Senzatia de iute pe limba

24-02-2015
Olaruuuu
Nu este medic/terapeut
Olaruuuu
Buna ziua.
Sper sa nu deranjez pe nimeni dar as avea nevoie de niste argumente medicale si am auzit despre acest forum ca ar fi unul bun.
As avea o simpla intrebare. De ce laptele opreste senzatia de iute de pe limba? cum o fac apa carbogazificate si necarbogazificata. As dori daca se poate o explicatie corecta si cat de complexa se poate din punct de vedere stiintific. Multumesc mult!
1 comentarii
0
04-05-2016, ora 11:51
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

La nivel molecular, capsaicina (substanta care imprima gustul iute prin legarea acesteia de receptorii pentru durere-nociceptori- prezenti pe suprafata limbii) este formata din molecule nepolare de carbon si hidrogen.

Laptele provenit de la mamifere contine de asemenea cazeina (responsabila de coagularea proteinelor din lapte), care este o molecula nepolara și care atrage molecula de capsaicina, iar aceasta din urma nu mai poate actiona asupra receptorilor durerosi de la nivelul limbii, diminuand semnificativ durerea resimtita.

Apa contine molecule polare de hidrogen si oxigen si nu se leaga de legaturile nepolare ale moleculei de capsaicina, insa ajuta la raspandirea acesteia, marind suprafata de actiune a capsaicinei si amplificand durerea resimtita in urma consumului de alimente iuti.

Sper sa fie util raspunsul!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poți să înveți să îți placă brânza?
  • Gust ciudat în gură
  • Evoluția gustului bun
  • Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust
  •