de zaharuri permise pe zi nu sunt incluse doar cele pe care le adăugăm cu lingurița, dar si zahărul adaugat in alimente sub tot mai multe forme si denumiri, care pot introduce confuzia in alegerile alimentare ale consumatorilor. Deci ar fi naiv din partea noastra sa credem ca putem consuma si cele 50 g din zaharuri doar din miere.

Daca ma refer la scopul utilizarii - cel de indulcire al preparatelor si la metabolizarea ei la nivelul organismului, diferenta este foarte mica. As putea spune ca mierea este putin mai sanatoasa decat zaharul. Insa nu este o concluzie valabila pentru toata populatia. Adevarul este ca depinde de particularitatile biologice si stilul de viata al fiecaruia, inclusiv de preferintele personale.

In final, o concluzie echilibrata ar fi ca orice aliment, condiment, orice aducem in organismul nostru la momentul potrivit, in cantitati rezonabile, unele ocazional pentru micile noastre pofte, altele frecvent pentru abundenta lor in substante nutritive in raport cu cantitatea acceptata pentru consum, ar putea fi sanatos.

Cea mai sanatoasa este moderatia in toate!
Acest topic a fost închis. Nu mai pot fi adăugate noi comentarii.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Percepția gustului dulce este dictată de gene
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • MIT: Zahărul provoacă dependență
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer
  •