Urgent.nu stiu daca am TBC

01-02-2009
stefan08
Nu este medic/terapeut
stefan08
Fostul meu coleg de apartament a fost diagnosticat cu TBC, in urma cu cateva zile. Am fost colegi de apartament timp de aproape 2 ani si de multe ori am baut lichide din aceeasi cana. Nu mai stau in respectivul apartament de aproape 4 luni, dar ne-am mai intalnit de cateva ori. Boala este deja la o faza avansata, pentru ca atunci cand a ajuns la spital deja scuipa sange. Eu nu tusesc, desi de cand am aflat vestea, simt ca imi vine in continuu sa tusesc. Nu transpir noaptea si am pofta de mancare. Dar imi este teama, pentru ca nu stiu prea multe despre aceasta boala. Spre exemplu, se poate sa am virusul, sa fie activ, sa pot sa il transmit, iar eu totusi sa nu am nici o simptoma?
Problema este ca nici doctorul lui nu stie de cand este infectat. Se poate sa fi fost infectat timp de doi ani, sa-l transmita, fara ca el sa fi stiut? Imi aduc aminte ca aproape in fiecare dimineata tusea, dar se gandea ca este de la tigari. Cat este practic perioada de incubatie? De la cat timp dupa ce te-ai infectat, poate sa devina activ? Si ce inseamna activ, pe langa faptul ca il poti transmite? Poate fi activ, adica sa-l transmiti, fara ca tu sa ai vreo simptoma?
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati raspunde cat mai urgent la aceste intrebari. Imi voi face si analizele, dar deoarece nu sunt din Bucuresti si mai am si un job, unde abia m-am angajat, deci va mai dura pana sa am o asigurare medicala, va mai dura pana voi gasi un loc unde sa imi fac analizele. As dori tare mult sa aflu un raspuns la aceste intrebari, pentru ca nu mai pot dormi noaptea. Va multumesc.
3 comentarii
0
01-02-2009, ora 17:55
AI3cs
Nu este medic/terapeut
AI3cs
Uite aici informatii care sper sa iti fie de folos :

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamani (TBC pulmonar).Bacteria in, dar se poate ca acesta ataca si alte organe. Poate ataca rinichi si sistemul osos dar poate ataca sistemul articular, vezica, organele genitale, valvulapericardul...etc.

Din plamani, TBC este raspandit cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Cu toate ca tratamentul este delunga durata, acesta este cel mai adesea finalizat cu success.

Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni. Tuberculoza se poate gasi fie in forma latenta (in asteptare) fie in stare activa.TBC latenta inseamna ca poate exista bacteria cauzatoare de TBC in organism, dar aceasta nu poate fi raspandita altor persoane, dar aceasta persoana poate avea tuberculoza activa.TBC activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.Cei care traiesc zi de zi co o persoana bolnava infectata cu TBC are cca.25% sansa ca se va infecta.O persoana care nu este tratata de tuberculoza poate infecta cca.20 de persoane intr-un an.

TBC activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane. In prezent tuberculoza este din nou in raspindire in toata lumea.

Simptomele

Tuberculoza pulmonara primara apare, frecvent, fara simptome si, eventual, se manifesta ca si o stare gripala.

Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei.
Simptomele obisnuite sunt:
- tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani
- batai rapide ale inimii (tahicardie)
- gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune)
Alte simptome pot fi:
- febra, frisoane si transpiratii in timul somnului
- oboseala si slabirea fortei fizice
- pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile
- scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept
- apa la plamâni (revarsat pleural),
- o eruptie pe piele (eritem nodos).
Nou nascutii si copii si persoanele infectate cu HIV, care prezinta de asemenea forma activa de tuberculoza, au nevoie de un tratament special.
Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoza cand:
- intra in contact cu cineva care are tuberculoza activa (in casa, la servici, la scoala). Tuberculoza activa este foarte contagioasa
- ingrijesc persoane care prezinta tuberculoza activa netratata (personalul medical)
- traiesc in conditii de aglomeratie unde pot veni in contact cu oameni care au tuberculoza, cum ar fi cei care lucreaza in penitenciare, in spitale, azile, cazarmele militare, adaposturile pentru oamenii fara locuinta
- au acces precar la ingrijirea medicala, cum ar fi oamenii strazii, muncitorii de la ferme (taranii) sau persoane care consuma droguri sau alcool
- calatoresc din, sau in regiuni unde tuberculoza este des intalnita, cum ar fi America Latina, Africa, Asia, Europa de Est si Rusia.

Persoanele cu forma latenta de tuberculoza (acesta nu poate fi raspandita altor persoane) sunt in pericol de a dezvolta tuberculoza activa daca:
- au o boala sau urmeaza un tratament care le slabeste sistemul imun, cum ar fi virusul HIV, unele cancere sau diabetul netratat
- au acces slab la ingrijiri medicale, cum sunt consumatorii de alcool si droguri
- urmeaza un tratament indelungat cu corticosteroizi.
- prezinta un sistem imun slabit cum sunt varstnicii, femeile care tocmai au nascut, nou nascutii, persoanele care au suferit un transplant de organ si care iau medicamente petru prevenirea respingerii lor
- au o boala pulmonara cronica cauzata de inhalarea diverselor prafuri (silicoza)

Tratament - Generalitati

Medicii trateaza tuberculoza cu antibiotice pentru a distruge bacteria. Aceste medicamente sunt administrate tuturor persoanelor care au TBC, inclusiv nou-nascutii, copiii, femeile gravide si persoanele care au un sistem imun deficitar sau slabit. Persoanele care au TBC care nu poate fi raspandit primesc de asemenea tratament pentru a preveni transformarea bacteriei in forma activa.
In tratarea TBC latent sau activ, specialistii recomanda:
- folosirea unor combinatii de medicamente in tratamentul tuberculozei active. Tratamentul initial standard combina patru medicamente pentru a preveni TBC polirezistent la tratament. Bolnavii de tuberculoza pot lua unul sau doua antibiotice
- urmarea strict a indicatiilor de tratament. Asta ar putea insemna consultarea zilnica a cadrelor medicale specializate, care sa fie de fata in momentul administrarii medicamentelor. Tratamentul presupune administrarea integral, a tuturor dozelor de antibiotic. Aceste consultatii asigura corectitudinea tratamentului, care este necesara datorita duratei mari a acestuia
- incercarea unor combinatii diferite de medicamente, daca acesta nu da rezultate, fapt datorat rezistentei bacteriei (atunci cand testele arata ca bacteria cauzatoare de tuberculoza este inca activa).
- urmarea tratamentului timp de minimum 6 luni sau mai mult daca este necesar

Prevenirea tuberculozei

Alimentatia si igiena sunt conditii de baza pentru ca un organism sa fie sanatos. Trebuie crescuta puterea de aparare a organismului, pentru a face fata agresiunii bacilare.

Pentru ca sursa de infectie o constituie oamenii bolnavi si animalele bolnave de tuberculoza, un prim si important mijloc de preventie este tratamentul bolnavilor, pentru a face sa scada astfel posibilitatea contactarii bolii de catre persoanele sanatoase de la contactii tuberculosi (sputa bolnavilor de tuberculoza contine un numar enorm de bacili).

Numai bine !
0
02-02-2009, ora 00:18
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Daca faceti acum analize, le faceti degeaba, fiindca se poate sa iasa perfect si totusi sa apara semnele ulterior. Acest lucru se explica prin faptul ca bacilul Koch, care da aceasta boala, se inmulteste incomparabil mai lent decat microbii obisnuiti. Deci, este bine, daca nu exista nici un simptom care sa sugereze boala, sa faceti un examen radiologic la 6 luni de la ultima data la care contactul infectant ar fi putut avea loc. Numai atunci veti putea sta linistit, stiid sigur ca nu ati fost infectat.
0
24-02-2009, ora 23:23
copes
Nu este medic/terapeut
copes
Buna ziua am si eu o problema.De 8 luni mi au aparut problemele adik din luna iunie anul acesta.A aparut prin niste mici junghiuri in spate in zone diferite, si cu o stare de oboseala.Am fost la Marius Nasta mi s a facut tomografie si mi s a gasit un nodul partial calcificat in lobul superior pulmonar stang.In rest toate normale (ficat, gl suprarenale splina).Mi s - a facut si idr ul care a iesit mare, sputa - negativ si mi s a spus ca nodulul respectiv e un tuberculom.Analizele de sange ok.Starea mea s a inrautatit treptat, am o stare de astenie pronuntata, obosesc f repede, tahicardie si dureri, acum le am si in piept , la fel in zone diferite, mi se pare ca s- a umflat putin si un ganglion cervical, e mic cam jumatate de cm.Am refacut acum 3 saptamani tomografia si nodulul are aceleasi dimensiuni(17mm).Diferenta intre tomografii e cam de 5 luni.
Cat am stat internat in spital 4 zile mi s-a dat un tratament cu penicilina, hidrocortizon, rimfampicina si inca ceva ;cat l am facut mi s-a remediat starea, apoi mi-a aparut din nou.Mentionez ca alte simptome mai sunt scaun moale care a aparut acum 3 saptamani.Alte analize facute -
Test HIV- negativ, T3, T4, TSH, tgo, tgp, lipaza valori normale.
La hemoleucograma valori anormale la
PDW- 19.2 (12-16.55%)
EO-0.05 (0.09-0.440
NE%- 74.8 (53-68)
EO%- 0.54 (2-4)
LY%- 16.8 (25-45)
Acum am fost la un chirurg sa vorbesc sa mi faca o biopsie la ganglionul acela de la gat.M- a consultat a palpat si el a spus ca e in valori normale si nu prea ii surade ideea sa mi faca biopsie.
M- am gandit ca daca mi se va face biopsie poate se descopera ceva tbc ganglionar sau alte chestii.
As dori sa mi dati si dumneavoastra o parere ce as mai putea sa fac, si daca este posibil sa fie tbc .Va rog mult sa mi raspundeti sa mi dati un sfat pt ca deja sunt disperat.Va multumesc mult pentru atentia acordata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.