Urgenta artroscopica ?! RMN genunchi traumatism ruptura LIA + leziuni menisc intern

12-10-2013
leliacoca
Nu este medic/terapeut
leliacoca
Fiica mea, 17 ani, 60 kg, in urma unui accident la ski (ianuarie 2013) are urmatorul rezultat dupa ultima investigare de tip RMN la genunchi:
Menisc intern cu forma normala, cu mici leziuni neregulate intrameniscale la nivelul cornului posterior, gradul II, fara a prezenta aspect de ruptura completa.Menisc extern cu forma normala, fara modificari de semnal intrameniscalecu aspect de ruptura.
Chist Baker fusiform, de ~ 40/8 mm.
Ruptura ligament incrucisat anterior cu intreruperea continuitatii in 2/3proximale. Se vizualizeaza ultima portiune a LIA pe o lungime de ~ 1, 5 cm, la insertia tibiala.
Ligament incrucisat posterior, ligamente colaterale, tendon popliteu farasemne RM de ruptura.
Retinacule patelare, tendon patelar, tendon cvadricipital fara semne RM de ruptura.
Fara defecte cartilaginoase femuro-tibiale sau femuro-patelare.
Fara hidrartroza.
Intrebare:
1. Este o urgenta sau necesita si alte investigatii suplimentare ( artroscopice) acele leziunile de menisc care nu erau prezente imediat dupa traumatism ( RMN-ului efectuat pe acelasi aparat)
2. Pt ligamentoplastie am fost sfatuiti sa intervenim chirurgical dupa implinirea varstei 19 ani, sustineti aceasta opinie ?
PS. Starea genunchiului este destul de buna, mobilitate completa, fara inflamatii sau dureri, copilul face inot si mers pe banda pt intretinerea si fortificarea musculaturii membrului afectat dar prezinta instabilitate pe articulatia genunchiului la alte activitati sportive.

Cu multumiri, mamica pacientei
4 comentarii
0
13-10-2013, ora 13:53
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in prima faza trebuie un examen fizic competent, la un ortoped care are experienta in artroscopie si ligamentoplastie.
ligamentul incrucisat anterior nu are capacitate de autovindecare (eventual la dezinsertii femurale la copii mici), lipsa lui produce o instabilitate sagitala a genunchiului care poate fi compensata cat de cat cu o musculatura bine dezvoltata a coapsei insa tendinta este ca instabilitatea cu timpul produce artroza si de acea sub 50 de ani este recomandabila ligamentoplastia
ligamentoplastia poate fi efectuata in momentul cand se inchid cartilajele de crestere (deobicei la fete sunt inchise deja la 17 ani, insa acest lucru poate fi verificat pe RMN sau cu o radiografie). daca cartilajul de crestere nu este inchisa atunci trebuie asteptat sau in cazul sportivilor de performanta se alege folosirea unui echipament special pentru copii: Arthrex RetroDrill.
in legatura cu leziunea de menisc: daca acesta este o leziune minora atunci nu este problema, poate fi rezolvata in aceeasi operatie cu ligamentoplastia, daca trebuie facuta o sutura de menisc atunci este preferabil ca sa se faca 2 operatii la o distanta de cel putin 6 saptamani
0
15-10-2013, ora 07:31
leliacoca
Nu este medic/terapeut
leliacoca
Multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat si explicatii !!!
Va rog mult, daca ma puteti ajuta cu un sfat: in Bucuresti avem chirurghi ortopezi foarte buni pentru adulti, apoi mai sunt cativa renumiti care opereaza sportivii sau in cazul nostrum ar trebui sa ne orientam catre cineva din ortopedie -pediatrica ??
Cu mii de multumiri si va felicit pentru lucrul minunat pe care il faceti !!!

mamica
0
15-10-2013, ora 08:53
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
la 17 ani m-as orienta mai degraba spre ortopezi pentru adulti, in pediatrie se face ligamentoplastie extrem de rar de acea si experienta este mult mai mare la colegii care se ocupa cu adultii, insa un nume concret nu pot sa va dau
0
25-09-2014, ora 17:13
clano1
Nu este medic/terapeut
clano1
Daca nu s-a rezolvat problema in cazul copilului, ma puteti contacta. Fiul meu face fotbal de performanta si a avut ruptura LIA si fisura menisc intern. Noi l-am oprat in Germania. Mentionez ca ligamentoplastia s-a facut fara a interveni asupra cartilajele in crestere.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: