Schizofrenie?

05-06-2006
daniel_amro
Nu este medic/terapeut
daniel_amro
As dori sa va scriu cateva randuri in legatura cu bunica mea, care de cativa ani incoace se manifesta ingrijorator din punct de vedere psihologic. In primul rand, crede ca vecinii ei vor sa ii faca rau (zice ca i-a auzit de multe ori vorbind de ea si actiunile ei), ca atunci cand pleaca de acasa, vecinii intra la ea in apartament si inceaca sa ii bage otrava in mancare, sau s-o radieze, sau sa ii fure ceva, numai ca sa ii faca rau (de aceea oricand pleaca de acasa duce cu ea alimentele, actele si putinii bani). Crede ca toata lumea e impotriva ei (numai eu am ramas caruia sa i se destainuie libera). De cateva zile in sir, se plange de dureri de cap(pentru asta ia o gramada de medicamente). Ea zice ca cu siguranta i-o aparut ceva tumoare pe creier, si ii din cauza ca cineva o facut ceva la ea acasa in lipsa ei. Cand o doare spatele sau orice altceva, descrie durerea ca si cum "cineva i-ar fi bagat un cutit acolo" sau "s-ar plimba un sarpe". Si ar mai fi multe de spus... Ori de cate ori incerc sa o conving inspre bine, ea crede ca sunt cu "vecinii" si se ajung la discutii din ce in ce mai aprinse. Am zis ca decat sa ne tot certam, mai bine o las in gandurile ei, si o aprob mereu. Sa fie oare schizofrenica? Ea a suferit mult in viata ei, de diverse boli chiar si schizofrenie a avut in tinerete (zice ca deja s-a vindecat de asta). Si pe strada cand umbla si vede grupuri de oameni adunati, crede ca se vorbeste de ea, si despre cum sa ii fure plasa sau sa i faca ceva rau. Are tulburari de somn (de multe ori nu doarme nopti intregi), ia simnofere cu "kilu". Nici nu indraznesc sa ii recomand sa se duca la un psihiatru (desi i-as plati eu) ca crede ca o consider bolnava si iar ajungem la certuri.
Spuneti-mi va rog, ce-i de facut?
1 comentarii
0
05-06-2006, ora 00:00
dr. Laura Constantinescu
Nu este medic/terapeut
dr. Laura Constantinescu
Schizofrenia este o boala cronica. Evolutia ei sub forma de episoade precum si ameliorarea simptomatologiei odata cu varsta pot creea senzatia ca se vindeca. Nu se vindeca, dar simptomele pot fi remise, de multe ori complet, cu medicamentele potrivite.
O puteti convinge foarte usor pe bunica dvs. sa mearga la un psihiatru, pentru ca va avea nevoie de reteta pentru somnifere (acum nu se mai dau la liber). Psihiatrul va evalua simptomele
si-i va prescrie tratamentul potrivit. Daca medicul de familie este cel care-i prescrie neconditionat somnifere, vorbiti cu el sa nu mai faca asta si s-o trimita la specialist.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul