Se slefuieste pe lucrare metalo-ceramica?

23-05-2010
moni_g
Nu este medic/terapeut
moni_g
Buna ziua. Numele meu este Monica, am 32 de ani, si am ajuns la ultima sau penultima faza cu lucrarea metalo-ceramica:proba de culoare(nu stiu daca m-am exprimat corect).Lucrarea e complexa(partea superioara de la maseaua de minte pina linga cealalta masea de minte) imbraca 10 dinti slefuiti, iar in partea de jos doua lucrari pe lateral.in total 22 de dinti(sus+jos).Am citeva intrebari si foarte multa teama de rezultatul final si consecinte.1-La proba scheletului metalic s-au mai slefuit dintii pe unde a mai fost necesar, iar cind am fost la proba de culoare, in urma testului fonic si al celui cu indigoul!?! s-a mai slefuit pe ici colo din ceramica.As vrea sa-mi spuneti daca e normal si indicat acest lucru.La contactul cu limba simteam zonele respective mai aspre.2-La lucrarea de sus, intre cei patru dinti din fata, se vad la baza gingiei spatii libere cit o bobita de mac(si de doua zile ma tot gindesc ca nu e normal sa fie asa ci ca ar trebui sa fie acupate acele spatii de gingii).3-Tot la aceeasi lucrare, intre canin si premolar e lipsa de dinti :( si aceeasi problema cu spatiul prea mare(sa zic ca aici e mai logic nefiind dinte). La acesta problema doctorul si tehnicianul am spus ca se mai adauga material sa se micsoreze golul, spatiul. Aceste lucruri, slefuirea ceramicii si adaugarea de material, nu vor afecta calitatea lucrarii? Si in ultima nelamurire pe care o mai am, deocamdata, doctorul nu vrea sa cimenteze lucrarile provizoriu, pe motiv ca se curata greu lucrarile ulterior de acel adeziv(material.nu stiu denumirea exacta). Ori eu stiu ca de regula(si mai ales in cazul unei lucrari complexe) asa se procedeaza. Va multumesc anticpat!
6 comentarii
0
23-05-2010, ora 12:35
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
1- cele doua probe, cea a metalului si cea a portelanului pe metal, au ca scop tocmai aceste mici slefuiri. de asta se numesc probe. se ajusteaza usor lucrarea in zonele unde adaptarea nu e perfecta. in cazul metalului se urmareste ca acesta sa se insere corect pe toate bonturile, lucru destul de dificil cand numarul de dinti slefuiti este mare, ca in cazul dvs. este practic imposibil ca medicul sa slefuiasca dintii perfect paraleli astfel incat lucrarea sa intre usor pe toti, de aceea, medicul face mici ajustari ale bonturilor cand probeaza metalul. la proba portelanului din nou e nevoie de adaptarea in ocluzie, adica se urmareste ca dvs sa muscati in mod egal si simultan pe toti dintii. pentru asta se fac mici ajustari ale ceramicii. tehnicianul va da in laborator glantul/ luciul final lucrarii si aceasta nu se va mai simti abraziva la atingerea cu limba.

2. in zona frontala inteleg ca exista niste mici zone neocupate de gingie... dupa cimentarea lucrarii gingia poate sa mai creasca putin si sa ocupe locurile respective, daca adaptarea marginilor lucrarii este perfecta. gingia va creste insa lent, in spatamani, iau uneori nu creste deloc. trebuie sa discutati acest aspect cu medicul dvs daca va nemultumeste estetic. se pot face mici modificari la laborator prin depunerea de ceramica care sa inchida spatiile respective, dar aceste modificari pot da impresia ca dintii sunt mai lati. sunt niste avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le cantariti, impreuna cu medicul dvs, repet.

3. orice modificare, fie prin adaugarea fie prin reducerea din ceramica, NU afecteaza calitatea lucrarii. orice modificare pe care o doriti trebuie facuta acum, cand totul e posibil, nu dupa cimentarea lucrarii.

4. cimentarea provizorie in cazul unei lucrari de asemenea dimensiune prezinta avantajul ca dvs va dati exact seama daca exista probleme care va nemultumesc la ea, daca mai doriti modificari. dar cimentarea provizorie nu este obligatorie. mai mult ca sigur medicul dvs se gandeste la riscul destul de serios sa nu mai poata da jos lucrarea pentru cimentarea definitiva, lucru care se intampla frecvent cand lucrarea cuprinde multi dinti stalpi. in acest caz dvs ar trebui sa asteptati sa inceapa sa se miste singura si sa reventi in cabinet pentru cimentarea definitiva dupa o perioada mai lunga sau mai scurta. perioada dificil de aproximat. daca la proba finala va simtiti bine cu lucrarea in gura, daca muscati bine pe ea, daca culoarea si forma dintilor e ok. nu ezitati sa o cimentati definitiv.
0
23-05-2010, ora 12:56
moni_g
Nu este medic/terapeut
moni_g
Va multumesc din suflet pt raspunsul dvs atit de prompt. sint nelinistita deoarece acum in ultima saptamina am avut neplacerea sa aflu ca trei pacienti(poate mai sint si altii) ai acestui doctor la care am apelat, au avut probleme cu lucrarile dumnealor. Un dinte care s-a spart a doua zi cu tot cu plomba, o lucrare la care unul dintre dinti s-a aschiat(consultind un alt doctor, acestui pacient i s-a spus ca era fisurat, de aici rezultind aschierea).si cind s-au intors la cabinet pt rezolvarea problemei, domnul doctor "s-a spalat pe maini" : ca nu e vina lor, ca dintele aschiat din acea lucrare poate doar sa-l slefuiasca.Va imaginati ca sint foarte stresata la aflarea acestor lucruri avind in vedere ce lucrare complexa urmeaza sa finalizez.
0
23-05-2010, ora 19:13
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
fiecare pacient este un caz in parte cu particularitati specifice. nu mai aplecati urechea la tot felul de comentarii care poate sunt sau nu avizate. daca unuia din pacientii medicului dvs i s-a intamplat ceva, nu e obligatoriu sa vi se intample si dvs. orice nelamurire pe care o aveti trebuie sa i-o comunicati medicului dvs, care mai mult ca sigur ca va raspune, asta fiind datoria lui. sanatate multa!
0
24-05-2010, ora 00:33
moni_g
Nu este medic/terapeut
moni_g
Multumesc din nou pt raspuns si va mai deranjez cu inca o nelamurire pe care o am. i-am solicitat medicului devizul din care sa reiasa tot ce s-a realizat si costurile aferente, ori dumnealui m-a asigurat ca imi va da chitanta pt suma achitata(doar ca pe chitanta scrie tratamente stomatologice). Fiind la primele lucrari din metalo-ceramica am emotii si vreau sa am o siguranta ca in cazul in care apare o problema nu va trebui sa platesc din nou. Adica vreau sa ii solicit: in primul rind o garantie care sa cuprinda mai mult de o cosultatie pt stabilirea problemei si a unei solutii, devizul lucrarii din care sa reiasa ce tratamente s-au facut, costul fiecaruia, materialele din care sint realizate lucrarile, radiografiile(panoramica si cele retroalveolare care sint in format electronic). E logic sau sint exagerata? Va multumesc, va doresc o saptamina frumoasa si toate bune!
0
24-05-2010, ora 11:08
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Dvs se pare ca nu aveti incredere in medicul pe care l-ati ales. Garantia pe care o solicitati trebuie eliberata de tehnicianul dentar(certificatul de garantie) in care se mentioneaza perioada de garantie, materialul din care este facuta lucrarea etc. Din moment ce dvs ati platit costul intregului tratament si vi s-a eliberat chitanta pt aceasta, ati fost trecuta intr-un registru in care s-au specificat toate manoperele care s-au facut, nu trebuie sa va faceti probleme in acest sens. Radiografiile, de obicei se pastreaza la cabinet, doar in cazul in care doriti sa schimbati medicul solicitati sa vi le dea
0
24-05-2010, ora 16:39
moni_g
Nu este medic/terapeut
moni_g
In primul rind multumesc pt raspuns. Dupa cum stiti vorba romanului are mai multe intelesuri si orice este posibil... nu vreau sa ajung in ipostaza "tot patitul e priceput". Din aceasta cauza incerc sa iau citeva masuri de siguranta. O zi placuta va doresc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol are măseaua de minte?
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  •