Secretele Recuperarii

27-03-2012
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
Recuperarea reprezinta un proces de reinventare de sine si de construire a sensului (Office of Mental Health, 2004), precum si un 'act politic de redobandire a identitatii supravietuitorilor psihiatriei si de eliberare din tiranie' (www.madinamerica.com/2012/01/3722/).

[Materialul postat mai jos este preluat de pe site-ul http://www.power2u.org/downloads/pace_manual.pdf]

Principiile recuperarii conform Programului PACE (Personal Assistance in Community Existence) - Asistenta personala in traiul in cadrul comunitatii:

- Exista recuperare completa si in cele mai grave forme de 'boala psihica'.
- 'Boala psihica' este o eticheta pentru o suferinta/framantare emotionala grava, care intrerupe rolul persoanei in societate, si care te poate ajuta in recuperare.
- Persoanele pot si isi doresc sa stabileasca o legatura la nivel emotional cu ceilalti, in special cand traverseaza o perioada de framantare emotionala intensa.
- Increderea sta la baza recuperarii.
- Persoanele care cred in tine te ajuta in recuperare.
- Trebuie sa iti poti urma visele/aspiratiile pentru a te recupera.
- Lipsa de incredere duce la un mai mare control si constrangere, care stau in calea recuperarii.
- Auto-determinarea este esentiala pentru recuperare.
- Persoanele aflate in procesul de recuperare si cei din jurul lor trebuie sa creada ca se vor recupera.
- Demnitatea si respectul sunt vitale pentru recuperare.
- Tot ceea ce am invatat despre importanta relatiilor interumane se aplica in aceeasi masura persoanelor etichetate cu 'boala psihica'.
- A te simti sigur, din punct de vedere emotional, in relatiile cu ceilalti este esential pentru exprimarea sentimentelor, ceea ce te ajuta la recuperare.
- Intelegerea sensului din spatele suferintei emotionale te ajuta in recuperare.

Mai multe cercetari derulate in ultimii 30 de ani au aratat ca factorii sociali, culturali si economici joaca un rol important in incidenta si in recuperarea dintr-o boala psihica. Cand sistemul de sanatate mintala si societatea cred ca recuperarea se poate produce si in cele mai grave forme de boala psihica, rezultatele sunt mult mai pozitive.
5 comentarii
0
27-03-2012, ora 04:44
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
Ce spun persoanele care s-au recuperat complet?
Teme principale (din interviurile realizate de Dan Fisher si Laurie Ahern, creatorii Programului PACE)

1. Convingeri referitoare la recuperare: Inainte de toate, am aflat ca pentru ca oamenii sa se recupereze, atat ei cat si persoanele din jurul lor trebuie sa creada in recuperare. Trebuie sa crezi, la fel cum cred altii in legatura cu viata lor, ca esti capabil/a sa-ti gestionezi viata, sa ai aspiratii, prieteni, un loc de munca, si un loc al tau. Nu renunta niciodata!
a. Crede in recuperare: Un aspect esential este ca oamenii cred ca vor ajunge la un punct in viata cand nu vor mai avea probleme de sanatate mintala; acest lucru este contrar convingerii ca recuperarea dureaza toata viata.
b. Speranta este cruciala pentru recuperare: 'Niciunul dintre noi nu ar lupta daca am simti ca este in zadar'.
c. Ai incredere in tine: 'Unul dintre elementele care fac posibila recuperarea este redobandirea increderii in tine'.
d. Priveste spre viitor: Oamenii se simt motivati de dezvoltarea si cresterea personala pe care le traiesc, acest proces fiind mult mai mult decat simpla reintoarcere la starea de dinainte de a fi etichetat/diagnosticat.

2. Relatiile si recuperarea: Cei intervievati ne-au spus ca relatiile apropiate, de incredere au fost vitale in recuperare, avand cel putin o persoana care sa aiba incredere in ei. Au afirmat ca este important sa fie alaturi de persoanele care ii respecta si ii inteleg. Aceste tipuri de relatii i-au ajutat in recuperare, deoarece s-au simtit persoane complete, pline de viata si detinand control asupra propriei vieti.
a. Cineva care a crezut in mine: O persoana a spus despre terapeutul sau: 'mi-a confirmat ca am multe de oferit si ca sunt o persoana unica'. Altul a spus: 'a avut incredere ca voi razbate'. O alta persoana a descris semnalele de incredere oferite de persoanele care o intelegeau cu adevarat. Acestia erau oameni care 'au crezut in capacitatea mea de a-mi croi viata, de a-mi asuma responsabilitatea, de a ma schimba'.
b. Cineva care nu a renuntat niciodata: Multe persoane au facut referire la acest nivel de tenacitate si angajament pentru bunastarea unei alte persoane. O persoana si-a descris medicul: 'a fost alaturi de mine... a crezut in mine... nu a renuntat niciodata'. Alta a spus ca a obtinut un raspuns pozitiv de la terapeut dupa ce a rugat-o 'sa nu renunti la mine, pentru ca si eu sunt o persoana'.
c. Persoanele care te fac sa te simti in siguranta sunt persoane in care poti sa ai incredere: Aceasta tema este esentiala pentru multi care s-au putut exprima mai liber intr-o astfel de relatie. 'Stia ce sa spuna ca sa ma faca sa ma simt in siguranta si am avut incredere in el'. Siguranta implica si sa ai o persoana alaturi care sa te ajute sa-ti rezolvi problemele: 'Sa ne gandim ce se va intampla in continuare'.
d. Persoane care au trecut printr-o experienta similara: Oamenii se simt mult mai confortabil si mai acceptati de persoane care au avut o experienta asemanatoare. acesta este motivul pentru care serviciile oferite de alti beneficiari/pacienti sunt atat de atractive (exemplu de un asemenea serviciu - cu subtitrari in romana - http://www.youtube.com/watch?v=GJFgzyMdWT4feature=youtu.be).
e. Persoane care sunt capabile sa fie oameni: O persoana si-a descris terapeutul drept uman, supus greselilor, deschis la sugestii si deloc impunator. Umorul a fost mentionat ca un factor important. Un asistent personal a fost descris: 'ma facea sa rad de fiecare data cand il vedeam'. Multe persoane au considerat distanta profesionala drept o bariera.
f. Persoane care iti permit sa te recuperezi in propriul tau ritm: In context clinic, asta presupune ca trebuie sa existe colaborare intre persoanele aflate in recuperare si cele care le asista. Aceasta permite crearea unui plan de recuperare pe baza aspiratiilor si scopurilor persoanelor care sunt in recuperare, mai degraba decat ale personalului. Aceasta abordare imbunatateste motivatia deoarece oamenii se implica mult mai mult in atingerea propriilor vise si scopuri. Acest lucru trebuie sa se intample intr-un mediu lipsit de constrangeri si amenintari.
g. Persoanele care tin la tine: 'Pentru prima data in multi ani, am simtit ca cineva tine la mine. In viata mea nu este nimic mai important decat prieteniile pe care le-am format'.

3. Abilitatile si recuperarea: Odata ce persoanele si retelele lor sociale cred in capacitatea lor de recuperare si in sine, pot sa dobandeasca multe dintre abilitatile necesare in gestionarea propriei vieti si a problemelor emotionale. O abilitate de baza este sa inveti sa stabilesti o legatura la nivel emotional. A invata sa-ti exprimi furia, tristetea, bucuria, iubirea si teama, te ajuta sa iti faci prieteni si sa recapeti controlul asupra propriei vieti. Ingrijirea auto-dirijata se refera la un ansamblu de abilitati in gestionarea starilor emotionale intense fara a utiliza medicamente. Uneori, s-ar putea sa ai nevoie de medicamente si sa inveti sa apelezi la ele in mod voluntar, informat, fiind inca un lucru care te poate ajuta in vederea recuperarii.
a. Stabilirea unor relatii la nivel emotional: Multe persoane au spus ca formarea unor relatii semnificative dpdv emotional a fost vitala in recuperare.
b. Tehnici de auto-ingrijire: Acestea sunt lucrurile pe care le poti face pentru tine. Sa descoperi ce te face sa te simti bine, cum ar fi scrisul, pictura sau plimbarea. Alte tehnici pot fi: meditatia, exercitiul fizic, yoga sau nutritia.
c. Asumarea responsabilitatii: Pentru a progresa, este important sa iti asumi responsabilitatea pentru o anumita parte din dificultatile tale si din recuperare. Din pacate, modelul medical ii absolva pe oameni de orice responsabilitate pentru problemele si solutiile lor. Probabil cel mai extrem exemplu a fost pozitia luata de o persoana care le-a spus parintilor ca nu isi poate spala farfuriile pentru ca sufera de un dezechilibru chimic. Dupa cum a afirmat o persoana din acest studiu, 'trebuie sa iti dai seama ce responsabilitate ai pentru problemele tale'.
d. Iarta-te: Un potential risc in asumarea responsabilitatii este auto-invinovatirea exagerata pentru problemele tale, ceea ce poate conduce la auto-pedepsire. A intelege ca exista evenimente in viata pe care nu le putem controla, ajuta la iertarea de sine. Un participant a spus: 'Am invatat sa ma mai menajez... sa ma iert'. Este si mai usor sa te ierti cand ai prieteni capabili sa te ierte.
e. Stabilirea si atingerea scopurilor personale: O parte din asumarea responsabilitatii in propria recuperare este prin formularea si atingerea scopurilor personale. Unele persoane din studiu si-au propus sa faca mai mult sport pentru a fi intr-o forma mai buna si sa dobandeasca un mai mare control asupra corpului lor. Altii au spus ca este important sa isi stabileasca prioritatile astfel incat sa poata realiza intai lucrurile cele mai importante. Asta le-a oferit mai mult control asupra timpului lor.
f. Exprimarea sentimentelor incomode: Am fost invatati sa ne controlam si sa nu ne aratam sentimentele, cum ar fi cele de tristete, furie sau teama. A fi capabil sa-ti exprimi aceste sentimente este un pas important in recuperare.

4. Identitatea si recuperarea: Trebuie sa lasam la o parte identitatea fragmentata, izolata de pacient si sa redobandim sentimentul de om complet. Aceasta identitate pozitiva este importanta pentru recuperarea unei pozitii valorizate in societate. Acest proces are loc prin aprecierea de catre ceilalti, prin cunoasterea succesului si prin auto-valorizare.
a. O persoana, nu un pacient al spitalului de psihiatrie: O persoana a accentuat: 'Am fost o persoana inainte sa fiu pacient'.
b. Reamintirea succeselor anterioare: 'As spune ca am mai facut asta... este un mecanism de auto-intarire'.
c. Depasirea stigmatizarii: Cei intervievati au spus ca le este utila participarea in miscarea consumatorilor/supravietuitorilor/fostilor pacienti care pune accentul pe mandrie. A face parte dintr-o asemenea miscare ofera antidot la stereotipurile si atitudinile negative indreptate spre persoane etichetate ca avand o 'boala psihica'. Prin personalizarea limbajului (persoana cu probleme de sanatate mintala vs bolnav psihic), cei etichetati cu 'boli psihice' se pot percepe ca fiinte umane complete.
d. A te simti complet: Multi au spus ca a se simti din nou ca un om complet a fost important in recuperarea lor.

5. Comunitate si recuperare: Este esential ca persoanele care se afla in recuperare sau deja s-au recuperat, sa faca parte dintr-o comunitate, care ofera fiecarei persoane roluri sociale valorizate care sa intareasca factorii mentionati mai sus. Miscarea consumatorilor/supravietuitorilor/fostilor pacienti, cu vocea sa colectiva, a oferit o identitate pozitiva, o legatura, roluri valorizate si imputernicire multora dintre membrii sai. A-i ajuta pe altii sa isi recupereze demnitatea si drepturile poate ajuta in propria recuperare.
a. Munca este deseori o buna modalitate de a avea un rol social valorizat. 'Sincer, cred ca munca este terapie. Iti da un motiv sa te trezesti si sa mergi in continuare'. 'Prin munca, simt ca am o contributie'.
b. A-i ajuta pe altii da sens vietii: O persoana a afirmat: 'faptul ca ii ajut pe oameni imi da sens si un scop'. In aceasta consta atractia pentru beneficiari de a se intoarce sa lucreze in sistemul de sanatate mintala ca furnizori de servicii. O persoana din studiu a spus ca dupa ce s-a intors la scoala sa devina consilier pe sanatate mintala, 'pentru prima data in viata, m-am simtit imputernicita... Cand ma trezesc dimineata, simt o mare placere si entuziasm... Imi vine sa merg la lucru strigand: daca eu pot sa fac asta, poti si tu!'

http://www.power2u.org/downloads/pace_manual.pdf
0
27-03-2012, ora 07:33
utilizator_24568
Nu este medic/terapeut
utilizator_24568
Cat adevar!...

Sunt de acord cu tot ce ai scris!
0
27-03-2012, ora 13:04
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Foarte interesante aceste studii pe care ni le aratati si noua, socialworker! Multumim pentru ele si pentru ce aveti de spus.
0
27-03-2012, ora 14:51
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Multumim, Socialworker,

Subiectul e binevenit.
Imi place cum incepe si cred ca e si adevarat.
Exista recuperare completa si in cele mai grave forme de 'boala psihica'.
(Cred ca o sa revin - e vb si de existenta sau inexistenta unui cadru propice recuperarii la noi - la români... sunt mai multe de spus ).
Doamne ajuta !
0
27-03-2012, ora 15:35
socialworker
Nu este medic/terapeut
socialworker
@ciorapel
multumesc pentru feedback-ul pozitiv

@ the_eye
Ce mai preocupa cel mai mult este ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multe persoane si sa provoace un dialog autentic (intre beneficiari, specialisti, apartinatori, societatea civila), nu sa reprezinte pur si simplu niste informatii luate de bune, ci sa fie discutate, adaptate, sa se gaseasca diferite solutii de rezolvare a problemelor. Nu orice model de succes poate fi adaptat la noi in tara. Sa vedem ce ar functiona; care ar fi costurile, beneficiile, rezultatele pe termen lung? Un studiu recent a descoperit faptul ca serviciile orientate spre recuperare sunt benefice si pentru specialisti, un motiv in plus pentru regandirea serviciilor existente. Ca societatea sa ofere alternative, trebuie sa creada in recuperare. Ca sa creada in recuperare, trebuie si noi sa credem si sa o promovam cat putem mai bine!

@ bleuciel
Referitor la posibilitatile actuale ale sistemului din Romania, aveti dreptate - exista foarte multe probleme care impiedica dezvoltarea unor servicii mai eficiente/alternative sau chiar nasterea unei puternice miscari a consumatorilor/supravietuitorilor/fostilor pacienti, o resursa importanta in alte tari. Cel putin la nivelul serviciilor publice dar si private din Romania, nu se vorbeste (in mod real) despre recuperare, nici despre auto-determinare sau imputernicire. Se vorbeste in schimb despre gestionarea simptomelor, despre limitarea capacitatii legale sau despre utilizarea fortei in raport cu pacientii. Acest discurs se poate imbunatati prin includerea unor opinii alternative oferite de specialisti, prin implicarea beneficiarilor si a apartinatorilor, dar si prin oferirea de exemple pozitive - persoane recuperate.
O astfel de "reteta" a condus in multe state la crearea asociatiilor de beneficiari, a grupurilor de suport, a centrelor de tip respiro conduse de beneficiari si la dezvoltarea altor modele de servicii care sa raspunda mai eficient (si mai putin birocratic!) la nevoile persoanelor cu probleme de sanatate mintala si a familiilor acestora. Inevitabil, si in Romania se va intampla acest lucru. Intr-o anumita masura depinde si de noi, mai ales avand la dispozitie mijloace de comunicare in masa atat de variate, si noi putem contribui la acest discurs adaugandu-ne punctul de vedere.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul