Rog interpretare rezultat RADIOLOGIE IMAGISTICA

19-10-2011
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Buna ziua,

Tatal meu in varsta de 73 de ani a fost depistat cu o tumoare pe colon in luna Aprilie 2011. Marimea acestuia a fost de 10.5 cm aflat la 6.5-7 cm de anus.
Din acel moment am inceput tratamentul cu citostatice.
A facut 6 sedinte de chimioterapie pana in luna Iulie cand a trebuit intrerupt din cauza edemului in zona picioarelor.
Sedintele de raditerapie cu cobalt incepute si ele in acel moment au fost si ele intrerupte.
Recomandarea medicilor a fost sa asteptam pana la inceputul lunii Octombrie pentru recuperare.
Chiar ieri s-a facut RNM pelvian cu contrast si rezultatul a fost urmatorul:

"Importanta ingrosare a peretelui rectal aproximativ la nivelul jonctiunii rectului cu sigma.
Lumenul colic apare mult diminuat la acest nivel cu relief endoluminal anflactuos.
Nu exista modificari in tesutul lipomatos perirectal in sensul unei infiltratii tumorale sau a unor adenopatii.
Facra adenopatii pe laturile iliace hipogastrice sau obturatorii.
Concluzie: TU jonctiune rectosigmoidiata-limitata la peretele rectal !.'

Va rog sa ma ajutati cu interpretarea acestui rezultat. Daca ajuta la ceva pot sa trimit si rezultatul de pe CD.

Multumesc anticipat

Gabriela
18 comentarii
0
19-10-2011, ora 11:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai in ce sens sa te ajutam cu interpretarea acestui rezultat ? concluzia lui e simpla: cancerul care a fost descoperit in aprilie se afla tot acolo, dupa tratament chimioterapic si radioterapic. nu se poate spune daca tumoarea e mai mare sau mai mica decat in comparatie cu un RM dinainte de tratament.
ce nu inteleg eu este (nu ai mentionat) de ce nu a fost operat ? ce STADIU a fost, de la inceput ? avea metastaze ? ce schema de citostatice a urmat ? nu vad legatura dintre citostatice si edem la picioare, trebuie sa ne spui mai multe.
asteptam!
0
19-10-2011, ora 13:01
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Am ales sa facem chimio inainte, pentru a salva anusul. Tumoara fiind foarte aproape de anus s-a incercat micsorarea tumorii si apoi trebuia operat. Intentia d-lui Doctor a fost de a reduce tumoara cat mai mult pentru a face operatia laparoscopic. Dupa operatie se facea anus contra-naturii si dupa cateva luni se repunea la loc. La momentul descoperirii a fost stadiul T3.
S-au recomandat 12 sedinte de chimioterapie. Am sa ma uit in fisa lui si am sa va transmit ce schema de citostatice a urmat.
Facea perfuzii timp de 48 de ore, dar nu-mi amintesc acum numele medicamentelor. Dupa primele sedinte s-a simtit bine, dar ultimele 2 au fost groaznice.
Era sleit de puteri, nu avea pofta de mancare..vegeta pur si simplu...
Din pacate in iulie a aparut edemul. A sta 10 zile in spital fara sa se coboare din pat si a trebuit sa fie monitorizat permanent. Se analiza procentul de protrombina. Acest procent a fost stabilizat destul de greu...
Nu pot sa spun daca edemele au aparut doar la picioare, dar ceea ce pot sa spun cu siguranta este ca dl. dr. de la Oncologie a zis ca sub nici o forma nu poate fi operat din cauza acestor edeme. Riscul ar fi prea mare.
Operatia se va face doar ca o ultima varianata.
Trebuie sa continuam cu radioterapia.
Maine suntem programati la control si probabil ca acolo vom fi informati daca a tumoara a crescut sau a scazut.
Maine... pana maine..O Doamne...
0
19-10-2011, ora 13:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
bun, am inteles ceva mai bine. probabil schema pe care a urmat-o a fost ceva de genul FOLFOX 4 sau oricum ceva cu fluorouracil in administrare continua, cel mai probabil cu acid folinic si oxaliplatin. scopul a fost NEOADJUVANT, in combinatie cu RADIOTERAPIA, adica de a micsora tumoarea spre a se putea opera mai bine. in orice caz, temerea mea de necesitate a unui anus contra naturii ar fi fost de departe secundara! imi pare rau ca ati ales varianta asta, v-as fi recomandat interventia chirurgicala per primam. asta dincolo de sanse bune de vindecare (e drept, comparabile cu cele in care se face DUPA chimio si radio) ofera si sansa unei investigatii intraoperatorii ca lumea, cu diagnostic si stadializare COMPLETE. in nici un caz nu as recomanda sa se faca laparoscopic asa ceva, nici inainte nici dupa citostatice+radioterapie.
in momentul de fata dilema principala e reprezentata de acele EDEME care e absolut improbabil ca sunt legate fie de chimioterapie fie de radioterapie. intai si intai trebuie exclusa aparitia unor metastaze hepatice cu insuficienta hepatica secundara, apoi metastazele peritoneale sau invazia directa a bolii spre sistemul venos din pelvis. asta doar ca elemente care pot da acele edeme date de boala de baza. mai exista si alte cauze care trebuiesc deslusite, gen insuficienta renala, insuficienta hepatica de alte cauze, insuficienta cardiaca, etc.
are un CT sau RMN de abdomen care sa includa si analiza FICATULUI, facut recent ?
0
19-10-2011, ora 14:24
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
RNM facut ieri a fost doar la nivel de pelvis.
Probabil ca urmeaza si analiza ficatului.
Referitor la tratament ati intuit bine..FOLFOX 4 si oxaliplatin.
Am sa revin maine cu informatii suplimentare...
Multumesc si numai bine tuturor...
0
25-10-2011, ora 14:04
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Am fost la d-na doctor cu CD de la RNM saptamana trecut joi.
Asa cum ati zis cancerul care a fost descoperit in aprilie se afla tot acolo, nu a crescut dar nici nu a scazut.
Am fost programati la sedintele de radioterapie. Au inceput de luni.
Deocamdata mergem zilnic la sedinte. Am inteles ca se vor face 25 de asemenea sedinte.
Nu prea stiu la ce trebuie sa ne asteptam. Nici dupa primele nu s-a simtit rau si nici ieri sau azi dar, nu prea cred ca toate sedintele vor decurge atat de usor.
Puteti sa-mi spuneti va rog cam care sunt efectele imediate dupa aceste radiatii.
Multumesc anticipat si numai bine tuturor... !!!!
0
25-10-2011, ora 19:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pe ce zona face iradierea ?
0
26-10-2011, ora 14:05
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Sta intins pe burta si un aparat se misca in zona lombara.
0
26-10-2011, ora 15:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
deci probabil pelvis. pentru iradiere pe zona respectiva efectele adverse cele mai frecvente sunt diareea, posibil cu enterita radica, posibile efecte adverse cutanate - dermita radica, iar vis-a-vis de iradierea inevitabila si a bazinului, posibile tulburari ale hemogramei, cu scaderea celulelor rosii (anemie), celulelor albe (risc de infectii) si a trombicitelor (risc de sangerari).
0
07-12-2011, ora 10:38
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Am primit scrisoarea medicala dupa externarea in urma tramentului. Incerc sa scriu cat mai corect cele de mai jos scrisoarea fiind destul de greu de citit din cauza calitatii de printare.

Diagnostic:
"Adenocarcinom rectosigmoidian G2 cT3N 1MO stadiul III B chimiotratat CRT concomitenta preoperatorie.

La colonoscopie (01.09.2011) se deceleaza o formatiune vegetanta exulcerata, proliferativa stenozata circumferinta de 8-9 cm de OA.
Formatiunea intereseaza jonct. RS se intinde si pe sigma insa la 15-17 cm devine foarte stenozata si nu poate fi depasita cu endoscopul.Ex. histopatologic releva un adenocarcinom G2, L1; invazia vasculara perineurala nu poata fi apreciata.
Pacientul a efectuata CT de inductie.
Tinand cont de localizarea TP, histopatologic, stadiul bolii, varsta, IP se decide RT-CT concomitenta preoperatorie.
RTE s-a efectuat la Varian, fotoni X, 16 MV in perioada 21-28.06.2011 CT-10GY/5Ffr/5 zile pe TP pe mezorect, ggl.iliaci int si presacrali bilateral.S-a temporizat RTE datorita embolismului pulmonar.
La RNM din 18.10.2011 s-a constata o importanta ingrosare a peretelui rectal aproximativ la nivelul jonctiunii rectosigmoidiata; Nu exista modificari in tesutul lipomatos perirectal in sensul unei infiltratii tumorale sau a unor adenopatii.
Facra adenopatii pe laturile iliace hipogastrice sau obturatorii.
S-a reluat radioterapia si a efectuat RTEpana la DT=38Gy/19 fr/29 zile la nivelul tumorii primare si mezorectului(DT cumulata 48Gy/24 fr
DT-32Gy/16 fr/24 zile la nivelul ggl.iliaci int. "

Va rog sa aveti inca o data bunavointa si sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna aceasta scrisoare medicala.
Tratamentul din noiembrie s-a incheiat. Ne-au chemat la o noua serie de analize (pe 3 ianuarie 2012) pentru pregatirea operatiei, iar pe de alta parte medicul chirurg de la spitalul oncologic a zis ca operatia se va face doar in caz de maxima urgenta fiind problema de embolism pulmonar.
Va multumesc din suflet si va doresc numai bine tuturor.
0
07-12-2011, ora 16:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
scrisoarea medicala atesta diagnosticul, de cancer colo-rectal local avansat, care pentru a putea spera la vindecare trebuie operat, dar datorita extensiei masive trebuie tratat prin iradiere si chimioterapie concomitenta. este relatata povestea cu iradierea, ce perioada, ce doza totala de raze a facut, pe ce zone. nu spune de ce chimioterapie a urmat (a luat Xeloda sau a facut perfuzii cu fluorouracil?).
acum ce ar fi important ar fi o reevaluare de final de tratament, respectiv repetarea colonoscopiei + un examen CT de abdomen si un IRM de pelvis, pentru a vedea cum stam.
inafara de asta am inteles ca sunt si alte probleme severe de sanatate. ca atare, daca poate fi operat sau nu, asta vor decide chirurgii pe baza starii lui generale si analizelor. daca nu poate fi operat, va urma tratament chimioterapic.
cum se simte momentan, are scaun normal, are pofta de mancare, cum evolueaza greutatea, ce alte simptome mai are ? ce v-a zis oncologul, la sfarsit ?
0
08-05-2012, ora 12:34
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Buna ziua,

Nu am mai comunicat de mult despre cazul tatalui meu.Va rog sa aveti bunavointa de a-mi interpreta rezultatul analizelor patologice facute in urma operatiei. Tatal meu a fost operat in cursul lunii martie si aceste analize le-am primit in zilele trecute.Va rescriu aceste rezultate si va multumesc anticipat.
'Macro: fragment de colon de 13 cm care prezinta o formatiune tumorala ulcero-infiltrativa de 3 cm, situata la 2.5 cm de marginea de rezectie distala. Macroscopic formatiunea tumorala depaseste musculara propria si infiltreaza grasimea mezosigmoidiana.
Micro: Sectiunile examinate de la nivelul formatiunii tumorale descrisa macroscopic prezinta imaginile unei proliferari tumorale maligne de tipul adenocarcinomul colonic moderat giferentiat(G2) ce porneste de la nivelul mucoasei si infiltreaza grasimea pericolonica.
Nu sunt prezente imagini de depasire a seroasei. Nu sunt prezente imagini de emboli vasculari sau invazie perineurala.
Sunt prezente numeroase imagini de microabcese si traiecte fistuloase.
Marginile de rezectie laterala si radiala sunt libere de malignitate.
Au fost identificati si examinati 14 limfoganglioni cu dimensiunile intre 0.1-0.4cm liberi de malignitate.
Concluzie: adenocarcinomul colonic moderat giferentiat (G2)
pT3 No Mx Lo Vo (OMS) B2 (Astler -Coller) B(Duckes)
ICDO C18,
ICDO 8140/3 pT3 pN0 Pm x

Va multumesc

Gabriela
0
08-05-2012, ora 15:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tatal tau a fost diagnosticat in toamna cu cancer colorectal. tumoarea era prea mare pentru a fi operata din prima, asa ca s-a recurs la radioterapie si chimioterapie in acelasi timp, pentru micsorarea ei. acest lucru s-a intamplat si apoi a fost operat, cu scopul de vindecare. stadiul a fost unul mare, dar nu fara sperante de vindecare.

ce trebuie sa faceti acum este sa incepeti chimioterapie, daca stabileste oncologul ca se poate face. pentru asta ar fi fost bine daca aveati deja o programare facuta la un oncolog, la aproximativ o luna jumate de la operatie. ati vorbit cu un medic ONCOLOG ? sau doar cu chirurgi ?
0
09-05-2012, ora 12:41
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Joi 10.05 se intruneste comisia pentru a stabili tratamentul. Vineri dimineata vom cunoaste tratamentul care este de urmat. Tumoarea la momentul descoperirii ei a fost T3 (desi mie nu-mi spune nimic acest termen) acum este G2. Aceasta inseamna ca a devenit mai grav? Faptul ca infiltreaza grasimea mezosigmoidiana inseamna ca s-a raspandit deja in jur?
Multumesc anticipat
Gabriela
0
09-05-2012, ora 23:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu a devenit mai agresiva. T3 se refera la dimensiunea tumorii (respectiv de dimensiune foarte mare, dar care inca nu a apucat sa invadeze alte organe din vecinatate); G se refera la "agresivitatea" histologica (la microscop) relativa a tumorii, asanumitul "grad de diferentiere". G2 este si el un grad intermediar.
0
12-05-2012, ora 12:27
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Ieri am vorbit din nou cu doamna doctor pentru a afla hotararea comisiei in urma operatiei.
Nu mai trebuie sa urmeze nici un tratament. De fericire nu am mai intrebat nimic... Tarziu mi-i sa-au aprims beculetele.. De ce unii mai fac o runda de tratament cu citostatice si el nu... Doar atat am aflat ca este bine, a raspuns bine in urma operatiei si ca ne vedem la control dupa 3 luni de la operatie.

Acum are anus contra-naturii, temporar. Trebuie sa faca exercitii pentru musculatura anusului.De mancat mananca bine (mai putin carne de orice fel) se plimba si este optimist.

Sa asteptam si sa avem incredere...Sa asteptam sa treaca 3 luni, dar e de asteptat?

Gabriela
0
12-05-2012, ora 14:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
unii fac chimioterapie DUPA operatie, la el a fost nevoie sa faca INAINTE. urmarirea mi se pare, ca atare, si mie cea mai buna optiune in momentul de fata. riscul de recidiva exista, dar nu poate fi minimizat si mai mult. tot ce se poate face in momentul de fata este sa se urmareasca prin examene imagistice, colonoscopie, markeri, consulturi regulate, printr-un program clar conform oncologului. v-as recomanda, ca atare, pentru aceasta urmarire, sa pastrati legatura cu oncologul vostru si sa nu va bizuiti doar pe ce zice de exemplu chirurgul sau altcineva.

mult succes !
0
24-07-2012, ora 12:59
Gabriela64
Nu este medic/terapeut
Gabriela64
Acum are anus contra-naturii. Controlul de la sfarsitul lunii iunie a fost OK.
De obicei daca totul decurge normal, dupa cat timp se face operatia pentru repunerea anusului?
Multumesc anticipat.
Numai bine tuturor.

Gabriela
0
24-07-2012, ora 21:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca despre asta poate sa te clarifice numai chirurgul. desigur ca trebuie intai vazut daca se indica sau nu. l-ai intrebat asta ?

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
  • Cancerul colorectal apare din ce în ce mai des la tineri
  • O nouă țintă pentru imunoterapia cancerului colorectal
  • Un test simplu și rapid ne-ar putea salva de cancerul colorectal
  •