SCADEREA AUZULUI ESTE O PROBLEMA LA ORICE VARSTA

07-02-2010
Dr. Marina Prunea
Medicina de familie
Dr. Marina Prunea
Daca am dori sa ne exprimam cifric, atunci, potrivit unor studii efectuate in ultimii ani, se arata ca aproape 10% din populatie prezinta o scadere a auzului, mai mult sau mai putin importanta, iar in alte articole se aproximeaza ca peste 500 de milioane de oameni au aceasta problema.
Pierderile de auz nu afecteaza numai generatia in varsta, chiar daca presbiacuzia (scaderea auzului in urma avansarii in etate) este cea mai des intalnita forma de hipoacuzie.
Din ce in ce mai multe persoane tinere sunt afectate de pierderile de auz, acestea fiind cauzate, in principal, de expunerea la zgomot excesiv. Muzica ascultata la volum maxim, in casa, in casti sau in masina, zgomotul stradal din marile orase, lipsa utilizarii castilor de protectie la locurile de munca in mediu poluat fonic ? sunt numai cativa din factorii de risc extern ce contribuie la scaderea auzului. La acestia se mai adauga factorii interni, dintre care cel mai important la tineri este otita medie recidivata.
Copoilul mic poate suferi deasemeni de hipoacuzie, uneori chiar de la nastere. In tarile dezvoltate fincare nou-nascut este supus unei testari audiologice: la 48 de ore de la nastere se efectueaza testul otoemisiunilor acustice tranzitorii (TEOEA) si a otoemisiunilor acustice produs de distorsiune (DPOAE), dupa o inspectie otoscopica a urechii cu aspiratia eventuala a secretiilor. Toti copiii care se incadreaza in factorii de risc pentru surditate vor face evaluari obligatorii periodice, chiar daca la nastere au trecut testele de auz, din 6 in 6 luni pana la varsta de 2 ani si apoi anual pana la varsta de 3 ani. Si in tara noastra astfel de screeninguri se desfasoara in cateva maternitati din centrele universitare. Copiii cu surditate congenitaza trebuie sa beneficieze de tratament specific precoce, respectiv protezare auditiva, pana la varsta de 6 luni.
Indiferent de varsta la care a debutat scaderea auzului, aparatele auditive actuale ofera posibilitati vaste de recuperare, cu conditia ca aceste aparate auditive sa fie potrivite necesitatilor fizice, Spice si sociale ale persoanei in cauza. Orice proteza auditiva este un instrument personalizat, ales in functie de recomandarea unui specialist, reglat conform rezultatelor audiogramei tonal eliminare si a audiogramei vocale efectuate in prealabil. Oliva (partea intraauriculara a instrumentului auditiv) va fi obligatoriu una personala, executata dupa mulajul conductului auditiv si al pavilionului auricular al pacientului care urmeaza sa o foloseasca. Indiferent daca este vorba de un aparat auditiv intraauricular sau retroauricular, acesta un este transferabil de la o persoana la alta. O proteza auditiva neadaptata auzului pacientului poate dauna, provocand o agravare a deficientei auditive.
Daca simtiti ca auzul dumneavoastra este slabit, cititi mai multe despre simptomele pierderii de auz, mergeti din timp si evaluati-va auzul la un cabinet de specialitate si un ezitati in a cere sfaturi si solutii celor in masura sa vi le ofere.
-*

(*modificat de administrator)
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.