Sarcina dupa salpingotomie

09-12-2011
rainyday
Nu este medic/terapeut
rainyday
Am fost operata laparoscopic pe 30 noiembrie de sarcina extrauterina ampulara dreapta - necomplicata, deci trompa a fost salvata prin salpingotomie, sarcina fiind descoperita devreme (norocul fiind ca era o sarcina in evolutie si bataile inimii fetale au fost decelate la ecograf). Mi s-a recomandat pauza 6 luni si HSG peste 2-3 luni.

Ce sanse sunt sa se refaca trompa si sa am ulterior o sarcina normala, intrauterina? Nu a fost descoperita cauza extrauterinei, infectii pelvine nu am avut niciodata, fumatoare nu sunt. la laparoscopie s-au vazut doua trompe perfect sanatoase si permeabile, fara aderente si chisturi sau lichid, normal conformate, ovare perfecte, uter perfect.

Sarcina extrauterina a fost a doua sarcina. Prima sarcina a fost intrauterina, gemelara, monozigota, pierduta la 24 de saptamani, cu 6 luni inainte de sarcina extrauterina. Sarcina in evolutie, feti nascuti vii, sanatosi genetic, insa din pacate cu sindromul transfuzor-transfuzat debutat brusc, in cateva ore ajungand la hidramnios acut, 5 litri de lichid amniotic si contractii ce nu au mai putut fi oprite. Am respectat pauza de 6 luni, am fost la control si totul parea ok.

Am 30 de ani, aceste 2 sarcini naturale in antecedente, fara alte evorturi, ovulatie normala, analize hormonale ok, nicio infectie in sfera genitala trecuta sau prezinta (doar o candidoza), normospermie la sot, trompe permeabile, ovare si uter normale. Singura temere e reprezentata de faptul ca in urma monitorizarilor, ovulez aproape numai cu ovarul drept (rar cu cel stang) si mi-e frica sa nu se repete povestea cu extrauterina, in urma salpingotomiei.

Ce conduita trebuie sa adopt? Stiu ca nu poate fi prevenita o alta sarcina ectopica, insa as dori ce investigatii ar trebui sa mai fac in afara de HSG? De mentionat ca nu am probleme de coagulare (trombofilie), am facut si analizele acestea. Pot sa iau acid folic incepand cu urmatorul ciclu (am facut si o doza de metotrexat inainte de laparoscopie insa embrionul s-a incapatanat sa evolueze)? Pot sa iau si duphaston preventiv sau acesta mareste sansele de extrauterina? Multumesc.
1 comentarii
0
09-12-2011, ora 22:55
Dr. Costin George Adrian
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Costin George Adrian
Riscul de a se repeta sarcina ectopica la urmatoarea este mai mare decat in populatia generala (risc statistic 10-20%comparativ cu 1-2 %). Probabil ca in cazul salpingotomiei rata de recidiva este mai mare asa ca :
-nu stiu cat si la ce v-ar ajuta sa faceti o HSG? In fond trompa aia a ramas pe loc si atata vreme cat nu puteti selecta pe ce ovar veti ovula nu prea conteaza, Nu am gasit nicaieri precizat clar ce interval de timp trebuie lasat pana la urmatoarea incercare de a ramane gravida. Teoretic in urma interventiei exista o inflamatie si cicatrice, in etiologia S.E este si salpingita asa ca pare indreptatita varianta de a astepta, intrebarea e cat? De ce 6 luni si nu 3 luni sau 1 an?
Practic trebuie sa luati acid folic in special pentru ca ati luat metotrexat. Cred ca puteti incerca sa ramaneti gravida dupa 3 luni. Pentru ce sa luati duphaston preventiv? Stiu ca va veti adresa de la inceput medicului ginecolog si sper sa aveti mai mult noroc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul