Schizofrenia este o tulburare psihica naturala

16-07-2014
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Schizofrenia este o afecţiune psihică naturală, întâlnită la aproximativ 200.000 de români, statistică oferită de ultimele recensăminte. Mai mult decât atât, schizofrenia reprezintă un grup de tulburări psihice în care realitatea este interpretată în mod anormal. Schizofrenia a fost considerată pentru multă vreme cancerul bolilor psihice.

"Schizofrenia este o afecţiune psihică naturală, pe care mulţi au încercat să o conteste, să spună că are origine socială, că ar fi cauzată de de diverşi factori. Nu se cunoaşte ce anume determină această boală, în orice caz în toate timpurile schizofrenia s-a manifestat cu o frecvenţă de 1%. Nu este o boală foarte frecventă, dar nicio o boală deloc rară. În România după ultimele recensăminte sunt peste 200.000 de persoane care au această boală", a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Florin Tudose, şef Departamentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Schizofrenia a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri

Schizofrenia a fost descoperită în secolul al XIX - lea şi a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri. La început schizofrenia fost descrisă sub denumirea de "dementia praecox" sau demenţă precoce, asta datorită faptului că persoanele tinere, la sfârşitul adolescenţiei, se îmbolnăveau şi prezentau simptome grave, asemănătoare cu cele specifice demenţei celor vârstnici. Ulterior medicii psihiatri au revenit asupra denumirii şi au numit această tulburare psihică, schizofrenie.

Schizofrenia debutează la sfârşitul adolescenţei

Schizofrenia ca şi boală debutează la sfârşitul adolescenţei. Însă, schizofrenia poate apărea la orice vârstă, însă debuturile tardive au consecinţe mai puţin grave asupra oamenilor.

"Atunci când nucleul personalităţii este disociat la o vârstă fragedă, atunci când persoana nu s-a integrat încă social, consecinţele vor fi mult mai grave, pentru că tot timpul această persoană va fi grevată de povara pe care o reprezintă boala. (...) Omul coboară pe scara socială, apar dificultăţi de integrare socială" a adaugat prof. univ. dr. Florin Tudose.

Schizofrenia are o bază biologică

Schizofrenia nu apare ca urmare a acţiunilor traumatizante suferite, ea are întotdeauna o bază biologică. Contrar a ceea ce se credea despre schizofrenie, că este rezultatul acţiunilor traumatizante care marchează individul, specialiştii susţin că toate aceste lucruri sunt doar simple supoziţii.

"Există tot felul de mituri despre schizofrenie. Mulţi spun că o persoană suferă de schizofrenie pentru că a învăţat prea mult, alţii spun că s-a îmbolnăvit pentru că a părăsit-o un băiat sau o fată. Nici vorbă, toate acestea sunt simple coincidenţe. Unele dintre situaţiile prezentate sunt precipitante, adică individul este pus într-o situaţie în care se vede clar că este altfel şi că este o ruptură între ele şi ceea ce se întâmplă cu mediul în care trăieşte", a precizat prof. univ. dr. Florin Tudose, şef Departamentul de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
1 comentarii
0
16-07-2014, ora 21:56
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Clara 200.000 poate sunt doar cei cu boala manifesta care au trecut pe la medic, dar in realitate in tara noastra sunt 5. 200. 000 de oameni cu samanta psihozei in ei, adica exact cei care au votat cu base in 2009, printre care si soru-mea ca sa n-avem vorbe la proces ! De asta se spune, pe drept, ca sunt multi bolnavi in spital dar sunt inca si mai multi netratati in afara spitalelor ! :)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •