Sfat de abordare a depresiei partenerei

14-02-2012
mdespot
Nu este medic/terapeut
mdespot
Buna tuturor,

As dori un sfat pentru ca nu mai stiu cum sa procedez.
Partenera mea de viata cred ca se lupta cu o depresie de foarte multa vreme, dar nu vrea sa auda de medic, are impresia ca daca ajunge la psiholog isi agraveaza cumva starea, nu vrea sa recunoasca ca are o problema. Acum cativa ani a fost mult mai rau, plangea toata ziua fara sa stie de ce, era tot timpul trista, nu avea nici un fel de chef de viata. Am ajuns la medic, a facut si un pic de psihoterapie, a fost diagnosticata cu depresie usoara si a facut si ceva tratament cu seroxat in doza mica, nu mai tin minte cat.

De ceva vreme insa se pare ca problemele au revenit, este foarte irascibila, suparata, nimic nu o multumeste, plange foarte des si din tot felul de nimicuri, ne certam toata ziua din niste chestii nesemnificative.
Alterneaza perioadele bune cu cele mai putin bune. Intre timp a ramas insarcinata si spre finalul sarcinii simptomele s-au agravat, este foarte deprimata, isi face un milion de griji pentru sarcina si pentru copil iar eu sunt foarte ingrijorat pentru ca stiu ca lucrurile se vor agrava dupa nastere. Stiu ca oarecum este normal ca hormonii sa-si faca de cap in perioada asta, dar nu cred ca-i bine sa stea toata ziua suparata si sa planga fara sa stie de ce.
Sincer, situatia asta ma afecteaza si pe mine, pentru ca tot timpul trebuie sa ma dau peste cap sa o linistesc, sa o binedispun, sa o fac sa inteleaga ca viata e frumoasa si avem parte de tot ce ne-am dorit, bineintele in limita bunului simt. Dar de multe ori nu fac decat sa-i agravez starile, imi reproseaza ca eu cum pot sa fiu bine dispus cand ea e suparata... daca o intreb de ce e suparata ridica din umeri...

Am discutat de nenumarate ori sa mergem la un psiholog sar refuza cu desavarsire, nu stiu cum sa mai fac.
Orice sfat e binevenit.
2 comentarii
0
14-02-2012, ora 19:40
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Buna seara,

Ma intreb daca ati ajuns sa aflati sursa sau sursele posibile ale depresiei, daca ati cautat impreuna sa descoperiti conjunctura de viata in care a invatat se se traiasca in felul in care o face. Ar putea fi un inceput, desi nu un tratament in sine.
Va recomand sa va adresati dumneavoastra unui psihoterapeut. Nu este neobisnuit ca unul dintre parteneri sa solicite ajutor in cabinet atunci cand se simte depasit de persistenta problemelor partenerului de viata. Puteti sa aflati cum altfel sa reactionati la starile conflictuale din cuplu, ce tip de comportament ar fi mai indicat. Schimbarile unuia le antreneaza pe ale celuilalt, sau cel putin le provoaca.
Cata vreme sunteti singurul care constientizeaza si accepta nevoia de ajutor, faceti chiar dumneavoastra primul pas. S-ar putea ca gestul in sine sa-i arate ca sunteti sincer interesat si implicat in a o sustine, oricat de infricosatoare i se pare ideea de a fi ajutata.

Numai bine!
Psiholog clinician,
Simina Munteanu
0
28-02-2012, ora 12:01
Clariss
Nu este medic/terapeut
Clariss
buna ziua,

Imi pare rau pentru situatia ta, dar nu cred ca putem sa te ajutam cu un sfat de abordare daca nu stim cauzele acestei depresii usoara. Simptomele le-am vazut, insa ce o determina sa fie trista, irascibila, sa fie fara chef de viata. Si apoi, sunt sigura ca si pe tine te distruge cu nervii fiindca o persoana care refuza ajutorul sa ma ierte Dumnezeu dar este si putin... (nu zic nimic fiindca nu vreau sa iti jignesc sotia). Ce poti face tu: sa intri pe toexperti.ro este un site care ofera consiliere psihologica online si sa adresezi intrebarea ta catorva psihologi ce acolo... si sigur va exista unul mai istet care sa iti dea o mana de ajutor. Apoi, daca nu vrea sa mearga la psiholog... spune-i sotiei ca pe topexperti.ro sunt psihologi care ofera consiliere psihologica online si ca de acasa, din spatale calculatorul, fara sa o vada nimeni isi poate face sedintele de terapie pentru a depasi aceasta situatie si pentru a va imbunatati relatie de cuplu, de familie... mai ales ca vine pe drum un copil. Nu se poate ca tu sa fii haituit din toate partile... si ea sa refuze ajutorul de specialitate. Esti om si tu, merti sa traiesti, sa simti ca iti traiesti viata. Daca nu, nu vrea sa ajunga la psiholog sa se trateze amenint-o ca o parasesti.. "femeie simt ca iti bati joc de mine si de existenta mea, daca tu vrei sa fi asa foarte bine, dar fa-ti zile amare singura... eu mi-am luat bagajul si cu viata inainte". Poate reactioneaza asa:(. Imi pare rau pentru tine si pentru copilul care vine si sper sa va gasiti linistea ca si familie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •