Tulburarea psihotica acuta

24-09-2015
just_me_90
Nu este medic/terapeut
just_me_90
Buna seara ! In urma unei consultatii psihiatrice am fost diagnosticat cu tulburare psihotica acuta, am urmat tratament cu Xanax timp de 10 zile dupa care mi-a fost recomandata si solutia Rispolept pentru inca 10 zile. Ulterior, au fost eliminate pastilele Xanax dar a ramas solutia Rispolept si s-a marit doza. Intrabarea mea este la ce perioada se poate observa o imbunatatire a starii de sanatate intrucat dupa aproape o luna de zile de tratament simptomele inca exista, din contra, sunt momente in care halucinatiile sunt chiar mai intense decat inainte? Mentionez ca starea mea de sanatate a inceput sa se deterioreze la inceputul lunii august a anului curent, in urma unor esecuri repetate pe plan profesional si nu exista antecedente in ceea ce priveste bolile psihice. Este indicata corelarea psihoterapiei cu tratamentul medicamentos? Daca da, psihiatrul si psihoterapeutul pot fi doua persoane distincte sau este recomandat ca sedintele de psioterapie sa fie realizate de medicul psihiatru care prescrie medicatia? Va multumesc anticipat pentru raspuns !
11 comentarii
1
24-09-2015, ora 23:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca intr-o luna doua de Rispolept nu dispar halucinatiile, ar trebui sa vorbiti cu psihiatrul sa va schimbe antipsihoticul, adica Rispoleptul. Psihoterapia nu merge pt halucinatii dar va va invata cum sa abordati boala. Ar fi util sa mergeti la un psiholog. Acesta nu trebuie sa fie acelasi cu psihiatrul.
Ati putea sa dati exemplu de o halucinatie care nu dispare ? Acestea pot fi vizuale, auditive, tactile, olfactive etc.
1
25-09-2015, ora 12:01
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua "just_me_90",

Exista destule situatii in care o astfel de tulburare "renunta" mai greu. Depinde de tratamentul administrat si nu toate persoanele reactioneaza la fel la aceleasi substante. Daca starea continua se recomanda schimbarea tratamentului sau internarea. Avantajul internarii (chiar daca expresia suna neplacut) este ca tratamentul se face sub directa si continua supraveghere si asta poate scurta mult timpul pana la obtinerea efectului (daca un tratament nu functioneaza se poate opta pentru altul in cel mai scurt timp). Exista spitale in care se ofera si consiliere psihologica pe perioada spitalizarii.
In faza activa (psihotica: deliruri, halucinatii) nu se recomanda psihoterapie. Este necesara stabilizarea prin tratament si apoi psihoterapie. Este obligatoriu ca psihiatrul si psihoterapeutul sa fie persoane diferite, chiar daca este recomandat sa colaboreze intre ele.
Pe de alta parte, in functie de starea Dumneavoastra, ar fi important sa vedeti cauzele a ceea ce s-a intamplat, cu atat mai mult cu cat nu exista precedent psihiatric in familie. Poate ca una dintre cauzele nedisparitiei simptomelor este existenta in continuare a cauzei lor!!

Valentin PESCARU
psiholog-psihoterapeut-sexolog
0
25-09-2015, ora 15:06
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Psychotropic drugs are dangerous, ineffective, causing the exact same symptoms they're supposed to treat...
'Ruleta ruseasca'...asa functioneaza ramura pseudostiintifica a medicinei, numita psihiatrie.
1
26-09-2015, ora 19:57
just_me_90
Nu este medic/terapeut
just_me_90
Buna seara !Va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor dumneavostra. Dupa cum ati spus si dumneavoastra, domnule doctor, din pacate, nu toti pacientii reactioneaza la fel la acelasi tratament. Din fericire, halucinatiile s-au mai diminuat dar, din pacate, au aparut alte probleme precum dureri de cap, ameteli, amorteli ale membrelor inferioare si superioare, inclestarea maxilarului si contractii musculare intense, asemenea unor crize de epilepsie dar fara pierderea constientei. De aici si sentimentul tot mai puternic de frica si atacuri de panica tot mai frecvente. In dorinta unei opinii medicale, va descriu in continuare schema actuala a tratamentului: Rispolept-1 ml dimineata si 2 ml seara, Imovane 7, 5 mg-1 capsula seara si Romparkin-am inceput cu 1/2 pe zi dar acum iau 1 dimineata si una seara. Va multumesc anticipat!
1
26-09-2015, ora 20:30
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Romparkinul nu are ce cauta in schema, cred ca medicul a gresit prescriptia ! Trebuie un antiepileptic (stabilizator de dispozitie) nu un antiparkinsonian ! E chiar contraindicat in combinatie cu neurolepticele ! Cumpara-ti niste carbamazepina si renunta la trihexifenidil !
1
26-09-2015, ora 21:43
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Spuneti psihiatrului de frica si de atacurile de panica. Exista alt medicament pentru ele. Si daca poate sa va treaca pe injectia cu Rispolept. Are mai putine efecte secundare. Aveti efecte secundare de la antipsihotic. Sub forma de injectie aceeasi substanta facuta la 2 saptamani nu prea da efecte adverse. Merge bine mai ales la baieti.
1
27-09-2015, ora 13:14
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua "just_me_90". Romparkinul se prescrie in general tocmai pentru scaderea efectelor neurolepticelor. Ceea ce descrieti sunt efectele secundare ale unora dintre substantele pe care le luati. Poate ca dozele unora dintre ele sunt cam mari insa doar medicul curant poate lua masura schimbarii tratamentului. Daca nu sunteti multumit de el puteti cere oricand o a doua opinie medicala. Din pacate fiecare persoana reactioneaza in felul ei la acelasi tratament cu al altora, de aceea vorbeam de avantajul internarii in unele situatii. Este important sa va concentrati si pe cauzele care au produs starea Dumneavoastra, si nu doar pe diversele stari care apar, care, desi neplacute, sunt EFECTE (aceasta concentrare pe efecte este specifica mecanismului de aparare declansat de starile de anxietate).
Va recomand sa va mai ganditi la o posibilitate: starea de anxietate in care ati stat, poate prea mult, pe care nu ati mai putut-o controla, ar fi putut atinge paroxismul unei stari de intensitate psihotica. Acum, cand starea psihotica se reduce, iese la iveala ceea ce de fapt a fost punctul de plecare...anxietatea. Iar aceasta a fost declansata de credinta/gandurile ca nu puteti gasi solutii la problemele pe care le aveati.
Incercati sa va linistiti si sa luati problemele pe rand, caci exista destule solutii.

Atentionare!
Fiecare persoana este unica. Desi facute cu bune intentii, recomandarile altor persoane pot fi nepotrivite situatiei Dumneavoastra. Ceea ce a functionat in cazul altora poate sa nu fie potrivit in cazul Dumneavoastra.
Autodiagnosticarea si autotratamentul pot dauna sanatatii.
Singurul in masura sa schimbe tratamentul este medicul curant, care cunoaste in amanunt situatia si simptomele.
Daca nu sunteti multumit de medicul care va trateaza puteti cere oricand o a doua opinie medicala.

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
1
27-09-2015, ora 16:47
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Trebuie sa mergi inapoi la medic sa-ti schimbe acea solutie de rispolept sau daca nu sa schimbi medicul ! Pana atunci poti sa reduci la jumatate doza de seara si la fel doza de Romparkin !
Ai un tratament redundant, ti-a dat un neuroleptic nepotrivit tie si in loc sa ti-l schimbe ti-a bagat inca medicament care sa-ti diminueze efectele secundare - medicament care avand efect oarecum contrar neurolepticului e capabil el insusi sa provoace halucinatii ! Cel mai bine e sa schimbi medicul totusi ! Simptomele pe care le ai tu se numesc 'lenea medicului psihiatru' !
1
27-09-2015, ora 18:20
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
"Stevens", pe ce va bazati afirmatia conform careia rispoleptul este nepotrivit in tulburarile psihotice? Si, mai mult decat atat, cum reactioneaza redundant cu romparkinul? Puteti dezvolta?
Multumesc,

Valentin Pescaru
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
1
27-09-2015, ora 20:26
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cu placere ! Probabil nu sunteti la curent insa fiecare organism manifesta reactii diferite la diverse medicamente neuroleptice si antidepresive, ca sa ne referim numai la acestea ! Astfel medicamente din aceeasi clasa dezvolta reactii individuale de la simplu disconfort, greata, urticarie pana la efecte diametral opuse fata de cele asteptate pt care s-au si prescris, adica agitatie, insomnie, anxietate marcata, fara sa mai amintim altele gen sedare excesiva, confuzie, amnezie etc.. In timp ce alte persoane cu acelasi diagnostic se simt foarte bine cu acelasi mediocament !

Tot ce are de facut medicul pt un pacient nou este sa testeze 2-3 neuroleptice in doza mica dupa care creste la doza optima pe cel mai bine tolerat ! De asta am spus ca simptomele de impregnare neuroleptica sunt de fapt 'sindromul medicului lenes' ! :)
Trebuie ales neurolepticul potrivit si nu mai este nevoie de Romparkin ca sa combata efectele secundare ale Rispoleptului !

Dr Steve,
'doctor honoris pausa' al Universitatii de Medicina din Scambridge,
absolvent 'narecin sama laudae'

:D
1
28-09-2015, ora 15:10
Psihoterapie Timisoara
Identitate neconfirmată
Psihoterapie Timisoara
Inainte de orice altceva doresc sa va atentionez cu privire la buna intentie a celor care raspund oferind solutii cu privire la medicatie. Un doctor adevarat si competent nu va oferi solutii medicamentoase pe un forum. E nevoie de un consult in prealabil. Fara un diagnostic clar stabilit dupa o sedinta fata in fata nu se ofera medicamente psihiatrice.
Medicamentele au efecte diverse (pozitive si negative) si este necesar sa pastrati o legatura apropiata cu medicul curant si sa va vedeti macar odata pe luna. Daca apar simptome neplacute puteti contacta medicul oricand pentru a vede ce e de facut.

Psihoterapia nu trateaza bolile psihiatrice insa va poate ajuta sa le faceti fata si, eventual, sa rezolvati anumite situatii care au facilitat declansarea bolii. Eu as merge cu amandoua abordarile, atat cea psihiatrica cat si ea psihoterapeutica.

Mult succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: