Stentarea vs. tratament medicamentos

09-03-2009
anton mircea
Nu este medic/terapeut
anton mircea
Buna ziua
Am 45 de ani si o mare dilema.
Este necesara stentarea mea sau este suficient(pentru moment) un tratament medicamentos?
In data de 01.01.2009 am suferit un infarct miocardic acut postero-infero-lateral, classa Killip I- tromboliza cu actilyse.
Analiza colesterolului la infarct a fost : colesterol total 195mg/dl; HDL 30mg/dl; LDL 120, 4 mg/dl.iar tensiunea arteriala 150/100mmHg.
In luna februarie am efectuat investigatia angiografica care a aratat urmatoarele:
la injectarea coronara stinga:-Stenoza 20% DG1;Stenoza 60-70% seg 2CX proximat de originea ultimei artere marginale
la injectarea coronara dreapta:-Stenoza 70-80%ulcerata seg 2.Stenoze seriate 20-30%seg 3.
Tratamentul medicamentos pe care il iau este urmatorul :
dimineata -Metoprolol 100mg- 1/2cp;Olicard 40mg-1cp; Zomen 7, 5mg-1cp
seara -Metoprolol 100mg- 1/2cp;Aspenter 75mg-1cp;Lipanthyl 160mg-1cp;Simvacard 20mg-1cp
De aici incepe dilema.
Nu am angina, nu obosesc iar starea mea fizica este mai buna decit inaintea infarctului.
Tinind cont de riscurile stentarii(http://www.ecomagazin.ro/medic-faimos-recomanda-precautie-in-adoptarea-de-noi-tehnologii/ ;http://health.nytimes.com/health/guides/surgery/stent/overview.html?inline=nyt-classifier) si de starea mea se impune stentarea sau este de preferat sa continui cu tratamentul medicamentos si schimbarea stilului de viata(fara fumat, stres, grasimi, dulciuri, etc)
In conformitate cu materialele pe care le-am citit in Revista Romana de Cardiologie dar pe care nu am pretentia ca le-am inteles 100% rezultatele obtinute la coronografie sint la limita dintre stentare si tratament medicamentos.
Am rugamintea ca analizind aceste date sa ma sfatuiti ce sa fac aducind argumente pro sau contra celor doua procedee de tratament.
Va multumesc.
6 comentarii
0
18-03-2009, ora 10:16
anton mircea
Nu este medic/terapeut
anton mircea
Se pare ca nu exista argumente si nici un medic pe acest forum . Linkurile date sint foarte elocvente.Pentru revista de cardiologie iata linkul http://www.revistaromanadecardiologie.ro/pdf/2007_rrc2.pdf (paginile 82 la 91). Azi este ziua cea mare, data limita cind trebuie sa iau o decizie.
In caz ca cineva ma poate ajuta cu un sfat va rog sa ma ajutati.
0
22-03-2009, ora 11:47
MINDRU
Identitate neconfirmată
MINDRU
Imi pare rau ca nu am fost pe forum cand aveati nevoie de un raspuns. Leziunile de 60-70% pot fi stentate, insa sunt anumite aspecte particulare de care se tine cont la fiecare pacient. La aceste intrebari nu va poate raspunde decat medicul care v-a facut coronarografia, si nu inteleg de ce nu ati cerut lamuriri atunci si ati ajuns sa cautati raspuns in reviste sau pe forum la aceste intrebari. Daca medicul a decis sa va puna stent (lucru pe care il subinteleg deoarece v-a lasat sa va decideti daca faceti interventia), atunci faceti-o. Faptul ca va simtiti bine nu este un argument sa nu o faceti. Scopul stentarii este de a reduce riscul progresiei leziunilor si aparitiei unui alt infarct. Stentarea nu exclude tratamentul medicamentos si regimul de viata sanatos. In plus dupa stentare vi se va da pentru o perioada de cel putin 9 luni sa luati Plavix. Sper ca ati luat decizia corecta. Daca nu v-ati decis atunci, sansa nu este insa pierduta, se poate implanta stentul, insa va trebui sa asteptati pentru o astfel de programare pentru ca sunt foarte multi pacienti cu aceste probleme si prea putine centre care fac aceste proceduri.Multa sanatate !
0
04-04-2012, ora 15:22
claudya12
Nu este medic/terapeut
claudya12
in cazul dvs. este recomandata stentarea.Tatalui meu i s-a facut o angioplastie punandu-i un stent.La el stenoza era de 75%.Am preferat stentarea.Interventia a fost facuta de dr. Dan Deleanu, un adevarat profesionist.
0
06-08-2014, ora 11:38
MirceaSt
Nu este medic/terapeut
MirceaSt
Buna. Am 51 de ani sunt diabet si fumator. Totul a inceput cu dureri in piept si senzatii de sufocare. Pt inceput am zis ca e vb de anxietate incercand sa ma tratez prin gandire, insa am realizat ca nu ma ajuta cu nimic cand am ajuns la urgente cu aceste simptome. Aici mi s-au facut investigatiile aferente: EKG care a iesit modificat, motiv pt care au decis sa imi faca coronarografie. Astfel au gasit ca 3 artere sunt stenozate si ca trebuie intervenit cu stenturi. Totul se intampla in Spitalul Colentina. M-am interesat aici si am vazut liste de asteptare interminabile pt stenturi, ma refer la faptul ca eu am trecut prin acest episod neplacut pe data de 31.07 si lista de asteptare se intindea undeva pana in octombrie. Nu am cum sa astept atat asa ca doresc sa ma ajutati cu cateva recomandari de doctori foarte buni care fac asta in clinici private. Astept cu mult interes si va multumesc!
0
12-08-2014, ora 16:55
Cristiaann
Nu este medic/terapeut
Cristiaann
buna. eu am 55 de ani si m-am confruntat cu problema aceasta. La inceput aveam dureri pe care nu le bagam in seama si apoi s-au agravat pana la momente in care simteam ca am sufoc. In investigatii s-a observat imediat ca sunt probleme, insa eu am mers de la inceput la un centru specializat pe cardiologie interventionala si din fericire am avut parte de un tratament foarte bun din partea celor de acolo. Dupa EKG mi-au facut si un test de efort, apoi o coronarografie si interventia deoarece aveam o artera coronara cu placa de aterom in proportie de 85%.
Doctorul care s-a ocupat de interventie a fost dr. Dan Deleanu, un adevarat specialist care m-a salvat de la durerile groaznice pe care le aveam si m-a ajutat sa imi prelungesc viata.
Interventia a avut loc acum 8 luni si pot spune ca ma simt foarte bine, am fost la ecografiile necesare post-interventionale si totul arata foarte bine. S-a folosit un stent activ farmacologic, iar eu am putut sa merg pe picioarele mele la 24 de ore de la interventie.
Ti-l recomand cu draga inima pe domn doctor deoarece chiar stie ce face. Pt dansul este o arta. Eu sunt foarte multumit de tot (conditii, evolutie).
Bafta si tie si astept si parerea ta. Sanatate!
0
26-08-2014, ora 13:33
Gheorgh
Nu este medic/terapeut
Gheorgh
Buna, ca ajutor am sa va scriu aici povestea mea.sunt in varsta de 68 de ani si in urma cu 2 ani am facut un infarct, am fost la urgenta iar acolo mi-au montat un stent BMS in regim de urgenta. Atunci am zis ca am scapat cu bine si ca totul e in regula, dar eu sunt diabetic si acele placi de ateromi si trombi s-au depus peste acest stent, din cauza calitatii proaste a acestuia. Ulterior au inceput sa apara aceleasi simptome si dupa aceasta experienta am mers in privat. Aici l-am intalnit pe dr. MARIN POSTU, care a avut foarte multa rabdare sa ma investigheze din toate unghiurile, nu l-a speriat varsta mea inaintata si s-a luptat pentru sanatatea mea de parca aveam 28 de ani ceea ce m-a uimit si mi-a dat si mie curaj intr-un moment in care emotional eram foarte jos, desi nu asta e treaba doctorilor sa te ajute emotional, acest om a facut-o din plin prin atitudinea lui fata de caz! Am hotarat de comun acord implantarea unui nou stent de calitate superiora tratat cu medicamente care urmau sa refaca artera ingustata. Am ajuns si in ziua interventiei si totul a decurs nemaipomenit, la 24 de ore am parasit clinica fara probleme. Personalul din clinica m-a incantat din nou, grija pe care o poarta pacientilor post interventie. Ii recomand din suflet. Un consult la dansii inseamna sa nu iesi de pe usa lor nelamurit sau netratat! Multumesc dr. Marin Postu pentru ceilalti ani de viata pe care mi i-ati dat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.