Vreau sa slabesc

14-06-2016
Cristinu
Nu este medic/terapeut
Cristinu
Buna! In ultimele luni m-am ingrasat cu maxim 5 kg in plus asa estimez eu dar totusi cred ca sunt mai mult kg, in fine am inceput sa nu mai mănânc atât de mult adică mananc decat de 2 ori pe zi! După ora 18:00 nu mai mănânc decat poate o fructa sau un iaurt, dar am facut burtică si colaceii mi se vad urat prin tricouri strâmte, bluze etc! Vreau sa slăbesc insa nu ma pot abtine de la dulciuri! Poate imi recomandați vreo dieta sau ceva pastile! Îmi e frica sa iau pastile de slăbit pt ca am auzit multe cazuri care au fost tragice din cauza pastilelor dar recomandate de un specialist sau cineva cu experienta as încerca! Astept raspunsurile dvs! Multumesc!
3 comentarii
0
14-06-2016, ora 15:59
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Pentru realizarea unui plan nutritional personalizat, care sa asigure reducerea greutatii este necesara consultarea unui specialist in nutritie (medic nutritionist, nutritionist-dietetician).

Din pacate depunerea de tesut gras (burtica si colaceii) sunt dificil de eliminat. Iar dietele-minunte, dar mai ales pastilele nu reprezinta o solutie.

Dieta trebuie adaptata la necesitatile dvs. nutritionale, gradul de activitate fizica desfasurata, programul dvs. personal, dar mai ales la preferintele alimentare. Chiar daca se impune un anumit grad de restrictie calorica, acesta nu trebuie sa consituie un chin, alimentatia trebuie sa ramana in continuare o placere pentru dvs.

Intr-adevar, pastilele pentru slabit nu sunt recomandate!! Procesul de pierdere in greutate, pentru o eficienta indelungata, ar trebui realizat cu ajutorul alimentatiei sanatoase (nu prin diete dezechilibrate) si activitate fizica. Desi poate parea dificil, este importanta schimbarea stilului de viata pentru a preveni recastigarea greutatii, nu doar rezultatul (slabitul).

Din informatiile oferite de dvs. nu pot stabili gradul de exces ponderal, insa din cate inteleg va deranjeaza surplusul de grasime abdominala. Prin urmare, dvs. nu trebuie sa pierdeti in greutate (reducerea greutatii se produce si in urma pierderilor de apa, de masa musculara, care sunt nedorite in cazul de fata), dar trebuie sa reduceti din tesutul gras.

Restrictia moderata a numarului de calorii consumate si cresterea gradului de efort fizic (care va ajuta la „arderea” grasimii din depozit) sunt strategii eficiente pentru slabit.

Reducerea numarului de mese intr o zi nu inseamna obligatoriu restrictie calorica. Trebuie sa aveti grija ce alimente consumati si sa va satisfaceti foamea, insa cu produse sanatoase, pe cat posibil in stare naturala (fructe, legume), gatite intr-un mod sanatos (fierte, la aburi, la gratar, la cuptor, fara prajeli), carne slaba, paine si cereale integrale. Ignorarea senzatiei de foame poate conduce la un exces alimentar la mesele urmatoare, sau in zilele urmatoare, iar efortul va fi zadarnic. In schimb, consumul unor mese mici, frecvente nu prezinta acest dezavantaj daca sunteti motivata.

De asemenea, mitul conform caruia tot ce consumati dupa ora 18:00 ramane doar un mit. In ultima parte a zilei si activitatea fizica este redusa, prin urmare trebuie consumate alimente cu un continut caloric mai redus, o cina usoara care sa contina legume, carne de calitate (atentie la portii!). Este important sa luati aceasta masa cu cel putin 2 ore inainte de somn, insa nu trebuie eliminata total din alimentatie.

Evitarea sau limitarea consumului de dulciuri consituie unul dintre cei mai importanti pasi in procesul de slabire, acesta fiind unul dintre factorii care au condus la castigul dvs. in greutate si la disconfortul actual.
Va puteti consulta cu specialistul in nutritie in vederea stabilirii unei strategii prin care sa reduceti aceste alimente din dieta zilnica (de exemplu, va stabiliti o zi in saptamana in care consumati unul dintre dulciurile preferate, dar in cantitati recomandate si nu exces!!, cand simtiti pofta de dulce consumati un fruct- dar nu mai mult de 2-3 porții pe zi, sau consumati un pahar de apa, limonada- dar evitati indulcirea, etc.). Incercati sa reduceti zaharul, dar si miere adaugate in bauturi (limonade, ceaiuri, cafea) si iaurturile cu fructe din comert. Lactatele complet degresate nu reprezinta o solutie, vartiantele semi-degresate fiind acceptate de asemenea.

Evitati consumul de bauturi indulcite din comert, in special cele carbogazoase, al bauturilor alcoolice, al cocktail-urilor alcoolice/non-alcoolice dulci, al alimentelor de tip fast-food, al dulciurilor rafinate, al sucurilor din 100% fructe tip fresh, dar mai ales! reduceti portiile alimentare - acordati-va timpul necesar pentru luarea meselor, evitati distragerile (tableta, telefon, televizor), luati mesele cu persoanele dragi cat mai des posibil - acestea pot fi strategii eficiente pentru a reduce ingestia de alimente.

Consumati legume din belsug, mai ales ca sezonul va permite. Plimbati-va cel putin 30 - 60 minute pe zi si cresteti progresiv durata și/sau intensitatea efortului fizic. Iar pentru a reduce din anxietate si disconfort, faceti mici-mari schimbari in garderobă. Majoritatea persoanelor sunt surprinse de sezonul cald cu un surplus de kilograme, insa nu trebuie sa luati cele mai radicale masuri pentru a rezolva aceasta problema.

Cu pasi mici dar siguri, rabdare, vointa, suportul celor dragi si cunostintele unui specialist in nutritie, puteti face o schimbare in viata si alimentatia dvs. Alegeti sa va informati din surse sigure! Cele mai accesibile si uimitoare rezultate nu sunt obtinute fara munca!

Gasiti aici cateva idei de meniuri: http://dieta.romedic.ro/cum-se-asociaza-corecta-alimentele

Multa sanatate!
0
04-10-2016, ora 12:05
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
N-am apucat să văd răspunsul dar va mulțumesc pt efort și bunavointa de a-mi răspunde ! Cred că era un exemplu util pt mai multă lume nu doar pt mine !
0
04-10-2016, ora 13:30
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Cu drag.

Domnule Steve, comentariul dvs. a devenit un subiect al acestui forum. Il puteti vedea aici: http://www.romedic.ro/forum/jurnal-alimentar-si-recomandari-nutritionale-98711/1

In acest mod consider ca este mult mai vizibil si cum ati spus dvs., ar putea fi util mai multor utilizatori inclusiv.

Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.