Recuperare dupa fractura acetabul

11-03-2010
Tania08
Nu este medic/terapeut
Tania08
Buna ziua,

In urma cu 10 saptamani, am suferit o interventie chirurgicala pentru fixarea unui sistem de osteosinteza (permanent) pentru fractura bicolumnara de acetabul la membrul drept, in urma unui accident rutier. Momentan fac kinetoterapie pentru recuperare, si ma sprijin pe membru aproximativ jumatate din greutatea corpului. Mi s-a recomandat sa merg la bai, pentru o recuperare mai buna si inot. Intrebarea mea este, ce proceduri anume sunt interzise (de ex. stiu ca electroterapia este total contraindicata, dar balneoterapia si hidroterapia sunt permise? ).

Multumesc anticipat,
Tania
14 comentarii
0
13-03-2010, ora 17:39
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In functie de:
- varsta, sex, greutate, antecedente
- tipul fracturii initiale
- interventia chirurgicala propriu-zisa
- evolutia post-operatorie
- radiografiile de control
- starea actuala a acetabulului
- stadiul actual de kineto-terapie
se va putea da un raspuns in cunostinta de cauza.
Este preferabil sa cereti acest program de recuperare chirurgului care v-a operat, oricine altcineva actionand in totala necunostinta de cauza.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
18-03-2010, ora 16:08
Tania08
Nu este medic/terapeut
Tania08
Am inteles. Multumesc pentru raspuns.

O zi buna,
Tania
0
30-05-2010, ora 01:40
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
depinde de foarte multe lucruri. in primul rand ambele columne fracturate, insa care tip de fractura daca se mai poate clasifica in detaliu. ce tip de fixare. a fost o fixare care a fost testata inainte pe un model virtual computer asistat (unde chirurgul se respecta si are posibilitatea, nu intra in operatie fara sa testeze pe un model virtual ideea aleasa)? ce grad de stabilitate a dat variantei alese programul de testare? cine a facut operatia? ce implanturi a folosit? ce vi s-a permis in primele 6 saptamani? ce au aratat radiografiile de control (eventual CT-ul). daca totul este in ordine la 10 saptamani incarcare cu jumatate din greutatea corpului poate fi normala.
0
01-01-2013, ora 19:33
madmax112
Nu este medic/terapeut
madmax112
Buna ziua,
Acum 11 saptamani am suferit o fractura de acetabul intr-un accident auto.Am urmat o perioada de imobilizare la pat de 6 saptamani, in aparat gipsat, acesta neavand decat un efect de restrictionare al unor miscari.Dupa scoaterea gipsului doctorul mi-a recomandta sa nu calc in picior inca 6 saptamani pentru a preveni aparitiei coxartrozei.
Acum, la 11 saptamani, am realizat un control, insotit si de o radiografie, la un alt doctor care mi-a spus ca fractura e vindecata si ca pot sa incep sa calc in picior dar m-a speriat spunandu-mi ca o sa apara coxartroza in timp si ca toate fracturile de articulatii se soldeaza cu artroza.
Acum ma macina aceasta veste si va rog sa-mi spuneti, din experienta Dumneavoastra, daca este adevarat si daca pot sa previn aparitia acestei boli.
O zi buna.
1
01-01-2013, ora 21:46
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
daca sunteti sub 75-80 de ani, tratamentul a fost total gresit (asta spun fara a vedea radiografiile)
imobilizarea in fracturi de acetabul cu aparat ghipsat este demodat din al II-lea razboi mondial.
Conceptul modern este in marea majoritate a fracturilor de a opera acesta fracturi la toti care pot suporta operatia, la cei tineri, pentru a putea reconstrui suprafata articulara, la cei mai in varsta pentru a putea da sansa unei protetizari. daca fractura nu se vindeca (acesta poate fi dovedit numai cu CT, radiografiile, chiar si cele speciale nu sunt sigure)
sau se vindeca vicios face des imposibila protetizarea ulterioara a articulatiei
din pacate chiar si cu cea mai performanta operatie sansa unei artroze este mare, insa fara operatie este 100% si cum am scris, deseori protetizarea este imposibila sau din prima cu o proteza de revizie
postati radiografiile daca puteti
0
02-01-2013, ora 11:58
madmax112
Nu este medic/terapeut
madmax112
Buna ziua,
Intr-adevar, sunt tanar, am 21 de ani, fapt ce ma determina sa ma ingrijorez asa tare.
Nu stiu cat de grava a fost fractura pentru ca doctorul mi-a spus ca ma poate lasa si fara aparat gipsat, acesta neavand decat un efect de restrictionare al unor miscari.
Am incarcat ultima radiografie la urmatoarea adresa:
http://fastupload.ro/577299569bcc2f1ffe73de1ce28f79d4.html.
Tin sa precizez ca fractura a fost la acetabulul stang.
Va multumesc mult pentru consultanta.
0
02-01-2013, ora 12:31
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fractura este greu de apreciat avand numai aceste radiografii. s-a facut si un CT?
oricum nu pare a fi una dislocata, insa imaginile nu sunt foarte clare, si cum am mai scris in aceste fracturi, CT-ul este investigatia care da informatiile cele mai valoroase
sincer sa fiu m-amasteptat la ceva mai rau
ar trebui sa mergeti la un ortoped specializat in chirurgia acetabulului pentru un examen fizic si aprecierea radiografiilor
0
02-01-2013, ora 12:46
madmax112
Nu este medic/terapeut
madmax112
Va multumesc mult de sfat, o sa merg cu siguranta la un ortoped specialist in Timisoara si la un control CT.
Intra-adevar, nu a fost o fractura dislocata.La inceput medicul, parca, a zis ceva de o fisura, cert e ca in fisa de externare a scris fractura.
Mi-ati mai alinat ingrijorarea.
Inca o data, va multumesc pentru consultanta prompta.
0
02-01-2013, ora 12:54
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
daca sunteti din timisoara, szeged este in apropiere, 100 de km
acolo proful Varga este un specialist recunoscut pe plan international in fracturi de acetabul si bazin
0
11-02-2013, ora 21:12
madmax112
Nu este medic/terapeut
madmax112
Buna seara,
Revin cu cateva detalii dupa o alta vizita la doctor, unde am mers pentru a realiza un control CT deoarece, asa cum ati spus si Dumneavoastra, acesta ilustraza cel mai bine fractura de acetabul.
Dupa ce i-am explicat situatia, si dupa ce a vazut radiografia anterioara, doctorul mi-a sugerat ca in momentul actual(la 3 luni si jumatate de la accident) nu are rost sa realizez acest CT pentru a ma iradia si ca l-as face numai pentru linistea mea pentru ca fractura a fost nedeplasata si din cauza asta nu a necesitat operatie. MI-a explicat ca la o astfel de fractura, chiar si cu 1-2mm deplasare, este contraindicata interventia chirurgicala.
La 14 saptamani am inceput sa merg complet in picior(fara sprijin) si singura problema apare cand stau mult intr-o pozitie pe scaun sau in pat si se manifesta cu o usoara durere de spate insa in apropierea zonei afectate.
Am doua intrebari in sensul acesta:
1.Sa urmez sfatul medicului sau sa realizez controlul CT
2.ce tratament/proceduri trebuie sa urmez pentru o recuperare completa pentru a preveni coxartroza si daca medicamentele naturiste ma pot ajuta.Dansul mi-a indicat sa nu ma ingras, sa practic inotul si ciclismul.
Mentionez ca nu am facut recuperari de specialitate cu un doctor(fizioterapie/kinetoterapie), doar exercitii individuale de pe internet pentru mobilizarea articulatiei
Numai Bine.
0
11-02-2013, ora 21:38
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
m-ar interesa de ce ar fi contraindicata interventia chirurgicala? - intrebare teoretica
indicatia de operatie este data de orice treapta pe suprafata articulara mai mare de 2 mm sau orice fractura instabila pe suprafata portanta (pe suprafata neportanta chiar si o fractura cu o deplasare mai mare poate fi bine tolerata, din pacate deobicei fracturile sunt mult mai des pe suprafata portanta, superioara) sau o instabilitate a articulatiei soldului.
vindecarea, daca se vindeca, dureaza cam 3 luni, controlul se face cu radiografii sau/si CT
la radiografii clasic se fac 3 directii: antero-posterioara, "ala" si "obturator"
din pacate mai ales treptele fine sunt greu de apreciat pe radiografii clasice, de acea este favorizata CT-ul mai ales pentru verificarea corectitudinii repozitiei la un acetabul operat.
evident un examen CT produce radiatii care sunt daunatoare, trebuie analizat raportul cost/beneficiu, care este mai important? daca sunt dubii clarificarea poate fi facuta numai cu CT, daca cazul este simplu si sigur atunci informatiile in plus aduse de un CT nu merita riscul.
daca colegul v-a examinat, a vazut radiografiile actuale si considera ca un CT nu este necesar atunci el are informatii mult mai multe pentru aprecierea cazului, eu de la distanta nu il pot contrazice
ce trebuie facut in continuare:
trebuie facute radiografii de control periodic pentru depistarea artrozei si pentru depistarea unei necroze avasculare de cap femural (o complicatie destul de frecventa in fracturi de acetabul, mai ales daca soldul s-a luxat in timpul accidentului)
trebuie sa mentineti o greutate cat mai ideala pentru a proteja cartilajul din articulatie.
trebuie sa evitati sporturile de contact si cazaturile
este bine sa faceti inot, ciclism
daca puteti postati radiografiile actuale
toate cele bune
0
13-07-2013, ora 15:43
ani bejuscu
Nu este medic/terapeut
ani bejuscu
buna ziua, as avea si eu o intrebare, daca se poate, tatal meu a avut un accident rutier in urma caruia s-a ales cu ruptura de acetabula, el sufera de DIABET si este si OBEZ, este internat in spitalul clinic judetean timisoara, iar medicii ortopezi de acolo i-au spus caci il v-or opera la inceputul lunii august, va rog spuneti-mi daca este posibil o astfel de interventie chirurgicala si care sunt riscurile( oricat de grave ar fi acestea), spuneti-mi va rog care sunt sansele de recuperare, oricum starea lui nu este destul de buna si se simte cam rau, adica nu prea mai vorbeste si nu prea mai mananca, va rog frumos trimiteti-mi un raspuns, multumesc frumos, , ,
0
13-07-2013, ora 17:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Colegul "" adamantium"" a descris magistral indicatia chirurgicala in fractura acetabulara.
Interventia chirurgicala practicata corect permite o restituire maximala a suprafetei articulare, garantie fie a unui rezultat functional bun, fie constituie pregatirea acetabulului pentru o protezare simpla si fiabila.
Este o interventie chirurgicala destul de importanta si necesita o mare experienta in domeniu.
Riscurile actuale tin mai mult de obezitate (si de complicatia acesteia, diabetul):
- neefectuarea interventiei duce la cvasi-infirmitate si mai ales la dificultati enorme de protezare secundara a soldului;
- chiar si dupa interventie ""pariul nu este castigat"", deoarece un obez nu va putea efectua corect kineto-terapia strict necesara;
- obezitatea si diabetul determina complicatii intra-operatorii importante, dar si decubitul indelungat (in absenta operatiei) conduce la escare, pneumonii de decubit, embolii pulmonare etc.
Este o decizie dificila, care trebuie luata in cunostinta de cauza, dupa o discutie serioasa cu echipa anestezico-chirurgicala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
13-07-2013, ora 18:03
ani bejuscu
Nu este medic/terapeut
ani bejuscu
multumesc frumos pentru raspuns si numai bine va doresc, , ,
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: