dubla fractura de tibie si peroneu

18-03-2014
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna seara,

Mama mea, in varsta de 55 ani, inaltime 168 cm, greutate 95 kg a suferit pe 20 iulie 2013 o dubla fractura de tibie si peroneu ( fractura de tip future sau fractura schiorului - asa am inteles ca se numeste in termeni populari ).
A fost operata ( taiata pe picior la suprafata tibiei, I s-a pus o placuta cu 7 suruburi, dupa care a stat 100 de zile cu gips. Dupa ce I s-a scos gipsul, I s-a spus ca poate incepe recuperarea, cate putin, cate putin, sa incerce, CU GRIJA mare, ajutata de carje, sa puna piciorul jos, dar sa nu il solicite foarte tare. Zis si facut, doar ca pe data de 19 decembrie 2013 I s-a rupt placuta - credem noi din cauza ca a fost o placuta de proasta calitate si cel mai probabil subdimensionata. A fost reoperata in ajun de Craciun, pe 24 decembrie 2013, a trebuit refacuta incizia prin locul unde I se bagasse initial placuta ptr a I se scoate de acolo, dupa care I-a fost introdusa pe sus pe la genunchi o tija ( care am inteles ca e din otel inoxidabil si nu este compatibila RMN ). Dupa a doua operatie nu a mai purtat gips, dar I s-a interzis sa puna piciorul in pamant timp de 3 luni, adica pana pe 24 luna aceasta, Problema cea mai mare este rana - deschisa de 2 ori ( o data la introducerea placutei, a doua oara la scoaterea ei dupa ce s-a rupt ). Nu vrea sub nici o forma sa I se inchida. Are o coaja destul de adanca in piele (aprox 4-5 cm lungime) care de vreo 7-10 zile a inceput sa se desprinda de partea din dreapta a ranii, tinandu-se doar de partea stanga. Problema e ca acea coaja, desi 'joaca' atunci cand o spala cu apa si sapun, nu vrea sa cada. Fiiind desprinsa de partea din dreapta a ranii, exact intre coaja si conturul inciziei s-a format ca un sant care nu vrea sa se prinda, astfel incat sa se inchida rana. Alta problema mare este ca DOAR ATUNCI cand merge la toaleta sau se ridica sa vina in bucatarie sa manance, sau se duce la TV - din santul acela curge un lichid galbui. Cand piciorul sta relaxat si la orizontala ( de exemplu dimineata, sau pe perioade mai lungi de 2 ore ), nu are nici un fel de problema, locul se usuca si numai luceste. Astazi am reusit sa ii recoltez un pic de secretie de acolo pe care am dus-o la analizat ( cultura cu antibiograma dupa caz ) + CRP, Fibrinogen, Hemograma, VSH.
Mentionez ca suntem date peste cap amandoua, din cauza informatiilor care se bat cap in cap.. Unii medici spun sa lase rana libera, altii spun ca e musai sa o panseze. Unii medici ii spun sa se spele DOAR cu apa si sapun, altii ii spun sa puna rivanol - de la care a avut o infectie teribila acum vreo 2 luni, altii ii spun de apa oxigenata cu Baneocin pudra. Nu stim ce trebuie sa facem ptr ca rana sa se inchida si sa numai supureze.
Citind pe internet, m-am ingrozit de amputari de picioare, osteomielita, s.a.m.d.As dori, va rog, sa imi explicati daca exista vreun risc ca mama mea sa isi piarda piciorul sau sa faca osteomielita. Ce analize trebuie sa facem (inafara de cele mentionate mai sus la care astept rezultatul pana la sfarsitul saptamanii) ptr. a ne da seama daca e predispusa la aceste boli teribile ? Ce trebuie sa facem ptr a I se inchide rana?
Va multumesc!
29 comentarii
0
18-03-2014, ora 06:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Problema este fundamental diferita decat v-o imaginati:
- pacienta are 40 kg in exces, deci exista o probabilitate de 99% de a avea diabet de tip 2;
- in cazul pacientilor diabetici este binecunoscuta dificultatea vindecarii plagilor la nivelul membrului pelvin;
- se adauga insuficenta circulatorie de tip arterial, care impiedica cicatrizarea plagii;
- se adauga insuficienta circulatorie de tip venos, cauzata de cele 40 kg in exces, si care determina existenta unei tensiuni la nivel cutanat, persistenta edemului etc;
- ruperea placii metalice de osteosinteza are legatura tot cu cele 40 kg in exces..
- actualmente este extrem de importanta combaterea edemului periferic, prin mentinerea pozitiei proclive a piciorului si prin compresie elastica;
- pansamentelw corect efectuate pot conduce la cicatrizarea "per secundam" sau la obtinerea unui tesut de granulatie, apt de a "receptiona" o grefa de piele libera.
- este evident ca se impune evaluarea urgenta a statutului metabolic (diabet) si a celui vascular, la un specilalist in domeniu (chirurg vascular).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
-
0
20-03-2014, ora 23:51
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna ziua, Domnule Doctor. Din pacate, asa arata buletinul de rezultate al mamei :

Cultura
Plaga zona tibiei:
Pe mediile de cultura s-au dezvoltat colonii de
Staphylococcus aureus (+).

Antibiograma Microorganism Staphylococcusaureus
Amikacin intermediar
Amoxicillin rezistent
Ampicillin rezistent
Ampicilina + Sulbactam rezistent
Amoxicilina + Acid Clavulanic rezistent
Cefaclor rezistent
Cefalexin rezistent
Cefoperazon rezistent
Cefotaxim rezistent
Ceftazidime rezistent
Ceftriaxon rezistent
Cefuroxime rezistent
Chloramphenicol sensibil
Ciprofloxacin intermediar
Clindamicina rezistent
Doxycycline intermediar
Erythromycin rezistent
Gentamicin rezistent
Imipenem rezistent
Kanamycin rezistent
Linezolid rezistent
Meropenem rezistent
Netilmicina sensibil
Ofloxacin rezistent
Oxacillin rezistent
Penicillin rezistent
Piperacilina + Tazobactam rezistent
Piperacillin rezistent
Rifampin sensibil
Tetracycline rezistent
Ticarcillin rezistent
Tobramycine sensibil
Trimethoprim Sulfamethoxazole[Biseptol] SXT rezistent
Comentariu :
Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA)
Rezistenta inductibila la clindamicina

Domnule Doctor, ce sa ma fac? Incotro s-o apuc? Medicul ortoped ridica in umeri si ma trimite la medicul plastician care dupa ce se uita pe antibiograma, pleaca cu foaia in mana, chipurile, sa caute un pix, si revine in 10 minute si spune ca imi recomanda o crema Epitelin, care la unii pacienti da rezultate, la altii nu.
Nu imi recomanda sub nici o forma apa oxigenata, deoarece 'sapa'. Alt medic, din contra, imi recomanda apa oxigenata cu un alt unguent - Actovegin (gel).
Unul spune sa las rana nepansata, altul spune sa o pansez fie cu pansament din matase, fie cu Cosmopor.
Vaccinurile de la Cantacuzino se spune ca sunt cam apa de ploaie...
Unul spune ca acest stafilococ nu sta pe metale (tija pe care o are mama in picior), altul imi spune ca trebuie musai scoasa tija ptr a se putea vindeca.
I-am intrebat : daca se va inchide rana, eu de unde ii mai recoltez vreo cultura sa vad daca inca mai are stafilococul? am inteles ca din sange nu iese. Unul imi spune : daca se inchide rana, e clar ca a scapat de el. Altul imi spune : e posibil sa se inchida rana, dar daca stafilococul e inca acolo, o sa bubuie. Bun. Pai si ? Ce inseamna asta? Sa ma rog la Dumnezeu sa I se inchida rana si sa ramana inchisa?
Mi s-a spus ca toate antibioticele la care a iesit sensibil sunt injectabile, dar dat fiind faptul ca mama mea nu suporta pe rana decat apa si sapunul ( la ceai de pelin, ceai de trei frati patati, rivanol, apa oxigenata, a facut alergie - I-au aparut bubite in jurul inciziei ), este foarte posibil sa fie alergica si, daca nu se interneaza ptr aceste injectii ( sa fie sub observatie ), e posibil sa dea in soc anafilactic si sa moara.
Boala asta e asa o necunoscuta in medicina? Chiar nu exista nici un tratament 100% sigur pe baza unei antibiograme ? Nimeni nu stie sa imi spuna daca stafilococul asta exista in tot corpul sau daca exista doar local, pe acea rana de la picior, Nimeni nu imi da un tratament concret. Cum ar trebui sa sune un tratament complet? Crème si unguente locale pe baza de antibiotic + pastille + injectii, sau doar crème locale? Sau crème locale + injectii ? CUM ANUME SE SCAPA DE EL ? Pe baza de teste? Hai sa vedem daca e bun antibioticul X sau Y? In cazul asta, antibiograma ce rost mai are?
Va rog din suflet, sfatuiti-ma...
Multumesc.
0
21-03-2014, ora 11:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Eu m-am ocupat multi ani de cazuri similare, iar in Franta, timp de 3 ani, am studiat inclusiv modul in care colegii occidentali trateaza aceasta problema severa.
Astfel, va raspund punctual:
- D-voastra exagerati enorm importanta unei antibiograme. De fapt, pentru a fi relevanta, prelevarea nu trebuie superficiala (de la nivelul plagii) ci profunda, adica sa cuprinda inclusiv un fragment de os. In caz contrar, exista riscul lipsei de relevanta, deoarece proba recoltata poate fi "contaminata" cu alti germeni.
- importanta unei analize baceriologice scade spre zero dupa inceperea tratamentului antibiotic, care determina rezultate false ale antibiogramei.
- D-voastra exagerati enorm importanta antibioticului. In astfel de cazuri tratamentul antibiotic are o importanta minimissima, mult sub importanta tratamentului chirurgical si local.
- un examen bacteriologic al unei secretii superficiale, pentru a fi fiabil, trebuie sa fie repetat in conditii standard de cel putin 3 ori
- o prelevare profunda poate constitui punctul de plecare al unui diagnostic bacteriologic fiabil. Numai astfel se poate diferentia o infectie profunda si redutabila (osteita), de o problema superficiala, subcutanata.
- diferentierea situatiei (infectie profunda versus superficiala) este capitala, determinand intreaga strategie terapeutica.
Va precizam cateva elemente capitale, la care nu mi-ati raspuns:
- pacienta are 40 kg in exces, deci exista o probabilitate de 99% de a avea diabet de tip 2;
- in cazul pacientilor diabetici este binecunoscuta dificultatea vindecarii plagilor de la nivelul membrului pelvin;
- se adauga insuficienta circulatorie de tip arterial, care impiedica cicatrizarea plagii;
- se adauga insuficienta circulatorie de tip venos, cauzata de cele 40 kg in exces, si care determina existenta unei tensiuni la nivel cutanat, persistenta edemului etc;
- a efectuat un consult diabetologic serios si un consult de chirurgie vasculara????
- la ora actuala pacienta mentine o pozitie procliva stricta, ara ciorap de compresie elastica (pentru combaterea edemului)???
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
21-03-2014, ora 13:04
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna ziua.
Va multumesc enorm ptr răspunsuri.
Eu stiam ca diabetul iese in prin analiza de glicemie, analiza pe care mama si-a facut-o regulat, si care ii iese până in 100 ( am inteles ca e intre 65 si 115 ). Ciorapul de compresie elastică nu mi s-a recomandat de catre nimeni. Ea acum foloseste apa si săpun, dupa care panseaza cu Cosmopor. Sa inteleg de la dvs ca peste acel Cosmopor ar fi bine sa isi puna ciorapul de compresie elastică? I-am cumparat un astfel de ciorap, dintr-un material care strânge, sub denumirea de orteza elastică. Vorbim de acelasi lucru?
Chirurgul vascular il putem găsi cumva la sectia de chirurgie cardio-vasculara? Mi-l recomandati ptr a vedea exact cum circula sângele in picior? Stiu ca nu este foarte relevant, insa mama are ambele picioare calde, nu a avut niciodata piciorul cu pricina mai rece decat celalalt, nu a avut niciodata febra locala (la nivelul ranii).
Din ce am inteles de la dvs : trebuie sa recoltez de cel putin 3 ori ceea ce îi curge din rana. Zis si facut. Astazi, mama si-a recoltat o a doua cultura, la un alt laborator, rezultatul ii iese marti. Dar mi-ati mai spus ca trebuie analizat si la nivelul osului. Cum se face asta? Trebuie taiata a 3-a oară ptr a i se tăia un fragment de os spre a fi examinat. Cum ma sfatuiti sa fac lucrul asta in conditiile in care rana nu se închide si mai e si infectata?
Vroiam sa mai mentionez faptul ca inainte de a-si face cele 2 culturi, nu a pus nici un fel de antibiotic pe rană, ci doar apa si săpun.
Mi-ati spus, de asemenea ca tratamentul cu antibiotic ( adica injectii sau pastile ) are o importanta mica in comparatie cu cel local ( creme sau unguente) sau chirurgical, insa nu imi dau seama ce inseamna sau ce ar implica un tratament chirurgical.
Va multumesc.
0
21-03-2014, ora 14:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Revin cu completari:
- va precizam ca trebuie sa diferentiem intre o infectie superficiala de una profunda, beneficiind de tratamente total diferite. Aceasta diferentiere se realizeaza prin supraveghere clinica, radiologica, biologica etc.
- este total imposbil de precizat existenta infectiei profunde (osoase) fara un examen bacteriologic al osului;
- va precizam ca recoltarea superficiala (de la nivelul plagii) este cvasi-inutila.
- in general, analiza bacteriologica este cvasi-inutila daca pacienta a beneficiat deja de tratament antibiotic pana la momentul recoltarii (nu este vorba despre antibiotic aplicat local, ci pe cale orala sau parenterala).
- diabetul nu se diagnosticheaza printr-o simpla glicemie, ci se efectueaza profilul glicemic, hemoglobina glicozilata, teste de incarcare la glucoza etc. Avand insa in vedere cele 40 kg in exces, are 99% sansa de a fi diabetica de tip 2 (este diabetul datorat obezitatii, si nu cel datorat secretiei insuficiente de insulina, de tip 1).
- in diabetul de tip 2 apare nu numai macro-angiopatia (caracterizata prin deficitul circulator arterial, respectiv cu picioare reci) ci mai ales micro-angiopatia (insuficienta micro-circulatorie, caracterizata prin sunturi arterio-venoase la nivel capilar), care se diagnosticheaza mai ales clinic, si care poate produce osteo-artropatia de tip Charcot, ce poate lasa aparenta unei infectii osteo-articulare (se aseamana enorm).
- compresia elastica (ciorap de compresie elastica sau fasa elastica) este indispensabila, deoarece exista si o componenta de insuficienta venoasa (datorata greutatii), o componenta limfatica (datorata greutatii), afectarea suplimentara datorata operatiilor repetate, afectarea suplimentara datorata existentei unei plagi cronice etc etc.
- prin urmare, la ora actuala aveti doua prioritati: un consult diabetologic complex si un consult de chirurgie vasculara (pentru stabilirea statusului vascular). Dupa ce aveti aceste diagnostice, un chirurg cu buna experienta in procesele septice ale aparatului locomotor va stabili conduita terapeutica optima: asanarea focarului, eventual lambou musculo-fascio-cutanat de acoperire, eventual cicatrizare per secundam, eventual granulare urmata de transfer de piele libera despicata etc etc.
In tarile occidentale gestionarea unui astfel de proces septic se realizeaza prin colaborare inter-disciplinara infectionist-anestezist-diabetolog-chirurg vascular-psiholog-ortoped.
In toata aceasta strategie, tratamentul antibiotic trebuie bine cantarit, din mai multe ratiuni: are o eficacitate limitata (nu ajunge in focarul septic datorita deficientei circulatorii), fie germenele (daca exista intr-adevar) este multi-rezistent, exista o toxicitate renala deloc de neglijat la un pacient diabetic (agraveaza nefropatia diabetica etc etc).
- este extrem de importanta componenta scaderii ponderale (pe care remarc ca o neglijati total).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
21-03-2014, ora 14:49
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna ziua,
Intr-adevar, am inteles tot ce mi-ati spus, insa daca as putea gasi in Romania colaborarea intre medicii mai sus mentionati de dvs., as merge acolo in secunda 2. Doar că aici, in Constanta noastra minunata, esti precum o minge de ping-pong, iar toata lumea ridica din umeri. Nu neglijez deloc scaderea ponderala, dar ea se realizeaza in timp, iar la persoanele mai in varsta devine din ce in ce mai greu. Din iulie si pana acum, mama a slăbit undeva la 5kg. Stiu, e destul de putin, insa face eforturi in continuare. Ramane sa investigam mai îndeaproape problema cu diabetul, dar si cea cu vascularizarea. Va multumesc mult ptr. sfaturi. Voi reveni cu noile informatii pe care le voi primi.
O zi frumoasa.
0
21-03-2014, ora 22:17
valipopescu13
Nu este medic/terapeut
valipopescu13
Buna ziua dle doctor Uscatu,

Pentru un pacient cu coxartroza bilaterala 1, 73 m, 85 kg, 59 ani, dar cu alte boli colaterale(diabet, tulburari cardiace minore -bloc de ramura, boala Hodgkin in remisie de 10 ani)exista interdictie pentru operatia de protezare ?
0
22-03-2014, ora 16:30
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- cele 20-25 kg in exces reprezinta o contraindicatie majora, deoarece proteza se va uza mult mai repede decat la un normo-ponderal si sunt posibile si alte complicatii legate de greutate: fracturi peri-protetice, luxatiile protezei, infectii etc;
- diabetul este o contraindicatie relativa, fiind determinat de cele 20-25 kg in exces. Diabetul produce complicatii importante din punct de vedere vascular (macro- si micro-angipopatia), care pot reprezenta contraindicatii pentru aceasta interventie.
- boala Hodgkin nu reprezinta o contraindicatie in sine, ci numai prin prisma tratamentului necesar, care poate constitui o contraindicatie relativa.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-03-2014, ora 17:50
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna ziua! Domnule Doctor in februarie 2014 am suferit o fractura de rotula.M-am operat la Medgidia (domnul Doctor Marinescu Mugur un doctor foarte bun)am piciorul in gips asta e a 5 a saptamana de la operatie, la sfarsitul saptamanii imi dau gipsul jos.
Intrebarea mea este cat timp pot sa fac recuperari astfel incat sa pot merge mai repede la munca?Exista riscul sa nu mai pot sa indoi piciorul? caci acum 30 de ani am suferit la Iasi o operatie tot la acest picior si nu puteam sa indoi piciorul tot, il indoiam cam 25% dupa operatie.La genunchi mi-a pus sarme prin metoda hobana.Mentionez ca am 48 ani 90kg.
0
22-03-2014, ora 21:10
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este evident ca nu ma pot pronunta asupra unei operatii fara sa cunosc detaliile cazului...
Principial, metoda hobanajului permite si chiar obliga la miscari articulare imediate (hobanul transforma fortele ce se exercita asupra rotulei in forte de compresiune a fragmentelor rotuliene fracturate...), prin urmare nu este indicata imobilizarea genunchiului.
Cred ca ar fi cel mai indicat sa puneti toate aceste intrebari chirurgului care v-a operat, fiind cel mai in masura sa va raspunda.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
23-03-2014, ora 18:23
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna seara!Va multumesc pentru raspuns, mai am o intrebare:am facut bine ca astazi m-am sprijinit pe piciorul operat fara carje?aproape ca am stat pe el.Vreau sa mentionez ca am atela gipsata la picior si nu gips peste tot piciorul.Nu pot sa-l intreb pe chirurgul care m-a operat caci eu sunt din Galati si m-am operat la Medgidia(acolo am cazut pe gheata)Daca vreti sa-mi enumarati macar cateva exercitii pentru genunchiul operat in asa fel sa-l pot indoi macar30%.
0
23-03-2014, ora 19:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Fractura rotulei permite sprijinul total pe membrul afectat.
Un kineto-terapeut stie sa va indrume catre exercitiile necesare: mobilizare activa, pasiva, flexii-extensii etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
23-03-2014, ora 20:55
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Multumesc din suflet domnule Doctor!
0
23-03-2014, ora 21:32
valipopescu13
Nu este medic/terapeut
valipopescu13
Si eu va multumesc pentru raspuns.
0
24-03-2014, ora 12:22
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna ziua!Vreau sa va intreb dupa cat timp de la operatie la rotula fractura (metoda hobanului)se scot sarmele?Este posibil sa fie genunchiul umflat dupa ce scot atela?Si daca e umflat ce e de facut?
0
24-03-2014, ora 19:21
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Materialul de osteosinteza se extrage la 6-12 luni, dupa obtinerea consolidarii.
Trebuie sa incepeti kineto-terapia, pentru recuperarea mobilitatii pierdute din cauza imobilizarii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
24-03-2014, ora 19:24
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Multumesc frumos pentru raspuns!
0
25-03-2014, ora 14:06
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna ziua din nou,
Domnule doctor, imi puteti, va rog, raspunde la cateva intrebari? Iar dau de medici care se contrazic:
- este adevarat ca stafilococul auriu este un stafilococ 'al osului'?
- care ar fi sansele ca acest stafilococ sa se afle doar la suprafata ( pe rană ), fara sa fie si pe os?
- cum anume se poate face o analiza ptr a vedea daca este si pe os? ( excludem R.M.N - am inteles ca Tija din piciorul mamei este din otel inoxidabil si nu este compatibilă R.M.N.)
- medicamentul Zinforo ( sau ceva de genul acesta - am inteles ca este un antibiotic de grad (clasa ) 5. Este adevarat ca el este eficace doar la nivelul pielii, fara a avea vreun efect la nivelul osului ? ( presupunem prin absurd ca ar avea stafilococul si pe os, daca face acest tratament, il va face degeaba, ptr ca va dispărea de la suprafata dar va ramane pe os ? )

Multumesc.
0
25-03-2014, ora 21:37
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va raspund punctual:
- acest stafilococ poate provoca infectii oriunde, nefiind specific osului;
- exista 70-85% sanse ca acest germen sa se afle doar la suprafata pielii si nu in profunzime, la nivelul osului;
- singura sansa viabila de a determina infectarea osului este prelevarea unui fragment osos;
- chiar si prelevand un fragment osos, analiza bacteriologica nu are fiabilitate daca pacienta a efectuat tratament antibiotic in ultimele saptamani-luni;
- nu stiu ce eficacitate va avea antibioticul in absenta tratamentului chirurgical complet, in absenta stabilizarii diabetului, fara granularea plagii etc;
- asa dupa cum va precizam, D-voastra acordati o atentie disproportionat de mare examenului bacteriologic si tratamentului antibiotic.
- din punctul meu de vedere, acest 'stafilococ' este ""'neglijabil""' cat timp nu exista conditiile generale necesare vindecrii plagii: echilibrarea diabetului, re-vascularizare, scadere ponderala, compresie elastica etc
- Infinit mai important este tratamentul chirurgical (asanarea focarului, lambou de acoperire) si gestionarea diabetului (scadere ponderala si consult chirurgie vasculara, in vederea unei poetentiale interventii de re-vascularizare de tip by-pass).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
28-03-2014, ora 17:20
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna seara !Domnule Doctor azi mi-am dat atela jos de la picior(operatie de fractura la rotula, am stat 5 saptamani cu atela dupa operatie), si am vazut ca genunchiul operat este umflat si prezinta cruste mari pe tot genunchiul, asta datorita faptului ca am avut flictene.Vreau sa va intreb : daca indoi piciorul crusta va' crapa'? asta inseamna ca nu o sa se prinda niciodata in asa fel incat sa fie genunchiul uscat? Mi-a dat unguient DICLOSIN dar sa dau lateral genunchiului nu si pe operatie.Ce sa fac ca sa scap de umflatura de la genunchi?
0
29-03-2014, ora 15:36
doric
Nu este medic/terapeut
doric
buna ziua! Dle doctor, revin si in aceasta sectiune, cu rugamintea unui raspuns avizat: in data de 12 martie, am suferit o fractura de maleola stanga, fara deplasare (constatata si la radiografie si control clinic). Mi s-a recomandat, ca timp de o saptamana, sa nu calc pe picior, sa nu am gips, si sa ma deplasez in carje. Dupa 8 zile, acelasi medic a considerat ca pot purta o orteza si pot calca moderat pe picior. Timp de 4-5 am urmat noile indicatii, dar s-au intensificat durerile in zona fracturii (mai ales noaptea). Asa stand lucrurile, am considerat ca este cazul sa mai cer o alta parere. Al doilea medic (chirurg ortoped) a fost de parere ca am gresit mergand pe picior, ca ar fi trebuit de la inceput imobilizat in gips sau, si mai sigur, pt vindecare, o operatie. Am repetat radiografia care a aratat ca nu s-a inrautatit starea fracturii, dupa saptamana respectiva de mers. Decizia finala a fost, la acest moment, sa raman tot fara gips, fara a calca pe picior si sa revin in 2 sapt. Cum durerile insa erau suparatoare, am fost nevoita sa merg din nou la medic (al treilea) care a considerat ca solutia este totusi gipsul cu toc, mers cu sprijin pe picior, si revenire la control dupa o sapt, cu repetarea radiografiei. Iar mai apoi, cu mentinerea gipsului a inca 2 saptamani. Asa incat, acum sunt in aceasta postura, doar ca resimt inca dureri in zona maleolei, uneori destul de suparatoare. Merg cat pot, doar in carje, fara sprijin, sau fara a calca pe picior, in ciuda ultimei recomandari, din teama de a nu inrautati starea fracturii... Va rog sa-mi spuneti, deci, daca credeti ca aceasta durere poate sa fie, oarecum 'normala', si daca aceasta ultima conduita pare a fi cea corecta. Va multumesc.
0
30-03-2014, ora 20:52
Marianabarbu
Nu este medic/terapeut
Marianabarbu
buna ziua! as dori din suflet un raspuns de la dl doctor. ma numesc mariana am 34 de ani 1, 60m;49kg in 2006am suferit un accident de masina si am avut o fractura1/3 distila gamba dreapta se intervine chirurcical si se face oseosinteza cu tija k cu focar inchis dar controlul radiologic arata o reducere imperfecta a fracturii ceea ce a necesitat reintervenirea chirurchicala cu tija k zavorata. am scos materialul de ososinteza la un an si sase luni. nu am avut nici-un fel de probleme sapte ani pana acum o luna de zile cand am inceput sa am dureri la genunchiulunde am trei interventii chirurgicale am fost la ortopedul care m-a operat si mi-a scos lichid din genunchi eu neputand sa intind sau sa indoi piciorul decat f foarte incet nu ma durea foarte tare decat atunci cand incercam sa-l indoi sau sa-l intind m-a chemat dupa o saptamana la control recomandandu-mi repauz fara sa mi-se dea un tratament aceleas sintome nu puteam sa merg normal neputand sa indoi piciorul dupa o saptamana am revenit la control si mi-a dat reteta cu flexi mobil si sindolor gelurmand inca o saptamana repauz dupa cateva zile de tratament parca o usoara ameliorare domnul doctor mi-a zis ca am avut un traumatism sau am solicitat cam mult piciorul (eu lucrez 8 ore pe zi numai in picioare)eu nu-mi amintesc sa ma fi lovit la genunchi mi-as dori din tot sufletul sa-mi raspunde-ti la acest mesaj si daca e posibil sa fie din cauza operatiilor anterioare sau sa ma fi lovit fara sa-mi mai amintesc si ce as putea sa am va multumesc foarte frumos si va doresc multa sanatate!
0
30-03-2014, ora 20:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Este absolut imposibil sa elaboram un raspuns fara o examinare clinica directa si fara studiul dosarului radiografic.
Aparent este vorba despre o supra-solicitare fizica (8 ore pe zi in picioare reprezinta o solicitare fabuloasa pentru genunchi).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
30-03-2014, ora 21:45
doric
Nu este medic/terapeut
doric
Buna seara, dle doctor! scuze, avusesem putin mai sus, postata o "intrebare" pt dv... poate aveti un raspuns? multumesc
0
30-03-2014, ora 22:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu v-am neglijat, insa nu stiu daca D-voastra constientizati situatia: 3 ortopezi consultati au avut 3 pareri diferite, dar macar au studiat radiografiile.iar noi trebuie sa ne pronuntam aici fara sa cunoastem nici cel mai mic detaliu legat de fractura, de datele D-voastra personale etc etc???
Multumesc pentru intelegere.

Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
31-03-2014, ora 12:11
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna ziua !Domnule Doctor va rog poate aveti timp sa-mi rapundeti la ultima mea intrebare caci sunt disperat, eu a-si fi vrut sa incep serviciul la 1 luna dupa ce mi-am dat atela jos.E posibil?Vreau sa va mai spun ca doctorul chirurg nu mi-a dat nici un protocol ci mi-a spus sa merg sa pun piciorul in pamant si sa incerc sa-l indoi, fara sa-l fortez.cand dau sa-l indoi ma tine foarte tare genunchiul.E normal asa?Asta e a 3 a zi decand mi-am dat atela jos.Va implor aplecati-va privirea si peste intrebarea mea caci, imi pun mare baza in raspunsurile d-voostra. Sa va dea Domnul sanatate! Apropo am genunchiul umflat ce sa fac sa nu mai fie umflat?
0
31-03-2014, ora 18:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Colegii occidentali nu imobilizeaza deloc genunchiul dupa osteosinteza rotulei, tocmai pentru a evita ankiloza (cu care va confruntati D-voastra).
In acest caz, impreuna cu chirurgul D-voastra si cu un kineto-terapeut priceput trebuie sa concepeti un program de recuperare a miscarilor articulare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
01-04-2014, ora 21:57
Marianabarbu
Nu este medic/terapeut
Marianabarbu
multumesc frumos domnul doctor multa sanatate!!!
0
02-04-2014, ora 19:35
Daniel214
Nu este medic/terapeut
Daniel214
Buna seara!Domnule doctor, revin cu o problema cu care ma confrunt:am inceput sa fac acasa miscari de indoire a genunchiului fara kinetoterapeut(asta ca nu am bani de sedinte)si genunchiul imi este umflat, in asa fel incat ma tine din indoire, practic indoirea genunchiului este foarte greoaie noaptea parca se anchilozeaza din nou.Mentionez ca pun punga de gheata pe genunchi o tin jumatate de ora pe zi. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac sa scap de umflatura de la genunchi?S-au sa continuu asa cu umflatura sa indoi piciorul?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul