Remedii naturiste eficace pentru ameliorarea sau tratarea cicatricilor cutanate atrofice

28-05-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Pielea este unul din cele mai mari organe ale corpului, cu o greutate de 4 - 5 kg şi suprafaţă de 1, 6- 1, 8 m2, fiind constituit din piele, anexele pielii, precum şi mucoase (mucoasele sunt prelungiri ale pielii la nivelul cavităţii bucale, nazale şi genitale; anexele cutanate sunt: glandele sudoripare, glandele sebacee, părul, unghiile).
Cicatricea subdenivelată, atrofică, reprezintă, în mod clar, modul natural în care pielea îşi auto-vindecă leziunile determinate de diverse traumatisme (stoarcerea coşurilor, de pildă), arsuri, afecţiuni dermatologice, intervenţii chirurgicale. Cicatricea atrofică este o SECHELĂ!
Procesul de vindecare prin cicatrizare al unei leziuni începe din momentul producerii traumatismului, desfăşurându-se în 3 faze: faza inflamatorie, care se instalează în primele 48 ore; faza de proliferare, care se instalează după cele 48 de ore, durând până în săptămânile 2-3 şi faza de remodelare, cea mai lungă, timpul ei de manifestare fiind de 1 an.
Cicatrizarea atrofică este influenţată de mai mulţi factori:
- pozitiv de: starea bună de sănătate, alimentaţia bogată în proteine, vitamine şi minerale, hidratarea optimă a organismului, statusul pozitiv de gândire, etc.
- negativ de: fumat, stres, infecţie, malnutriţie, etc.

Cele mai des întâlnite cicatrici atrofice sunt cele postacneice!
_

Terapeutică orientativă (enumeraţie succintă de remedii naturiste folosite în dermato-cosmetică pentru ameliorarea/atenuarea sau tratarea cicatricilor atrofice, cu lipsă de ţesut, care se prezintă ca fiind 'gropiţe/goluri în piele'):

â–º Apă de Morcov sălbatic, din seminţe (Daucus carota) - Morcovul sălbatic, ca şi cel domestic, este o plantă leguminoasă de tip rădăcină-vegetală, de culoare portocaliu-roşiatică, originară din Europa şi Asia de sud-vest.
Apa de morcov sălbatic este regenerantă recunoscută ca fiind un promoter al formării noilor celule ale pielii, favorizând astfel vindecarea cutanată, calmând totodată roşeaţa şi revigorând ţesutul. Are proprietăţi antiinflamatoare!
Se recomandă pentru tratarea cicatricilor uşoare; în acest sens se poate aplica direct pe piele, nediluată, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 6-8 luni de zile (după deschiderea unui produs care conţine o astfel de apă, se recomandă utilizarea acelui produs în maxim 60 de zile, pentru că numai timp de 60 de zile de la deschidere apa îşi menţine proprietăţile terapeutice!).
Apa de morcov sălbatic se mai foloseşte şi pentru ameliorarea sau tratarea pielii devitalizate, cuperozei, eczemei şi a diverselor iritaţii.
Apa trebuie ferită de lumină şi căldură, fapt pentru care se recomandă păstrarea ei la frigider. Este non-toxică, non-iritantă, non-sensibilizantă ţi se foloseşte numai extern! Poate fi folosită şi de femeile însărcinate.

â–º Ulei de Centella Asiatica - Centella asiatica este o plantă originară din India, unde este denumită Gotu Kola, şi unele insule tropicale din Oceanul Indian; creşte în sălbăticie în locuri umede, mlăştinoase şi întunecoase.
Uleiul de centella stimulează sinteza colagenului, previne formarea ridurilor, fermizează pielea, îmbunătăţeşte circulaţia, ajută la vindecarea plăgilor şi leziunilor, creşte alimentarea cu sânge a ţesuturilor.
Este unul dintre cele mai cunoscute şi recunoscute regenerante tisulare, fiind folosit în tratamentul cicatricilor datorită abilităţii sale de stimulare a formării de noi fibroblaste, adică de celule nediferenţiate ale pielii producătoare de colagen; în acest sens se aplică direct pe piele, nediluat, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 3-6 luni de zile.
Uleiul de centella se mai foloseşte şi pentru: vindecarea şi cicatrizarea corectă a pielii deteriorate, cicatrizarea corectă a acneei, regenerarea pielii după arsuri, recuperarea postoperatorie a pielii, însănătoşirea pielii după orice afecţiuni, întărirea venelor şi capilarelor, stimularea creşterii părului, flebite, vene varicoase, celulită, picioare grele, edeme şi retenţii de apă, prevenirea formării ţesuturilor cicatriciale excesive (cheloide).
Uleiul, fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider! Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern; nu este indicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

â–º Unt de Mango pur (Mangifera Indica seed butter) - Arborele de Mango este originar din India şi Burma (Myanmar). Untul este extras din sâmburii fructului de mango.
Untul de Mango este regenerant, calmant şi hrănitor; hidratant intens pentru pielea uscată, dedurizant al pielii, emolient, asuplisant, satinant, stabilizant al stratului lipidic, reparator şi revitalizant al fibrei capilare.
Ajută la atenuarea cicatricilor; în acest sens se aplică pe pielea proaspăt spălată, igienizată şi încă uşor umedă, ca atare, o dată sau de două ori pe zi, timp de minim 6-12 luni.
Untul de mango se mai foloseşte şi pentru: menţinerea elasticităţii pielii, îngrijirea buzelor, pielea iritată de la scutece, pielea dură sau crăpată, bătături, piele descuamată, vergeturi, psoriazis, erupţii cutanate, eczeme, dermatite, îngrijire capilară, păr degradat, uscat, cu vârfuri despicate.
Untul, fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider! Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern; nu este indicat persoanelor care prezintă alergie la nuci, oleaginoase. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate!

â–º Unt de Shea Bio (Vitellaria paradoxa/Butyrospermum parkii) - Shea tree este un arbore originar din Africa, foarte cunoscut în Mali, Camerun, Congo, Coasta de Fildeş, Ghana, Guinea, Togo, Nigeria, Senegal, Sudan, Burkina Faso şi Uganda, al cărui fruct constă, în mare parte, dintr-o pulpă care adăposteşte o sămânţă extrem de bogată într-un ulei din care se face untul.
Untul de shea este nutritiv şi hidratant intens, protector solar, stimulant al sintezei de colagen; antiinflamator, calmează iritaţiile, regenerant cutanat, epitelizant, facilitează cicatrizarea, protejează pielea de efectele UV, previne ridurile şi alte semne de îmbătrânire, redă strălucirea şi frumuseţea părului, hrăneşte fibra capilară, protejează firele de păr.
Ajută la atenuarea cicatricilor; în acest sens se aplică pe pielea proaspăt spălată, igienizată şi încă uşor umedă, ca atare, o dată sau de două ori pe zi, timp de minim 6-12 luni.
Untul de shea se mai foloseşte şi pentru: riduri şi semne de îmbătrânire, buze şi zone delicate ale feţei, pielea iritată (de la scutece, epilare, bărbierit), pielea afectată şi dură sau crăpată, erupţii cutanate, eczeme, dermatite, mâini şi piele expusă la agresiuni chimice, arsurile solare, leziuni superficiale, dureri musculare, oboseală şi tensiune musculară, scalp uscat, păr uscat, casat, vopsit.
Untul, fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider! Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern; nu este indicat persoanelor care prezintă alergie la nuci, oleaginoase şi latex. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate, ca de altfel şi de copii!

â–º Ulei din germeni de Grâu, extras la rece (Triticum vulgare germ oil) - Grâul este o cereală originală din Asia de sud-vest; face parte din genul Triticum, familia gramineelor (Poaceae). Este a doua cultură mondială ca mărime după porumb, a treia fiind orezul.
Uleiul din germeni de grâu promovează formarea celulelor pielii; este antioxidant, hrănitor, emolient, regenerant, protector, reparator, refermizant, elasticizant, restructurant al ţesutului conjunctiv, regulator al tonusului.
Ajută la atenuarea cicatricilor; în acest sens se aplică direct pe piele, nediluat, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 3-6 luni de zile.
Uleiul din germeni de Grâu se mai foloseşte şi pentru: pielea îmbătrânită prematur, favorizarea eliminării celulelor moarte de pe suprafaţa pielii, prevenţia şi tratarea zonelor uscate şi solzoase, a degerăturilor şi crăpăturilor, prevenirea şi atenuarea vergeturilor, calmarea arsurilor uşoare.
Uleiul, fiind moderat oxidativ, se păstrează de preferinţă sub 19°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider. Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern; nu este recomandat persoanelor alergice la gluten. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate!

â–º Ulei de Trandafir Rosa Mosqueta Bio (Rosa moschata seed oil) - Rosa Mosqueta este un arbust sălbatic care aparţine familiei rosaceelor, fiind foarte asemănător cu măceşul nostru, creşte însă în Anzi, Chile şi Brazilia. Are tulpină spinoasă şi flori colorate în roz. După ofilirea şi căderea florilor rămân fructele de culoare roşie, în interiorul cărora se găsesc numeroasele seminţe.
Uleiul de rosa mosqueta este recunoscut pe scară largă datorită capacităţii de ameliorare şi reparare a cicatricilor provenite din diverse surse, de la acnee până la operaţii chirurgicale. Este un adevărat elixir al pielii; regenerant
cicatrizant excepţional, penetrant, nu lasă urme grase; stimulant al producţiei de colagen şi elastină; împiedică devitalizarea pielii, atenuează petele pigmentare, menţine elasticitatea pielii, stimulează refacerea epidermei, promovează regenerarea.
Este renumit în întreaga lume pentru capacitatea lui incredibilă de tratare a cicatricilor atrofice; în acest sens se aplică direct pe piele, nediluat, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 3-6 luni de zile, fără întrerupere, iar pentru facilitarea absorbţiei se recomandă aplicarea pe tenul uşor umed.
Uleiul de Trandafir Rosa Mosqueta se mai foloseşte şi pentru: piele lipsită de elasticitate, cuperoză, netezirea ridurilor, ameliorarea semnelor de expresie, ameliorarea cearcănelor, întreţinerea zilnică a tenului de orice tip, prevenirea şi ameliorarea vergeturilor, repararea daunelor UV de la supraexpunerea la soare.
Uleiul, fiind sensibil la oxidare, se păstrează de preferinţă sub 19°C, după deschidere la frigider, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original; se recomandă utilizarea în termen de maxim 6 luni de la deschidere. Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate!

â–º Ulei de Avocado BIO, crud (Persea gratissima oil) - Avocadoul este un arbore exotic originar din Mexic; are fructe bace, de mărimea unei pere, cu coaja subţire, verde, pulpa comestibilă şi un sâmbure mare, ovoid.
Uleiul de avocado este emolient, catifelant, regenerant, restructurant, cicatrizant, hidratarează şi înmoaie pielea, atenuează reacţiile inflamatorii, reglează permeabilitatea celulară, hrănitor şi regenerant al părului, este delicat cu pielea sensibilă, penetrează foarte bine pielea; are efecte pozitive marcante în ameliorarea sau tratarea cicatricilor şi a micilor imperfecţiuni ale pielii; în acest sens se aplică direct pe piele, nediluat, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 3-6 luni de zile.
Uleiul de avocado se mai foloseşte şi pentru: ten matur, ridat, devitalizat, ten uscat sau descuamat, îngrijirea gâtului şi decolteului, piele sensibilă, fragilă, îngrijirea zonei ochilor, vergeturi preventiv şi curativ, regenerarea părului uscat, deteriorat, afectat de chimicale, prevenirea căderii părului.
Uleiul, fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider! Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate!

â–º Ulei de Macadamia Bio, virgin (Macadamia ternifolia seed oil) - Arborele de Macadamia este originar din Australia şi insula Madagascar; face nuci :-) din care se extrage un ulei bogat în acid palmitoleic similar sebumului uman.
Uleiul de Macadamia este blând, hrănitor, calmant şi un bun protector celular; regenerant, emolient, penetrant, nu lasă urme grase, reechilibrant al tenul gras şi mixt, catifelant, conferă fineţe pielii, drenant. Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, este util pentru vindecarea leziunilor, a zgârieturilor şi a diverselor iritaţii.
Acţionând la nivel celular pentru refacerea integrităţii pielii, uleiul este cunoscut pentru abilitatea lui de atenuare a cicatricilor; în acest sens se aplică direct pe piele, nediluat, dimineaţa şi seara, după spălare, timp de minim 3-6-8 luni de zile.
Uleiul de Macadamia se mai foloseşte şi pentru: ten mixt, gras, pielea îmbătrânită şi uscată, vergeturi preventiv, cuperoză şi probleme circulatorii, piele iritată, piele fragilă, agresată, sensibilă, protector pentru păr faţă de agresiunile externe.
Uleiul, fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, de preferinţă sub 25°C, ferit de umezeală şi lumină, în recipientul original. Se poate păstra şi la frigider! Este non-toxic, non-iritant, non-sensibilizant. Se foloseşte doar extern. Poate fi folosit şi de femeile însărcinate!

etc., etc., etc. :-)
_

OBSERVAŢIE!
Consultaţi un medic dermato-estetician pentru a vă trata cicatricile atrofice sau de orice fel.
_

Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
2 comentarii
5
01-08-2012, ora 03:46
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună dimineaţa!
Pentru cei interesaţi, un produs naturist foarte eficient pentru tratarea cicatricilor atrofice postacneice, dar nu numai, noi sau vechi, este şi Cybele Scagel (un gel dermatologic anticicatriceal).

Numai bine! ;)
0
01-08-2012, ora 17:02
Azazzel
Nu este medic/terapeut
Azazzel
Salut Nick, sunt nou pe forum..ti-am citit cateva posturi. Te felicit pt cunostinetele acumulate si pt setea cu care le acumulezi.
As vrea sa iti cer sfatul in legatura cu starea mea de sanatate:
Totul a inceput acum 5 -6 ani cu o durere abdominala ( poarea dreapta - inghinal ), durere permanenta ( a fost super investigata, colonoscopie, endoscopie, diferite biopsii si 1000 de ecografii si analize de sange). Tot cam in aceiasi perioada am mai avut stari de genul, epuizare, stare subfebrila, dureri de muschi, coloana, cap. Doctorii nu au reusit sa-mi puna un diagnostic clar si au incercat sa trateze simptomele, din pacate fara efect... De aproximativ 3 ani aceste dureri sunt episodice.
Problema este ca acum mi-au aparut din nou, mai intense. ( dureri musculare atroce, articulare, de coloana, dureri abdominale in flancul drept, dureri toracice, strai lesin, oboseala fara motiv, epuizare)... momentat dupa multe vizite pe la medici am inceput un tratament cu Cipralex si Anxiar ( sunt suspect de fibromialgie asociata cu depresie ), nici o schimbare notabila desi sunt in a 3 luna de tratament.

Cam asta e povestea pe scurt.as vrea daca se poate sa imi recomanzi un bun diagnostician ( inca nu mi-am pierdut speranta ). Eu banuiesc ca este o infectie virala, parazitara..ceva de genul.

Iti multumesc si scuze ca am postat aici.

Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.