SOPC si dereglari ale ciclului menstrual

24-04-2014
Another Girl
Nu este medic/terapeut
Another Girl
Buna ziua !

Am o mare problema care dureaza de cativa ani buni si careia nu stiu cum sa ii mai dau de cap. Prima menstruatie am avut-o la varsta de 11 ani si bineinteles ca nu era regulata. La aproape 13 ani am ajuns la endocrinolog din cauza unei hemoragii care dura de o luna si putin fara oprire, cu eliminari de chiaguri si bucati de carne. Analizele hormonale nu mai tin minte cum au iesit insa la ecografia genitala totul era perfect 'curat'. Asadar, am primit tratament cu Lutenyl pe o perioada de 6 luni. Cat timp am luat aceste pastile cilcul era regulat dar dupa terminarea lor iar s-a dat totul peste cap si iar nu se mai oprea hemoragia.
La 14 ani a inceput sa mi se dezvolte pilozitatea excesiva, ciclul fiind tot mai neregulat. Pe la 16 ani am inceput sa am dureri abdominale, ceea ce pana atunci nu mi se intamplase niciodata. La 17 ani am avut o perioada de nici mai mult nici mai putin de 2 luni si jumatate de hemoragii abundente si am dat in anemie. Am fost nevoita sa fac innjectii cu vitamina K pentru oprirea sangelui, dar acesta a fost tinut 'in frau' numai pentru doua saptamani dupa care a inceput sa curga iar. In tot acest timp aveam dureri ovariene insuportabile cu radiatii in picioare. Abia dupa asta am reajuns la sectia de endocrinologie. Toate analizele hormonale bune in afara de testosteronul care era dublu fata de valoarea normala. Ecografia genitala a iesit de data asta cu probleme: ovarul stang polichistic, uterul marit de 2 ori si endometrul ingrosat de 3 ori. Diagnostic: SOPC. Am facut tratamentu cu Meguan si Melleva 35, cel din urma fiind inlocuit ulterior cu Logest, timp de 6 luni. Am reluat analizele si testosteronul a ajuns sa fie de 4 ori mai mare. Chisturile au disparut, uterul are dimensiuni normale insa endometrul a ramas ingrosat.
Am 18 ani si, in prezent, iau tincura de marar si de lemn dulce pentru hirsutism. De anticonceptionale nici nu vreau sa mai aud, mai ales ca in urma lor m-am capatat si cu o candidoza vaginala. Problema este insa ca de 2 luni nu imi mai vine menstruatia deloc si nici nu da semne cum ca ar vrea. Nu stiu ce sa mai fac. De inghitit pastile sunt satula, cu hirsutismul m-am resemnat insa nu inteleg ce se intampla in organismul meu si asta ma sperie. Am 3 intrebari care ma macina: care este motivul pentru care acum nu-mi mai vine ?; Ce as putea sa fac in privinta asta? si : exista posibilitatea ca pe viitor sa nu pot sa raman insarcinata din cauza acestor probleme?
Multumesc anticipiat !
1 comentarii
0
24-04-2014, ora 21:08
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
1. Motivul intarzierii menstruatiei este ovarul polichistic. In aceasta afectiune, intarzieri ale menstruatiei sunt unul dintre semnele cele mai frecvente.

2. Ar fi indicat sa faceti un tratament homeopatic. Dimpotriva, tratamentele hormonale dau rezultate, in cel mai bun caz, trecatoare. Dupa cum ati putut observa deja.

3. In aceasta afectiune, daca nu este tratata si supravegheata corespunzator, apare adesea sterilitatea. Aceasta nu este absoluta, in sensul imposibilitatii de a ramanea insarcinata, ci este vorba de o probabilitate de fecundare considerabil sub medie, din cauza perturbarilor ciclului.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Ce este ciclul menstrual normal?
  • Fiziologia aparatului genital feminin - ciclul reproductiv
  • Calmează durerile menstruale acasă
  • Menstruația peste sarcină
  • Manifestările comportamentale „dictate” de ciclul menstrual
  • De ce întârzie menstruația?
  • Caracteristici ale ciclului menstrual ce ridică semne de întrebare
  •