Regimurile de slăbire, ineficiente şi nocive

13-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Pentru prima dată, raportul unei agenţii publice vorbeşte despre carenţele şi dezechilibrele provocate de cincisprezece regimuri de slăbire, analizate în detaliu. Raportul afirmă că regimurile alimentare nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Raportul Agenţiei naţionale de securitate sanitară a alimentaţiei /ANSES/, publicat joi, se bazează pe studiul ştiinţific asupra unui număr de cincisprezece regimuri de slăbire, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de joi.

Printre cele mai cunoscute regimuri care au fost analizate se află Atkins, regimul californian, Cohen, Dukan, Fricker, Mayo, Montignac, Weight Watchers sau cel cu supa de varză.

'O echipă de profesori şi cercetători cu înaltă calificare a început prin selecţionarea celor mai populare regimuri, apoi a calculat aportul nutriţional al fiecăruia', explică profesorul Gérard Lasfargues, directorul ştiinţific al ANSES. 'Rolul nostru, în calitate de agenţie publică, este de a alerta atunci când există vreun risc, potrivit acestuia. Mesajul nostru este foarte clar: aceste regimuri trebuie să facă obiectul recomandărilor medicale şi să nu se practice automedicaţia'.

La capătul unui an de studii, constatarea experţilor este fără drept de apel: toate aceste regimuri generează dezechilibre de macronutrienţi (lipide, glucide, proteine), de vitamine şi de minerale. În peste 80% dintre ele, aportul de proteine este mai mare decât aportul nutriţional recomandat /ANC/. De asemenea, în numeroase cazuri aportul de lipide depăşeşte nivelul maxim admis. În trei regimuri din patru, aportul de fibre este mai mic decât dozele recomandate.

La femei, se atinge foarte rar ANC de fier. Mai multe regimuri (Mayo, Montignac faza 2, Fricker 3) nu acoperă necesarul de calciu, în timp de în două faze din regimul Dukan, aportul este de două ori mai mare decât ANC. Un alt exemplu este cel al regimului Dukan 1, care furnizează de două ori mai mult sodiu decât este recomandat. Aportul de vitamină C este adesea foarte redus, mai ales în regimurile Dukan şi Fricker, la fel şi aportul de vitamină D, cu excepţia Dukan 2 şi 3, în care el este de patru ori mai ridicat decât recomandările.

Aceste modalităţi de alimentare sunt periculoase pentru sănătate. ANSES afirmă că ele duc la scăderea masei minerale osoase şi la creşterea riscului de fracturi. Se manifestă şi o reducere a acizilor graşi polinesaturaţi 'indispensabili', riscul de calculi biliari la regimurile foarte hipocalorice şi de cancer colorectal la regimurile sărace în glucide complexe şi în fibre.

Preşedintele acestui grup de lucru care a elaborat raportul, Jean-Michel Lecerf, director la institutul Pasteur din Lille, afirmă, de asemenea, că 'în 95% dintre cazuri, în urma acestor regimuri, persoanele pun înapoi ce au dat jos, chiar mai rău, cei care nu aveau probleme de greutate înainte de regim pot să ia în greutate şi să dezvolte tulburări de comportament alimentar'.

În final, raportul ANSES preconizează 'o alimentaţie echilibrată şi diversificată'. În caz de supraponderalitate sau chiar de obezitate, specialistul trebuie să intervină. 'Fiecare regim trebuie adaptat la modul de viaţă şi la contextul social şi familial al fiecăruia', concluzionează Gérard Lasfargues.
_
Sursa: Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", partenerul Romedicului pe secţiunea de Noutăţi şi Ştiri medicale.
1 comentarii
0
10-01-2014, ora 04:11
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Regimurile de slabire. Precizarile din articol sunt foarte bune. Ca unul care lucreaza si in Medicina estetica si deci si cu aceasta problema a greutatii si reglarii greutatii corporale, as mai adauga ca fiecare persoana in parte trebuie sa fie foarte bine investigata, clinic, imagistic si prin analize medicale de laborator si sa i se stabileasca un regim de viata si alimentar in conformitate cu ceea ce spun rezultatele acestor investigatii. Aceasta pentru ca nu poate sa existe frumusete fara sanatate. Si cand cautarea frumusetii aduce prejudicii sanatatii, ea nu este pe drumul cel bun. Cu stima si respect :
dr Petre Muresan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.