Tratamente naturiste curative pentru diskinezie biliara

23-04-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Perioada Sărbătorilor determină de multe ori un consum în exces de alimente grase, de alimente foarte preparate şi în cantităţi mai mari ca de obicei. Iar frigul exagerat de afară ne face să stăm prea mult în casă, să facem mai puţină mişcare şi să petrecem cea mai mare parte a timpului în faţa televizorului sau a calculatorului. Unul dintre organele cele mai solicitate în această perioadă este vezicula biliară, care dă semne de suprasolicitare - precum dureri, junghiuri, senzaţie de greaţă, tulburări de tranzit (de cele mai multe ori constipaţie) şi uneori chiar vărsături.
Gemoterapia vine în ajutorul organismului prin două macerate glicerinice foarte importante de curăţenie şi drenaj a veziculei biliare: combinaţia dintre Extractul de mlădiţe de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1, 2 ml în apă, dimineaţa şi Extractul de muguri de Arţar- Acer campestre MG=D1, 2 ml în apă, seara, zilnic, timp de o lună.
Extractul din mlădiţe de Rozmarin este un excelent anti-spastic şi regularizează motricitatea veziculei biliare. În acelaşi timp favorizează regenerarea hepatică, colereza şi drenajul biliar, reechilibrând funcţiile hepato-biliare.
Mugurii de arţar prezintă un organotropism marcat pentru colecist, diminuează nivelul colesterolului total şi pot reduce formarea şi precipitarea noroiului biliar, cu împiedicarea formării de microcalculi biliari în cazul bilei saturate de colesterol. Printre altele, au şi acţiune anti-inflamatorie asupra pereţilor colecistului, determinând o reducere a contractilităţii acestuia.
Combinaţia celor două remedii poate ajuta drenajul hepato-biliar la o persoană cu ocupaţie sedentară, în perioada consumului crescut de alimente bogate în grăsimi şi proteine animale.
Un efect sinergic pentru drenajul biliar în are şi Sucul de ridiche neagră cu miere de albine (Plantextrakt), care poate fi administrat înainte şi după o masă copioasă, în paralel cu tratamentul gemoterapic mai sus indicat.
Există şi remedii homeopatice, cu acţiune rapidă atât asupra durerii cât şi asupra spasmului biliar, precum Nux vomica, Colocynthis, Taraxacum şi Chelidonium, dar acestea vor fi indicate in funcţie de simptomele specifice ale fiecărui pacient în parte (pe baza principiului individualizării, principiu esenţial în homeopatie).

© Dr. Sorina Soescu şi PoştăMedicală
1 comentarii
1
15-05-2012, ora 12:07
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Şi alte tratamente naturiste curative pentru diskinezie/dischinezie biliară!

Dnul prof.univ.dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, pentru tratarea diskineziei biliare, recomandă utilizarea unor plante cu efecte coleretice (stimulează secreţia biliară) şi colagoge (fluidifică bila, uşurând eliminarea ei în duoden), care se completează prin efectul lor sinergic. În primul rând, dl Milică recomandă infuziile din rostopască, salvie, anghinare, turiţă mare, sunătoare, ţintaură (fierea pămîntului), unguraş, cimbru, volbură, lavandă, unguraş, roiniţă, talpa mîţei, arnică, lemnul Domnului, coada şoricelului, coada racului, flori de podbal, mentă, gălbenele, măceşe, păpădie şi splinuţă. Dintre decocturi (fierturi) sînt indicate cele din rizomi de pir, părţi aeriene de vinariţă, rădăcini de cicoare amestecate cu flori de muşeţel, rădăcini de ipcărige (floarea miresei), rădăcini de iarbă mare (recoltate toamna), scoarţă de cruşin (recoltată de pe ramuri tinere de 2-4 ani), rizomi şi rădăcini de săpunariţă (recoltate primăvara), scoarţa rădăcinilor de cătină roşie.
Toate aceste plante, spune dl prof. Milică, favorizează formarea şi eliminarea secreţiei de bilă: 'În plus, anghinarea tonifică celulele hepatice şi le întăreşte funcţia antitoxică, menta reduce inflamaţiile şi calmează spasmele biliare, coada racului înlătură spasmele ivite la nivelul canalului coledoc, unguraşul şi volbura măresc contracţia veziculei biliare, cruşinul este benefic atunci cînd dischinezia biliară este asociată cu constipaţia, iar fructele de măceş stimulează secreţia biliară mărind diureza şi eliminînd toxinele formate în ficat. Absorbţia în organism a principiilor active din păpădie dublează, în numai jumătate de oră, cantitatea de bilă secretată. Salvia nu se recomandă mamelor care alăptează'.

Un amestec de plante cu acţiuni antispastice, antiinflamatoare, colagog-coleretice şi dezinfectante asupra căilor biliare, fiind recomandat de dl prof. Milică în toate formele de dischinezie, este din rostopască (15 g), coada şoricelului (10 g), sunătoare (15 g), scoarţă de cruşin (15 g), rădăcini de păpădie (10 g), turiţa mare (5 g), volbură (10 g), mentă (5 g), fructe de măceş (10 g) şi mătase de porumb (5 g). Se prepară ca decoct din 1 linguriţă amestec la 200 ml apă. Se fierbe 5 minute, se lasă acoperit să infuzeze încă 15, se îndulceşte moderat cu miere şi se beau 2-3 ceaiuri/zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.

În dischinezia însoţită de gastrită hiperacidă sau ulcer gastro-duodenal, cu acţiuni calagog-coleretice şi de protecţie a mucoasei gastro-duodenale, dl Milică recomandă un amestec din flori de coada şoricelului, gălbenele, salcîm, frunze de roiniţă şi de păpădie, cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit, 5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după ce, dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun, se ia o lingură cu un amestec din ulei de sunătoare şi ulei de gălbenele, în proporţii egale.
În cazul în care bolnavii de dischinezie sînt hipertensivi, de preferat este următorul amestec: coada şoricelului, frunze de anghinare, de păpădie şi flori de păducel (efect hipotensiv), cîte 10 g din fiecare. Se face infuzie din 1 lingură amestec la 200 ml apă în clocot şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Se ştie că, tincturile au un efect benefic deosebit în tratarea tuturor bolilor. 'Utilizarea tincturilor este foarte apropiată de homeopatie - o altă metodă recunoscută, acceptată şi practicată în medicină. Mai mult, faţă de infuzii şi decocturi, tincturile extrag şi păstrează mult mai bine principiile active terapeutic din plante', spune dl prof. Milică, care ne-a oferit şi reţeta unui remediu preparat numai din tincturi, care s-a dovedit foarte eficient în cazurile de dischinezie biliară: 1/2 lingură tinctură de rostopască, 1/2 lingură tinctură de anghinare, o lingură tinctură de sovîrv (Origanum vulgare) şi 1/2 litru de apă. Se bea jumătate de pahar, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Remediul nu se ţine în soare sau la căldură şi se pregăteşte o dată la 2 zile. Cura poate să dureze pînă la vindecare.
Pentru a obţine acest amestec, trebuie să ştim mai întîi cum se prepară tincturile. Modul de prelucrare şi reţeta sînt la fel pentru fiecare plantă în parte. Se macină planta uscată cu rîşniţa de cafea. În jumătate de litru de ţuică tare, palincă sau alcool de 75E (2 părţi alcool alimentar de 96E şi o parte apă) se pun 10 linguri de pulbere proaspăt măcinată. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitîndu-se zilnic vasul de macerare, apoi se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare. Se păstrează la frigider şi, din două în două zile, se umblă la ele pentru a se prepara remediul propriu-zis.
© Dnul prof.univ.dr. Constantin Milic㠺i Ziarul Evenimentul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: