Spilcuta, Feverfew, sau iarba fetei, Tanacetum, planta care combate migrenele si...

11-03-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Spilcuţa (Feverfew), sau iarba fetei, (cu denumirea ştiinţifică de Tanacetum parthenium) este o plantă medicinală menţionată în lucrările medicilor greci din antichitate (Dioscorides, de exemplu), ca aspect părând a fi o încrucişare între muşeţel şi margareta, tocmai de aceea, local, se mai numeşte şi 'muşeţel mare'. Planta este una dintre cele mai renumite remedii naturale antimigrenoase, ea fiind folosită încă din antichitate pe post de "antinevralgic" natural.
Calităţile terapeutice excepţionale au transformat-o în una dintre puţinele plante recunoscute nu numai de fitoterapie, ci şi de medicina alopată, ca a avea efecte dovedite ştiinţific, efecte dovedite nu oricum, ci prin intermediul unor studii iniţiate, supervizate şi omologate în SUA şi Israel. De pildă, într-un studiu clinic aleator, condus pe 72 de pacienţi suferinzi de migrenă cronică, s-a constatat o reducere substanţială (p0.005) a apariţiei migrenelor, la pacienţii cărora li s-a administrat spilcuţă, comparativ cu placebo. Evaluarea globală a tratamentului a ajuns la concluzia că spilcuţa este semnificativ mai eficientă decât placebo (p0.0001). Studiile clinice efectuate pe pacienţi, generalmente vorbind, au demonstrat că spilcuţa este eficientă nu numai în reducerea intensităţii durerilor de cap, ci şi a simptomelor asociate cu acestea, precum: greaţă, vomă, ameţeală, tinitus/acufenă, sensibilitate la lumină şi la sunete puternice.
Cercetările efectuate în laborator au identificat şi izolat unul dintre ingredientele-cheie ale plantei, şi anume lactonele sesquiterpene (cea mai mare parte dintre aceste lactone sunt cele parthenolide, prezente în proporţie de 85%). S-a demonstrat că acestea au capacitatea de a preveni spasmele vasculare ce provoacă migrenele, prin producerea unei vasodilataţii selective (relaxează vasele de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către creier), prin reglarea producţiei de serotonină şi a activităţii receptorilor serotoninergici şi prin inhibarea eliberării de histamină şi prostaglandine.
Dar acţiunea pozitivă a spilcuţei nu se rezumă numai la combaterea proceselor din organism responsabile de/cu apariţia migrenelor, ci se extind, astfel că această plantă este benefică şi pentru prevenirea şi/sau ameliorarea/tratarea durerilor apărute în cadrul tabloului clinic al artritei manifestate în stadiul inflamator dureros, durerilor febrile şi durerilor menstruale. Mai mult decât atât, pacientii care au utilizat această plantă pe o durată îndelungată de timp (mai mult de 6 săptămâni, zilnic) au observat efecte secundare benefice, precum ameliorarea depresiei şi a spondilozei produse de ICVB (o insuficienţă circulatorie vertebro-bazilară), printre altele.
_

MOD DE ADMINISTRARE:
Administrată ca formă de prevenţie şi tratament, zilnic, pentru perioade scurte de timp, în doze recomandate, spilcuţa NU prezintă riscuri asupra organismului. Doza zilnică recomandată este de minim 50 mg şi maxim 125 mg/zi (administrată o singură dată pe zi, dimineaţa), deşi unele tratate de fitoterapie indică chiar şi doza maximă de 250 de mg/zi (125 de mg administrate dimineaţa şi 125 mg administrate seara).
Tratamentul cu spilcuţă, administrat zilnic, fără întrerupere, pentru prevenirea migrenelor, NU trebuie să dureze mai mult de 4 luni de zile! (administrată mai mult de 4 luni de zile, în regim zilnic, spilcuţa poate produce sindrom de sevraj, în momentul opririi administrării, principalul simptom al acestui sindrom fiind efectul de rebound (efectul yo-yo), adică revenirea durerilor de cap într-o măsură mai puternică decât au fost înainte de administrarea plantei).
Pentru a înregistra efecte benefice, spilcuţa trebuie administrată zilnic timp de minim 6 săptămâni!
Se recomandă administrarea în cure! (de pildă, pentru combaterea migrenelor se poate face o cură de 3 luni de zile; spre sfârşitul curei se discontinuă gradat spilcuţa, pe parcursul a 7 zile (se întrerupe administrarea treptat, scăzând doza), apoi se face o pauză de 8 zile; după cele 8 zile de pauză se reia cura pentru încă 3 luni de zile, iar spre sfârşitul ei se întrerupe iar treptat spilcuţa, la fel ca în prima cură, şi se face o pauză de 8 zile; după cele 8 zile se reia cura pentru încă 3 luni de zile).
Administrarea spilcuţei NU se întrerupe BRUSC, ci treptat, prin scăderea dozei (cantităţii şi concentraţiei).

CONTRAINDICAŢII:
Spilcuţa...
- NU se administrează în doză mai mare de 125-250 mg/zi. Supradozarea produce reacţii adverse extrem de neplăcute, precum: dispepsie (indigestie), constipaţie, balonare, flatulenţă (gaze intestinale), senzaţie de vomă concretizată sau nu în vărsături, stare de nervozitate, ameţeală, dureri de cap, alergii cutanate, insomnie, rigiditate la nivelul articulaţiilor, stare de oboseală, modificări menstruale, eretism cardiac (palpitaţii) şi creştere în greutate;
- NU se administrează copiilor, femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, femeilor care iau anticoncepţionale şi persoanelor care în următoarele 14 zile, de la potenţiala începere a unui tratament cu spilcuţă, vor suferi o intervenţie chirurgicală care presupune sau nu anesteziere locală sau generală.
- NU se administrează persoanelor care sunt predispuse la a dezvolta hemoragii (persoanelor care suferă de trombocitopenie, hemofilie etc.).
- NU se administrează persoanelor suferinde de gastrită sau ulcer.
- NU se administrează simultan cu agonişti ai serotoninei, precum sumatriptan (imigran).
ATENŢIE, spilcuţa interacţionează moderat cu unele medicamente. În acest sens planta NU este indicată a se administra oral, pe gură, concomitent, în acelaşi timp cu medicamente ale căror substanţe active sunt metabolizate de ficat, fără acordul medicului; medicamente precum: IPP-uri - inhibitoare de pompă de protoni (omeprazol (omez), esomeprazol (nexium), lansoprazol (lanzap), pantoprazol (controloc) etc.), antidepresive şi antipsihotice (amitriptilină, haloperidol, mirtazapină etc.), antiemetice (ondansetron, metoclopramid, domperidon etc.), antihistaminice H1 adică antialergice (hidroxizin, cetirizină, fexofenadină etc.), benzodiazepine (midazolam, lorazepam, diazepam etc.), glucocorticoizi (dexametazonă), antiinflamatoare (diclofenac, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, celecoxib etc.), antifungice (ketoconazol, itraconazol etc.), statine (lovastatin), antidiabetice orale (glipizid), antihipertensive (losartan), antiretrovirale (nelfinavir), simpatolitice (propranolol), bronhodilatatoare (teofilină), miorelaxante (carisoprodol), anticoagulante (aspirină, warfarină, heparină etc.) etc.
De ce NU? Pentru că spilcuţa deţine capacitatea de a scădea timpul în care aceste medicamente sunt procesate. În acelaşi timp, există posibilitatea ca această plantă să intensifice efectele pozitive şi efectele negative ale anumitor medicamente de acest fel. Se recomandă consultarea medicului specialist înainte de a începe un tratament cu spilcuţă, concomitent cu administrarea unor medicamente metabolizate de ficat.

PRECAUŢII:
- Evitaţi consumul de frunze crude, proaspete, de spilcuţă în locul produselor medicamentoase speciale, pentru că frunzele consumate ca atare pot produce inflamaţii la nivelul cavităţii bucale, limbii şi buzelor, precum şi apariţia ageuziei (pierderea simţului gustului);
- Persoanele alergice la plante din familia asteraceelor, cum ar fi margaretele, gălbenelele sau crizantemele, ar putea fi alergice şi la spilcuţă, eventual hipersensibile sau intolerante. Astfel, persoanele aflate în această situaţie trebuie să consulte medicul specialist înainte de a începe un tratament pe bază de spilcuţă.
_

OBSERVAŢIE: Spilcuţa este extrem de puţin cunoscută în România. Se comercializează sporadic prin unele plafaruri, găsindu-se 'izolat'. Aveţi şanse foarte mici să o găsiţi.
Totuşi, spilcuţa poate fi găsită şi achiziţionată mai uşor (de) pe internet!
Eu, personal, am căutat spilcuţă pe net şi am găsit mai multe suplimente alimentare care pot fi livrate şi în România, prin poştă, printre acestea şi:
FEVERFEW, de la GNC (are 90 de capsule, o capsulă conţinând 500 mg de spilcuţă; se administrează un sfert de capsulă de două ori pe zi!);
FEVERFEW (Grande Camomille), de la Organika (are 90 de capsule, o capsulă conţinând 125 mg de spilcuţă (standardizat la 0, 2% partenolide); se administrează o capsulă de două ori pe zi).
Deci, puteţi găsi spilcuţă, totul este să vreţi!
Mai multe detalii despre spilcuţă găsiţi pe internet, sau le puteţi obţine (detaliile respective) solicitându-mi-le mie în cadrul acestui topic.

Consultaţi un medic fitoterapeut!
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
3 comentarii
1
11-12-2016, ora 15:48
ARadulescu
Nu este medic/terapeut
ARadulescu
Foarte buna este Spilcuta; pare ea nesemnificativa, dar este taaare benefica.
0
18-02-2017, ora 23:08
Waref
Nu este medic/terapeut
Waref
Mr.Nick rog eu pot folosi spilcuta fewerfew daca zilnic iau norvasc, betaloc, glucophage, emanera, roswera.
Am migrena vasculara cronica ce sa insoteste cu disfunctie vestibulara, vertij, dezechilibru.daca ma adresez medicului carei specialitati?in general medicii nu au auzit sau nu vor sa auda de naturiste.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.va multumesc
0
21-02-2017, ora 22:27
arianadima
Nu este medic/terapeut
arianadima
Foarte interesanta aceasta spilcuta, este de luat in seama.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.