Sfaturi-afectiune aparuta la limba

27-10-2015
grig68
Nu este medic/terapeut
grig68
Buna ziua,

De peste 1 an caut un diagnostic si in consecinta un tratament adecvat pentru o 'problema' care mi-a aparut la limba.

Pentru inceput cateva informatii medicale:

- sunt insulino-dependent de 9 ani;
- am deficienta de vitamina B12 -fac o injectie la 3 luni - cat si deficienta de vitamina D - iau 1 comprimat de vit D3;
- BRGE de aproape 1 an, diagnostic pus de medicul de familie, iau Omeprazole de 20 mg de 2 ori pe zi, urmeaza sa am o endoscopie superioara pe 30.10.2015 (dupa 4 luni de asteptare);
- o usoara pre-hipertensiune arteriala pentru care iau Lisinopril 2.5 mg.

- Incepand cu septembrie 2014 mi-au aparut pe limba acele "˜"™pete"™"™, nu stiu cum sa le numesc, limba devenind aspra, rugoasa si al carei varf ustura la contactul cu pasta de dinti, alimente fierbinti, iuti. Bineinteles ca pe parcurs am renuntat la alimente, condimente care sa irite zona;
- In ianuarie si februarie anul acesta, la recomandarea medicului de familie, am facut un tratament cu Nystan 30 ml timp de cate 10 zile, 4 ori/zi/1 ml, fara niciun rezultat;
-In iunie 2015 am fost consultat de un specialist maxillofacial care mi-a recomandat sa clatesc gura cu Betamethasone Sodium Phosphate 500 micrograms de 4 ori/zi/30 zile, la fel, fara niciun rezultat. Acesta nu mi-a pus niciun diagnostic iar la controlul din luna iulie mi-a sugerat sa tin "˜"™problema"™"™ doar sub observatie si sa revin daca apar modificari semnificative.
Biopsia nu mi-a fost recomadata, spunand ca este irelevant sa-mi taie limba si ca nu au zona din care sa faca recoltarea..

Mentionez ca folosesc pasta de dinti Colgate, Corsodyl ca apa de gura si destul de des ceai de musetel.Mai mult, de vreo cateva luni, am observat o descuamare a obrajilor, dimineata ma trezesc cu ceva "˜"™pielite"™"™ albe pe buze (posibil deficienta vitamina A).

Daca ati intalnit o asemenea situatie sau v-ati confruntat cu o astfel de problema, va rog a ma indruma cu orice sfat, actiune, mai ales ca nu locuiesc in Romania, iar aici, in UK, timpul de asteptare pentru a vedea un specialist este foarte foarte mare, atat in sistemul public de sanatate cat si in cel privat si, sincer, nu vreau sa stau pasiv si afectiunea sa evolueze in rau.

Mentionez ca toate acestea au aparut cam in acelasi timp cu problemele de reflux care sigur va fi confirmat vineri de catre specialistul gastroenterolog, sper fara alte complicatii.

Sunt constient ca nu se poate pune un diagnostic pe internet, fara sa te vada un specialist, dar, ca un sfat, o indrumare sa fie corect facuta am pus 4 link-uri catre tot atatea poze facute recent cu aspectul limbii.

http://imgur.com/pq93APR
http://imgur.com/gz009Ov
http://imgur.com/GzxOogA
http://imgur.com/I0Gv3R3


Multumesc mult!
6 comentarii
0
28-10-2015, ora 15:34
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Nu aveti si o poza cu interiorul obrajilor si una cu buzele? Ar putea fi un lichen plan oral.
0
28-10-2015, ora 16:51
grig68
Nu este medic/terapeut
grig68
Multumesc frumos dna/dra dr Albu. Din pacate nu am poze cu interiorul obrajilor, sunt mai greu de facut. Ieri mi-am recitit scrisorile medicale si am observat ca in ultima medicul specialist a facut o remarca referitor la prezenta unui lichen (plan oral) pe interiorul obrazului drept dar fara a-mi recomanda ceva medicatie, sfaturi.

Pentru ca urmatoarea vizita la specialistul BMF va fi in ianuarie 2016, va rog, daca puteti sa-mi oferiti ceva sfaturi, eventual un tratament, de urmat. De altfel, nu cred ca este de bine, atata timp cat acesta a aparut si la nivelul limbii.

Multumesc frumos inca o data.

Cu stima,
Grig
0
28-10-2015, ora 19:06
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Si leziunile de pe limba si buze pot fi tot lichen plan.
In primul rand trebuie diferentiat intre un lichen plan si o reactie lichenoida la nivelul gurii, diferenta dintre cele doua fiind ca reactiile lichenoide au o cauza identificabila, cum ar fi de exemplu o alergie de contact la "ceva" (alimente, metale, materiale dentare).
Daca aveti lucrari dentare de amalgam sau aur ar putea merita sa le schimbati cu compozit, chiar fara sa faceti in prealabil testare pentru ca pentru acestea doua frecvent testele nu sunt relevante. Daca aveti restaurari cu alte materiale dentare ar trebui sa va interesati exact care sunt acestea la medicul stomatolog care vi le-a pus si sa va faceti testare patch la materialele respective pentru a vedea daca sunteti alergic. Daca nu stiti si nu puteti afla ce aveti in gura exista o baterie dentara standard cu vreo 20 de alergeni pe care o puteti face, doar ca daca iesiti pozitiv la ceva nu veti sti daca este relevant. Oricum ar fi bine sa va imprieteniti tare cu un dentist.
Alte substante la care ar trebui sa va testati sunt balsamul de Peru, parabeni, propilen glicol, amestec de parfumuri, deoarece acestea se gasesc frecvent in alimente, ape de gura, paste de dinti.
Este foarte importanta igiena orala. Puteti incerca sa folositi paste de dinti pentru copii pentru inceput si o apa de gura cu clorhexidina, preferabil fara alcool. Evitati pe cat posibil condimentele si alimentele fierbinti.
Ca si tratament, prima linie sunt intr-adevar corticoizii topici cum v-a recomandat acel medic. Exista si variante mai potente. Daca nu, se pot incerca inhibitori de calcineurina sau ciclosporina tot topic, dar pentru asta aveti nevoie de consult si reteta. In ultima instanta exista si medicamente care se dau pe gura, dar situatia este putin complicata de diabet.
Nu stiu ce puteti lua in Anglia fara reteta, dar strict simptomatic se pot folosi solutii sau geluri cu anestezice locale si antifungice, cum sunt de exemplu cele pentru afte.
Daca diagnosticul final va ramane cel de lichen plan, afectiunea trebuie supravegheata indeaproape deoarece exista un risc de malignizare, pe langa faptul ca se poate ulcera, moment in care devine foarte dureroasa si mult mai neplacuta.
0
28-10-2015, ora 23:12
grig68
Nu este medic/terapeut
grig68
Multumesc mult pentru raspunsul rapid dar, mai ales, pentru sfaturi. Intradevar am lucrari dentare, una facuta in Romania, alta aici, in Anglia. Din pacate nu cunosc compozitia lor, dar nu va fi nicio problema sa o descopar.

Am incercat, si cred ca am si reusit, sa am o igiena orala buna de mic copil. Sunt sigur ca mai degraba am un sistem imunitar mai "fragil", aparitia diabetului, deficientele de vitamine, mai nou, ceva probleme de refux.

Credeti ca ar fi bine sa merg in continuare la specialistul BMF (pentru care am programare in ianuarie 2016) sau sa ma indrept catre dermatologie? Care ar fi mai competent pe tratarea lichenului plan oral?

Multumesc mult inca o data!

Cu stima,
Grig
0
30-10-2015, ora 18:23
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Puteti merge la oricare sau la ambii. Nu sunt neaparat necesare tratamente foarte agresive daca simptomele sunt minime sau afectiunea nu deranjeaza. Doar supraveghere si masurile generale.
0
30-10-2015, ora 23:24
grig68
Nu este medic/terapeut
grig68
Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.