Urgent! Internare nevoluntara

28-01-2014
alphha
Nu este medic/terapeut
alphha
Salut! Am o intrebare la care sper sa raspunda cineva avizat sau are cunostinta sigura despre raspuns. Am internat-o pe sotia mea la psihiatrie ieri in urma a 48 de ore de nesomn, in fine ea avand o depresie mai veche care a recidivat a inceput din nou sa auda voci, plangea si avea frica de persoanele din jur(in afara de mine). Problema nu e asta am ajuns la camera de garda si dupa consult medicul a apreciat ca necesita internare. Sotia la inceput nu a dorit internarea dar dupa ce am vorbit cu ea si i-am explicat a zis ca face cum zic eu ca e bine pentru ea. Ok toate bune pana aici.
Sotiei ii era somn si am duso impreuna cu asistenta intr-o rezerva sa se culce. La intoarcere medicul mi-a dat un formular de internare nevoluntara sa-l completez, fiind si eu foarte obosit l-am completat fara sa mai intreb nimic dar nici medicul nu mi-a explicat nimic iar apoi am plecat urmand sa revin dimineata cu pijamala si altele.
Dimineata cand am revenit se simtea relativ bine un pic ametita. Am revenit si dupa amiaza la programul de vizita si am vazut-o total schimbata. Nu mai avea fricile de dinainte acum era ingrozita de faptul ca o tine incuiata, ca ii da tigari cu portia ca se poarta distant si rece cu ea personalul medical, de celelalte paciente etc.. Dupa aprecierea mea mediul acela ii face mai mult rau decat bine.
Am inteles de la cineva ca acum doar medicul o mai poate externa si eu nu mai am dreptul sa o scot din spital sa se trateze acasa(pot sa imi iau concediu cam 30 de zile sa o supraveghez si sa o ajut cu tratamentul). Este adevarat???
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.
15 comentarii
0
28-01-2014, ora 05:01
Dr. Macovei Catrinel
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Macovei Catrinel
Buna ziua,
aveti mai jos fragmentul legislativ care se refera la internarea involuntara:

Legea 487/2002 republicata 2012, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara


Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.

Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza nuami in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.

Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.

Art. 57
(1) Transportul persoanei in cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza ese vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnittii persoanei.
(2) Transportul bolanvului psihic cu ambulanta se efectueaza, intotdeauna, cu insotitor.

Art. 58
Medicul psihiatru, dupa evaluarea starii de sanatate mintala a persoanei aduse si dupa aprecierea oportunitatii internarii nevoluntare, are obligatia de a informa imediat persoana respectiva si reprezentantul legal al acesteia cu privire la hotararea de a o supune unui tratament psihiatric, precum si cu privire la propunerea de a o supune internarii nevoluntare. Totodata, in termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, medicul psihiatru trimite documentatia necesara propunerii de internare nevoluntara comisiei prevazute la art. 61 alin. (1), prin conducerea unitatii medicale respective, si informeaza persoana ca va fi examinata de catre aceasta comisie, aducand aceasta la cunostinta reprezentantului legal sau conventional al pacientului.

Art. 59
Daca medicul nu detine informatii referitoare la persoanele prevazute la art. 58, are obligatia de a informa conducerea unitatii medicale, care va transmite informatia, de indata, autoritatii tutelare sau, in cazul minorilor, directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din unitatea administrativ-teritoriala in care pacientul isi are domiciliul sau resedinta ori, in cazul in care acestea nu sunt cunoscute, pe cele in a caror unitate administrativ-teritoriala se afla unitatea medicala.

Art. 60
(1) Daca medicul psihiatru considera ca nu exista motive medicale pentru internarea nevoluntara, va inscrie constatarea sa, cu motivarea respectiva, in documentatia medicala.
(2) Medicul psihiatru va informa institutia care a sesizat respectivul caz, precizand motivele care au stat la baza deciziei sale.

Art. 61
(1) Propunerea de internare nevoluntara, intocmita potrivit prevederilor art. 58, este analizata de catre o comisie special constituita in acest sens, in termen de cel mult 48 de ore de la primirea propunerii, dupa examinarea persoanei respective, daca aceasta este posibila.
(2) Comisia prevazuta la alin. (1) este alcatuita din 3 membri numiti de managerul spitalului, si anume: 2 psihiatri si un medic de alta specialitate sau un reprezentant al societatii civile.
(3) Modalitatea de desemnare, procedura de selectie si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca reprezentantii societatii civile se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi.
(4) Hotararea comisiei va cuprinde:
a) diagnosticul;
b) solutia adoptata;
c) motivarea solutiei;
d) semnaturile tuturor membrilor comisiei.
(5) Decizia de internare nevoluntara a comisiei prevazute la alin. (1) se va consemna in dosarul medical al pacientului si va fi comunicata de indata acestuia, precum si reprezentantului sau legal sau conventional. In baza acestei decizii, pacientul va fi internat nevoluntar.
(6) Decizia de internare nevoluntara a comisiei prevazute la alin. (1) va fi inantata de catre conducerea unitatii medicale, in termen de 24 de ore, judecatoriei in a carei circumscriptie se afla unitatea medicala, odata cu documentele medicale referitoare la pacientul in cauza.
(7) Pana la pronuntarea hotararii instantei cu privire la confirmarea deciziei de internare nevoluntara, pacientul internat nevoluntar va fi examinat periodic de catre comisia prevazuta la alin. (1), la un interval ce nu va depasi 5 zile.

Art. 62
(1) Judecarea se face in regim de urgenta, in camera de consiliu.
(2) Participarea si ascultarea pacientului sunt obligatorii, daca starea sanatatii sale o permite. In caz contrar, judecatorul poate dispune audierea pacientului in unitatea sanitara.
(3) Pacientul va fi aparat din oficiu, daca nu are aparator ales.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
(5) Pacientul si reprezentantul legal sau conventional al pacientului pot solicita efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice sau pot propune orice alte probe, in conditiile legii.
(6) Instanta hotaraste, dupa caz, confirmarea sau incetarea internarii medicale nevoluntare.
(7) Daca instanta apreciaza ca nu se impune mentinerea internarii, insa tratamentul este necesar, paote dispune, dupa ascultarea reprezentantului legal ori conventional al pacientului, inlocuirea internarii medicale cu tratamentul ambulatoriu, prin reteaua ambulatorie teritoriala de psihiatrie.
(8) Hotararea instantei poate fi atacata cu recurs, in termen de 3 zile de la pronuntare, pentru cei prezenti, sau de la comunicare, pentru cei lipsa.
(9) Recursul nu suspenda executarea.

Art. 63
(1) In caz de urgenta, medicul psihiatru, dupa evaluarea starii de sanatate mintala a persoanei aduse si dupa aprecierea oportunitatii internarii nevoluntare, dispune internarea nevoluntara a pacientului si informeaza despre aceasta, de indata, persoana respectiva, reprezentantul legal sau conventional ori, dupa caz, autoritatea tutelara, precum si comisia prevazuta la art. 61 alin. (1).
(2) Internarea nevoluntara de urgenta este supusa revizuirii comisiei prevazute la art. 61 alin. (1) In termen de 24 de ore de la primirea instiintarii cu privire la internarea nevoluntara.
(3) In cazul in care comisia confirma decizia de internare nevoluntara, prevederile art. 61 alin. (2)-(7) si art. 62 se aplica in mod corespunzator.

Art. 64
In cazul in care un pacient internat voluntar isi retrage consimtamantul si sunt intrunite conditiile prevazute la art. 45, medicul psihiatru curant declanseaza procedura de mentinere a internarii nevoluntare.

Art. 65
(1) Comisia prevazuta la art. 61 alin. (1) are obligatia de a reexamina pacientii la cel mult o luna si ori de cate ori este nevoie in functie de starea acestora, precum si la cererea medicului sef de sectie, a pacientului, a reprezentantului legal sau conventional al pacientului, precum si a procurorului.
(2) in situatia in care nu se mai constata conditiile care au determinat hotararea de internare nevoluntara, tinand cont si de opinia medicului psihiatru care are in ingrijire pacientul, comisia prevazuta la art. 52 alin. (1), prin examinarea directa a pacientului si a dosarului sau medical, constata incetarea conditiilor care au impus internarea nevoluntara.
(3) Comisia prevazuta la art. 61 alin. (1) va informa conducerea unitatii medicale, care va sesiza, de indata, judecatoria care a hotarat confirmarea internarii nevoluntare in legatura cu propunerea de incetare a conditiilor care au impus internarea nevoluntara, propunand confirmarea acesteia din urma.
(4) Prevederile art. 62 se aplica in mod corespunzator.

Art. 66
(1) Daca instanta judecatoreasca competenta nu confirma internarea nevoluntara, persoana in cauza are dreptul de a parasi imediat unitatea spitaliceasca sau poate solicita, in urma consimtamantului scris, continuarea tratamentului.
(2) Daca o persoana aflata in procedura de internare nevooluntara paraseste unitatea spitaliceasca fara sa existe decizia comisiei prevazute la art. 52 alin. (1) in acest sens sau hotararea insantei de judecata competente, unitatea spitaliceasca are obligatia de a sesiza imediat organele de politie si parchetul d epe langa instanta judecatoreasca competenta, precum si reprezentantul legal sau conventional.
(3) Cand masura internarii nevoluntare a fost luata fata de un pacient in a carui ocrotire se afla un minor sau o persoana pusa sub interdictie, careia i s-a instituit curatela ori o persoana care, din cauza bolii, varstei sau altei cauze are nevoie de ajutor, medicul va informa, de indata, autoritatea tutelara de la domiciliul sau resedinta pacientului.

Art. 67
Pacientul internat nevoluntar este tratat in conditii similare celor in care sunt ingrijiti ceilalti pacienti din unitatea de psihiatrie respectiva, cu respectarea prevederilor art. 43.

Art. 68
(1) Limitarea libertatilor individuale ale pacientului internat nevoluntar poate fi justificata numai prin raportare la starea de sanatate a pacientului si la eficienta tratamentului. Nu pot fi limitate urmatoarele drepturi:
a) comunicarea cu orice autoritate, cu membrii familiei, cu reprezentantul legal sau conventional ori cu avocatul;
b) accesul la corespondenta personala si utilizarea telefonului in scop privat;
c) accesul la presa sau la publicatii;
d) dreptul la vot, daca nu se afla intr-o situatie de restrangere a drepturilor cetatenesti;
e) exercitarea libera a credintei religioase.
(2) Pacientul internat nevoluntar are dreptul de a fi informat asupa regulamentului de functionare a unitatii spitalicesti.
(3) Internarea nevoluntara nu constituie o cauza de restrangere a capacitatii juridice a pacientului.
0
28-01-2014, ora 11:13
alphha
Nu este medic/terapeut
alphha
Am citit si eu textul de lege si tot nu m-am lamurit. Imi cer scuze dar imi poate cineva spune daca eu mai am dreptul sa o externez sau acum decide medicul pentru ea? Eu nu as vrea sa fie asa pt. ca nu cred ca medicul se gandeste la ea asa cum ma gandesc eu. Si mediul in care este eu consider ca ii face mai mult rau, ea fiind mereu o persoana careia ii placea libertatea, sa iasa sa se plimbe, sa ia aer, sa socializeze. Am facut o greseala si nu stiu daca o pot indrepta. Ma simt groaznic... Astept raspuns sunt disperat. Multumesc!
0
28-01-2014, ora 14:14
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Ati fost la spital sa vorbiti cu medicul sotiei? Poate gasiti intelegere si reusiti sa o luati pe semnatura, sa o externati.
0
28-01-2014, ora 14:32
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Este vorba de regimul de internare care este de 3 feluri daca am inteles bine : inchis, deschis si semi-deschis ! Deci rugati medicul sa-i schimbe acest regim ! De externat nu o pot externa pentru ca si spitalul este platit pe caz rezolvat, deci este mai complicat !

La acele drepturi expuse la articolul 68 ar trebui sa se adauge prin lege si dreptul la consiliere psihologica zilnica pt [pacientii cu regim mai limitat, in conditiile in care exista o inflatie de psihologi la noi in tara iar traumele se intampla sub nasul lor in spitale, ma refer la cei deja angajati, in timp ce ei elaboreaza teste supersofisticate pentru a determina cine stie ce aiureli !
Halal !
0
28-01-2014, ora 15:18
alphha
Nu este medic/terapeut
alphha
Am fost la medic bineinteles ca nu l-am gasit o sa revin maine dimineata. Am vorbit totusi cu un alt medic care mi-a spus ca nu o poate externa decat o comisie din 3 medici si bineinteles ca nu o sa o gaseasca sanatoasa pt. ca are ceva probleme stiu. Mi-e frica sa nu o tina o perioada mai lunga sa se imbolnaveasca mai rau pt. ca ce vezi pe aici e groaznic, vai de fetele astea majoritatea tinere. Am ajuns o tara de depresivi offf...
In alta ordine de idei azi era mai bine sotia dar mi-a spus ca ii e frica de colegele de spital, ca unele tipa sau sunt mai colerice. Si ca ii e rusine si sa isi faca baie ca o vad celelalte(asa era si mai inainte mai pudica chiar si cu femeile).
Totusi mediul acela nu e ideal pt. un pacient cu asemenea probleme dupa ce ca esti tu suparat cu ale tale mai vezi si problemele altora.
In al doilea rand ar trebui sa existe consiliere si pt familie, nu ca o iau eu "razna" sau ceva dar sa ma invete cum sa gandesc in asemenea situatii sa ma indrume ce sa ii spun sotiei. Am eu idee in mare asa dar e altceva un specialist.
Multumesc pt comentarii dvs. dar chiar nu am cui sa ma "plang".
0
28-01-2014, ora 18:17
clepsidra2
Nu este medic/terapeut
clepsidra2
intradevar daca gasiti intelegere la doctorul sotiei poate o lasa acasa pe semnatura dumneavoastra, pentru ca intradevar in spital sunt si cazuri mai grave care o pot afecta, si daca ia tratament mai bine este acasa.
0
28-01-2014, ora 18:42
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
intrebare:
-ori e intr-o rezerva cum ai scris si e singura?????
- ori e cu alte femei si ii e rusine sa faca baie...??

sanatate sotiei si tie putere s-o ajuti
0
28-01-2014, ora 19:55
alphha
Nu este medic/terapeut
alphha
E intr-o rezerva impreuna cu o colega iar grupul sanitar si un dus este la comun cu alte 5-6 rezerve. Nu e intimitate, perdea la dus ca sa fie supravegheate bolnavele sa nu isi provoace rani sau altceva doamne fereste.
Problema e ca sotia nu a incercat sa se sinucida si nu inteleg de ce trebuie supravegheata asa strict.
Multumesc de incurajari! :)
0
28-01-2014, ora 20:18
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
ALPHHA intelege un lucru: TU NU O POTI FORTA PE SOTIA TA SA URMEZE UN TRATAMENT CARE O POATE AJUTA. Cat timp sta internata acolo va primi acest tratament care o va ajuta si pe ea si pe membrii familiei tale, inclusiv pre tine si pe copii vostrii. Poate nu stiai dar o perioada mai mare de nesomn da HALUCINATII si nu cred ca iti doresti sa FII sunat la munca de vreun vecim sau de vreun politist din raza unde locuiesti sa te anunte ca sa intamplat ceva cu sotia ta sau cu copii ori locuinta.

Acum legat de cum o poti lua acasa pe sotia ta : EU am cunoscut multe persoane care chiar erau bolnava psihic si pe care am mers personal sa le internam pt ca ajunsesera sa-i bata pe membrii familiei, sa dea foc la casa, sa distruga lucrurile din casa, sa sara la bataie pe strada, sa si maltrateze copii, sa dea drumul la gaze, apa si multe altele( SA SUNE LA 112 CA IA INGHETAT APA EA FIIND GRAVIDA SI BOLNAVA PSIHIC), SI CU TOATE ASTEA sotul, sotia, sau mama mergeau frumos a doua sau a treia zi la AL. OBREGIA si semnau externarea si uite cum peste inca o zi trebuia se ma prezint iar la aceeasi persona si sa o insotesc iar la acelasi spital.
0
28-01-2014, ora 23:10
alphha
Nu este medic/terapeut
alphha
Normal ca vreau sa se faca bine ca doar din cauza asta nu dorm noptile dar problema e ca am vazut schimbari la ea de cand e internata si nu in bine. Mediul de acolo nu e "ideal" pt toate persoanele bolnave nu am pretentia ca am facut studii in domeniu dar eu o cunosc cel mai bine iti dai seama si nu imi place ce vad. Si chiar ea a dorit sa mearga la spital sa se faca bine pt ca simtea in momentele ei "bune" ca nu e in regula, ca e bolnava. Dar ma gandesc ca i-ar fi mai bine acasa unde as avea grija sa isi ia tratamentul, sa ii dau sa manance si sa ii fac baie cel putin urmatoarea luna cat as putea sa imi iau CO dupa mai poate ramane fratele ei sau mama ei cat sunt la munca sau poate sa imi iau concediu medical. Nu stiu...
0
28-01-2014, ora 23:16
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Daca ai un cosmote dami un numar si te sun sa vorbim.
pt familie este cel mai greu in momentele astea dar eu din cate am trait astfel de momente este necesar sa stea cateva zile pt tratament dupa care sa se continue acasa, numai ca este foarte grea perioada ce va urma daca tratamentul nu isi va face efectul scontat, sau pacientul nu va putea lupta cu boala.
0
13-02-2015, ora 20:13
donatelle
Nu este medic/terapeut
donatelle
Mai omule, bineinteles ca poti solicita externarea sotiei la cerere. Semnezi in foaia de observatie ca soliciti externarea pe propria raspundere si impotriva avizului medical si gata. Doar nu crezi ca o tine cineva cu forta. Nici macar nu cred ca ceea ce ai semnat era o cerere de internare nevoluntara pentru ca nu ti-ar fi cerut tie asta. Daca pacientul refuza internarea si reprezinta totusi un pericol pentru el sau ceilalti, comisia de doctori trimite solicitarea de internare nevoluntara tribunalului, nu rudelor.
0
14-02-2015, ora 14:34
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Acum daca esti internat involuntar, te baga obligatoriu la cheie, dupa care trebuie sa treci printr-o comisie (peste o saptamana, doua) care sa constate ca situatia s-a remediat si sa te treaca la liber. Sunt alte reguli.

Postarea era din 28.01.2014.
0
11-05-2018, ora 02:13
Buzarna valentin
Nu este medic/terapeut
Buzarna valentin
eu stau an oltenita calarasi an prezent nu am poftă de mancare nu pot dormi ma anvinuiesc pentru tot ce mi se antampla am senzatii ciudate ca sunt tot timpul urmarit vad anumite persoane dupa care dispar aud anumite voci ce nu ami dau pace catodat fac ce mi se spune mam taiat cu lama ca asta mi sa spus pe mana simt miros de gaz an locuinta si peste tot am comportament suicidar ganduri negre am nevoie de internare nonvoluntara ca stiu ca pare ciudat dar nu ma pot duce la spital am o retinere de acea rog sa ma ajutati cu un raspuns unde pot apela sa vina dupa mine sa ma ia la internare eu fac dializa de 3 ori pe saptamana martea joia si sambata de la ora 11 la 16 pe strada jiului 140 eu am mai dat niste mesaje unor specialisti si mi sa spus ca trebuie sa faca asta o ruda de grad 1 dar nu am va rog lasatimi un raspuns sau ajutatima
0
11-05-2018, ora 23:12
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Suni la 112 spui despre simptomele de mai sus iar ei vor trimite o ambulanta !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul