RMN - GENUCHI - CONDROMALACIE RETROPALETARA GR. 2

24-04-2013
octavian.pascu
Nu este medic/terapeut
octavian.pascu
Buna ziua,

Va rog mult sa ma sfatuiti ce pasi ar trebui sa urmez avand in vedere diagnosticul RMN-ului efectuat in Noiembrie anul trecut la Medicover.
Primul semn a aparut anul trecut in vara pe terenul de fotbal, pur si simplu fara nici o lovitura, am alergat cam 5-10 minute si am simtit o durere destul de mare in zona genuchiului stang dupa care ma tinut cam 2-3 saptamani... mergeam cam treptat, cand calcam simteam ca nu-l pot flexa in mod natural... am mai avut dureri noaptea dupa ce ziua era mai fortat... acum merg destul de normal, simt o senzatie de jena in contirnuare, daca aleg patesc acelasi lucru.
Doctorul mi-a zis in noiembrie ca nu este foarte grav, dar ca o sa ajung tot la operatie, parerea unei asistente si altui doctor ar fi sa ma operez acum! Ce parere aveti, si poate imi explica cineva in termeni mai populari despre ce este vorba, ce inseamna, ce implica, ce se poate intampla... etc.

Multumesc anticipat!

1) RMN ARTICULATIE NATIV (GENUCHI)

Examinarea IRM a genuchiului stang evidentiaza:

Arie de hipersemnal PD FS la nivelul insertiei tendonului rotulian pe polul inferior al rotulei, in jumatatea externa, aspect compatibil cu dezinsertie partiala cu mici rupturi fribrilare la acest nivel, pe fondul unei cresteri globale in grosime a tendonului patelar, in jumatatea sa proximala si modificari de semnal compatibil tendinopatice la acelasi nivel.
Modificare de semnal la nivelul grasimii Hoffa din adiacenta, cu aspect inflamator.
LIA cu traiect in limitele normale, fara intreruperi fibrilare transversale decelabile.
Ligament incrucisat posterior integru fibrilar.
Ambele meniscuri cu forma si semnal in limite normale.
Ligamente colaterale integre fibrilar.
Cartilaj retropaletar cu grosime crescuta, cu semnal modificat, asociind microeroziuni de suprafata, precum si o fisura ce nu depaseste 50% din grosimea cartilajului la nivelul fatetei interne - condromalacie retropaletara gr. II
Fara arii de edem intraspongios post-traumatic detectabile.
Acumulare fluida intraarticulara in cantitate medie, in special la nivelul recesului cvadrigeminal extern.

Concluzie:
Mica dezinsertie partiala tendon rotulian de la nivelul insertiei pe polul inferior patelar, pe fondul unor modificari difuze tendinopatice.
Condromalacie retropatelara gr. II.
Leziune incipienta LIA veche.
4 comentarii
0
25-04-2013, ora 08:43
octavian.pascu
Nu este medic/terapeut
octavian.pascu
Va rog mult sa ma ajutati, urmeaza sa programez aceasta interventie dupa Pasti, mai este putin, vreau sa fiu sigur ca merg pe calea cea buna, sau singura cale!

Multumesc,
0
25-04-2013, ora 13:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- este imposibil de precizat oportunitatea unei interventii chirurgicale numai lecturand rezultatul scris al RMN;
- interventia se planifica numai in functie de examenul clinic local;
- examenul RMN, chiar daca este valoros, are nenumarate rezultate fals-pozitive (ne arata leziuni acolo unde ele nu exista). Daca ar fi sa ne ghidam numai dupa RMN, 98% din interventii ar fi cu adevarat inutile. Singura metoda cu adevarat fiabila de diagnostic este artroscopia exploratorie.
- RMN -ul este util numai ca imagine directa, in mainile specialistului in artroscopia genunchiului, in timpul examinarii clinice directe. Fara aceasta examinare, ramane o simpla insiruire de termeni medicali, fara mare legatura cu realitatea.
- infinit mai importante sunt datele personale, pe care nu le-am inteles, cu tot efortul facut: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, metabolice, circulatorii etc;
- nu am inteles importanta instabilitatii articulare, singura care poate determina un tratament chiurgical;
- nu am inteles finalmente: ce tip de interventie vi s-a propus si care sunt obiectivele acesteia, pe termen scurt si lung??? Care sunt implicatiile asupra stabilitatii articulatiei si asupra artrozei actuale??
Astept detalii semnificative.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
25-04-2013, ora 14:09
octavian.pascu
Nu este medic/terapeut
octavian.pascu
Imi cer scuze, intradevar am uitat sa mentionez lucruri esentiale pe fondul acestui stres...
- 28 ani
- 90 kg
- 1.81 cm
- munca de birou
- nu practic sport decat ocazional din pacate, pana sa apara aceasta problema jucam fotbal constant in fiecare joi, cate 2 ore
- pot sa spun ca in copilarie am jucat cativa ani fotbal la echipe de club, eram foarte slab, dupa varsta de 19-20 de ani am inceput sa ma ingras, nu stiu daca are importanta!
- cum spuneam in momentul de fata merg normal, putin stanjenit, simt o usoara senzatie de jena la rotula... daca alerg, in 2-3 minute simt o durere puternica si parca piciorul se blocheaza intins cand vreau sa calc, fara sa flexez genuchiul in mod natural
- din cate imi aduc aminte mi sa propus o interventie artroscopica, am inteles se face anestezie locala (RAHIE in coloana) dupa care incepe operatia artroscopica, nu stiu mai multe detalii

Daca am omis ceva va rog sa imi spuneti, vreau sa stiu daca exista si alt tip de tratament in afara de cel chirurgical... si daca nu exista, vreau sa stiu daca se poate anestezia altfel. de asemenea daca imi puteti spune din concluziile trase gravitatea situatiei, eu am fost putin speriat de aceea Condromalacie retropatelara gr. II, si nu pentru ca stiu ce inseamna sau ca mi-a explicat cineva, in mod intuitiv acel GRAD 2 ma alarmat putin!

Multumesc mult
0
26-04-2013, ora 09:46
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- va confruntati cu leziuni de tipul artrozei debutante.
- artroza reprezinta distrugerea cartilajului articular, cel mai adesea datorita supra-solicitarii de ordin mecanic (efort fizic, profesional sau sportiv).
- 'condromalacia' descrisa pe RMN reprezinta o leziune definitiva a cartilajului, de fapt starea pre-artrozica, care evolueaza catre distrugere totala (artroza) si pentru care inca nu exista nici un tratament imaginabil;
- in cazul D-voastra putem incrimina cele 20 de kg in plus si stres-ul inimaginabil la care va supuneti genunchiul practicand un sport precum foot-ball-ul sau jogging;
- prin urmare, este o adevarata drama sa alergati sau sa jucati foot-ball la greutatea D-voastra, iar suferinta actuala demonstreaza perfect acest fapt;
- este evident ca v-ati ingrasat dintr-un motiv banal, explicat de legile elementare ale fizicii: ati mancat mai mult decat va era necesar.
- nu stiu ce tip de operatie vi s-a propus si care este obiectivul acesteia. Trebuie insa sa intelegeti ca, indiferent ce interventie veti suferi, nu va fi in regula pentru genunchiul D-voastra sa suporte sporturi agresive precum jogging sau foot-ball.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul