Tumora pelviabdominala. Ascita.Metaplazie mieloida cu mielofibroza.

07-10-2011
mariac40
Nu este medic/terapeut
mariac40
Buna ziua! In urma unei echografii, mamei mele, in varsta de 65 ani i s-a descoperit o tumora abdominala. A facut un CT care a pus in evidenta o masiva formatiune utero-ovariana dr. de aprox. 135/113mm, spontan hipodensa, intens iodofila, ascita in cantitate mare, hepatosplenomegalie. A fost trimisa la I.O.B., unde in urma laparotomiei exploratorie s-a constatat aprox. 1litru lichid de ascita, tumora pelviabdominala voluminoasa de aprox. 20cm in diametru, posibil vascularizata cu baza larga de implantare cu origine posibil uteroanexiala, splenomegalie(220mm), ficat dur, fara carcinomatoza peritoneala. S-a practicat biopsie incizionala cu urmatorul rezultat HP-Macro-fragment perete chist cu diametrul de 2cm, cu depozite friabile, violacee pe suprafata interna. Micro-1.Criostat- perete conjunctiv de formatiune chistica cu masiv proces inflamator cronic si hiperplazie epiteliala cu atipii. Urgent parafina! 2. Postcriostat- proliferare dens celulara constituita din numeroase megacariocite, normoblasti, precursori granulocitari si granulocite mature. A fost trimisa la hematologie pentru suspiciune de metaplazie mieloida extramedulara. Aici, in urma analizelor nu i s-a putut pune cu certitudine acest diagnostic. Acum face tratament cu Hydrea pentru micsorarea splinei si spironolactona. Pentru ca CA 125 a iesit 158, 9, d-na doctor hematolog ne-a spus ca este vorba de cancer ovarian iar doctorul chirurg ne-a spus ca mama are leucemie. Nu stim ce sa mai credem. Va rog din suflet sa ne spuneti, dupa toate aceste investigatii, ce diagnostic ar putea avea mama mea ?
8 comentarii
0
07-10-2011, ora 18:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu pot sa va spun decat ca intr-adevar nu pare a fi vorba de un cancer solid, uter/ovare/anexe/etc. este posibil sa fie vorba de asa ceva, respectiv mielofibroza idiopatica, asta fiind o boala care face subiectul hematologiei. Faptul ca CA 125 a iesit atat de mare nu este specific pentru un cancer de sfera ginecologica.
cum arata hemograma si medulograma ei ?
0
11-10-2011, ora 18:22
mariac40
Nu este medic/terapeut
mariac40
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Imi cer scuze ca am facut-o atat de tarziu dar nu am avut acces la internet.
Mama a fost internata la hematologie cu Hb. 14, 6; Ht. 43%; L 28600; Tr. 205 000;FL(Nr-2;S-84;E-1;B-1;Lf-4;Mo-8); triaj hepato-renal, glicemie, ionograma-normale; Fbg-200;tumora abdominopelvina;tromboza portala, hepatomegalie omogena, splenomegalie neomogena cu leziune de pol superior; CA 125-158, 9. Ex.MO, PBO- aspect compatibil cu sindrom mieloproliferativ cronic, neclasificabil, hemosiderina med. prez. usor crescuta cantitativ, ;SBL-8%. A inceput tratamentul cu Spironolactona si Hydrea si, dupa o saptamana, la externare a avut Hb 12, 8;Ht 38%; L 8300; Tr 113 000.
Ce credeti ca ar putea fi acea tumora atat de mare si ce legatura ar putea avea ea cu boala hematologica? Pot fi determinate una de cealalta? Ce investigatii ar mai trebui sa facem pentru un diagnostic cert?
Va multumesc inca o data pentru ajutorul pe care ni-l dati si va doresc multa sanatate!
0
11-10-2011, ora 19:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cel mai bun sfat pe are vi-l poate da cineva este sa continuati colaborarea cu medicul hematolog, pentru ca el stie cel mai bine ce e de facut.
metaplazia mieloida cu mielofibroza este o boala hematologica ce se caracterizeaza prin fibrozarea maduvei osoase, care nu mai poate produce celule sangvine, ulterior aparand focare de tesut ca cel din maduva in alte organe, in special ficat dar nu numai. poate aparea inclusiv o tumora ca cea descrisa mai sus.
momentan ea are un diagnostic pentru care se afla chiar intr-un tratament hematologic. ca atare hematologul care se ocupa de ea are un plan in minte care trebuie continuat, fara indoiala. cel mult in astfel de cazuri se recomanda un consult la alt medic de aceeasi specialitate, pentru o a doua opinie.
0
24-02-2012, ora 18:17
heghedusmirela
Nu este medic/terapeut
heghedusmirela
Buna Mariac40, mama ta cum se simte..ati reusit sa faceti ceva in privinta boli..si mama mea are cam acel diagnostic ca mama ta..TU pelvi-abdominala, ascita..nu stiu ce sa mai fac..sa o pot ajuta... a facut si o insuficienta renala acum trebuie sa rezolvam insuficienta renala printr-un tratament si care nu stiu daca va da rezultate e din ce in ce mai greu... Multa sanatate mamai tale!!
0
03-06-2012, ora 16:12
alyy26
Nu este medic/terapeut
alyy26
Buna ziua.
Am o fetita de 1 an si 10 luni care nu a fost bolnava niciodata, am nascut-o prin cezariana, totul a fost OK, are o imunitate f. buna, a racit de f putine ori, pediatra ei vazand-o foarte rar, insa de 2 nopti plange incontinuu, ziua nu are nimic dar noaptea este foarte agitata, se trezeste din somn tipand si tremurand.Azi noapte am dus-o la urgenta si medicul care era de garda a consultat-o foarte amanuntit, la urechi, in gat, i-a luat febra.nimic, insa cand a ajuns la abdomen a constatat ca are ficatul si splina marite si mi-a dat o scrisoare medicala catre dr. de familie la diagnostic scriindui hepatosplinomegalie in observatie.
Cand am ajuns acasa am intrat pe net cu acest diagnostic si am ramas...Muta! numai cuvintele leucemie si cancer le am in fata ochilor, sunt disperata.astept sa treaca sarbatoarea Rusalilor sa mergem la analize, mi-e foarte frica de rezultat.
Am nevoie de un sfat, daca fetita este bine, vioaie, are pofta de mancare, nu face febra, e rosie in obraji, nu pare anemica, e posibil sa aive aceasta boala, ma gandesc ca poate totusi.medicul s-a inselat si nu are nimic.
0
03-06-2012, ora 16:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
e cazul sa te relaxezi, fetita ta nu a fost diagnosticata cu nici un fel de cancer, leucemie sau altceva. hepatosplenomegalie inseamna ca a observat el ca ficatul si splina sunt usor marite, lucru care poate fi o particularitate data de varsta foarte frageda. nu era cazul sa intri pe internet si cu atat mai putin pe forumul acesta, cel putin pana la proba contrarie si la un eventual rezultat al unor analize mai amanuntite si dupa o urmarire ulterioara.
0
03-06-2012, ora 22:33
alyy26
Nu este medic/terapeut
alyy26
va multumesc pentru raspuns, aveti dreptate e cam repede sa-mi dau o parere, dar daca sunteti parinte banuiesc ca si dumneavoastra ati fi facut la fel mai ales in nestiinta de cauza,. Ce sa va zic, dimineata avem programare la un medic specialist pentru un control mai amanuntit. Doamne ajuta si sper sa nu fie ce am citit pe acolo. Vreau sa mai adaug ca eu inca ii mai dau lapte praf de la Milupa si am mai auzit niste "pareri" cum ca acesta ar marii unele organe dupa varsta de luni, nu stiu cat e de adevarat deoarece majoritatea medicilor pediatrii din Romania il recomanda, la fel si pediatra mea mi-a zis ca e f bine dak ii dau pana la varsta de 2 ani.
0
03-06-2012, ora 23:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
te afli pe un site despre cancer totusi...

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: