Prolactina cu 2 valori diferite

28-11-2013
mihaela misha
Nu este medic/terapeut
mihaela misha
Buna ziua
Am si eu o dilema legata de dozarea de prolactina...am facut o dozare de prolactina in ziua 21 a ciclului menstrual la indicatia medicului ginecolog si mi-a iesit 142 ng/ ml.am vazut ca rezultatul este destul de mare si m-am hotarat sa repet analiza si am facut-o in a 3a zi a ciclului menstrual...rezultatul a fost de 34, 5 ng/ml. Analiza a fost facuta la acelasi laborator la o diferenta de 8 zile... Mentionez ca am 25 de ani si nu am luat niciodata anticonceptionale...doresc sa intreb daca a mai fost cineva in situatia mea sau care analiza ar trebui luata in consideratie. Multumesc.
3 comentarii
0
30-11-2013, ora 09:41
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Concentratia de hormoni in sange variaza. Prin definitie, ca altfel nu ar fi hormoni, adica mijoace de reglare. Unii variaza de minineata pana seara, precum cortizolul. Altii, dupa ciclul lunar. Asa, ca prolactina.

Prelevarea de prolactina se face in ziua in care v-a recomandat medicul clinician, acela care v-a recomandat dozarea. Daca a uitat sa precizeze, telefonati-i. Daca e de negasit, ori daca e o analiza pe care vreti sa o faceti din proprie initiativa, atunci este preferabil sa fie facuta in ziua a treia a ciclului. Daca e o zi care cade prost (de exemplu laboratorul e inchis), puteti si mai tarziu, pana in ziua a 8-a.

Explicatia e simpla: dozarea prolactinei se face, de regula, pentru a exclude un prolactinom, adica o tumora care secreta autonom. In partea a doua a ciclului, prolactina creste oricum, incat nu se mai stie daca e secretata de un prolactinom sau e o prolactina care oricum ar fi prezenta si fara el.
0
09-12-2013, ora 18:33
mihaela misha
Nu este medic/terapeut
mihaela misha
Multumesc frumos pt raspunsul d-voastra! Am fost la medicul ginecolog care m-a trimis la un medic endocrinolog cu cele 2 rezultate ale analizei...Acesta mi-a zis ca tinde sa creada ca prima analiza este gresita, dar la consult a sesizat ca la sanul drept aveam secretii...si mi-a dat sa repet prolactina in a 3 a zi a ciclului menstrual...De asemenea, am facut o ecografie transvaginala si doresc sa va intreb daca este in regula urmatorul aspect: ovar stang - 6 foliculi cu dim intre 4-13 mm, ovar drept - 10 foliculi cu dimensiunea intre 2-7mm...Doct ginecolog mi-a zis ca e in regula pt ca e inainte de ovulatie si nu sunt ovare polichistice, in schimb cea endocrinolog mi-a zis ca aceasta descriere arata ovare polichistice...Ecografia a fost facuta in ziua a 8-a. Multumesc
0
15-12-2013, ora 09:10
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Ovarul este o fabrica de foliculi. Trebuie sa deosebim intre "folicul" si "chist". Ca regula generala, se considera ca foliculii de pana la 1 cm sunt normali. Limita de rezolutie a celor mai multe ecografe este de 3 mm.

Prin urmare, mai degraba elementele descrise fac parte din normalitate, infirmand boala ovarelor polichistice.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni
  •