Tinctura de afin, un ajutor in afectiuni oculare

20-10-2013
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Afinul face parte din familia Ericaceae, fiind un arbust mic, cu tulpini târâtoare, de culoare verde. Frunzele sunt rotund-ovate până la eliptice iar florile, de culoare roz-palide, au petalele unite în partea de sus sub formă de clopoţel. Fructele de culoare negru-albăstrui au formă sferică, fiind zemoase, cu suc violaceu şi gust plăcut dulce-acrişor. Creşte în regiunile alpine, la altitudini de până la 2000-2500 m, pe versanţii umbriţi şi umezi, în pădurile de conifere, pe stânci şi pajişti montane. În medicina tradiţională se folosea pentru tratarea bolilor de ochi, diabet zaharat şi fragilitate capilară. Se mai numeşte afene, afin-de-munte, afine-negre, afinghi, asine, coacăză, pomuşoare, cucuzie.

TINCTURA DE AFIN este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din părţile aeriene ale plantei.

Acţiuni:
INTERN: astringentă, antidiareică, antihemoragică, antiseptică intestinală şi urinară, hipoglicemiantă, capilaroprotectoare (protejează vasele capilare), antiinflamatoare.
EXTERN: astringentă, antiseptică.

Contribuie la:
INTERN:
- menţinerea în concentraţii normale a glucozei din sânge
- protejarea şi regenerarea vaselor capilare sanguine din piele şi retină
- menţinerea în concentraţii normale a acidului uric din sânge
- reducerea riscului de sângerare
- eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului
- detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentaţie şi putrefacţie)
- detoxifierea tractului urinar.
EXTERN:
- reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale.

Precauţii:
Persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent vor fi ţinute sub strictă supraveghere, prin înregistrarea zilnică a valorilor glicemiei şi ajustarea dozelor de insulină în funcţie de noile valori obţinute.
Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).

Contraindicaţii:
Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare. Alergie la afin, tratamente care nu permit consumul de alcool.

Mod de administrare:
INTERN:
Adulţi: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se aplică local sub formă de comprese sau badijonaj cu soluţia diluată, obţinută în modul următor: se pune tinctura într-un vas deschis şi se lasă până se evaporă ½ din cantitatea de alcool, după care se amestecă în proporţii egale cu apă.
© Info, Dacia Plant!
...
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Cu iubire creştină, respect şi preţuire, în speranţa că informaţiile de mai sus vă vor fi de folos, dorindu-vă toate cele bune şi o zi splendidă, într-o săptămână relaxantă, într-o lună echilibrată, într-un an cumpătat şi într-o viaţă desăvârşită în adevăr, iubire, credinţă în Dumnezeu şi lumină,
Mr. Nick
1 comentarii
1
21-02-2017, ora 22:17
arianadima
Nu este medic/terapeut
arianadima
Afinele sunt extraordinare pentru ochi si vedere, pot sa confirm.
De cand le consum, stau la munte, mi-am marit mult acuitatea. Le recomand.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: