Sfatuti-ma cum sa ajut o persoana depresiva...va rog

26-12-2007
copacel
Nu este medic/terapeut
copacel
Acum 2 luni am cunoscut o persoana inteligenta, interesanta, atragatoare. De la prima intalnire mi-a povestit ca a fost internat pentru ca are depresii. Este o persoana cu care simt ca pot comunica atat de bine, in prezenta careia ma simt atat de bine. Am spus ca depresia pe care a avut-o a trecut si ca acum este mai bine. Nu este asa, au fost cateva intamplari care mi-au confirmat ca nu este bine. Dupa ce a afisat un anumit comportament, am cautat pe internet schizofrenie. Cred ca sufera de schizofrenie, desi nu am o certitudine. Isi creaza episoade, crede ca lumea vrea sa-l ajute, ii este rusine de lume cand crede el ca a facut ceva urat, are insomnii noaptea. In schimb, au fost momente extraordinar de frumoase, in care am reusit sa comunicam atat de bine, sa ne simtim atat de bine impreuna. O sa mergem la preot impreuna sa se spovedeasca, eu am insistat, iar el insista sa-mi spuna ca bunatatea asta a mea, nu este a mea...crede ca vine de undeva...Vreau sa-l conving sa mearga la medic (va rog sa-mi recomandati cativa specialisti). Nu stiu cum sa ma port cu el ca sa nu gresesc. imi este teama mai departe sa ii arat sentimentele mele (sunt sentimente de afectiune sincere si profunde), imi este teama mie de ceea ce simt si cred ca trebuie sa ma retrag. Mi-a spus ca as fi singura persoana care-l poate ajuta. Nu-l pot ajuta decat ducandu-l la medic. Imi este teama sa nu-l ranesc, nu stiu cum sa procedez, nu stiu cum sa ma port. Este un tip extraordinar, initial am vrut sa ma implic in viata lui, sa incerc sa descopar si sa ajut, sa ma informez, dar opune rezistenta in fata ideii de a merge la medic. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Imi este teama sa nu gresesc in comportamentul meu fata de el si sa nu agravez starea lui. Va multumesc anticipat!
11 comentarii
0
26-12-2007, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
lasa inima sa decida !
0
27-12-2007, ora 00:00
etern
Identitate neconfirmată
etern
Buna ziua !
In primul rand ar fi bine doar sa fiti ca un prieten si sa aveti in vedere ca tratamentul medical este cel mai importatnt pentru un astfel de pacient si asta ca sa poata duce o viata normala.Alaturi de acest tratament medical exista si alte posibilitati de terapie alternativa pe care psihiatrii le folosesc cu succes in coordonarea terapiei pacientului la care acesta este bine sa apeleze pentru imbunatatirea starii de sanatate.Astfel va fi un om armonios si va face fata cu bine situatiilor din viata cotidiana.
Nu este usor sa fii alaturi de un om cu astfel de diagnostic dar poate dumneavoastra sunteti o persoana destul de educata sa intelegeti nevoile acestei persoane si totul va decurge bine pana la urma.
Cea mai inteligenta decizie este terapia continua si sustinuta.
Daca decideti sa-i fiti alaturi o sa va adaptati la nevoile speciale pe care le au pacientii acestia.
Medic : etern
0
27-12-2007, ora 00:00
copacel
Nu este medic/terapeut
copacel
Draga Valeriu/Draga Etern, va multumesc pentru raspunsurile prompte.
Draga Valeriu, inima imi dicteaza sa-i fiu alaturi, sa lupt cu el, langa el si pentru el...dar ratiunea...ratiunea este atat de puternica cateodata...am luptat atatia ani pentru o cariera, imi doresc o familie si o viata linistita si normala...daca as putea sa aleg doar cu inima, ar fi atat de simplu...dar exista si o ratiune...
Draga Etern, te rog recomanda-mi pasii pe care ar trebui sa-i urmez. Am auzit de Dl. Dr. Zeletineanu, la Spitalul 9. Daca imi puteti recoamnda si un psihiatru, v-as fi recunoscatoare. Vreau in continuare sa fiu un simplu prieten, nu iubita, sa-i arat afectiunea mea ca unui bun prieten.
Va multumesc!
0
27-12-2007, ora 00:00
etern
Identitate neconfirmată
etern
Din pacate nu sunt medic in Bucuresti dar am auzit de la colegi de domnul doctor psihiatru Gheorghe (acesta este numele de familie ) si care este profesor universitar psihiatru.Puteti sa il cautati si sa vedeti ce poate sa va recomande pentru prietenul dumneavoastra.Unde anume il gasiti nu stiu dar poate tot la spitalul de psihiatrie din Bucuresti daca ati precizat Spitalul numarul 9 eu am concluzionat ca sunteti din Bucuresti..Toate bune !
0
28-12-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Copacel, prin comportamentul tau, tu nu ai cum sa-i agravezi starea, cum nu ai cum nici sa-l faci bine. El stie ca are nevoie de tratament de specialitate. Si totusi, nu isi asuma aceasta responsabilitate, insa ti-o paseaza tie.
Spui ca singur isi creeaza episoadele; intr-un sens foarte larg, asa este, fiecare isi creeaza propria boala, evident in mod inconstient. Si fiecare isi cauta si isi gaseste propriul leac. Insa cand doreste el sau ea acest lucru, nu cei din jur. (sigur, exista si situatii cand discernamantul este grav afectat si atunci decizia tratamentului revine apartinatorilor, adica familiei).
Am o intrebare care s-ar putea sa te contrarieze (nu trebuie sa raspunzi): de ce e atat de important pentru tine sa-l faci bine/sa-l ajuti sa se vindece?
0
28-12-2007, ora 00:00
copacel
Nu este medic/terapeut
copacel
Multumesc Etern, multumesc pentru sfat si atentie.
0
29-12-2007, ora 00:00
copacel
Nu este medic/terapeut
copacel
Draga Simina..multumesc pentru raspuns, si mai ales, multumesc pentru intrebare...nu m-a contrariat, cred ca mi-am pus aceasta intrebare..raspunsul este simplu; pentru ca este o persoana cu un suflet mare, este un tip interesant cu care am reusit sa comunic atat de bine, pentru ca am crezut ca suntem atat de compatibili...nu am crezut ca problema este atat de grava, dar chiar este...imi este teama sa nu gresesc incercand sa-l ambitionez sa renunte la gandurile lui, sa-i indrept atentia catre alte preocupari. Dar nu sunt cu el in permanenta..familia mai mult il cicaleste spunandu-i ca nu face nimic bun. Simt ca este atat de singur, ca daca il las asa, continuarea nu va fi una dreapta. Nu pot pur si simplu sa inchid ochii si urechile ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, si sa merg mai departe, sa-l las acolo unde este acum. M-am gandit si nu vreau sa ma implic mai mult sentimental, dar ca om nu pot sa raman pasiva. Imi este teama deja, sentimentul este mai mult decat de prietenie..sunt atat de contrariata, cum poate un om atat de inteligent si interesant sa pice cateodata intr-un univers atat de ireal...totul se deruleaza parca ca intr-un serial astazi este omul de care m-am indragostit, maine este omul care-mi inspira mila si teama pentru nelinistea sufleteasca care-l incearca hranita cu insusi gandurile lui...isi face rau singur...
0
30-12-2007, ora 00:00
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
Draga Copacel, vad bine ca il iubesti mult pe prietenul tau.
Dragostea vine de la Dumnezeu, este un lucru foarte bun care te va ajuta sa ii fii de folos.
Vreau sa spun ca schizofrenia este o boala grea, eu ma lupt cu ea de 15 ani. Dragostea cuiva apropiat ajuta enorm, in cazul meu mama ma ajuta.
Iti doresc sa ai multa rabdare, poti sa ii fii de folos prin aceasta dragoste a ta.
Simptomele sunt foarte variate si imprevizibile, uneori iti pierzi logica, alteori te temi de lucruri inexistente, ai idei delirante sau maniacale.
Dar oamenii nu seamana, eu spre exemplu sunt foarte lucida si totusi am diagnosticul acesta pentru ca am avut un fel de halucinatii auditive.
De fapt diagnosticul acesta este generic, cuprinde multe manifestari, se zice ca sunt niste disfunctii la nivel cerebral, de aceea tratamentul este necesar, mai regleaza niste hormoni cum ar fi serotonina sau dolpamina.
Nu te speria, in aceasta afectiune sunt si pase bune, cand esti mai linistit, asta dupa o perioada de tratament.
Parintilor lui poti sa le explici ca din cauza acestei boli nu prea poate face nimic, mie insemi imi e foarte greu sa fac aproape orice fel de treaba sau activitate care sa solicite nerivii.
Va doresc un an nou cu bucurie amandurora si sa va iubiti in continuare!
0
05-01-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Ti-am adresat acea intrebare pentru ca este important sa faci distinctia intre ajutorul pe care i-l acorzi pur dezinteresat si ajutorul din care si tu ai de castigat. In primul caz, este necesar sa te poti detasa usor de intreaga situatie, pentru a o putea analiza obiectiv: concret, cum stau lucrurile si ce pot eu sa fac? In al doilea caz, esti mult mai implicata, pentru ca ajutandu-l pe el, castigi un partener pe care ti-l doresti.
De gresit, nu poti gresi decat fata de tine, in sensul ca exista riscul sa iti ceri lucruri absolut imposibile. Nu poti sa iti doresti tu pentru el (sau in locul lui) sa se vindece, sa mearga la medic, sa constientizeze ca nu este bine... De fapt, tu poti sa-ti doresti toate astea, dar nu va fi suficient pentru a se materializa.
Cred ca poti sa il lasi acolo unde este acum, fara sa il parasesti. "Acolo" doreste sa fie, indiferent de ceea ce cred cei apropiati, indiferent de ce crezi tu. El stie parerea ta despre conditia lui, cunoaste si ceea ce ai dori ca el sa faca (sa ceara ajutor de specialitate). Insa, pe moment, ramane unde se afla.

Intrebarea este: in aceste conditii, ce variante ai tu?
Poti sa ramai alaturi de el atata vreme cat relatia iti aduce fericire, poti sa te retragi, poti sa pleci, poti chiar sa ramai incercand la nesfarsit sa il ajuti...
0
21-10-2008, ora 22:02
user59585
Nu este medic/terapeut
user59585
a trecut aproape un an de cand ai postat.ce ai facut pana la urma?e un sfarsit fericit sau nefericit.eu tind sa cred ca v ati despartit.eu sufar de depresie si mi e foarte greu sa traiesc langa o persoana normala care isi doreste o viata linistita si familie asa ca eu cred ca o persoana depresiva poate avea o relatie doar cu cineva extrem de rabdator, puternic, iubitor si care sa nu si puna propriul interes pe primul plan.
0
28-10-2008, ora 22:35
copacel
Nu este medic/terapeut
copacel
ne-am despartit.sa spunem ca fiecare dintre noi avem o doza de egoism...dar aici nu vorbim de egoism, vorbim de doua vieti paralele, doua caractere total diferite, doua perceptii despre viata care nu se puteau unii vreodata...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia este implicată în apariția durerilor de spate
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Scapă de insomnie - 8 sfaturi eficiente
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •