Ruptura posttraumatica partiala a LIA

13-08-2010
cata72bt
Nu este medic/terapeut
cata72bt
As vrea sa stiu o parere dupa rezultatele acestui r.m.n.
-continut lichidian intra si periarticular(7mm), retropatelar/suprapatelar(grosime max. 14mm)
-modificari de semnal de tip edematos la nivelul suprafetei meniscale sup. si inf. al cornului anterior/posterior, menisc intern
-aspect neomogen si cresterea diametrelor lig. incrucisat anterior in 1/3 medie si proximala, cu intreruperea continuitatii traiectului in 1/3 medie aspect care sugereaza traiecte de ruptura partiala.
-LCE edematiat posterior si inferior.
-ligament intrameniscal, ligament menisco-femural, ligament incrucisat posterior si LCI cu aspect IRM in limite normale.
Mentionez ca medicul ortoped a spus ca este o ruptura posttraumatica partiala ligament incrucisat anterior genunchi drept si se poate remedia prin recuperare, de aceea am ales sa plec la o clinica balneara de pe litoral.
Asta s-a intamplat dupa 3 saptamani de atela gipsata si o saptamana purtarea unei orteze( medicamentatie cu antiinflamatorii si comprese cu sulfat de magneziu), apoi am optat pentru examen RMN sa stiu exact care este diagnosticul.
Va rog daca se poate sa-mi dati o parere in aceasta problema.
Va multumesc!
6 comentarii
0
13-08-2010, ora 18:48
Cyapy
Nu este medic/terapeut
Cyapy
salut...si eu ma confrunt cam cu aceeasi problema...parca putin mai grava ca la tine, diagnostic la mine fara r.m.n deocamdata:entorsa gen.drept cu leziune Lct sau cel putin asa am inteles pe foaia data ca scrie si leziuni la M.I.cred ca menisc interior..., nu?si tot asa mi-a zis, sa port gipsul 3 saptamani apoi mai vedem ce o fi.cat te-a costat r.m.n si unde l-ai facut??te-a deranjat rau gipsul in aceasta perioada?simt ca nu as putea sa il tin atata timp...cat l-ai avut bagat piciorul??mie mi se pare ca a exagerat:de jos de la glezna pana la jumatatea pulpei de sus...aproape tot piciorul...mersi ptr intelegere si astept un raspuns de la tine daca se poate...insanatosire grabnica iti doresc...dar in ce conditii si circumstante ai patit asta?
0
14-08-2010, ora 11:42
cata72bt
Nu este medic/terapeut
cata72bt
CYAPY, RMN L-AM FACUT LA SP. MILITAR IASI-350 RON, IAR IN LEGATURA CU GIPSUL ESTE EXACT CUM L-AI AVUT TU.
BAFTA MULTA.
0
14-08-2010, ora 17:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In ambele cazuri, raspunsul este strict dependent de examenul clinic direct la specialistul in artroscopia si ligamentoplastia genunchiului. Examenul RMN este concludent doar daca este efectuat strict dupa consultul clinic, si interpretat de ortopedul care va examineaza genunchiul.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-03-2011, ora 16:38
camelia_s_007
Nu este medic/terapeut
camelia_s_007
Buna ziua,
am suferit si eu o ruptura partiala de ligament incrucisat anterior.Acesta este rezultatul RMN-ului. Un medic ortoped mi-a recomandat sa stau departe de fizioterapie si sa fac artroscopie.Alt medic ortoped mi-a recomandat terapie cu ultrasurte si diadinamice, si nu cumva laser, spunand ca nu e absolut necesara operatia.Am ajuns la medicul fizioterapeut si..surpriza! mi-a prescris sedinte de laser.Acum nu stiu ce sa fac...As vrea sa va rog sa imi spuneti ce fel de recuperare se recomanda in cazul acestei afectiuni si daca se recomanda repaus si purtarea unei genunchere, deoarece si aici parerile sunt impartite. Unul spune sa port carje si sa tin piciorul in repaus, altul imi recomanda miscare si gimnastica recuperatorie.Parerea dvs, fiind a treia, o voi considera decisiva.
Va multumesc.
0
11-03-2011, ora 23:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu trebuie sa considerati parerea mea decisiva in nici un caz!!!!
Va voi raspunde totusi punctual:
- nu prea exista notiunea de "ruptura partiala", este doar o constatare pe RMN fara legatura cu realitatea, motiv pentru care RMN-ul nu constituie o veritabila indicatie de tratament. Ceea ce conteaza este instabilitatea articulara, constata si cuantificata clinic (in timpul examinarii directe).
- imobilizarea este daunatoare din simplul motiv ca nu ofera nici o sansa de vindecare, ci numai determina ankiloza articulara, cu imposibilitatea examinarii clinice corecte.
- in general utila si indiscutabila este doar kineto-terapia. In rest, laser sau fizioterapie, sunt doar adjuvante potential utile dar extrem de controversate.
Din punctul meu de vedere, in functie de sex, varsta, greutate, ocupatie si sporturi practicate, antecedente traumatice si de alta natura, dar mai ales in functie de gradul instabilitatii articulare (cuandtificat prin examinare clinica directa), coroborate cu asteptarile si dorintele D-voastra, se poate opta pentru un tratament conservator (kineto-terapie si "abandonarea" potentialei leziuni ligamentare), sau interventia chirurgicala de ligamentoplastie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-03-2011, ora 09:50
camelia_s_007
Nu este medic/terapeut
camelia_s_007
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul promt si foarte util. Voi face kineto-terapie si pentru maxima eficienta voi alege sanatoriul Grand din Eforie sau pe cel din Techirghiol pentru ca au bazine cu apa sulfuroasa si cred ca in apa calda articulatiile "invata" mai bine sa se miste. V-as mai ruga sa imi raspundeti la o intrebare, daca se poate: Voi mai putea schia vreodata (in sensul de a avea voie) -tinand cont de faptul ca am 47 de ani, 1.60m, 55 kg, sunt o fire sportiva si nu vreau cu nici un chip sa fac operatie ? Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •