Regim alimentar dupa extirpare tumora gastrointestinala (GIST)

03-03-2010
MITUPETRE
Nu este medic/terapeut
MITUPETRE
Pe data de 17 dec.2009, tatal meu a suferit o interventie chirurgicala prin care i s-a extirpat o tumora gastrointestinala(GIST), are rezectie partiala de stomac si nu este foarte clar ce regim alimentar trebuie sa urmeze.
Mentionez faptul ca si la ora asta mananca foarte putin si foarte dietetic si ma intrebam daca nu cumva exagereaza cu regimul acesta.
Rugamintea este sa-mi indice cineva alimentele pe care ar avea voie sa le consume si daca poate sa faca efort(in sensul de a cara greutati de 2-3 kg, miscare mai multa, etc.)
Va multumesc.
24 comentarii
0
13-03-2010, ora 01:15
mihaglo
Nu este medic/terapeut
mihaglo
Draga MITUPETRE, si mama mea a avut o operatie prin care i-a fost extirpata o GIST, in2007 martie.Ea face un tratament cu GLIVEC(citostatic oral), dar despre regim strict pot sa-ti spun ca a tinut 2-3 luni dupa care a inceput sa manance mai diversificat insa in cantitati mici si totusi fara a exagera(ma refer la grasimi, prajeli etc.)Ii doresc tatalui tau multa sanatate!Mi-ar placea sa mai discutam pe forum despre aceasta problema, esti prima persoana de care am aflat ca s-a confruntat cu aceeasi problema dureroasa cu care m-am confruntat si eu.Din nou sanatate multa tatalui tau, iar tie si familiei tale putere sa-l sustineti si sa mergeti inainte!Aaa, era sa trec cu vederea intrebarea ta apropo de miscare! Mama, care este o tipa super activa a facut efort fizic si a reusit sa-si faca o hernie de toata frumusetea.Asa ca sa aveti grija sa nu exagereze dar nici extrema cealalta de a sta tot timpul.Eu am lasat-o pe mama tot timpul sa se simta utila si asta a ajutat-o psihic foarte mult, iar acum, dupa 3 ani se comporta exact ca inainte de acest mare HOP din viata noastra.SANATATE MULTA!
0
13-03-2010, ora 01:19
mihaglo
Nu este medic/terapeut
mihaglo
Scuze am vrut sa scriu "dar nici sa nu treaca in extrema cealalta."
0
24-10-2011, ora 15:02
camy10
Nu este medic/terapeut
camy10
si eu am avut operatie de gist in feb 2011. iau tot glivec din mai.
0
02-03-2012, ora 11:35
iulikyss
Nu este medic/terapeut
iulikyss
Buna, si eu ma operey de GIST peste 4 zile. As vrea sa stiuu cum a fost recuperarea dupa interventie, si de ce iei acest citostatic oral?
Doctorul care ma va opera mi+a spus ca nu este cancer.
Tumora mea are 4 cm si 2 cm grosim? A ta cat a fost de mare?
Sper sa mai tinem legatura
0
15-05-2012, ora 11:08
angi popirda
Nu este medic/terapeut
angi popirda
si mama a fost operata acum o luna si la ex. citologic i -a iesit ca rezultat tumora gist; acum proba e trimisa si pt. sx histochimic pentru confirmare de diagnostic. mai are probleme acum cu tranzitul cand diaree cand constipatie sidureri de stomac.ce ma sfatuiti sa manance? in problemele de constipatie ce sa faca? ea inca nu a fost la nici un medic oncolog pt. ca asteptam raspuns de la ex. histochimic. multumesc frumos pt raspuns.
0
25-03-2018, ora 17:54
CameliaCme
Nu este medic/terapeut
CameliaCme
Buna ziua, m-ar interesa daca stiti vreun nutritionist pentru pacienti care s-au operat de GIST. Mama mea s-a operat de GIST acum doua luni si are probleme cu alimentatia. Mananca foarte putin si cateodata are si senzatia de voma. Multumesc.
0
10-05-2018, ora 23:51
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
Tumorile stromale de tip GIST sunt destul de rare si nu cred că există nutriționiști specializați pe acestă nișă. Cred că orice nutriționist bun vă poate indica un regim. Nu ați specificat unde a fost localizat GIST-ul și dacă urmează un tratament oncologic, normal ar trebui. Eu sunt operat de GIST de 9 luni și cu excepția primei luni după operație nu am ținut regim deosebit cu exceptia glucidelor.
1
25-05-2018, ora 14:18
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
buna,
si eu am avut o tumora operata in 2012 localizata intre peretele rectal si cel vaginal. atunci la biopsie mi s-a spus ca este un leiomiom si atat. dupa 5 ani aceasta a recidivat.am fost operata in decembrie 2017, iar in urma testului histopatologic a reiesit gist. am facut testul si pe proba din 2012 si este acelasi lucru. am fost la 2 oncologi care mi-au spus ca nu este cazul de tratament, in schimb al treilea imi recomada imatinib.nu stiu cum ar trebui sa procedez.exista cumva vreun medic oncolog care a tratat astfel de cazuri.multumesc
0
28-05-2018, ora 23:16
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
Chiar dacă sunt rare sunt destui oncologi care tratează astfel de cazuri. Nu sunt medic ci pacient in tratament cu Imatinimb după un GIST operat care a recidivat si a fost reoperat. GIST-urile operate recidivează sau dau metastaze în proporție de 90%.
1
31-05-2018, ora 15:07
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
buna, si cum te simti? ce reactii adverse are imatinib-ul? eu am programare la oncolog pe 19 iunie pentru a incepe procedurile.cred ca analize, referat etc.poti sa-mi spui la ce medic oncolog mergi?
sanatate multa
0
01-06-2018, ora 09:25
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
După prospect are multe reacții adverse, din fericire la mine nu se manifestă decât prin foame exagerată, care, cu toată abținerea, se traduce prin creștere în greutate dar la asta concură și tratamentul hormonal pentru un adenocarcinom de prostată. Ma simt foarte bine, așa m-am simțit tot timpul, inclusiv după cele două operații făcute la interval de 7 luni. Sunt la un medic oncolog de la Spitalul Sf. Luca din București, dr. Ciuhu Anda. Dacă analiza histopatologică a constatat că marginile de rezecție a tumorii sint negative, deci tumora nu a lăsat celule in corp, am înțeles că este nu obligatoriu tratamentul cu imatinib ci doar monitorizare. Nu trebuie omis nici faptul că tratamentul, deși suportat de CNA, este destul de scump, circa 1300 de euro pe lună, plus prezența la oncolog in fiecare lună, cu analize de sânge, pentru rețetă, un CT la fiecare 6 luni și cel puțin o scintigrafie osoasă. Dar cum e vorba deja de o recidivă părerea mea, ca pacient, este că ar fi necesar.
La fel de important este, după părerea mea, și modul cum abordați psihic această postură in care vă aflați.
Pe unul din holurile spitalului Bagdasar-Arseni, era un citat, nu mai reșin autorul care spunea așa ” Boala nu poate fi separată de atitudinea bolnavului față de ea.”
1
05-07-2018, ora 19:42
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
Buna seara. Imi puteti spune va rog ce pastile imatinib va prescrie medicul. Mie de la farmacie mi-au dat imatinib accord, dar pe prospect nu apare ca si indicatie gist. Medicul oncolog imi spune ca sunt "varianta mai ieftina" cele originale sunt mai scumpe. Nu inteleg nimic. Sunt confuza. Deasemenea le luati la ora fixa?
1
06-07-2018, ora 12:17
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
De regulă medicii trec pe rețetă substanța activă, i natinib. Funcție de producător, produsele de pe piața farmaceutică poartă diferite denumiri dar au același efect pentru ca au aceași cantitate de substanță activă. Eu am luat până acum, funcție de ce am găsit La farmacie, imakrebin produs în Luxemburg sau imatinib glenmark, produs în Cehia. Imatibim accord sunt produse in Marea Britanie și au aceași substanță activă ca și celelate 4-5 mărci de pe piață.
Eu am citit prospectul respectiV de la imatinib accord PE INTERNET și în el este specificiat la indicații :
1.Tratamentul pacienților adulți cu tumori stromale gastrointestinale (GIST) maligne inoperabile și/sau metastatice cu Kit (CD 117) pozitiv.
2.Tratamentul adjuvant al pacienților adulți cu risc semnificativ (risc mare sau intermediar) de recidivă în urma rezecției tumorilor GIST cu Kit (CD117) pozitiv.
Normal trebuie luate la ore fixe, in timpul mesei, adică mâncați jumatate de porție luați pastilele cu un pahar mare de apă si apoi mancați cealată jumătate, pentru a reduce riscul iritaţiilor gastro-intestinale. Eu le iau la masa de seară pe la orele 19.00 dar nu prea respect mereu această oră.
1
06-07-2018, ora 13:22
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
In prospectul din cutie nu scrie, de asta m-am panicat. Multumesc de ajutor. Sanatate
1
06-09-2018, ora 12:07
Delia2018
Nu este medic/terapeut
Delia2018
Buna daca are cineva informatii noi despre imatinib mi ar place sa vorbim..sanatate multa va doresc
0
09-09-2018, ora 11:21
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
Depinde ce informații aveți dumneavoastră. În acest an au apărut câteva studii despre Gleevec/imatinib printre care și unul referitor la utilizarea acestuia în astmul bronșic. A apărut în februarie și un studiu referitor la tratamentul pe termen lung, la pacienții japonezi cu tumori neoperabile sau recidive. Concluzia finală este că tratamentul pe termen lung cu imatinib este recomandat pacienților cu boală non-progresivă. Dacă pacienții prezintă toxicitate semnificativă, reducerea temporară a dozei de imatinib și continuarea tratamentului ar putea fi o strategie utilă. https://www.karger.com/Article/FullText/484102
Dacă doriți să discutăm despre imatinib în contextul tratării GIST-urilor sunt interesat de un schimb de informații aici sau în privat.
1
14-01-2019, ora 16:38
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
La multi ani! Ce faceti ?
Ce efecte secundare aveti in timpul utilizarii imatinib-ului?
Eu il iau de 6luni si am perioade de insomnii sau de somnolenta.
De asemenea am o problema de concentrare, imi este ceva mai greu desi in ultimul timp s-a mai ameliorat.
Am perioade cand mi se umfla picioarele si la ochi am avut ceva probleme( umflat si secretii, fara sa fie conjunctivita sau altceva).
Sanatate va doresc
0
16-01-2019, ora 10:04
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
La mulți ani! In cazul meu nu prea mă pot plânge de efecte secundare și nici alți doi pacienți ce iau același tratament și cu care sunt în contact, nu reclamă reacții adverse datorate imatinibului. Am avut uneori tulburări de tranzit intestinal pe care le-am rezolvat din alimentație. Dacă doriți putem să discutăm și prin mesaje private. Fiind o boală extrem de rară nu prea aflăm informații de la alți pacienți. Sănătate și dumneavoastră!
1
23-01-2019, ora 11:03
O22M
Nu este medic/terapeut
O22M
Buna ziua! Va rog recomandati-mi un medic oncolog care a avut pacienti cu Gist. Am fost la trei medici si doar unul singur imi recomanda tratamentul cu imatinib. Mentionez ca am fost operata, dimensiunea tumorii a fost de 3 cm, intre pancreas si duoden, cu CD 117 pozitiv de intensitatie medie/inalta.
1
23-01-2019, ora 12:41
vr46
Nu este medic/terapeut
vr46
Buna ziua. Eu merg la clinica Neolife, dr. OMUT Inainte am avut si eu aceesi experienta. Procedura la ei este de a analiza cazurile intr-o comisie medicala in urma careia se face un referat in care se decide ce tr sa faceti. Eu am ajuns cu trimitere de la medicul de familie, s-au ocupat ei de dosar la casmb. Merg odata pe luna pt analize si reteta.
Putem discuta si in privat de gist-uri.
Sanatate va doresc
1
24-01-2019, ora 21:39
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
@O22M Aveți in istoricul postărilor numele a doi medici oncologi care tratezeză GIST-uri. Pentru alte detalii sau dacă doriți să dialogăm v-am trimis detalii de contact prin mesaj privat.
0
31-01-2019, ora 00:26
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
@vr46 V-am trimis un mesaj privat.
0
07-12-2019, ora 16:14
Oldboy
Nu este medic/terapeut
Oldboy
Pentru pacienții cu tumori tip GIST care caută informații despre acest tip de cancer, există pe facebook un grup privat, doar cu pacienți cu GIST sau aparținători ai acestora, intitulat ”Tumori stromale gastrointestinale GIST”
0
04-09-2023, ora 22:36
Marceank
Nu este medic/terapeut
Marceank
Buna seara dragilor...Asi dori să știu dacă sunt persoane care au luat toată schema de imatinib(3ani)
Daca sunt, suma vă simțiți după, cum ies analizele, Ct.
Există viață după Gist?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: