Spondiloza cervicala?

140 comentarii 1 2 345 Înainte ›
0
03-07-2011, ora 22:07
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
da. se poate sa scrieti aici
sau mai amanuntit pe mail
sau TELEFON 0906 160 908. tarif 1.5 euro/min +tva in retelele vodafon, orange, cosmote, romtelecom
0
16-07-2011, ora 17:20
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
"Vertijul cervical"... mitul unui vertij care nu exista!

Ce este vertijul?
Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a corpului in raport cu spatiul inconjurator, sau al spatiului in raport cu corpul. Este definit obiectiv daca pacientul "vede mediul inconjurator miscandu-se" si subiectiv cand pacientul "se vede in miscare fata de mediu". Acest simptom implica imposibilitatea mentinerii stabilitatii ochilor.
Adeseori vertijul este insotit de greturi, varsaturi, transpiratii, paloare si angoasa, dar se mai pot asocia uneori acufene sau hipoacuzie unilaterala. De asemenea, este acompaniat frecvent de manifestari ale patologiilor coloanei vertebrale cervicale, cu indicatii spre FIZIOTERAPIE.
Mecanismele fiziopatologice care stau la baza aparitiei vertijului pot implica atat disfunctia portiunii periferice a sistemului vestibular (vertijul periferic) cat si a portiunii centrale (vertijul central).
In urma cu aproape un secol au circulat diferite teorii legate de originea vertijului, unele dintre acestea nefiind explicate nici pana in ziua de azi.

Ce intelege pacientul prin vertij?
Termenul "vertij" este folosit in mod abuziv, jumatate dintre pacientii care pretind ca au vertij au in realitate doar stari care imita vertijul.
Vertij NU inseamna:
- senzatia de "cap gol", confuzie, deficit de concentrare,
- instabilitatea posturala (alterarea reflexului vestibulo-spinal),
- oscilopsia - senzatie de oscilare a campului vizual,
- teama de a avea vertij,
- unele tulburari psihologice, fobii.

Patologiile coloanei cervicale pot provoca vertij?
In ceea ce priveste "vertijul cervical" sunt comentate atat unele teorii care sustin vertijul legat de miscarea coloanei cervicale si de unele patologii ale acestui segment, cat si teoria care asociaza vertijul de unele miscari ale craniului.
Cei care sustin existenta unui vertij de origine cervicala se bazeaza pe teoria suferintei receptorilor din articulatiile si musculatura coloanei cervicale.
Unii dintre acesti receptori sunt responsabili de mentinerea stabilitatii posturale iar altii de mentinerea stabilitatii privirii.
Aceasta teorie spune ca alterarea reflexului proprioceptiv cervical determina aparitia vertijului, dar in realitate lucrurile stau un pic diferit.
Intr-adevar, s-a demonstrat existenta unor receptori articulari si musculo-tendinosi in zona cervicala, iar afectarea lor in diferite patologii ale coloanei pot provoca stari de instabilitate posturala sau senzatia de ameteala, dar niciodata vertij sau nistagmus deoarece coloana cervicala nu are receptori pentru echilibru.
La baza aparitiei adevaratului vertij sta un mecanism fiziopatologic care determina anumite incongruente intre aparatul vestibular si ochi ducand la imposibilitatea mentinerii privirii fixe in timpul miscarii capului.
In stabilizarea privirii intervin urmatoarele reflexe:
- reflexul vestibulo-ocular.
Rolul acestui reflex a fost demonstrat prin urmatorul test:
La o rotatie a craniului cu o viteza de 50 grade / secunda, ochii se vor misca in sens contrar cu o viteza de 45 grade / secunda.
Daca ar exista o diferenta intre miscarea craniului si miscarea de compensare a ochilor, nu am reusi sa mentinem privirea fixa, ceea ce ar insemna sa avem in permanenta vertij, chiar la cele mai reduse miscari ale capului.
- reflexul cervico-ocular.
Acest reflex are un rol extrem de redus in stabilizarea privirii la om.
Prin acelasi test s-a demonstrat ca la o rotatie a craniului cu o viteza de 50 grade / secunda, stimulii care pornesc de la coloana cervicala vor determina o miscare oculara compensatorie de numai 3 - 5 grade / secunda.
Avand o participare atat de nesemnificativa, se poate spune ca la om reflexul cervico-ocular nu joaca un rol important, determinant in stabilizarea privirii (s-a demonstrat in schimb eficienta acestui reflex la animale).
Mai mult, s-a demonstrat ca blocul anestezic total al receptorilor cervicali provoaca alterari ale echilibrului - instabilitate posturala, dar NU PROVOACA NICI VERTIJ, NICI NISTAGMUS.
Nu exista un test clinic sau studiu care sa demonstreze originea vertijului in disfunctiile coloanei cervicale (alterarea receptorilor).
In stabilizarea privirii participa si reflexele vizuale iar alterarea acestora poate provova de asemenea instabilitate, dar niciodata vertij.
Teoria care este cel mai des intalnita este cea a vertijului provocat de tulburarile de flux la nivelul circulatiei vertebro-bazilare.
De-a lungul timpului se incearca tot felul de explicatii legate de modificarile patologice ale coloanei cervicale (aparitia osteofitilor, herniile discale, modificari ale curburii fiziologice, fracturile de corp si arc vertebral, rigiditatea coloanei cervicale), modificari care ar influenta circulatia sangelui prin arterele vertebrale, determinand o scadere brusca a cantitatii de oxigen la nivelul aparatului vestibular (organul echilibrului).
Sustinatorii acestei teorii au uitat din pacate ca omul nu este un esec al evolutiei, o specie care nu reuseste sa se adapteze pozitiei bipede, ci din contra sistemul nostru arterial este inzestrat cu un mecanism de compensare perfect.
Studii privind anatomia si fiziologia aparatului cardio-circulator, a posturii si echilibrului ne ajuta sa intelegem ca avem un sistem arterial foarte eficient, iar oxigenarea aparatului vestibular si a sistemului nervos central nu se bazeaza doar pe cele doua artere vertebrale.
Arterele carotide interne prin comunicantele posterioare (din structura poligonului Willis) compenseaza in timp real un deficit aterial la nivelul trunchiului bazilar, de unde se ramifica artera cerebeloasa antero-inferioara, in aceasta avand originea si artera labirintica ramificata la randul ei in mici artere distribuite separat pentru fiecare segment al urechii interne (unele pentru componenta auzului si altele pentru structurile responsabile de mentinerea echilibrului).
Exista insa unele tulburari grave ale circulatiei cervicale (obstructii semnificative la nivelul arterelor vertebrale si carotide), care pot determina aparitia unor sindroame neurologice importante.
Insa, daca sangele nu ajunge la nivelul receptorilor urechii interne timp de cateva minute (conform teoriei vertijului cervical), se produce necroza ischemica, ceea ce nu poate explica "vindecarea" de vertij dupa o dauna neurologica atat de severa.
Exista o probabilitate mai mare ca tulburarile de circulatie vertebro-bazilara sa duca la aparitia unor sindroame neurologice grave decat sa declanseze doar vertij sau acufene.

Cum a aparut legenda "vertijului cervical"?
Barrè si Lieou (Strasbourg) in anii '20 au observat frecvente corelatii intre sindroamele vertiginoase si alterarile radiografice ale coloanei vertebrale cervicale (asa numitul Sindrom Barrè - Lieou).
Aceste teorii au persistat (persista si azi) datorita urmatoarelor aspecte:
- incadrarea gresita a vertijului - legat de miscarile coloanei cervicale in loc sa fie studiata miscarea craniului (aparatul vestibular),
- simptomatologia coloanei cervicale care se agraveaza in sindromul vertiginos (contracturi, dureri, redoare, tulburari de postura, dinamofobie); interpretata ca patologie ce determina vertij,
- confundarea vertijului cu starile de instabilitate posturala,
- comoditatea unui diagnostic rapid... fara prea multe investigatii; diagnostic legat de suferinta receptorilor musculo-tendinosi din structurile cervicale care dau "semnale gresite" referitoare la pozitia corpului...

Daca nu exista vertij cervical, ce este in realitate?
Consideram ca termenul de "vertij cervical" este incorect, iar folosirea lui in mod abuziv duce la investigatii costisitoare, inutile si chiar la decizii terapeutice nepotrivite.
Corect ar fi sa se vorbeasca de un vertij acompaniat frecvent simptomelor cervicale.

Afectiunile care determina aparitia vertijului periferic:
- canalolitiaza - patologie responsabila de vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB),
- boala Ménière,
- labirintita,
- fistula perilimfatica,
- colesteatomul,
- herpesul zoster auricular,
- otoscleroza.

Afectiunile care determina aparitia vertijului central:
- boli cerebrovasculare,
- unele tumori,
- migrena,
- scleroza multipla.

Cine stabileste diagnosticul sindromului vertiginos?
In unele forme de vertij (mai ales cel periferic), medicul specialist ajunge la diagnostic definitiv si corect prin investigatii sau teste aparent banale.
In alte forme mai grave este nevoie de o stransa colaborare a specialistilor din echipa medicala multidisciplinara (medic ORL, medic neurolog - neurochirurg, medic cardiolog, medic radiolog, specialist fizioterapeut).
De cele mai multe ori asa numitul "vertij cervical" se dovedeste a fi vertij paroxistic pozitional benign - acesta reprezentand cel mai comun sindrom vertiginos periferic.
Atat pentru diagnostic cat si pentru tratament, specialistul apeleaza la unele tehnici care induc vertij si nistagmus (confirmand diagnosticul), iar in aceeasi sedinta sunt aplicate si tehnicile terapeutice (manevrele) de "eliberare" (repozitionarea otolitilor).
In multe tari europene acest sindrom este diagnosticat si tratat de catre medicul de familie, doar formele mai severe ajungand in serviciile medicale de specialitate ORL sau neurologie.
Dupa manevrele de "eliberare" sunt recomandate tratamentele de reabilitare vestibulara si reeducare posturala elaborate si aplicate de catre fizioterapeut.
Pregatirea fizioterapeutului in domeniul medical ii permite sa identifice disfunctia vestibulara in cadrul evaluarilor functionale sau posturale globale, astfel pacientul este indrumat corect si in timp util spre medicul specialist care va confirma diagnosticul clinic.

Concluzii:
- Aparitia vertijului implica intotdeauna o suferinta a sistemului vestibular (periferic sau central),
- Diagnosticul precoce permite aplicarea unui program de reabilitare vestibulara in timp util,
- Diagnosticului diferential este absolut necesar pentru eliminarea confuziilor cu privire la originea vertijului,
- Reeducarea / reprogramarea posturala globala completeaza tratamentul sindromului vertiginos,
- Progresele in domeniul Fizioterapiei au imbunatatit metodele de diagnosticare functionala si tehnicile de tratament a VPPB, sau al altor afectiuni ce sunt interpretate ca vertij cervical,
- Fara un diagnostic corect al vertijului nu este posibila instituirea unui tratament adecvat, persistenta bolii avand un impact nefavorabil asupra vietii socio-profesionale cat si asupra psihicului pacientului.



Bibliografie:
Thomas Brandt; "Vertigo - Its Multisensory Syndromes", Prof. Dr. Italo De Vincentiis, Dr. Vincenzo Marcelli,
Dott. Andrea La Torre, Prof. Dr. Domenico Celestino.

Autori:
Drd. Marius Sorin Pop (Fizioterapeut / Physical Therapist)
Dr. Ramona German (Medic si Fizioterapeut)
0
16-07-2011, ora 23:23
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
NU ai scris nimic despre arterele vertebro-bazilare.
o problema cervicala care comprima aceste vase.. Obligatoriu duc la instabilitate si senzatie de vertij
0
17-07-2011, ora 00:21
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Ba tocmai am scris...

"De-a lungul timpului se incearca tot felul de explicatii legate de modificarile patologice ale coloanei cervicale (aparitia osteofitilor, herniile discale, modificari ale curburii fiziologice, fracturile de corp si arc vertebral, rigiditatea coloanei cervicale), modificari care ar influenta circulatia sangelui prin arterele vertebrale, determinand o scadere brusca a cantitatii de oxigen la nivelul aparatului vestibular (organul echilibrului).
Sustinatorii acestei teorii au uitat din pacate ca omul nu este un esec al evolutiei, o specie care nu reuseste sa se adapteze pozitiei bipede, ci din contra sistemul nostru arterial este inzestrat cu un mecanism de compensare perfect.
Studii privind anatomia si fiziologia aparatului cardio-circulator, a posturii si echilibrului ne ajuta sa intelegem ca avem un sistem arterial foarte eficient, iar oxigenarea aparatului vestibular si a sistemului nervos central nu se bazeaza doar pe cele doua artere vertebrale.
Arterele carotide interne prin comunicantele posterioare (din structura poligonului Willis) compenseaza in timp real un deficit aterial la nivelul trunchiului bazilar, de unde se ramifica artera cerebeloasa antero-inferioara, in aceasta avand originea si artera labirintica ramificata la randul ei in mici artere distribuite separat pentru fiecare segment al urechii interne (unele pentru componenta auzului si altele pentru structurile responsabile de mentinerea echilibrului).
Exista insa unele tulburari grave ale circulatiei cervicale (obstructii semnificative la nivelul arterelor vertebrale si carotide), care pot determina aparitia unor sindroame neurologice importante.
Insa, daca sangele nu ajunge la nivelul receptorilor urechii interne timp de cateva minute (conform teoriei vertijului cervical), se produce necroza ischemica, ceea ce nu poate explica "vindecarea" de vertij dupa o dauna neurologica atat de severa..."


Daca s-ar citi un pic fiziologia din anul 2 medicina, neurologia si cate un pic de anatomie... nu s-ar mai sustine existenta unui "vertij" cu origine in circulatia vertebro-bazilara.
Problema cea mai mare in Romania este ca nu se face diferenta intre instabilitate (ameteala) si adevaratul vertij (rotator, obiectiv).
Sunt doua sindroame (simptome daca vrem) complet diferite!
Vertij (rotator, obiectiv... cu nistagmus) de origine cervicala NU EXISTA!
In schimb exista numeroase forme de instabilitate cu origine in circulatia verterobazilara sau receptorii articulari si musculotendinosi cervicali, dar aceste instabilitati nu se numesc vertij.

Sorin Marius Pop
0
17-07-2011, ora 00:42
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
S-a facut un studiu pe 2000 pacienti (atentie, 2000 pacienti) care infirma teoria "vertijului cervical".
Ar trebui sa trecem de medicina anilor 1924 si sa lasam in pace teoria primitiva a lui Barrè si Lieou.
Suntem in 2011 iar testele clinice recente efectuate in Europa si USA explica destul de logic originea adevaratului vertij rotator.

Nu inteleg si nu voi intelege vreodata diagnosticul de insuficienta vertebro-bazilara cu "vertij" dupa examinari doppler fara modificari (circulatie perfecta), la persoane tinere (pana in 30 ani) fara artroza cervicala, fara hernii...
Si totusi se insista ca ar fi o problema de circulatie vertebro-bazilara !?
Nu inteleg mecanismul prin care anumite medicamente miraculoase reoxigeneaza ramurile arterei labirintice si aparatul vestibular care sta de cateva saptamani fara oxigen... (dupa teoria sustinatorilor "vertijului cervical"). Uau!
Sa existe oare aceste medicamente care "vindeca" un tesut sensibil la ischemie chiar dupa 2 saptamani? Sau chiar din necroza?
Cu AVC-urile nu prea merge... sau exista si pentru AVC astfel de medicamente? N-am stiut...

Succes in tratamentul vertijului!
Sorin Marius Pop
0
17-07-2011, ora 20:08
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
da. scuze.. nu am reusit cred din prima sa citesc atent rand cu rand( e mai dificil pe calculator)..
si credema.. daca nu a, m reusit. sa fac acest lucru.. am mari dubii ca macar un pacient a a avut rabdarea sa citesasca tot ce ai scris..
DA.. sunt de acord ca poate NU e termenul potrivit.. e bione sa se numeasca INstabilitate !!!
Pentru pacient cred ca este INdiferent.. cum numesc medicii acest fenomen.. important este sa stim cum sa deblocal problemele circulatorii...
0
17-07-2011, ora 23:26
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Stimate domnule Dr. Flueraru,

Este adevarat ca pacientul roman nu se informeaza corect... de multe ori este multumit cu 3 boabe de AINS, dar nu il intereseaza neaparat cauza durerii / paresteziilor / vertijului / ametelilor.
Problema este si mai grava cand unii medici confunda vertijul rotator - obiectiv (cauzat de imposibilitatea mentinerii privirii fixe in timpul miscarii craniului - apare doar in suferintele sistemului vestibular), cu orice forma de instabilitate.
De cele mai multe ori asa numitul "vertij cervical" este de fapt VPPB... pentru acest sindrom nu exista medicamente... este o patologie de specialitatea ORL si uneori Neurologie (daca exista si o suferinta a nucleilor vestibulari centrali, sau alte patologii neurologice care provoaca vertij).
Cea mai penibila situatie din activitatea mea profesionala (fizioterapie) este atunci cand un pacient intra in cabinetul meu fluturand radiografii cervicale intr-o mana, iar cu cealalta mana imi arunca pe masa trimiterea pentru fizioterapie cu diagnosticul de "vertij cervical".
Daca refuz tratamentul, pacientul interpreteaza: 1. fizioterapeutul nu stie sa trateze,... nu are aparatura... nu are parafina si curenti, nu vrea sa ma trateze,... 2. fizioterapeutul intelege ca este o alta problema decat cea scrisa pe trimitere (asta se intampla foarte rar, deoarece pacientul are mai mare incredere in medic decat in alte profesii medico-sanitare).
Asa ca dupa ce imi examinez pacientul, ii verific radiografiile fara modificari semnificative sau in foarte multe cazuri mai curate decat atlasul, ii citesc rezultatul doppler fara modificari... iar in cele din urma incerc sa-l conving ca este necesar un examen ORL (eventual vestibulometrie), sau Neurologic daca prezinta si alte simptome pe langa vertij.
Desi este foarte evidenta suferinta vestibulara (la testul Dix-Hallpike), pacientul insista ca el a venit pentru fizioterapie la coloana... (care este rigida ca un lemn, extrem de dureroasa din cauza dinamofobiei).

Ar trebui sa informam si sa tratam corect pacientii, colaborand in permanenta - consider ca nu ajuta la nimic atitudinea de prof. a unor medici care dau comanda asteptand ca altul sa execute... de multe ori pe un diagnostic gresit.

Va multumesc pentru atentia acordata si pentru comentarii.
Sper sa avem o buna colaborare pentru binele pacientului!
Cu stima,
Sorin Marius Pop
0
18-07-2011, ora 07:36
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
cred ca in acst caz.. tot ai putea sa faci sedinte de fizioterapie pe coloana.. cu medicatie menita se relaxeze muschii local.. sa.i scoti pacientului acea rigiditate.. in paralel il trimiti si la ORL...
Odata ce pacientul a venit si crede in Fizioterapie.. este de competenta TA.. sa alegi medicamentul corespunzator pentru ionizari.. sau alte proceduri..
Ce parere ai despre Ionizarile Intraauriculare.. pentru otitele seroase ( ca exemplu). sau Acufene? sau.. alta patologie ORL.. in care din pacate NU prea se folosete tratamentul Local fizioterapeutic...
0
18-07-2011, ora 08:55
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Nu sunt de acord cu tratamentul coloanei cervicale in sindrom vertiginos (suferinta vestibulara); orice minima mobilizare cranio-vertebrala declanseaza un nou sindrom vertiginos... nistagmus si toate celelalte semne / simptome vegetative asociate.
Sunt de acord cu mobilizarea craniului doar in contextul unui program de reabilitare vestibulara, reeducare posturala globala, sau in tratamentul de repozitionare a otolitilor (Semont, Epley, Brandt-Daroff).
La mobilizarea vertebrala (dupa sustinatorii "vertijului cervical") in sindromul vertiginos, pacientul intra in panica iar rigiditatea coloanei creste si mai mult.
Imobilizarea la pat (pacietul speriat de asa numita fizioterapie pentru "coloana cu vertij", nu mai colaboreaza cu nimeni) nu ajuta la vindecarea sindromului vertiginos, din contra... se poate ajunge la 2 - 3 luni de suferinta vestibulara (si nunumai), de multe ori pentru o patologie banala care poate fi tratata in 1 - 2 sedinte ORL (repozitionarea otolitilor in VPPB).
A nu se confunda tratamentul de mobilizare segmentara (coloana cervicala) cu reeducarea vestibulara si manevrele de repozitionare a otolitilor (in cazul VPPB).
Musculatura rigida din zona cervicala nu poate fi "relaxata" / tratata cu tehnici superficiale; rigiditatea este un mecanism de "aparare" controlat de SNC (la aparitia vertijului), nu poate fi tratat decat prin indepartarea cauzei.
Provocarea vertijului in scop terapeutic (reabilitare vestibulara si manevre de eliberare), trebuie sa aiba loc dupa o examinare atenta a pacientului in echipa multidisciplinara si dupa o buna pregatire a pacientului (informat corect si linistit cu garantia rezultatului terapeutic).
Consider ca toate manevrele terapeutice si procedurile de electroterapie se fac doar dupa confirmarea diagnosticului clinic.
Exista mari riscuri de complicatii daca nu se respecta ordinea: diseminarea infectiilor, migrarea otolitilor in alte canale semicirculare,... iritatii termice, inflamatii, etc.
Sunt de acord cu unele tratamente de electroterapie locala, in alte tari exista elecrozi / sonde / aparatura specifica pentru multe patologii ORL.
In tara noastra... nu s-a auzit de asa ceva; noi suntem inca la medicina anilor 1920... din pacate!


O zi buna!
Sorin Marius Pop
0
18-07-2011, ora 09:09
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
la acest capitoll... (Musculatura rigida din zona cervicala nu poate fi "relaxata" / tratata cu tehnici superficiale; rigiditatea este un mecanism de "aparare" controlat de SNC (la aparitia vertijului), nu poate fi tratat decat prin indepartarea cauzei.)
zic sa te mai gandesti..
orice zona a pielii, muschii.. au o legatura dubla cu centrii nervosi.. ( stimul -raspuns)
pe asat se bazeaza reflexo-terapia, acupunctura.. actionand pe zona rigida.. corect prin anumiti stimuli.. poti influenta si trata indirect cauza.. din SNC..
0
18-07-2011, ora 09:47
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Stimate domnule Dr.

M-am gandit foarte mult la acest argument inainte sa scriu... (nu doar m-am gandit, l-am si studiat).
Dinamofobia din sindromul vertiginos nu poate fi tratata prin provocarea altor stari care au dus la aceasta atitudine... este vorba de un cerc vicios, iar pacientul o ia razna.
Daca va referiti la tehnicile superficiale... locale, pot sa va spun din experienta si studiile mele pe pacienti ca nu se poate corecta / trata o tensiune musculara generata de SNC in anumite conditii patologice.
De exemplu, acele tensiuni / contracturi musculare pentru care pacientii se prezinta in servicii de recuperare timp de 30 ani... nu se pot rezolva prin tehnici superficiale (cum ar fi masajul... care dupa mine este rezervat sectorului non-sanitar... proceduri ideale pentru concedii SPA), dovada acestei interventii inutile este de fapt timpul petrecut in centrele de recuperare (am pacienti care au confirmat 10, 15, 30 ani de "tratamente"... masaje si frectii cu ulei).
O protruzie a craniului in disfunctiile posturale (ascendente sau descendente), duc la o suprasolicitare discala cu deshidratarea acestuia si compresia ulterioara a radacinilor nervoase.
Dezechilibrul dintre hidratare si deshidratare, presiunea intraarticulara excesiva si distributia asimetrica a greutatii pe fetele articulare (articulatii intervertebrale si cranio-vertebrale), iritatiile (chiar minore) a structurilor bine inervate,... toate aceste modificari / consecinte cauzate de perceptia unei greutati excesive a craniului din partea SNC in patologiile posturale (de ex. anteroversie de bazin, hiperlordoza L, hipercifoza D, verticalizare C, cu protruzia craniului / retractii fasciale si contracturi cronice), duc toate la aparitia contracturilor musculare - extrem de dureroase si imposibil de tratat atata timp cat SNC primeste informatii despre un posibil pericol pentru alte structuri si mai sensibile (maduva, vase). Creierul nostru stie cel mai bine care este granita intre conservare si leziune; atitudinile antalgice si alte atitudini de aparare trebuie respectate!
Contractura de aparare este explicata fiziologic / fiziopatologic din anul 1000, iar daca pacientul are impresia ca isi va insela creierul prin tratamente cu frectii timp de 30 ani, in loc sa se prezinte in echipa medicala care se va ocupa de problema lui posturala... este treaba si banii lui.
In acest fel se poate explica si mecanismul de aparare musculara la miscarea craniului cand avem o suferinta vestibulara.
Despre tratamentele orientale... reflexo,... acupunctura... nu prea pot comenta; am dat examen la facultate din aceste discipline (facultative), dar nu am inteles nimic... stiu doar ca in medicina traditionala nu exista vertij, nu exista inflamatie, nu exista contractura musculara... din pacate nu exista nici antibiotic si astfel in China se moare pe capete de otita, apendicita, amigdalita... (normal ca nu in orasele dezvoltate). Deci, eu nu voi adopta o medicina primitiva in anul 2011... voi incerca raspuns la problemele pacientilor prin cercetare si tratamente demonstrate stiintific.
Ajunge ca Romania se afla pe ultimul loc in sistemul sanitar UE (nu doar sistem sanitar ci si cel de invatamant... etc.), nu vreau sa adopt o medicina si mai primitiva. Acesta este doar un punct de vedere, fiecare cum considera.
Ma intorc la tratamentul cervical in sindromul vertiginos... pana la urma nu este atat de grav un masaj pe coloana in aceste stari, poate fi doar inutil... dar problema cea mai grava este de fapt cand acest vertij rotator / obiectiv este atribuit coloanei cervicale si toate tratamentele sunt concentrate acolo... si mai grav, cand unii medici iti rad in fata cu atitudine de acad. prof. conf. sustinand ca au descoperit un vertij diagnosticat incorect in anul 1924...
Cred ca o reabilitare vestibulara corect aplicata ajuta pacientul sa treaca mai usor prin sindromul vertiginos; aici as reaminti ca tratamentul specific rezolva de foarte multe ori si definitiv cauza vertijului.

Cu stima,
SMP
0
31-08-2011, ora 20:44
tangicris
Nu este medic/terapeut
tangicris
Am deburtt, at cu o criza de colecist am stat in spital 3 zile pentru tratament cu ampicilina, chiar in spital am suferit dureri de ceafa dupa care am stat nemiscat de durere si am simtit dureri groaznice de ceafa si calota capului, am facut investigatii la inima, orl, ct, fizioterapie, tratament dynastat, betaserc, am fost la osteopat etc
In cursul zilei apar dureri de ceafa, ameteli si o stare de apasare in varful capului si ceafa, cateodata seara apare starea de neliniste iau calmepam si dorm, curios ca dimineata ma trezesc bine si pana in ora 12 sunt aproape bine.
Oare este spondiloza cervicala sau poate datorita durerilor de cap care au fost am dat peste cap sistemul nervos ce ma sfatuiti sunt disperat inainte de asta nu am suferit de nimic decat de cate o mahmureala din cand in cand acum de 5 saptamani nu mai sunt om, analizele ok, din cauza acetor stari care apar fie ca stau la pat fie ca merg cu masina, fie stau in picioare va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, , , , , , , , , , , , , , ,
0
01-09-2011, ora 09:52
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Pentru tangicris:

Nu inteleg ce logica a avut tratamentul cu antibiotic doar pentru 3 zile... sau ati continuat dupa externare?
Daca exista un diagnostic legat de colecist, explica unele dintre simptomele descrise de dvs.
Ati descris un simptom foarte controversat si anume "ameteala"; este important ca acest simptom sa fie incadrat corect inainte de medicamente... perfuzi...
Cateva intrebari referitoare la senzatia de ameteala:
- aveti senzatia ca obiectele din jur se misca?
- aveti senzatia ca dvs. va miscati ("plutiti") in jurul obiectelor?
- aveti senzatia de instabilitate... nesiguranta la mers, intoarcere brusca (umbland)?
Aceste simptome apar doar la miscare (miscarea capului), sau nu sunt legate de miscare?

Alte intrebari:
Ati stat la soare mult timp (intr-o singura zi)?
Tensiunea arteriala este normala? A fost masurata in ultima perioada?
Ati avut un traumatism cranio-vertebral (chiar minor) - de ex. fiind in masina, s-a produs o frana brusca, sau ati fost lovit din exterior de o alta masina, cu accelerarea si decelerarea brusca a craniului?

Recomandari:
Examinare clinica si instrumentala in serviciile ORL.
Va rog sa lasati deocamdata artroza cervicala; osteopatia nu are rezultate bune pe segmentul cervical, uneori se poate agrava o problema care nu a fost diagnosticata corect si care nu avea indicatii spre manipulari cranio-vertebrale (nu avem profesionisti din acest sector in Romania; aceasta profesie necesita ani buni de studiu si practica medicala... 10 - 15 ani de experienta inainte de a face manevre pe coloana).
Daca nu ati avut pana acum aceste simptome, nu m-as gandi la artroza cervicala; sigur, toti avem un grad de afectare discala cervicala dupa 30 ani, dar debutul "artrozei" nu este in modul descris de dvs.
Va recomand (dupa investigatiile ORL - vestibulometrie si examen neurologic), o evaluare posturala globala (fizioterapeut); multe dintre aceste dureri sunt rezultatul unor iritatii ale nervilor care ies din radacinile cervicale superioare (C2) avand un traseu ascendent - aceste iritatii pot fi provocate de un deficit postural (disfunctie cranio-cervico-mandibulara); Nevralgia Arnold, etc.

Alte recomandari:
NU ACCEPTATI TRATAMENT FARA DIAGNOSTIC!
Nu sunteti cobai pe care se verifica medicamente de toate categoriile - tratament de proba: ori face bine, ori nu face nimic, daca face bine asta. este problema asta. daca nu, este alta.
Astfel de medicina se numeste "lautareasca" dupa ureche.
Exista instrumente de examinare neurologica, vestibulara, cranio-vertebrala... pe langa examenul clinic al medicului (sper sa gasiti unul expert. Romania nu prea are asa ceva in ultimul timp).

Va doresc multa sanatate!
SMP
0
01-09-2011, ora 18:11
tangicris
Nu este medic/terapeut
tangicris
Nu am avut accident, nu am stat in soare, acum nu am ameteala doar o tensiune in partea de sus a capului calota ca un fel de usturime continua care ma lasa insa, dimineata sunt bine dupa care apare acest tip de jena, ametelile nu sunt acum doare aceasta senzatie de iritare a calotei capului, mai fac si temperatura 37 cu 2, sa fie oare glada tiroida? sau spondiloza cervicala in remisie.
Osteopatul cred ca e destul de profesionist este domnul Butnaru am fost doar o data a spus ca intr-o saptamana o sa dispara ametelele.
Poate ar fi bine sa fac un rmn.
Poate este o inflamatie dar de ce nu este continua cum sunt momente care dispare fara nici un medicament?
Poate ar trebui sa merg la psiholog
Nu stiu ce sa mai fac sunt dezorientat.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Dumnezeu sa va dea sanatate.
0
05-11-2011, ora 19:31
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Nu exista spondiloza cervicala in remisie. artroza nu dispare.
Dupa simptome, seamana mai mult cu o nevralgie... !?
Cel mai bine ar fi sa va consulte:
1. Medic ORL,
2. Medic Neurochirurg (care va va spune daca este nevoie si ce anume din imagistica).
Dupa diagnosticul definitiv se poate propune un protocol terapeutic.
Ma indoiesc ca aveti acel diagnostic clinic definitiv doar de la osteopat...
Va recomand si un examen posturologic complet (ar trebui vazut segmentul cranio-cervical,... pozitia vertebrei C2 fata de baza craniului, mobilitatea fasciilor, etc.).
Cel mai bun specialist posturolog din Romania: Dr. Tiron (Bucuresti).

Incepeti cu examinarile ORL pentru o incadrare corecta a starii de ameteala, instabilitate posturala, vertij... !? De obicei se face si un examen vestibular (instrumental).
Daca trebuie explorat sistemul nervos central, sa va adresati medicului neurochirurg.
Daca faceti si un examen posturologic si exista un sindrom de deficienta posturala, sa va adresati unui fizioterapeut pentru un un tratament care se numeste reprogramare posturala globala (Atentie! Fizioterapeutul este absolvent al facultatii de medicina, doar acesta sa puna mana pe dvs., nu cfm nu kineto nu sport, aici vorbim de patologie nu de antrenamente).

Va doresc multa sanatate!
0
04-05-2012, ora 20:09
Dianalory
Nu este medic/terapeut
Dianalory
Domnule Doctor, va implor, da-ti-mi un sfat. De 10 luni, mai exact din iulie anul trecut, am dureri non-stop de cap, si de ceafa. Mi-am facut RMN, tomograf, si au iesit in limite normale. Analizele la fel, doar lipsa de calciu am. Durerile de cap sunt constante, se manifesta sub forma de presiune, mai ales la tample, uneori simt durere de tip cui. La Tg Mures mi s-a spus ca am spondiloza cervicala, dar aici in Piatra-Neamt mi s-a zis ca e imposibil ca eu la 17 ani sa am. Nu mi s-a prescris un tratament acolo prea complex pt. ca considera ca durerile de cap le am de la un tratament gresit cu antidepresive. Va multumesc, cu respect.
0
04-05-2012, ora 20:45
Dianalory
Nu este medic/terapeut
Dianalory
as dori sa adaug faptul ca am avut un inceput de meningita, asta acum vreo 5 ani, iar la RMN scrie ceva de lichidul cefalorihnidian si spatiul subarahnoidian...nu le mai am de asta zic asa.. si as vrea sa adaug ca am o umflatura la ceafa, specifica spondilozei..
0
04-05-2012, ora 20:50
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1 faci unconsult la oftalmologie si examen Fund de OChi
2 cu rezultatul mergi la Neurologie
3 verifici tensiune aarteriala de 2-3 ori pe zi ca sa vezi ce tendinta are
daca nu gasesti cauza ar trebui sa faci un drum pana la pascani sa vad despre ce este vorba
0
04-05-2012, ora 21:08
Dianalory
Nu este medic/terapeut
Dianalory
am facut test la fundal de ochi si a fost ok..
0
06-07-2012, ora 11:07
dida2050
Nu este medic/terapeut
dida2050
Si eu amameteli si dureri in ceafa, uneori chiar senzatie de voma dimineata.
Medicul de fam spune ca este de la spondiloza.
Mentinez ca am 37 de ani si lucrez pe calculator, am cifoscolioza din adolescenta, miopie si o anemie( mai usoara).
Am uneori, si senzatia ca mi se infunda urechea stanga si am un sunet in ureche cam 3-4 secunde.
0
06-07-2012, ora 13:36
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Miopia determina instalarea unui sintrom care se numeste "protruzia capului", asta inseamna ca la nivelul discurilor si articulatiilor intervertebrale presiunea creste foarte mult (perceptia greutatii capului este de 15 kg fata de 5 kg in pozitia normala).
In timp apare o instabilitate vertebrala posterioara (laxitatea ligamentelor si capsulelor articulare), iritatia platourilor vertebrale anterioare (uncartroza), care se manifesta cu durere, contracturi musculare cronice (retractii - mecanism de aparare la suprasolicitarea mecanica).
Zgomotele in ureche... si "hipoacuzia" (descrisa de dvs. ca ureche infundata!?)... nu prea au legatura cu situatia din jurul coloanei cervicale.
Cand exista compresii groaznice la nivel de artere vertebrale (pe toate cele 4 cai principale), sau depuneri cu stenoza (fenomene extrem de rare... nu sunt intalnite nici pe la 90 ani), poate sa apara asa zisa ameteala... (sa nu se confunde cu vertijul care cu totul altceva).
Compresia radiculara sau arteriala la nivel cervical este extrem de rara (foarte greu se produce pe fond degenerativ); aici as dori sa amintesc raportul radacinii cervicale fata de canalul de conjugare (unde s-ar produce acea stenoza) - diametrul radacinii este de 6 ori mai mic decat diametrul canalului... deci, o compresie la acest nivel este foarte putin probabila (repet, mai ales in discopatiile degenerative).
Cu simptomele descrise ar trebui investigata urechea interna dar si ochiul...
Presiunea arteriala si analizele de sange (trebuie incadrata corect acea anemie, daca exista), de asemenea reevaluate.

Sanatate!
0
07-07-2012, ora 11:51
loredana elena
Nu este medic/terapeut
loredana elena
Buna ziua domnule Marvis, as avea si eu cateva intrebari la care sper sa imi dati raspunsuri, am 29 de ani si de 2 ani am fost diagnosticata cu spondiloza cervicala cu sindrom vertiginos, am facut fizioterapie dar va spun sincer ca nu mi-a trecut ba mai mult am avut niste dureri de cap ingrozitoare si o ameteala de nu puteam sa merg cu capul drept, mergeam cu capul in pamant. O vreme ma mai lasat durerea si ameteala dar acum au revenit mentionez ca analizele la sange sunt bune, ekg e bun, eco am facut peste tot si e in regula doar fierea putin lenesa care nu ma supara decat foarte rar, ultima analiza pe care am facut-o a fost cea pentru diabet care a iesit bine. Deci in concluzie nu am nimic. Acum as vrea sa va intreb de ce au reaparut aceste stari de ameteala si iarasi ma doare dupa cap, am momente cand mi se infunda urechile si am si o senzatie de lesin. Toate astea ar putea fi doar din cauza spondilozei? Am uitat sa scriu ca am fost si la neurolog care mi-a prescris Betaserc de 24 1 dim si 1 seara. Sincer nu prea are nici un efect. Ce pot sa fac si unde as putea sa ma mai duc sa se amelioreze starea de ameteala? Va multumesc anticipat, o zi buna.
0
07-07-2012, ora 17:58
marivs
Nu este medic/terapeut
marivs
Din pacate aceeasi abordare primitiva... medici care prescriu Betaserc... si alte medicamente FARA SA STABILIEASCA UN DIAGNOSTIC. Ce ar insemna sa mergi la dentist iar acesta sa iti extraga molarii fara sa te consulte, fara sa ai vreo minima problema la dinti? Medicina medievala... nu? Eu asa o consider.
Spondiloza cervicala nu are vreo legatura cu sindromul vertiginos!!! Am mai scris pe aces forum legat de patologia urechii sau alte patologii incadrate gresit si tratate gresit.
Durerea de cap asociata cu senzatia de ameteala (din ce a descris doamna Loredana), sunt simptome comune multor patologii, iar fara un diagnostic clinic si instrumental corect nu veti avea raspuns la tratamente, deoarece aceste tratamente vor fi doar improvizate.
Artroza cervicala poate sa fie responsabila de aparitia durerilor de cap... dar mai rar. Este importanta zona unde apare durerea, ora (perioada din timpul zilei), caracterul...
Senzatia de ameteala poate fi doar un fenomen care frecvent insoteste cefaleea. Sa nu se confunde cu vertijul.
Cred ca in cazul doamnei Loredana lipeste diagnosticul clinic. Acesta trebuia sa fie stabilit in serviciul Neurologie (chiar daca nu tine de neurologie, macar un diagnostic diferential... o indrumare corecta a pacientului).
Cand mai aud pacientul ca a facut si fizioterapie dar fara rezultate, imi vine iar exemplul leziunii de menisc tratata cu Triferment... de aici, trifermentul nu este bun de nimic!?
Intrebarea dvs. a fost de ce reapare aceasta stare (cu cefalee, ameteala...), dar eu va raspund cu o alta intrebare: care a fost diagnosticul dvs. initial? Aveti un diagnostic? Ati fost tratata corect pentru acea problema si acum a recidivat?
Fara diagnostic... nu merge cu tratamentele. Nu se prea poate face medicina prin improvizatie.
De exemplu, o cauza frecventa a durerilor de cap ce apar dimineata devreme - hemicranie, este malocluzia dento-maxilara (defecte de ocluzie a dintilor cu suprasolicitarea musculaturii dintre craniu si mandibula - solicitari mecanice care duc la iritatia filamentelor nervoase foarte bogate in zona).
Aparatul dento-ocluzal este inervat de 5 nervi cranieni, deci orice disfunctie la acest nivel va determina instalarea unor sindroame care se manifesta in zona acestor nervi cranieni, dar si la mare distanta uneori, prin lantul patologic al disfunctiilor trasmise prin comunicarea sistemului fascial.
Problemele legate de ocluzie foarte frecvent sunt rezultatele tulburarilor de postura mai ales descendente (de ex. de cauza oftalmologica).
Alte cauze ale durerilor de cap sunt iritatiile nervului Arnold la nivelul bazei craniului (disfunctii ale mecanicii cranio-cervicala, aici nu intra discopatiile / herniile). In aceste situatii durerea este descrisa de pacient ca una ascendenta de la baza craniului, in forma de casca...
Sindroamele meningeale, instabilitatea vertebrala posterioara si tulburarile de vedere (nu doar de vedere ci si de mobilitate a globului ocular), pot fi responsabile de aparitia durerilor de cap.
Anumite tulburari metabolice sau probleme legate de tensiunea arteriala, de asemenea pot genera aceste stari.
In concluzie, diagnosicul clinic, imagistic / instrumental, functional si postural, nu este o improvizatie! Nu oricine se poate exprima in formularea unui diagnostic; fiecare specialist cu departamentul sau.
Tratamentul prescris fara a avea un diagnostic... se numeste lipsa de bun simt, incompetenta si mai nou, dupa Directivele UE se numeste atentat la viata pacientului.
In ordine, consultatia in serviciile Neurologie (pentru diagnostic daca este nu pentru Betaserc), apoi ORL, Oftalmologie si Ortodontie.
In paralel ar trebui examinata postura de catre un fizioterapeut expert.

Multa sanatate!
0
07-07-2012, ora 19:31
loredana elena
Nu este medic/terapeut
loredana elena
Bua seara domnule Marvis si inca de la inceput vreau sa va multumesc pentru raspuns. Pe scrisoarea medicala la diagnostic scrie Sindrom vertiginos. Sincer nici nu stiu prea bine ce inseamna asta. Am si radiografiile pe care le-am facut dar nu inteleg ce scrie pe ele.
0
08-07-2012, ora 02:24
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Pt. Marivs. Felicitari si multumesc.
0
06-11-2012, ora 20:58
ionela83
Nu este medic/terapeut
ionela83
daca ma poate ajuta domnul doctor cu un rasp!ma numesc ionela am 24 de ani si de cand ma stiu sufar de dureri de cap de care nu dadeam prea mare importanta sau imi era sila sa ma duc la medicul de fam sa ii spun problema, ca binenteles ma lua peste picior, ca stie el din ce cauza am aceste dureri, asa ca am decis anul trecut totusi sa am duc la un medic neurolog unde am fost trimisa sa fac mai multe investigatii printre care si o radiografie la coloana unde mi-a gasit curba cervicala de fapt este dreapta si asta ar fi cauza poblemei mele.intradevar rec ca nici nu m-am dus la vreun spital sa ma prezint in sensul refacerii mele cu exercitii fizice sau kinoterapie.dar anul trezut in perioada iernii, am avut niste dureri groaznice de cap care acum au reaparut si acum tot pe perioada de umiditate si frig, ma doare toata partea dreapta a capului cu tot cu ochi, nas, frunte, ceafa si coloana toata.simpt ca ma tine osul de la gat si vreau sa il pocnesc mereu imi simpt gatul blocat, durerea schimbandu-se din stanga in dreapta asa tine cateva zile inainte imi trecea cu ketonal dar acum numai trece.aa si mai apare durerea de exemplu cand sunt foarte stresata cand ma gand la ceva intens imi apare durerea astazi mi-a aparut durerea numai gandindu-am ca trebs a ma duc undeva la ora 12 si sa ma intorc acasa la 3, gandindu-ma la acest lucru cum sa fac sau am sa reusesc sa fac ce mi-am propus.imi apar durereile cumplite.ma feresc si de curent, si curentul imi provoaca mult rau.asta vara nu m-am confruntat cu aceste dureri.eu sunt din botosani dar a-si vrea sa ma prezint la un medic specialist din iasi daca ma pute-ti sfatui spre un bun specialist care ma poate ajuta si vindeca.mama mea a suferit de spondiloza cervicala iar dupa simtomele mele cred ca sufar si eu de spondoloza cervicala numai un medic imi poate confirma asta.multumesc
0
08-12-2012, ora 21:12
laura ca zapada
Nu este medic/terapeut
laura ca zapada
Domnule doctor, am mai multe probleme de aproap 4 saptamani, si anume: pe 13 noiembrie am sta oarecum in curent dupa baie iar zilele care au urmat am avut urmatoarele: ganglion umflat si dureros (dreapta), ureche dureroasa(dreapta), nara congestionata( dreapta), ochi lacrimat (dreapta), durere de cap difuza(dreapta). M-am tratat cu : ospen la 8 ore 3 zile, doxiciclina la 12 ore 2 zile, augumentin la 12 ore 5 zile. Mentionez ca in acest rastimp s-au retras aproape toate imediat in afara de durerea de cap care din crestetul capului (dreapta), a coborat in timp la ceafa si am seri in care stand pe spate in pat parca arde sau ma ustura doar un cerc undeva in zona lobului occipital (daca m-am informat corect). Acum a coborat discomfortul pe zona spondilo-cervicala, umeri si putin pe mana dreapta. Ce sa mai fac? M-am saturat !
0
10-12-2012, ora 21:06
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
sa consuti medicii de specialitate sa cauti cauza durerilor
o posibila pneumonie? sau o problema la coloana cervicala.?.
0
16-12-2012, ora 22:54
laura ca zapada
Nu este medic/terapeut
laura ca zapada
Domnule doctor, analizele mi le-am facut saptamana asta, urina si sangele sunt bune, in schimb mi-a iesit stafilococ aurelius nazal pentru care am inceput trat cu oxaciclina de 500 la 6 h. Am fost si la neurologie la Fundeni unde mi-a recomandat RMN, numai ca nu mi-l permit financiar vorbind. Ideea este ca imi si creste tensiunea in unele zile 150-157( am 34 ani nu cred ca este normal), iar atunci cand creste durerea de cap se strange ca o banda incluzand si zona occipitala Iar in unele seri ca de exemplu acum doar occipital am o zona care ustura, nu este durere.
0
17-12-2012, ora 09:33
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
da. durerile pot fi de la tensiune
investighezi rinichii si inima
schimbiu stilul de viata, alimentati, hidratare..
Adaugă un comentariu / răspuns
140 comentarii 1 2 345 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.