Somatizare?

14-10-2015
Ines2011
Nu este medic/terapeut
Ines2011
Buna ziua!

Sotul meu are de 1 an de zile o durere (uneori discomfort, il tine) in partea dreapta a pieptului undeva deasupra sanului, uneori la articulatia coastelor, uneori razbate in spate, cand inghite in sec si cand intoarce capul spre dreapta simte o prezenta, un nod in piept nu in gat. Durerea apare de regula ziua. Simte ca are ceva pe bronhie si se chinuie sa expectoreze, scuipa o sputa cu puncte negre sau maronii.

Ca si investigatii a facut tomografie torace si abdomen superior, bronhoscopie, endoscopie, Ekg, analize de sange. A rezultat o bronsita difuza, ficat marit moderat si splina marita usor dar acestea nu justifica durerile din piept.

Problemele au debutat acum un an cand tatal lui a venit la noi sa mearga sa faca ceva investigatii (avea cancer pulmonar, intre timp a decedat), sotul stia asta deja dar nu ii putea spune el. A debutat ca o raceala cu transpiratii excesive si nocturne si diurne necorelate cu efortul. Dupa ceva timp a ajuns la aceste dureri, mai intai il tinea acum il si doare.Are si un serviciu stresant si obositor.
Poate fi o somatizare? Ce trebuie facut?
Multumesc!
10 comentarii
0
14-10-2015, ora 21:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
1. Un cardiolog l-a luat sa ii faca toate testele specifice, sa ii verifice inima si sa se uite pe celelalte rezultate ?
2. Daca inima ar fi 100 % ok, sa isi faca cu titlu informativ un test de anxietate pe net. Sa nu fie somatizari de anxietate.
3. Pentru sputa cu puncte negro si maronii presupun ca ati fost la un pneumolog si i-a dat tratament adecvat.
0
14-10-2015, ora 21:34
Ines2011
Nu este medic/terapeut
Ines2011
La cardiolog nu am fost, am discutat cu unul si a zis ca din simptome nu pare a avea ceva cardiologic.(in perioada asta a facut 3 ekg-uri si toate au iesit normal) O sa il programez totusi la un control mai amanuntit.
A fost internat la pneumologie si i s-au facut toate testele i s-a dat si un tratament dar inca expectoreaza, nu tuseste, se chinuie el sa scoata ceva pt ca e convins ca are o problema pe bronhie.
O sa faca si testul de anxietate si revin cu rezultatul.
Multumesc!
0
14-10-2015, ora 22:04
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara "Ines2011",
Pot fi inca destule cauze ale simptomelor pe care le descrieti, printre care probleme de coloana ce pot radia in diverse feluri.
Pe de alta parte este ceea ce s-a intamplat cu tatal sotului, serviciul stresant, arata ca ceva "ce nu mai poate fi inghitit" si "trebuie scuipat, dat afara"...
Testele de anxietate, o evaluare psihologica corecta si RESPONSABILA, nu se fac pe internet. Autodiagnosticarea este riscanta.

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
14-10-2015, ora 22:09
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu se autodiagnosticheaza nimeni cu teste, isi face parere daca e ceva cat de mic in directia asta si e necesar sa mearga la psihiatru sau la psiholog. La sfarsitul testului, daca e vreo problema ti se recomanda sa mergi la psihiatru si psiholog.
0
14-10-2015, ora 22:22
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
ClaraP, iar va bagati in niste lucruri despre care nu aveti cunostinte. Ce altceva fac testele decat TESTARE??!! Adica le faci daca doresti sa afli ce ai!! Suna a diagnosticare nu? Iar daca le faci de unul singur, fara sa te duci la un specialist, suna a auto-diagnosticare. Si apoi, daca tot afla ca sufera de anxietate, de ce se mai duce la specialist, ca stie ce are. Poate va intreaba pe Dumneavoastra si ii prescrieti si medicatia, ca tot va pricepeti asa de bine la toate...

Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
14-10-2015, ora 22:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Inteleg ca toti psihologii care au facut acele teste sunt prosti sau le fac sa se afle in treaba ?
Doamna insasi banuieste ca e o somatizare. Nu vad care e problema. Omul isi face testul si stie catre ce medic sa o apuce. Decat sa bajbaie la infinit prin cabinete cu tot felul de analize costisitoare de la care nu rezulta nimic.
0
14-10-2015, ora 22:40
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Poate face si un RMN si il interpreteaza singura, sau un CT. REALIZAREA testelor este una si cei care le-au conceput sunt geniali, INTERPRETAREA testelor este alta. Testele psihologice sunt facute de catre specialisti pentru specialisti, iar evaluarea si diagnosticarea psihologica la fel.
0
14-10-2015, ora 22:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti un test de anxietate si cititi raspunsul. Acesta se adreseaza bolnavului.
0
16-10-2015, ora 00:06
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Puteti face un test si mai simplu pt sot, ii procurati si ii dati O pastila de anxiolitic (bromazepam, lorazepam, medazepam, alprazolam..) si daca in ziua respectiva ii dispar simptomele inseammna ca sotul e (si) de psihiatru !

Cu stima D-le psiholog ! :)
0
16-10-2015, ora 13:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ stevens

Poate vrei sa fii ars pe rug de catre domnul psiholog.

@ Ines

Dati-i Doamna o pastila de benzodiazepina, cereti un Anxiar de la farmacie si daca se simte bine, inseamna ca e de la Anxietate. In Anxietate se constrictioneaza nervii din cauza emisiei insuficiente de neurotransmitatori si pot aparea dureri in diferite locuri. Daca asa e si dipar durerile la o pastila, mergeti la un psihiatru sa va prescrie un tratament.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul