Sunt cerealele integrale mai bune din punct de vedere glicemic fata de cele rafinate ?

20-04-2016
Scrips
Nu este medic/terapeut
Scrips
Am auzit mai multe lucruri si pareri despre cerealele integrale si cele rafinate, insa cateva sunt contradictorii.
Cerealele integrale nu sunt recomandate pentru ca se metabolizeaza repede in glucoza pentru ca
au aceeasi cantitate de amidon ca cele rafinate : Este acest lucru adevarat ?
Am mai citit ca cerealele integrale sunt carbohidrati complecsi care se absord in timp nu se metabolizeaza repede la fel ca zaharul.
Ceea ce nu inteleg este faptul ca daca amidonul nu face parte din clasa zaharuri ale glucidelor(carbohidrati), ci este o polizaharida, atunci cum se transforma repede in glucoza ?
1 comentarii
0
22-04-2016, ora 14:37
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Glucidele/ hidratii de carbon/ carbohidratii sunt macronutrienti și alaturi de grasimi (lipide) si proteine asigura necesarul energetic zilnic al organismului.

Glucidele se gasesc si sub denumirea de „zaharuri” sau „zaharide”, conform clasificarii acestora (in functie de gradul de polimerizare):
- monozaharide (fructoza, glucoza, galactoza)
- dizaharide, formate din 2 molecule de monozaharide (de exemplu, sucroza= fructoza+glucoza)
- oligozaharide si polizaharide.

Polizaharidele digerabile sunt reprezentate de amidon in cazul produselor de origine vegetala și de glicogen in cazul produselor din carne si peste. Atat amidonul, cat si glicogenul sunt formati din mai multe molecule de glucoza legate prin intermediul legaturilor chimice. In urma digestiei, aceste legaturi se „rup” sub actiunea unor enzime digestive specifice, iar glucoza eliberata este absorbita la nivel intestinal si ajung in cele din urma in sange, modificand glicemia (glucoza/zaharul din sange).

Polizaharidele nedigerabile sunt reprezentate de fibrele alimentare (de exemplu, celuloza). Acestea detin si rolul de a reduce viteza de absorbtie a monozaharidelor la nivel intestinal, iar glicemia nu va prezenta cresteri foarte bruste.

Carbohidrații se mai clasifica si in functie de indexul grlicemic (puterea unui aliment de a creste glicemia si care este influentat de concetratia glucidelor din respectivul aliment).

Prin urmare, carbohidratii rafinati (faina si produsele fainoase din grau decorticat- din faina alba, orezul alb, cartofii, care sunt bogate in amidon și produsele bogate in zaharuri simple- monozaharide si dizaharide) au un index glicemic crescut.

Carbohidratii complecsi sunt reprezentati de faina de grau integral, secara, orz, ovaz si produsele obtinute din acestea (paine, paste fainoase, fulgi/cereale pentru micul dejun fara adaos de zahar), orezul integral, hrisca (o pseudocereala), meiul, porumbul. Acestia au un index glicemic scazut care se datoreaza continutului bogat in fibre si care incetinesc ritmul de absorbtie al glucozei, dupa cum am precizat anterior.

Variantele integrale si cele rafinatate de cereale difera putin in functie de cantitatea lor de glucide pe care o contin. Calitatea acestora in schimb face diferenta.

Cerealele nerafinate contin pe langa amidon, mai multe polizaharide nedigerabile (fibre alimentare) care nu pot fi metabolizate de organism, prin urmare nu reprezinta surse de glucoza, comparativ cu cele rafinate, care contin cantitati nesemnificative de fibre si in principal amidon. Prin urmare, cerealele rafinate sunt cele care vor fi transformate rapid in urma digestiei in glucoza.

Sper sa fie util raspunsul! O zi frumoasa!
Acest topic a fost închis. Nu mai pot fi adăugate noi comentarii.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: cerealele integrale

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale previne diabetul de tip 2
  • Cerealele integrale pot oferi protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare
  • Incidența diabetului de tip 2 poate fi redusă prin creșterea consumului de cereale integrale
  • Beneficiile cerealelor integrale - de ce să le alegem
  • Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale în micul dejun al copiilor aduce beneficii cardiovasculare
  •