Tulburari psihice la adolescenti

23-10-2015
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Salut. Ma numesc Alexandru si am 14 ani. Acum o luna am suferit prinul atac de panica. Pana in ziua aceea habar nu aveam ce este anxietatea si atacul de panica.Toata treaba cu atacul de panica a scazut treptat cu trecerea zilelor. Dezvoltasem acele frici speficie de a nu face un alt atac de panica in public etc. Dar de atunci pana in prezent, orice informatie negativa pe care o aud ma obsedeaza cateva zile(exemplu: am auzit ca s.a aruncat cineva in fata metroului, m.a cuprins instantaneu o teama si imi tot puneam intrebari: ce l.a facut sa faca asta? Daca mi se va intampla si mie la fel? Si tot felul de intrebari tampite).Analizele au iesit bune, cu exceptia unei dereglar a unui hormon al tiroidei numit FT4 care a iesit peste limitele normale. Simt ca nu sunt eu, la scoala imi ascund tristetea sub o 'masca vesela'. Imi place si de o fata de la mine din clasa( de aprox. 1 an) si da semne ca am putea fi impreuna. Asta ma multumeste si imi da o stare de bine, dupa care urmeaza acea teama de a nu-i face vreun rau fizic.( chestia asta ma darama total). Eu nu sunt asa, sunt o fire foarte iubitoare si amabila. Nu eram sensibil la aceste informatii negative. Sunt un baiat care are toate conditiile necesare, iubire si respect fata de cei dragi, am prieteni, sunt frumos, eu fiind de alta parere. Eu care eram cu zambetul pe fata mereu, aveam chef de multe lucruri, acum parca totul e pe dos. Mentionez ca cu 3-4 luni in urma atacului de panica am stat intr-un mediu stresant+ dereglari ale somnului( culcat tarziu, trezit tarziu). In concluzie: de ce am starile si gandurile astea? Ce pot face pentru a le trata, nu ameliora?Medicul de familie poate da trimitere la psiholog(daca e cazul)?. Imi cer scuze pentru ca am scris mult si multumesc celor care au de gand sa ma ajute in privinta asta. :D
13 comentarii
0
23-10-2015, ora 21:12
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Salut Alexandru
In situatia ta cel mai bun lucru este sa gasesti un psihoterapeut bun cu care sa vorbesti pe larg despre ce ti se intampla. Medicul de familie iti poate da trimitere catre psiholog, dar singurul lucru pe care il poti obtine acolo este o evaluare psihologica, respectiv un diagnostic, daca este cazul. Sistemul de sanatate nu ofera consiliere psihologica/psihoterapie. Toate lucrurile discutate la televizor despre acest subiect au ramas fara finalitate in realitate. Lucrez in sistemul de sanatate si cunosc situatia.
Incearca sa iei masuri cat de repede poti, caci este important sa nu se agraveze situatia.
Poate ca mediul stresant in care ai stat a cauzat ceva inauntrul tau, care a dus la declansarea starilor: oboseala, teama, un dezechilibru. In orice caz este important sa intelegi ca ceva s-a intamplat. Mintea umana nu face lucruri degeaba. Trebuie sa afli, impreuna cu un psihoterapeut, CE a cauzat aceste stari si lucrurile se vor rezolva. Este o situatie care se poate rezolva, daca te ocupi de ea.

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
23-10-2015, ora 21:29
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Nu exista alta cale in afara de psihoterapie? Cat costa sedinta si cat dureaza? In ce consta aceasta psihoterapie?
0
23-10-2015, ora 22:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
In jur de 100 lei 50 minute.
0
24-10-2015, ora 14:35
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
"AleexM", psihoterapia este facuta de catre un psiholog cu pregatire in psihoterapie. Inseamna sa stai de vorba cu persoana in cauza care te va ajuta sa afli despre tine: felul in care functionezi psihic, mecanisme de aparare, cauzele starilor pe care le ai, etc. Discutia, confidentiala, dureaza in jur de 60 de minute si poate costa intre 50-100 ron/sedinta. Din punctul meu de vedere, in situatia de fata este singura cale pentru a afla ce s-a intamplat cu tine.

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
24-10-2015, ora 18:40
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Alex, primul drum pe care trebuie sa-l faci este la medicul specialist psihiatru, fie gratuit cu trimitere de la medicul de familie sau cu bani la o policlinica privata, important este sa intrebi intai daca medicul respectiv consulta si minori !
Doar medicul este cel indreptatit sa stabileasca daca ai nevoie de tratament, psihoterapie sau de ambele !

Mama sau tata au suferit in viata lor de nevroze anxioase sau obsesiv-compulsive ?! Ia fa-le cate o intrebare !
0
25-10-2015, ora 06:41
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Doar mama a suferit atacuri de panica o perioada de timp 2 ani din cauza stresului, dar si-a revenut complet din acele stari fara medicamente, psihiatrii si terapii.
0
25-10-2015, ora 09:44
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
"Doar mama" ?! Nu vezi nimic repetitiv in aceasta poveste? Cum reactioneaza cei din familia ta la stres - cu atacuri de panica...Poti sa incerci si tu sa rezolvi lucrurile fara niciun fel de ajutor specializat, si sa nu afli DE CE reactionati asa...Este alegerea ta, dar sa ai atacuri de panica la 14 ani nu cred ca este ceva obisnuit.

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
25-10-2015, ora 10:08
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Domnule doctor, macar sa fi avut eu doar putin din rezistenta mamei mele impotriva stresului ca nu aveam nimic acum :)) Dar intrebarea mea este de ce apar nevrozele acelea ( nu stiu daca am scris corect) suparatoare. Nimeni din familie nu e agresiv, nu a avut probleme cu politia/droguri etc. Eu sunt o persoana iubitoare si milosa si nu as face rau nici macar unui pui :)). Exista o cauza "chimica" in toata situatia asta? Evenimentele neplacute ma afecteaza putin pe moment, dar trec repede peste. Ce parere aveti de ceaiul de sunatoare, este bun in astfel de cazuri?
0
25-10-2015, ora 10:13
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Si mereu imi pun intrebarea: " de ce as suferi de depresie?ce e asta?" Ma gandesc ca sunt copii care mananca din gunoaie si nu intra in depresie.
0
25-10-2015, ora 11:43
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Raspunsul, asa cum am banuit, consta in predispozitia GENETICA mostenita de la mama ta Alex ! Nu are nici o treaba sau prea putin cu modul cum reactionezi la un eveniment sau altul ! Modul cum se face neurotransmisia in creier ne determina comportamentul si nu invers, cum incearca unii sa acrediteze ideea ! Desigur ca perceptiile si reactiile pot fi modificate si adaptate putin insa asta nu inseamna neaparat vindecarea, creierul va ramane la fel si de asta e nevoie sa te vada intai un medic !
0
25-10-2015, ora 16:44
AleexM
Nu este medic/terapeut
AleexM
Sunt convins ca nu e nici o chestie genetica in treaba asta. Repet: ce parere aveti de ceaiul de sunatoare?
0
25-10-2015, ora 17:57
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Alexandru, in ceea ce scrii faci confuzii intre mai multe lucruri care nu au legatura intre ele: atacuri de panica, agresivitate, depresie, etc. Agresivitatea sau mancatul din gunoaie nu au legatura cu anxietatea sau depresia. Cauzele sunt altele.
Este foarte probabil ca ceea ce ti se intampla sa fie o combinatie dintre elemente din familie (comportamente invatate), situatii prin care ai trecut si caracteristici ale personalitatii tale. Despre aceste lucruri iti recomandam sa vorbesti cu un profesionist (psiholog), ca sa vezi cine esti tu si ce s-ar fi putut intampla de ai ajuns in aceasta situatie. Indiferent ce tratament ai lua, medicamente sau sunatoare, acestea vor trata simptomele/efectele si nu cauza.

Atentionare!
Fiecare persoana este unica. Desi facute cu bune intentii, recomandarile altor persoane pot fi nepotrivite situatiei Dumneavoastra. Ceea ce a functionat in cazul altora poate sa nu fie potrivit in cazul Dumneavoastra.
Autodiagnosticarea si autotratamentul pot dauna grav sanatatii.
Evaluarea situatiei trebuie facuta doar de catre o persoana cu pregatire si competenta in domeniu.
Singurul in masura sa recomande sau sa schimbe un tratament este medicul curant, care cunoaste in amanunt situatia si simptomele.
Daca nu sunteti multumit de medicul care va trateaza puteti cere oricand o a doua opinie medicala.

Valentin PESCARU
psiholog-psihoterapeut-sexolog
0
26-10-2015, ora 14:01
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Despre sunatoare avem o parere foarte, foarte buna Alex ! :)

PS Iti recomand totusi pastilele de sunatoare ca tratament principal, ceaiul este prea slabut pt efectul pe care il astepti tu ! Dar sa bei si ceai oricum !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul