Va rog din suflet sa ma ajutati!!!! Este vb de bunica mea!!

12-06-2007
annnaeu
Nu este medic/terapeut
annnaeu
V-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns. Este vb de bunica mea, a facut o colonoscopie, in urma unor scaune cu sange. Rezultatul colonoscopiei a fost 'tumora vegetanta la 20 cm de anus' Intrebarea mea ar fi: este cancer malign, datorita formei tumorii "-vegetanta-"...sau se poate sa fie si benign. Ma interesasem si la examenul colonoscopic trebuia facuta si o biopsie, poate ma insel...am fost cu analizele la un medic specialist pe care ni la recomandat doamna doctor la care am fost cu bunica unica noastra, este vb de un medic de la spitalul Fundeni, d-nul doctor chirurg Mihnea Ionescu. Dansul ne-a zis ca putem veni cu bunica pentru iradiatii...iradiatiile sunt de fapt citostatice?? Va rog din suflet sa ma ajutazi cu un raspuns.

Anna, 24
4 comentarii
0
13-06-2007, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Probabil că e vorba de un cancer.
Iradiaţiile au efect citostatic.
Părerea mea este că mai degrabă ar trebui intervenit chirurgical mai întâi.
0
05-07-2007, ora 00:00
dr_mitulescu
Identitate neconfirmată
dr_mitulescu
Din pacate este vorba cel mai probabil de o tumora maligna, adica de un cancer de colon sigmoid. Toate cancerele sunt maligne.
Exista si la aceasta varsta tumori benigne, dar aceasta eventualitate este foarte rara.
Desigur ca o biopsie recoltata cu ocazia colonoscopiei ar fi adus certitudinea diagnostica, dar de fapt aceasta diferentiere intre benign si malign nu are in momentul de fata o importanta prea mare, probabil din acest motiv nici nu s-a mai recoltat biopsia; este vorba de o tumora care sangereaza, deci de un robinet pe unde se scurge viata din bunica Dvs. - acest robinet trebuie inchis printr-o interventie chirurgicala indiferent de natura sa. Natura tumorii este certificata de biopsia din intreaga tumora extirpata care ofera mult mai multe informatii decat cea practicata dintr-un mic fragment recoltat cu ocazia coloscopiei.
Cancerele de sigmoid (portiunea distala a colonului) nu beneficiaza de iradiere fiind situate prea sus. Aceasta metoda este eficienta in cazul cancerelor rectale (ultima portiune a colonului), dar si in acest caz, dupa iradiere, interventia chirurgicala este obligatorie, fiind urmata apoi de tratament citostatic.
Deci este necesara mai intai o operatie prin care se va extirpa o portiune din colon cuprinzand si tumora; daca se va constata intraoperator ca este vorba de un cancer, rezectia va fi mai mare ca lungime si va cuprinde si limfoganglionii unde este posibil sa existe metastaze. Aceasta operatie trebuie facuta cat mai repede (zile, 1-2 saptamani), orice tergiversare nu poate conduce decat la cresterea tumorii sau la aparitia metastazelor.
La aceasta localizare se face obisnuit anastomoza (sutura) capetelor colonului rezultate in urma rezectiei, deci nu va fi in orice caz nevoie de anus contra naturii.
Dupa operatie, daca este vorba de un cancer (asa dupa cum eu, din pacate, sunt convins), va face tratament citostatic, adica mai multe sedinte de perfuzii cu medicamente care omoara celulele tumorale, celule care ar putea, teoretic, sa fi plecat deja in circulatie in momentul operatiei si pe care nu le putem depista prin mijloacele actuale si deci care ar putea, in viitor, da nastere metastazelor.
Probabil ca nu ati inteles explicatiile chirurgului de la Fundeni (unde lucrez de fapt si eu) si care nu va putea propune o asemenea solutie nu tocmai potrivita de tratament.
Ii dorim insanatosire si viata cat mai lunga bunicii Dvs..
0
11-07-2007, ora 00:00
annnaeu
Nu este medic/terapeut
annnaeu
Multumesc din suflet pt raspuns, interventia chirurgicala a avut loc, cu bine...bunica este deja pe salon. Asteptam si noi cat mai multe detalii. Ink o data multumesc mult de tot.
"A salva un om, a cruta zbuciumul unui tata, a menaja sensibilitatea unei femei nu înseamna sa faci o fapta buna, ci o fapta omeneasca" (Al. Dumas)''
0
16-12-2008, ora 11:02
bacaucristi
Nu este medic/terapeut
bacaucristi
Buna seara. Tatal meu, in varsta de 80 ani, a fost diagnosticat cu:
- formatiune vegetativa semicircumferentiala rect inferior;
- polip voluminos, 50 mm, la 10 cm de OAE;
- polip, 20 mm, de OAE.
In rest analizele sunt bune. Nu are anemie si ficatul este in regula.
Inteleg ca trebuie operat. Analizele le-am obtiunut pe data de 12.XII.2008. Rezultatul la biopsie va fi gata in jur de 30 zile. Ce sanse are si ce-i de facut?
Sunt din Focsani si as vrea sa vin cu tata la Bucuresti. Vad ca dl dr Mitulescu a dat un raspuns detaleiat la o problema asemanatoare si poate ma ajuta si pe mine. Dupa sarbatori e tarziu? Pot sa vin la Fundeni, la dumneavoastra?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: